Arama

Mersin hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 6 Temmuz 2012 Gösterim: 2.642 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana mersin in eski nüfusu lazım acil
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
valla bizede lazımm
Sponsorlu Bağlantılar
hazal nur - avatarı
hazal nur
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #3
hazal nur - avatarı
Ziyaretçi
Mersin Akdeniz bölgesinin Adana kısmında olup, Akdeniz Bölgesi Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır; genişliği 120-180 km arasında değişir. Batı ve k.batısında Ege Böl., kuzeyinde İç Anadolu Böl. , doğusunda G.Doğu Anadolu Böl. Güneyinde ise Akdeniz bulunur. G.doğudan Suriye ile komşudur. Yüzölçümü 110000 km2 dolayındadır; Türkiye toplam alanının yaklaşık %14’nü kaplar. Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Dalaman Çayına kadar 1542 Km’dir.

Adana, Adana Türkiye'nin güney bölgesinde 'Beyaz Altın' (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir. Doğu Akdeniz bölgesinde; Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Niğde, İçel (Mersin), Osmaniye ve Hatay illeri ile çevrilidir.

Konya, Konya Yüzölçümü bakımından Türkiye nin en büyük ili. Konya, büyük kısmı İç Anadolu bölgesinde, küçük bir kısmı Akdeniz bölgesinde olup; Orta Anadolu Yaylası üzerinde Ankara, Niğde, Aksaray, İçel, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Karaman ile çevrilidir. 36°22' ve 39°08' kuzey paralelleri ile 31°14' ve 34°05' doğu meridyenleri arasında yer alır.

Niğde, Niğde Türkiye'nin elma bahçesi (ambarı) olarak tanınan il. Niğde ili, İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak bölümünde; Nevşehir, Kayseri, Adana, İçel (Mersin), Konya ve Aksaray illeri arasında yer alır. Trafik numarası 51'dir.İsminin kökeni

Hititler devrinde Niğde bölgesi "Nakita" isimli bir yerleşme merkeziydi.

Antalya ve Antalya Akdeniz sahilinde turizm bakımından çok gelişmiş bir il. Türkiye'nin muz ve portakal bahçesi olarak isimlendirilen Antalya; Akdeniz kıyısında, İçel (Mersin) Konya, Isparta, Burdur ve Muğla illeri ile çevrilidir. İl toprakları 36°06' ve 37°27' kuzey enlemleri ile 29°14' ve 32°27' doğu boylamları arasında yer alır. Üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir.

Akdeniz ile çevrilidir. 32° 56’ ve 35°11’ doğu boylamları ile 37°26’ ve 36°01’ kuzey enlemleri arasında yer alır. Akdeniz dünyanın en büyük iç denizidir. Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hind Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 kilometrekaredir. Batıdan doğuya uzunluğu 3755 km, kuzeyden güneye genişliği 741 kilometredir. Düzgün bir derinliğe sahip olup, ortalama derinliği 1400 metredir.

Türkiye’nin turfanda ürünler bahçesi ve Torosların eteklerinde bol güneşli, şirin bir bölgedir. Trafik numarası 33’tür.İlin merkezi olan Mersin, bu bölgede Adana gibi en fazla gelişen şehirlerden biridir. Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülke. Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye'dir.

Portakal, Portakal Familyası: Turunçgiller (Rutaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi).

Turunçgillerden bir meyve. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ila -3°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir. Kabukları sarımsı turuncu renkte, hoş kokulu ve suyu mayhoş tatlıdır.

Portakal ağacı genellikle 2-3 m boyundadır. Verdiği meyve de 500-600

muz ve Muz Familyası: Muzgiller (Musaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi(Özellikle Anamur, Alanya). Tropik ve subtropik bölgelerde yetişen veya yetiştirilen, ağaca benzeyen, 2-3 m boyunda, mor çiçekler açan, meyveleri lezzetli ve nişastaca zengin olan otsu bitkiler. Bitkinin yalancı gövdeleri, yapraklar kaidelerinden meydana gelmiştir. Gençken kapalı ve kıvrık olan yapraklar açılınca uzarlar ve yırtılırlar. Çiçek durumları büyüktür. Taban kısmında dişi çiçekler, daha üstte erdişi

limonu meşhurdur. Akdeniz’in incisi olan İçel, Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçların meyvesidir. En çok bilinen Narenciye türlerinden biridir.
...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
Torosların eteklerinde Akdeniz kıyı şeridinin üzerindedir. Torosların doruklarında kar eksilmezken kıyı sıcaktır.İsminin kökeni

Bu il, “İçel” ve “Mersin” isimleri ile anılmıştır. Hâlen ilin ismi İçel ve merkez ilçesi Mersin’dir. Mersin ismi Oğuz Türkmen beylerinden “Mersin Bey”den gelmektedir. Mersin, coğrafî durum îtibâriyle içeride olduğundan Toros Dağları, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Rodos Adası'ndan Suriye sınırına kadar yaklaşık 2.000 kilometrelik bir dağ zincirinden oluşmaktadır. Bu zincirin en yüksek noktası yaklaşık 4.000 metrelik Demirkazık zirvesidir. Torosların bu bölgesi Aladağlar adıyla anılmaktadır.

12. yüzyıldan beri “İçerlek” ve “İç El” denmiştir. Göksu Nehrinin iki yanında yer alan kısma “İçerlek” (İçel) denmiştir. Mersin ve İçel isimleri 12. yüzyıl olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

Türkçe kelimelerdir. İçel’in eski ismi Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Bu ailenin diğer üyeleri Moğolca, Mançu-Tunguzca ve Korecedir. Japoncanın Altay dil ailesinin bir üyesi olup olmadığı konusu tartışılmaktadır.

Kilikya’dır.
Son düzenleyen Daisy-BT; 19 Mayıs 2011 19:39 Sebep: Aktif linkler.
hazal nur - avatarı
hazal nur
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #4
hazal nur - avatarı
Ziyaretçi
Yüzölçümü: 15.853 km²
Nüfus: 1.595.938 (2007 Yılı Kaynak:Türkiye İstatistik Kurumu)
İl Trafik No: 33

Türkiye’nin 81 ilinden 33 kod numarasıyla anılan, yüzölçümü yaklaşık 16.000 km2. ve 2007 yılı nüfus sayımına göre toplam 1.595.938 kişilik nüfusa sahip olan ve eski adı İÇEL olan MERSİN ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya’nın tümünü ve Ovalık Kilikya’nın Berdan Çayı havzasını kaplar. Kuzeyden Toros dağlarının en yüksek tepelerine kadar uzanan yaylaları içine alıp, doğu Akdeniz boyunca güney batıya doğru uzanır. Dağlık alanlar kratase, eosen, miosen ve pliosen tortularından ibaret kireç taşı tabakalarından, ovalar ise IV.zamanda başlamış olan alivyonal birikmeyle oluşmuştur. İldeki Toros Dağları genç dağlardır. Torosların Mersin bölümünde kalan kısmı Bolkar Dağları adını alır. Bolkarların en yüksek yeri 3524 m.ile Medetsiz Tepesi’dir. Orta Torosların geçit verebilen yeri Gülek Boğazıdır(1050 m.). İkinci önemli geçit ise Mut ilçesi yakınlarındaki Sertavul Geçidi’dir.

Bitki örtüsü genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlayan maki’dir. Defne, Yabani Zeytin, Keçi Boynuzu, Mersin, Zakkum, Böğürtlen ve Kuşburnu’dur. 100-1000 m. arasında Meşe, 100-1200 m. arasında Kızılçam, 1500 m. Karaçam ve 2000 m. yüksekliklerde Sedir ve Ardıç Ağaçları yer alır.

Turistik bir il olan MERSİN’e bağlı ilçeler şunlardır: Erdemli, Anamur, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus , Çamlıyayla, Bozyazı ve Aydıncık’tır.

Adana’dan 69 km.,Antalya’dan 487 km. ve Konya’dan 348 km. uzaklıkta olan Mersin merkezi yeni ve modern bir liman şehridir. Büyük kentlerle demiryolu ve karayollarıyla ulaşım yapılırken, yabancı limanlarla da gemi seferleriyle bağlantılıdır. Yıl boyunca Mersin ile Gazimagosa arasında düzenli feribot seferleri vardır. Mersin’in modern bir kent olması nedeniyle, turistler burada kalmakta ve Mersin’i Kapadokya, Güney doğu Anadolu Batı Akdeniz ve Kıbrısa, geçiş merkezi olarak seçmektedirler.

Mersin Yumuktepe ve Zephyrium yerleşmelerine rağmen, ancak 19. Yüzyıl ortalarında gelişme sürecine girmiş ve İçel İli’nin merkezi olmuştur. Kaynaklarda, Mersin adının Mersin oğulları aşiretinden veya yörede bol miktarda yetişen Mersin ağacından geldiği yazılmaktadır.


İlde jeolojik hareketler ve aşınma sonucunda pek çok mağara oluşmuştur. Bu mağaralar arasında, Cennet ve Cehennem Obruğu, Astım-Dilek, Eshab-ı Kehf Mağaraları önemli mağaralar kabul edilmektedir.

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor.
zakkum - avatarı
zakkum
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #5
zakkum - avatarı
Ziyaretçi
Yüzölçümü: 15.853 km²
Nüfus: 1.595.938 (2007 Yılı Kaynak:Türkiye İstatistik Kurumu)
İl Trafik No: 33

Türkiye’nin 81 ilinden 33 kod numarasıyla anılan, yüzölçümü yaklaşık 16.000 km2. ve 2007 yılı nüfus sayımına göre toplam 1.595.938 kişilik nüfusa sahip olan ve eski adı İÇEL olan MERSİN ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya’nın tümünü ve Ovalık Kilikya’nın Berdan Çayı havzasını kaplar. Kuzeyden Toros dağlarının en yüksek tepelerine kadar uzanan yaylaları içine alıp, doğu Akdeniz boyunca güney batıya doğru uzanır. Dağlık alanlar kratase, eosen, miosen ve pliosen tortularından ibaret kireç taşı tabakalarından, ovalar ise IV.zamanda başlamış olan alivyonal birikmeyle oluşmuştur. İldeki Toros Dağları genç dağlardır. Torosların Mersin bölümünde kalan kısmı Bolkar Dağları adını alır. Bolkarların en yüksek yeri 3524 m.ile Medetsiz Tepesi’dir. Orta Torosların geçit verebilen yeri Gülek Boğazıdır(1050 m.). İkinci önemli geçit ise Mut ilçesi yakınlarındaki Sertavul Geçidi’dir.

Bitki örtüsü genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlayan maki’dir. Defne, Yabani Zeytin, Keçi Boynuzu, Mersin, Zakkum, Böğürtlen ve Kuşburnu’dur. 100-1000 m. arasında Meşe, 100-1200 m. arasında Kızılçam, 1500 m. Karaçam ve 2000 m. yüksekliklerde Sedir ve Ardıç Ağaçları yer alır.

Turistik bir il olan MERSİN’e bağlı ilçeler şunlardır: Erdemli, Anamur, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus , Çamlıyayla, Bozyazı ve Aydıncık’tır.

Adana’dan 69 km.,Antalya’dan 487 km. ve Konya’dan 348 km. uzaklıkta olan Mersin merkezi yeni ve modern bir liman şehridir. Büyük kentlerle demiryolu ve karayollarıyla ulaşım yapılırken, yabancı limanlarla da gemi seferleriyle bağlantılıdır. Yıl boyunca Mersin ile Gazimagosa arasında düzenli feribot seferleri vardır. Mersin’in modern bir kent olması nedeniyle, turistler burada kalmakta ve Mersin’i Kapadokya, Güney doğu Anadolu Batı Akdeniz ve Kıbrısa, geçiş merkezi olarak seçmektedirler.

Mersin Yumuktepe ve Zephyrium yerleşmelerine rağmen, ancak 19. Yüzyıl ortalarında gelişme sürecine girmiş ve İçel İli’nin merkezi olmuştur. Kaynaklarda, Mersin adının Mersin oğulları aşiretinden veya yörede bol miktarda yetişen Mersin ağacından geldiği yazılmaktadır.


İlde jeolojik hareketler ve aşınma sonucunda pek çok mağara oluşmuştur. Bu mağaralar arasında, Cennet ve Cehennem Obruğu, Astım-Dilek, Eshab-ı Kehf Mağaraları önemli mağaralar kabul edilmektedir.

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MERSİN DE yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçer yükseklere kar yağar yüz ölçümü.15.853tür MerSİN güzel bir şehirdir denizi vardır en meşhur yemeği Tantunidir ,cezerye, dir mersin ,gülnar anamur tarsus erdemli,davultepe,taşucu,gibi ilçeleri vardır Yüzölçümü: 15.853 km²
Nüfus: 1.595.938 (2007 Yılı Kaynak:Türkiye İstatistik Kurumu)
İl Trafik No: 33

Türkiye’nin 81 ilinden 33 kod numarasıyla anılan, yüzölçümü yaklaşık 16.000 km2. ve 2007 yılı nüfus sayımına göre toplam 1.595.938 kişilik nüfusa sahip olan ve eski adı İÇEL olan MERSİN ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya’nın tümünü ve Ovalık Kilikya’nın Berdan Çayı havzasını kaplar. Kuzeyden Toros dağlarının en yüksek tepelerine kadar uzanan yaylaları içine alıp, doğu Akdeniz boyunca güney batıya doğru uzanır. Dağlık alanlar kratase, eosen, miosen ve pliosen tortularından ibaret kireç taşı tabakalarından, ovalar ise IV.zamanda başlamış olan alivyonal birikmeyle oluşmuştur. İldeki Toros Dağları genç dağlardır. Torosların Mersin bölümünde kalan kısmı Bolkar Dağları adını alır. Bolkarların en yüksek yeri 3524 m.ile Medetsiz Tepesi’dir. Orta Torosların geçit verebilen yeri Gülek Boğazıdır(1050 m.). İkinci önemli geçit ise Mut ilçesi yakınlarındaki Sertavul Geçidi’dir.

Bitki örtüsü genellikle Akdeniz iklimine uyum sağlayan maki’dir. Defne, Yabani Zeytin, Keçi Boynuzu, Mersin, Zakkum, Böğürtlen ve Kuşburnu’dur. 100-1000 m. arasında Meşe, 100-1200 m. arasında Kızılçam, 1500 m. Karaçam ve 2000 m. yüksekliklerde Sedir ve Ardıç Ağaçları yer alır.

Turistik bir il olan MERSİN’e bağlı ilçeler şunlardır: Erdemli, Anamur, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus , Çamlıyayla, Bozyazı ve Aydıncık’tır.

Adana’dan 69 km.,Antalya’dan 487 km. ve Konya’dan 348 km. uzaklıkta olan Mersin merkezi yeni ve modern bir liman şehridir. Büyük kentlerle demiryolu ve karayollarıyla ulaşım yapılırken, yabancı limanlarla da gemi seferleriyle bağlantılıdır. Yıl boyunca Mersin ile Gazimagosa arasında düzenli feribot seferleri vardır. Mersin’in modern bir kent olması nedeniyle, turistler burada kalmakta ve Mersin’i Kapadokya, Güney doğu Anadolu Batı Akdeniz ve Kıbrısa, geçiş merkezi olarak seçmektedirler.

Mersin Yumuktepe ve Zephyrium yerleşmelerine rağmen, ancak 19. Yüzyıl ortalarında gelişme sürecine girmiş ve İçel İli’nin merkezi olmuştur. Kaynaklarda, Mersin adının Mersin oğulları aşiretinden veya yörede bol miktarda yetişen Mersin ağacından geldiği yazılmaktadır.


İlde jeolojik hareketler ve aşınma sonucunda pek çok mağara oluşmuştur. Bu mağaralar arasında, Cennet ve Cehennem Obruğu, Astım-Dilek, Eshab-ı Kehf Mağaraları önemli mağaralar kabul edilmektedir.

Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.

Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor.


Kaynak: Mersin hakkında bilgi verir misiniz?
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
6 Temmuz 2012       Mesaj #7
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İçel

Akdeniz Bölgesi'nde, doğuda Adana, batıda Antalya, kuzeyde Karaman, Konya ve Niğde, güneyde de Akdeniz ile çevrili il. Doğuda Seyhan ağzından başlayarak Anamur Burnu'nun batısına kadar uzun bir kıyıya sahiptir. İI toprakları doğuda, Mersin'den itibaren Tarsus ve Yenice'de Adana Ovası'na girer. Burada kıyı ile Toroslar arasında yayılan geniş ova düzlükleri röliyefe egemendir. Fakat bu durum bir ayrıcalıktır. Çünkü il toprakları, asıl geniş bölümüyle, Orta Toros Dağları ve Türkiye'de kalkerli kayaların en sürekli olarak yayıldığı ve tipik karst şekillerine olanak verdiği "Taşeli Platosu" ile kaplanır. Bu platoların önünde de, yer yer bir dereceye kadar genişlemekle beraber (örneğin Göksu ağzındaki delta ovası gibi), genellikle dar bir kıyı ovası şeridi uzanır. Hatta kıyının bazı kesimlerinde, Taşeli Platosu doğrudan doğruya denize inerek, özellikle Silifke ile Erdemli arasında, kalkerler içine oyulmuş küçük, oval ya da daire biçimli koyları, denize açılan mağara ve tatlı su kaynaklarıyla kendine özgü bir kıyı tipi yaratır. İl toprakları içinde Orta Toroslar'ın başlıca kitlesi, Tarsus ve Mersin'in kuzeyinde küçük, derin vadilerle parçalanmış platolarla başlayan ve doğu-batı yönünde geniş bir kitle meydana getiren Bolkar Dağları'dır. Bolkarlar'dan batıya, Göksu Vadisi'ne doğru eğimli geniş plato düzlükleri yayılır. Kaynaklarını bu kitleden alan birçok küçük akarsular doğrudan doğruya Akdeniz'e iner. Fakat ilin en önemli ırmağı, derin, yer yer geniş tabanlı vadisiyle Taşeli Yarımadası'nı kuzeybatı-güneydoğu yönünde yarmış olan Göksu'dur. Silifke'den geçtikten sonra, batıda Taşucu Körfezi ile doğuda Akkum Limanı arasında geniş bir delta meydana getirerek Akdeniz'e ulaşır. Göksu Oluğu, İçel ilini İç Anadolu'ya bağlayan doğal bir yoldur. Dağların yüksek kısımları hariç, özellikle kıyıda tipik Akdeniz iklimi egemendir. Ilık ve yağışlı kışları, sıcak ve çok kurak yazlarıyla kendini gösteren bu iklim, bütün kıyı boyunca hemen hemen aynı niteliği taşıyarak devam eder. Örneğin, Anamur'da aralık ayı ortalaması 17°, ocak 11,7°; en sıcak ay ağustos ise 28,4°'dir. Aynı yerde 1.033 mm. olan yıllık yağışların kış ve yaz mevsimlerine düşen payları da sırasıyla 671 ve 56 mm.dir. Doğal bitki örtüsü, kıyı ile 800 m. arasında Akdeniz'e özgü makilerdir. Ancak bu maki örtüsü, üzerinde bulunduğu zeminin yapısına göre gür ya da cılızdır. İçel, endüstri hayatı bakımından doğu komşusu Adana ile karşılaştırılamaz. Bununla birlikte, çoğu Mersin ve Tarsus'ta toplanmış olan başta dokuma, iplik, bitkisel yağlar, petrol rafinerisi olmak üzere birçok endüstri kurumu vardır. Fakat İçel ilinin, ekonomi bakımından Türkiye'nin gelişmiş illerinden biri olmasının asıl nedeni, tarım hayatında, özellikle bazı tarımsal ürünlerde Türkiye çapında önemli bir üretim düzeyine ulaşmış olması ve Mersin Limanı üzerinden kurulan dış ticaret ilişkileridir. Öyle ki, son yıllarda yalnız Türkiye için değil, Orta Doğu ülkelerinin çoğu için bir ithalat iskelesi, karayolu yük taşımacılığının bir hareket noktasıdır. 1980 yılı tarımsal üretim miktarları: tahıl 410.000 ton, nohut 17.700 ton, pamuk 49.400 ton, yerfıstığı 16.100 ton, limon 242.850 ton, portakal 175.100 ton, mandalina 47.900 ton, üzüm 169.250 ton, karpuz 30.300 ton, domates 372.500 ton. Bu verilerin bir kısmı 1986'da şöyledir: limon 257.533 ton, portakal 214.507, mandalina 71.372 ton. İçel'de hayvancılık da gelişmiştir. 1980 yılı hayvan sayıları: koyun 298.000, kılkeçisi 654.000, sığır 140.000. İçel ilinin merkezi olan Mersin, 1927'de 22.000 nüfuslu bir kentti. 1997'de nüfus 650.000'i aşmış, güney kıyılarımızın en büyük limanı olmuştur. Çukurova'nın (özellikle Adana'nın), İç ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir bölümünün ve İçel kıyılarının ihraç iskelesi ve Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci ithal limanıdır. Mersin, aynı zamanda Kıbrıs'ın Türk bölgesiyle (Magosa ve Girne üzerinden) deniz ulaşımını sağlar.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

3 Ekim 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap