Arama

Yangın söndürmede kullanılan aletler hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 24 Mart 2011 Gösterim: 2.074 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yangın söndüren aletlerin özellikleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
24 Mart 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Su

Sponsorlu Bağlantılar
Su, yangın söndürmede yaygın olarak kullanılır. Küçük yangınları söndürmede nemli battaniye ve nemli gazete kullanılabilir. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) çok iyi bir söndürücüdür. Ancak elektrikle temasın olduğu durumlarda çarpılma riskine karşı su kullanımından kaçınılmalıdır.

Kum

Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır. Oldukça emniyetli bir yangın söndürme metodudur.

Karbondioksit gazı (CO2)

Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesini sağlar. Havadan 1,5 kat daha ağır sıvı halden gaz haline geçişte -78 derece olan boğucu bir gazdır. Genellikle çelik tüplerde basınç altında sıvı halde tutulur. Bu gazla açık alanlarda ve hava akımının olduğu yerlerde yangının söndürülmesi oldukça zordur.

Köpük

Köpük yanan yüzeye yayılır ve 5 temel özelliklerini kullanarak (boğma,su buharı yapma,soğutma,ısıyı
yayma,üstünü kaplama) yangının durmasını yada kontrol altına alınmasını sağlar.

HFC-227

HFC-227, Halon 1301 gazinin kullanımının yasaklanması sonrasında piyasaya sürülen ve en yaygın kullanımı olan Halon alternatifi bir gazdır. Yangında önemli rol üstlenen kimyasal reaksiyonları kırma ve ısı enerjisini absorve etme özelliği ile yangınları söndürmektedir. Özellikle A (katı) ve B (parlayabilen sıvılar) için idealdir. Kimyasal adı heptafluropropan olup, FE227 olarak da anılır.





Benzer Konular

28 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
12 Nisan 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Şubat 2010 / lionhead Soru-Cevap