Arama

Pamuk şeker hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 6 Ekim 2011 Gösterim: 15.532 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar sosyal öğretmenim bana pamuk şekerin hayatını bulun dedi.Pamuk şekeri ilk kim buldu,nasıl buldu ve içinde ne gibi maddeler var v.b ....
Arkadaşşşlar lütfen çoook acil msxlabs a güveniyorum.!
Sponsorlu Bağlantılar
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2011       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen saf şeker ve şekerin içine eklenen az gıda boyası ile imal edilen pamuk şekeri küçük büyük herkes bilir ve sever. Güzel, lezzetli, eğlenceli bir yiyecek olan Pamuk şeker sirklerde, karnavallarda, panayırlarda ya da lunaparklarda karşımıza çıkan ve yerken hepimize güzel duygular yaşatan bir şekerlemedir…

Sponsorlu Bağlantılar
Bu yumuşak, lezzetli ve yemesi keyifli şeker çocukların yanı sıra yetişkinler içinde cazibeli bir yiyecektir. Pamuk şeker diğer tüm tatlı bonbonların, jel ve jöle şekerlemelerin aksine saf, katkısız, katıksız bir şekerlemedir. GDO içermez, koruyucu ve stabilizatör yoktur. Sadece saf şekerin form değiştirmiş halidir. Bu nedenle zararsız ve sağlıklıdır. Günümüzde pamuk şeker yemek için panayıra veya lunaparka gitmeniz gerekmez. Çünkü artık pamuk şeker sağlıklı ve güvenilir paketinde size en yakın yerde satışa sunulacaktır. Pembe Panter Pamuk Şeker bu dayanılmaz lezzeti size getiriyor.

Pamuk şekerin dışarıdan görünen genişliğine aldanmayın o aslında sadece bir tutam toz şekerdir. O muhteşem pamuksu görüntüsü, bir tutam şekerin özel bir form alarak havayla karışıp ince iplikçiklere dönüşmesi ve hacmen geniş bir alan kaplayacak hale gelmiş olmasındandır. Pamuk şeker makinesinin icat edilmesiyle, pamuk şekeri eğlencelik yiyecek dünyası için büyük bir yenilik olmuştur. Pamuk şeker makinesinin arkasındaki fikir aslında çok basittir; şekeri ekle, ısıtarak erit, pamuk gibi eğir ve uçuşan şekeri çubukla topla. Özet olarak pamuk şeker makinesinin çalışması budur, toz şekeri pamuk haline dönüştürür.


Anne ve babalar çocuklarının fazla şeker tüketmesini istemezler ama pamuk şeker o kocaman görüntüsüne rağmen bir çay kaşığından bile az şeker içerir. Bu nedenle hiçbir zararı olmayan masum ama lezzetli, çok güzel bir eğlenceliktir. Artık uzmanlar bile aşırıya kaçılmayan şekerin hiçbir zararının olmadığını tam aksine aşırıya kaçılmadığı zaman şekerin insana mutluluk verdiğin söylemektedirler.
Yüzyıllardan beri o muhteşem görünümünü ve tadını kaybetmeyen pamuk şeker günümüzün de vazgeçilmez tatlardan biridir. Eskiden basit aletlerle ve usta-çırak ilişkisiyle öğretilip üretilen, satışı sokaklarda yapılan bir ürün iken, şimdilerde modern aletler ve bilimsel veriler yardımıyla üretimin yapıldığı, sağlıklı, ambalajlı ve her yerde satılabilen bir gıda maddesi halini almıştır.


Pamuk Şekerinin Ortaya Çıkışı


Birçok kişi pamuk şekerinin 19.yy’da ortaya çıktığını zanneder. Ama aslında şekeri tel tel yaparak kullanmak 1400’lü yıllarda başlayan bir akımdır. İlk başlarda bir tava içerisinde eritilen şekeri ince metal çubuklarla çırpıp çekerek ince iplikler haline getirdiklerini ve daha sonra bunu kurutarak eğlencelik şeker olarak kullandıklarını biliyoruz. 18.yy’da şekerleme imalathaneleri ipliksi hale getirilmiş bu tür şekerlerle tatlılar ve süslemeler yapıyorlardı. Avrupalılar arasında herkes tarafından beğenilen bu tür süslemeler zamanla süs olmanın dışında ipliksi şekerleme olarak da tüketilmeye başlamıştır. Zamanla daha kolay üretim sağlamak için eritilen şeker hızla dönen yağlı bir mil üzerinde ipliklere dönüştürmeye başlamıştır. Yıllar içerisinde ipliksi şeker üretimi tekniği biraz değişiklik göstermiş ve pişirme, döndürme, eğirme ve toplama yöntemini içeren ilk makine icat edilmiştir.


Bu şekilde dönen makineler ile pamuk şekerlemenin ilk yapılışı bundan yaklaşık 150 yıl öncesine dayanır. Pamuk şekeri ilk üreten dört faklı kişi Thomas Patton, Josef Delarose Lascoux, Jhon C. Wharton ve William Morrison’dır. Pamuk şeker yapımının ve makinesinin mucitleri olarak bilinen bu dört kişinin dışında pamuk şekerin bugün bildiğimiz halinin yazılı tarihinin başlangıcı 19. yüzyılın başına rastlar.


Aslında şekeri eğirip pamuk haline getirmenin ne zaman başladığı tam olarak bilinmese de o dönemlerde pamuk şekerin modernleşme, daha sık üretilme ve yaygınlaşma sürecine girdiğini biliyoruz. 1897 yılında William Morrison ve Jhon C. Wharton isimli iki pamuk şeker yapımcısı ilk elektrikli pamuk şeker makinesinin patentini almışlardır. Bu makinenin işlevi ısı ile eritilmiş sıvılaşmış şekeri dönme işlemi yaparak merkez kaç kuvveti yoluyla küçük deliklerden püskürtüp etrafa saçması ve bu saçılan şekerin metal bir levha ile sınırlandırılıp buradan da bir karton veya bir tahta çubuk üzerine toplanması idi. Morrison ve Wharton’un patendini aldığı bu makine genellikle pamuk şekerinin ortaya çıkışında ilk kabul edilmesine rağmen bazı kaynaklarda da Thomas Patton isminde bir başka satıcının da pamuk şekerinin ortaya çıkışında katkısı olduğunu ve onun da buna benzer bir makine kullandığını söylüyor.


Thomas Patton’un pamuklu şeker yapma süreci ise 1900 yılında ayrı bir patent almasıyla başlamıştır. Patton günümüzde tatlılara renk ve lezzet vermede kullanılan karamel kıvamına getirilmiş şeker için ilk çalışmaları yapmış ve şekeri yanmış duruma gelinceye kadar ısıtarak farklı renk ve lezzetler üzerinde çalışmıştır. Şekeri karamelize ederken de bir çatal ile çevirip ipliksi hal alan şekeri topluyor bir tür pamuk şeker de yapıyordu. Patton’un makinesi Morrison ve Wharton’un makinesinden farklıydı. Patton’un makinesi gazla ateşlenen tabağın dönmesini sağlayarak oluşan pamuklu şeker ipliklerini eğiren bir makineydi.


Pamuk şekerin ilk varoluşu 1400’lü yıllara denk gelse de dünya piyasasına ilk çıkışı Paris Exposition (Paris sergisi) olmuş ve daha sonra tekrar 1904 yılında St. Lous uluslararası fuarında makinenin ve üretilen şekerlemenin tanıtımı yapılmıştır.
1904 St. Lous Uluslararası Fuar’ında Morrison ve Wharton bir kutusu 25 sent’e “Perili İpek” diye adlandırdıkları ilk pamuk şekeri satmışlardır.


O zamanlar “Dönen Şeker” ve “Perili İpek” olarak adlandırılan bu şekerleme, 1920’li yıllarda Amerika’da yeni bir isimle anılmaya başlamıştır bu hâlen dünyanın her yerinde bilinen adıyla kullanılan “Cotton Candy” yani “Pamuk Şeker”den başkası değildir. Ve ipliksi şekerlemeye tüm dünyada en çok kullanılan ve kabul gören isim budur. İpliksi şekerleme için bu isim en yaygın isim olmasına rağmen, pamuk şekerinin hala dünya çapında birkaç değişik ismi daha vardır. Örneğin; Britanya krallığında “Pamuklu İpek” olarak bilinir ve hala dünyanın diğer bölgelerinde de bu şekilde adlandırılır.


Ve yıllar içerisinde tadı ve içeriği değişmeyen bu şekerin makinesi sürekli değişti, gelişti. 1940’lı yılların sonlarına doğru bir şirket pamuk şekeri sanayisini tamamen değiştirecek olan bir makine icat etti ve daha sonra 1970’li yıllarda bir başka şirket de otomatik pamuk şekeri makinesini icat ederek bunu sonsuza kadar değiştirdi. Bununla birlikte Pamuk Şekeri sadece toptan üretime geçmekle kalmadı aynı zamanda otomatik olarak paketlenmeye başladı. Bu iki önemli değişiklik sayesinde pamuk şekeri sadece lunaparklar ve sirkler gibi geleneksel yerlerin dışında dükkanlarda da satılabilir hale gelmiştir. Günümüze dek geçen yüz yıl içerisinde pamuk şeker üretilen makine üzerinde çok az değişiklik meydana gelmiştir. Bu değişiklikler de sadece makinenin işleyişi ile alakalıdır. Temel mantık ve temel hareket noktası hepsinde aynıdır.

Adım:şekeri erit
Adım:erimiş şekeri püskürt
Adım:uçuşan ipliksi şekeri topla
…İşte nefis pamuk şekeriniz hazır




Benzer Konular

18 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
24 Şubat 2011 / Misafir Cevaplanmış
30 Ocak 2010 / Ziyaret SEBEBİ Soru-Cevap
6 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap