Arama

Ukaz panayırı nedir?

Güncelleme: 14 Nisan 2016 Gösterim: 6.225 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ukaz panayırı nedir
Sponsorlu Bağlantılar
The Eniqmatic - avatarı
The Eniqmatic
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #2
The Eniqmatic - avatarı
Ziyaretçi
Tdk'nın 'araplarda müslümanlıktan önceki çağ' olarak tanımladığı cahiliye devrinde, belagâtli şairlerin, şiirlerini halka arz ettikleri, en çok beğenilen eserlerin ise kabe'nin duvarlarında bir sonraki panayıra kadar asılmaya hak kazandığı etkinlik.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
30 Mart 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ukaz panayırı

İslamdan Önce Hicaz bölgesinde, Ukaz’da kurulan panayırlar. Haram aylarda (zilkade, zilhicce, muharrem ve receb) çeşitli bölgelerden gelen Araplar hurma ağaçlarının gölgelerinde çadırlar kurarak alışveriş yaparladı. Bu panayıra İran ve Suriye’den gelen tacirler de katılırdı. Ukaz panayırı zilkade ayının başında kurulur ve yirmi gün devam ederdi.

Panayır süresince halkın ilgisini çekmek için şiir ve hitabet yarışmaları yapılır, arap edebiyatının en seçkin şair ve hatipleri bu panayırlarda kendilerini halka tanıtma imkanını bulurlardı.

Ukaz panayırı İslâmlıktan sonra eski önemini kaybetti, 746’da Ukaz’ın tahribinden sonra burada panayırlar kurulamadı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
14 Nisan 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Ukaz, Mekke’nin güneydoğusunda Taif yolu üzerinde, yerleşim mekanı dışında hurmalıkların ve su kaynaklarının bulunduğu bir yeşil alandı. Hac ibadetinin yapıldığı mekanlara yakın bir yerde idi. Panayır mevsiminde insanlar burada bir araya gelmekteydi. Şam ve Güney kabilelerinin, Necid kabileleriyle ticaret yapabilmeleri için kurulmuştu. Aynı zamanda Habeşistan, Hindistan, Bizans ve İran gibi komşu ülkelerden tüccarlar ülkelerinde üretilen malları satmakta, başka ülkelerin ürettiklerini satın almaktaydılar. Irak, Gazze ve Basra’dan Şarap, Şam’dan yağ, üzüm ve silah, Taif’ten deri, Yemen’den hırka ve daha pek çok değişik yerden birbirinden farklı ürün gelmekteydi