Arama

Seramik atölyesinde ihtiyaç duyulan kalıplar nasıl temin edilebilir?

Güncelleme: 14 Haziran 2011 Gösterim: 4.002 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Haziran 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Forumda Seramikle ilgili paylaşımınızı gördüm ve sanıyorum bu alan ile ilgilisiniz. Tekirdağ da Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Bulunan bir okulda görev yapmaktayım (Tekirdağ İlköğretim Okulu ve İş Okulu). Okulumuzun İş Okulu bölümü bulunmakta ve bu bölümde oluşturduğumuz atölyelerden birisi Seramik Atölyesidir. Öğrencilerimizin eğitimine katkıda bulunmak adına Seramik Atölyesinde ihtiyaç duyduğumuz kalıpları nasıl temin edibilir diye düşünürken yazınızı gördüm sizden ricam siz veya çevrenizde bu kalıplardan bizim çocuklarımız için sağlayabilecek biri varsa lütfen bize ulaştırsın... İletişim olarak okulumuzun mail adresini veriyorum tekirdagisokulu@hotmail.com web sayfamızdan okulumuz hakkında bilgi alabilirsiniz TEKRDA-MERKEZ (Tekirda lkretim Okulu ve Okulu)
Umut ARSLAN
Sponsorlu Bağlantılar
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
14 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Güzel Sanatlar Fakültesi - Seramik Bölümü
GENEL BİLGİ
Sponsorlu Bağlantılar
1985 yılında kurulmuş olan Seramik Bölümü, seramik malzemenin çok yönlülüğünü ve sınırlarını kavrayarak, modern seramik teknolojisini kullanmanın yanı sıra araştırma ve yaratıcılığın önemini de vurgulayan bir eğitim anlayışına sahiptir. Donanımlı eğitim kadrosu ve atölyelere sahip olan Seramik Bölümü, öğrencilerin bilgilerini artırmak, düşünce ve yeteneklerini geliştirmek, sanatın gerekliliği ve önemini vurgulamak için düzenli olarak araştırma projeleri, geziler, kültürel ve sanatsal aktiviteler organize ederek (seminerler, konferanslar, sergiler) verdiği eğitimi zenginleştirmektedir. Öğrencilerin seramik fabrikaları, sanat atölyeleri ve tasarım dallarını içeren alternatif alanlarda zorunlu 40 iş günü stajları vardır. Bu stajlar sayesinde öğrenciler, kariyerlerinde karşılaşabilecekleri problemlerle başa çıkmayı öğrenmekte, bilgi ve becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca yurt dışıyla bağlantılı staj olanakları da mevcuttur. Öğrencilerin yurtiçi ve yurtdışındaki seramik yarışmalarına katılmaları fakülte ve bölüm tarafından desteklenmektedir. Bölümümüz mezunları ile deneyim, bilgi paylaşımı ve iletişimi sağlamak amacıyla seminerler düzenlenmesinin yanı sıra bir web-sitesi hazırlanmıştır. Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi ayrıca formasyon sertifikası alarak öğretmenlik yapabilir, serbest atölyelerde, seramik fabrikalarında veya farklı sektörlerde tasarımcı olarak çalışabilirler. Ayrıca akademik kariyer yaparak Yüksek Öğretim Kurumlarında, kendi alanlarında ders verebilirler.

AMAÇ
Seramik Bölümü sanatçı olarak çalışabilecek ya da seramik endüstrisinde faydalı olabilecek yaratıcı tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Çok yönlü, araştırmacı, yeniliklere açık, duyarlı kişiler yetiştirmeyi amaç edinen bölüm, mezunların toplumda sanatın öneminin kavranmasına önemli katkıda bulunabileceklerine inanmaktadır.

AÇILAN PROGRAMLAR
Lisans Eğitimi
Seramik Lisans Eğitimi 4 yıldır. Özel yetenek sınavı ile bölüme alınan öğrencilerin İngilizce Yeterlik Sınavına girmeleri ve bu sınavda yeterli puan alamadıkları taktirde 1 yıl İngilizce Hazırlık Sınıfına katılmaları zorunludur. Bölümde bazı dersler İngilizce verilmektedir. Seramik programına her yıl 30 öğrenci alınmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için gerekli dersleri almaları, minimum 2.00 genel akademik ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimleri süresince 40 iş gününü kapsayan staj yapmaları ve bunu staj raporlarıyla belgelendirmeleri zorunludur.
Yüksek Lisans Eğitimi
Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından yürütülen Yüksek Lisans Programına öğrenci seçmek için gerekli olan şartlar her yıl belirlenen değişikliklere göre düzenlenir. Adayların; bir lisans diplomasına sahip olması, en az 2.40/4.00 (60/100) lisans not ortalamasına sahip olması, ALES sınavından başvurduğu programın puan türünde en az 60 standart puan veya GRE veya GMAT sınavlarından üniversite yönetim kurulunca kabul edilen eşdeğer puanı alması ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya İELTS sınavlarından birinden en az 50 veya eşdeğeri puan alması, yüksek lisans bilim alanı bir yabancı dille ilgili olanların öğrenim görecekleri yabancı dilde en az 80 veya eşdeğeri puan alması gerekir. Adayların Başarı Notu; ALES Puanının % 50 si, lisans ortalamasının % 30 u ve yabancı dil puanının % 20 si alınarak hesaplanır. Konservatuara ve Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı anasanat Dallarında ALES Puanı aranmadığından, adayların başarı notu; yabancı dil puanının % 20 si, lisans not ortalamasının % 30 u ve en az 60 puan olmak koşuluyla yetenek sınav sonucunun % 50 si alınarak hesaplanır. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. gerektiğinde, ilgili anabilim dalının özelliğine bağlı olarak; başvuru alanlarının sınırlandkontenjanların alanlara göre dağılımı, yabancı dil puan koşulunun yükseltilmesi ilgili enstitü yönetim kurulunun önerisi ile üniversite yönetim kurulunca yapılır. yüksek lisans programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır. Bu şartları sağlayan ve programa kabul edilen öğrenciler, seramik sanatında uzmanlaşma fırsatını elde ederler. Öğrenciler bu programda ilk iki sömestr ders aşamasına katılmaktadır. İlk yılı takip eden dönemlerde öğrenciler danışmaları ile belirledikleri konuda araştırmalarını yapmalı, buna bağlı olarak hazırladıkları tezlerini savunmalıdırlar. Bunun yanında bir sergi hazırlamaları zorunludur. Öğrencilerin seramik yüksek lisans programını yaklaşık iki yılda tamamlamaları gerekmektedir. Detaylı bilgiye Güzel Sanatlar Enstitüsü adresinden ulaşılabilir. Sanatta Yeterlik
Seramik Sanatta Yeterlik Programı Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Bu programa öğrenci seçmek için gerekli olan şartlar her yıl belirlenen değişikliklere göre düzenlenir. Doktora programlarına başvurabilmek için adayların; lisans veya yüksek lisans mezunu olması, lisansa dayalı başvurularda en az 2.70/4.00 (67.5/100) lisans not ortalamasına, yüksek lisansa dayalı başvurularda en az 3.00/4.00 (75/100) yüksek lisans not ortalamasına sahip olması, ALES sınavından başvurduğu programın puan türünde en az 70 standart puan veya GRE veya GMAT sınavlarından üniversite yönetim kurulunca kabul edilen eşdeğer puanı alması ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya İELTS sınavlarından birinden en az 60 veya eşdeğeri puan alması gerekir. Doktora bilim alanı bir yabancı dille ilgili olan adaylar, öğrenim görecekleri yabancı dilde en az 80 veya eşdeğeri, öğrenim görecekleri yabancı dil dışında üniversitelerarası kurul tarafından kabul edilen diğer dillerden birinden en az 60veya eşdeğeri puan almaları gerekmektedir. Adayların başarı notu; ALES puanının % 50'si, yabancı dil puanının % 25'i ve lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %25'i alınarak hesaplanır. Doktora bilim alanı bir yabancı dille ilgili olan adaylarda, öğrenim görecekleri yabancı dil dışındaki dil puanı dikkate alınır. Konservatuara ve Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı anasanat dallarında ALES puanı aranmadığından, adayların başarı notu; yabancı dil puanının % 20'si, lisans not ortalamasının % 30'u ve en az 60 puan olmak koşuluyla yetenek sınav sonucunun % 50'si alınarak hesaplanır. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Gerektiğinde ilgili anabilim dalının özelliğine bağlı olarak; başvuru alanlarının sınırlandırılması, kontenjanların alanlara göre dağılımı, yabancı dil puan koşulunun yükseltilmesi ilgili enstitü yönetim kurulunun önerisi ile üniversite yönetim kurulunca yapılır. Doktora programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır. Öğrencilerin zorunlu olarak belirtilen derslerden başarılı olmaları, araştırma ve uygulamaya dayalı özgün bir tez ve sergi hazırlamaları gerekmektedir. Ayrıca bu sanatsal araştırmayı jüri önünde sözlü olarak savunmaları da istenmektedir. Sanatta yeterlik eğitimi, yüksek lisansın ardından 4 yılı kapsamaktadır. Detaylı bilgiye Güzel Sanatlar Enstitüsü adresinden ulaşılabilir.


ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Bölümümüz belirli yabancı üniversitelerle işbirliği içinde çeşitli uluslararası sempozyumlar, yarışmalar ve eğitim değişim programlarına katılmaktadır. Her yıl bölümümüzden yaklaşık 10 öğretim üyesi ve öğrenci, Uluslararası Seramik Sanatı Eğitim ve Değişim Topluluğunun farklı bir üye ülkede düzenlediği sempozyum ve etkinliklere aktif olarak katılmaktadır. Bu kapsamda Uluslararası Sanat ve Tasarım Okulu, Tsinghua Üniversitesi (Çin), Tokyo Ulusal Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi (Japonya), Tacoma Koleji, Seattle (ABD), Yaratıcı Sanatlar Yüksekokulu, Farnham (İngiltere), Ulusal Seul Üniversitesi, Seul (Kore), Kangnam Üniversitesi (Kore), Münster Güzel Sanatlar Akademisi (Almanya), Kenyatta Üniversitesi (Kenya) gibi bir çok ülkeden üyesi olan bu topluluğa 2000 ve 2004 yıllarında bölümümüz ev sahipliği yapmıştır. Erasmus porgramı kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yaptığımız üniversiteler ise Polonya Wroclaw Güzel Sanatlar Akademisi, Köln Üniversitesi, Litvanya Kaunas Yüksekokulu, İspanya Valencia Politeknik Üniversitesi, Letonya Sanat Akademisi, Batı Macaristan Üniversitesi, İngiltere Yaratıcı Sanatlar Yüksekokulu, Farnham, İtalya Palermo Güzel Sanatlar Akademisi, Estonya Sanat Akademisi ve Amsterdam Sanat Akademisidir. Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Öğrenci ve Öğretim Üyesi değişimini kapsayan anlaşmalar ile San Diego Devlet Üniversitesi ve Tokyo Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi ile de bölümümüzde karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirilmektedir. Bu anlaşmalar dışında misafir Öğretim Üyesi programı dahilinde Seramik Bölümüne her yıl farklı ülkelerden seramik sanatçıları gelerek konferans, çalıştay ve ders vermektedir.Bu sanatçılar arasında: Kenji Kato (Japonya), Kazimir Pawlak (Polonya), Fumio Shimada (Japonya), Richard Mahaffey (Washington, ABD), Katty Holt (ABD), Zheng Ning (Çin), Magdalena Odundo (İngiltere), Clare Twomey (İngiltere), Kwang ?Suk Shin (Kore), Wang-Yong Lee (Kore), Richard Burkett (San Diego, ABD), Roderick Bamford (Avustralya) yer almaktadır.

SUNULAN OLANAKLAR

Endüstriyel Seramik Tasarımı Atölyesi
Endüstriyel Seramik Tasarımı Atölyesi, "Alçı Şekillendirme ve Model Kalıp Yöntemleri 1-2", "Endüstriyel Seramik Tasarımı 1-2" derslerinde tasarlanan endüstriyel seramik ürünlerin model ve kalıplama yöntemleri için gerekli donanıma sahiptir. Atölyede öğrencilerin silindirik model yapabilmeleri için 12 adet alçı torna ve 2 adet şablon torna bulunmaktadır. Endüstriyel Seramik Tasarımı Atölyesinde ayrıca son sınıf seçmeli "Endüstriyel Seramik Uygulamaları " dersi için ayrı bir atölye bulunmakta ve bu mekânda son sınıf öğrencileri yaratıcı düşünceyle oluşturulmuş üretilebilir, fonksiyonel, estetik projelendirilmiş tasarımlarının model ve kalıplama ile ilgili çalışmalarını gerçekleştirmektedirler.
Serbest Seramik Tasarımı Atölyesi
Serbest Seramik Tasarımı Atölyesi "Seramik Tasarım ve Uygulamaları" ve "Seramik Temel Sanat Eğitimi" derslerinin uygulamalarının yapıldığı bir atölyedir. Öğrenciler sanat seramiği alanında tasarım yetilerini geliştirmek ve uygulamalar yapmak üzere bu atölyeyi kullanmaktadırlar. Ayrıca atölyenin ikinci katında lisansüstü eğitimine devam eden yüksek lisans ve sanatta yeterlik öğrencileri çalışmalarını sürdürmektedirler.
Sırlama Atölyesi
Öğrenciler Seramik Sırlama Atölyesinde reçetelerini hazırladıkları sırları, farklı büyüklüklerdeki öğütücü değirmelerde hazırlayabildikleri gibi, sırlama kabini ve pistole gibi diğer malzemeleri kullanarak, seramik formalarına uygun tekniklerle sırlama uygulaması yapabilmektedirler.
Seramik Temel Sanat Eğitimi Atölyesi
Seramik Temel Sanat Eğitimi Atölyesinde "Seramik Temel Sanat Eğitimi" ve "Serbest Seramik Tasarımı" dersleri yürütülür. Seramik Temel Sanat Eğitimi için gerekli donanıma sahip olan bu atölyede ayrıca Endüstriyel Seramik Tasarımı Atölyesinde hazırlanan alçı kalıplara döküm yöntemiyle şekillendirme de yapılabilmektedir.
Seramik Dekor Atölyesi
Seramik Dekor Atölyesi, "Endüstriyel Dekor Teknikleri ve Uygulamaları" dersleri kapsamında birçok seramik dekor yönteminin uygulamalı olarak çalışılabildiği bir atölyedir. Atölye öğrencilerin; sır altı, sır üstü, sır içi ve yaş çamur üzerine dekorlama yöntemlerini uygulamasına ve öğrenimine yönelik olarak gerekli tüm boya ve oksitlerin yanı sıra endüstriyel üretimde kullanılan direkt ve indirekt baskı yöntemlerinin uygulanması için de yeterli donanıma sahiptir.
Seramik Torna Atölyesi
14 adet elektrikli torna bulunan Seramik Torna Atölyesinde, "Çamur Tornasında Şekillendirme", "Çamur Tornasında Tasarım Teknikleri" dersleri verilmektedir. Öğrenciler öğrendikleri teknikleri kullanarak bu atölyede serbest şekillendirme becerilerini de geliştirme fırsatı bulmaktadırlar.
Seramik Teknoloji Laboratuar
Seramik Teknoloji Laboratuarı'nda, "Genel Kimya", "Seramik Teknolojisi ve Uygulaması", "Seramik Teknolojisi", ?Seramik Astar ve Boyaları? ve "Seramik Sırları" dersleri yürütülür. Öğrenciler Seramik Teknoloji Laboratuarı'nda kendi çalışmalarının gerektirdiği özel sır, astar, boya ve çamuru hazırlayabilmektedirler. Bu çalışmalar sırasında gerekli olabilecek hassas terazi, değirmen, etüv, redüksiyon kabini, deneme fırınları, porselen fırını, mukavemet cihazı, oksit, boya gibi malzemeler Seramik Teknoloji Laboratuarı'nda mevcuttur.
Çamur ve Sır Hazırlama Atölyesi
Çamur ve Sır Hazırlama Atölyesi; filter press, vakum press, çamur ve sır değirmeni ekipmanlarına sahiptir. Seramik Bölümü öğrencilerinin uygulamalı çalışmalarında ihtiyaç duyduğu çamur ve sır gibi malzemeler, bu atölyenin sorumlu teknisyeni tarafından hazırlanmaktadır.
Seramik Sırlama Atölyesi
Seramik Sırlama Atölyesi'nde, Seramik Bölümü öğrencileri, reçetelerini oluşturdukları sırları, farklı büyüklüklerdeki değirmenlerde hazırlayabilmektedirler. Atölye, öğrencilerin hazırladıkları sırları, biçimlendirdikleri çalışmalarına daldırma, püskürtme ve akıtma yöntemleri uygulayarak sırlama yapılabildikleri bir donanıma sahiptir. Ayrıca "Sırlama ve Pişirme Yöntemleri" dersinin uygulaması Seramik Sırlama Atölyesi'nde gerçekleştirilmektedir.
Seramik Fırınları Odası
Seramik Fırınlar Odası, Seramik Bölümü öğrencilerinin dönem boyunca ürettikleri seramiklerin, bisküvi ve sırlı pişirimlerinin yapılabildiği, 1 adet 0.5 m3 gazlı (1000°C), 1 adet 0.1 m3 elektrikli (1000°C), 1 adet 0.4 m3 elektrikli (1200°C), 1 adet 0.5 m3 elektrikli (1200°C), 1 adet 0.7 m3 elektrikli fırın (1200°C), donanımına sahiptir. Öğrenciler, çalışmalarını uygun atmosferde ve sıcaklıkta uzman teknisyen eşliğinde fırınlara yerleştirip pişirmektedirler.
Bilgisayar Laboratuarı
1999-2000 öğretim yılında açılan Seramik Bölümü'nün Bilgisayar Laboratuarında, öğrencilerin bilgisayarda üç boyutlu tasarımlarını modellemek ve dekor tasarımlarını hazırlamak için kullanabildikleri 15 adet bilgisayar ve 1 adet renkli laser yazıcı bulunmaktadır. Laboratuar, üç boyutlu tasarıma yönelik UG NX5 yazılımına sahiptir. Öğrenciler bu programı "Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Seramik Tasarımı" derslerinde öğrenmektedir. Ayrıca dekor tasarımı, portfolyo tasarımı derslerini desteklemek üzere bu laboratuarda Adobe Photoshop yazılımının kullanıldığı "Bilgisayar Destekli 2 Boyutlu Seramik Tasarımı" dersleri de verilmektedir.
Serigrafi Atölyesi
Öğrenciler serigrafi atölyesini, seramik yüzey dekor uygulamalarını gerçekleştirmek üzere kullanmaktadırlar. Bu atölye sayesinde direkt ve indirekt baskı yöntemlerini öğrenme ve pratik yapma şansına sahip olan öğrenciler, film ve kalıp hazırlamadan pozlamaya, baskıdan çıkartma uygulamasına kadar tüm aşamaları izleyerek uygulayabilmektedir. Bu atölye fakültenin diğer bölümleriyle ortak kullanılmaktadır. Diğer
Öğrenciler Güzel Sanatlar Fakültesine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki merkez kütüphaneden faydalanabilirler. Güzel Sanatlar alanı ile ilgili geniş bir kaynak tabanına sahip olan kütüphanede güncel süreli ve elektronik yayınlara erişim de mümkündür. Fakülte binasında öğrenciler için bir tane kafeterya bulunmaktadır. Öğlen yemekleri için Yunus Emre Kampüsünde bir öğrenci yemekhanesi bulunmaktadır. Bunun yanında üniversitemizde çeşitli restoranların yanı sıra müzeler, konser, tiyatro, sinema salonları, spor tesisleri ve çeşitli sosyal tesisler de mevcuttur. Öğrencilerimiz sanatsal çalışmaları ile fakültemiz koridorlarında yer alan 3 ayrı galeride sergi açabilmektedir. Böylece, sergi hazırlama ve düzenleme konusunda tecrübe kazanırken, çalışmalarını diğer öğrenciler ve öğretim elemanları ile paylaşma şansına sahip olmaktadırlar.

Anadolu Üniversitesi

Benzer Konular

18 Eylül 2012 / Misafir Taslak Konular
1 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
9 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap