Arama

Jeotermal kaynak nerelerde çıkarılır?

Güncelleme: 1 Mayıs 2012 Gösterim: 3.001 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çok acil jeotermel kaynak nerelerde çıkarılır ??? nolur yardım edin çok acil
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ayneen bana da lazım lütfeen !
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
selam beyler jeotermal ödevi olan varsa verim ben hazırladım..
Jeotermal (jeo-yer, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür.

Jeotermal kaynaklar ile;
1.Elektrik enerjisi üretimi,
2.Merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları,
3.Proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımlar,
4.Karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi,
5.Termal turizm'de kaplıca amaçlı kullanım,
6.Düşük sıcaklıklarda (30 °C'ye kadar) kültür balıkçılığı,
7.Mineraller içeren içme suyu üretimi,
gibi uygulama ve değerlendirme alanlarında kullanımlar gerçekleştirilmektedir.
Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması; Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil etmesi; temiz ve çevre dostu olması; yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi; konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunması; rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması; kullanıma hazır niteliği; fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması; arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilmesi; yangın, patlana, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması; % 95'in üzerinde verimlilik sağlaması; diğer enerji türleri üretiminin (hidroelektrik, güneş, rüzgar, fosil enerji) aksine tesis alanı ihtiyacının asgari düzeylerde kalması; yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi; konutlara fuel-oil, mazot, kömür, odun taşınması gibi problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı; gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.


Jeotermal enerji üç aşamada incelenir:
 
 - Yüksek enerjili Jeotermi
 
   150 - 300 °C suları barındıran kaynaklardır. Sıcaklığın fazla olması elektrik enerjisi üretiminin kolayca gerçekleşmesini sağlamakla birlikte bu tür kaynak ve santralların sayısı azdır. (Londerello-İtalta)
 - Orta Enerjili Jeotermi
   Su sıcaklığı 80 - 150 °C'dir. Elektrik enerjisi üretiminde yararlanmak mümkündür fakat; bu sıcaklık elektrik santrallarında su kaynaması için yeterince verimli olmadığı için, santralarda su yerine buharlaşma noktası daha düşük sıvılar kullanılır.
 - Düşük Enerjili Jeotermi
   Ortalama su sıcaklığı 70 °C'dir. Elektrik enerjisi üretiminde kullanılamayan bu sular genellikle konutların ısıtılmasında kullanılır.

Kavramlar:
Jeotermal Gradyan: Dünya yüzeyinde derinlere inildikçe sıcaklık artar. Normal şartlarda her 33m derine inildikçe sıcaklık 1°C artar. Fakat jeotermal alanlarda bu artış her 33 metrede 5°C'kadar çıkabilir. Buna jeotermik gradyan denir.
Jeotermal Anamoli: Bazı jeotermal alanlarda aynı derinlikte birbirlerine komşu alanlarda farklı sıcaklık değerleri görülürmesine denir

Benzer Konular

11 Mart 2013 / gta Cevaplanmış
11 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
18 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap