Arama

Çimler nasıl çoğalır?

Güncelleme: 24 Ekim 2011 Gösterim: 12.119 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Acaba Çimler Nasıl Çoğalırlar? Lütfen Cevaplıyın!
Sponsorlu Bağlantılar
esra714 - avatarı
esra714
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #2
esra714 - avatarı
Ziyaretçi
ÇİMLER

Sponsorlu Bağlantılar



ÇİMLER VE ÇİM EKİLİ ALANLAR - NEDEN ÇİM EKİLİ ALANLARA GEREKSİNİRİZ?

Çiçek bahçelerimizin tamamlayıcısı, olmazsa olmaz öğesi, çim ekili alanlardır. Şu amaçlarla bahçelerimizde çim ekili alanlar oluştururuz:
• Bahçelerimizde düzgün, yemyeşil bir alan meydana getirmek.
• Bahçelerimize kırsal bir görüntü vermek.
• Bahçelerimizdeki tozu kontrol altında tutmak.
• Bahçe toprağımızı sabitleştirerek toprak yitimine (erozyona) engel olmak.
• Bahçelerimizi serin, yumuşak ve rahat bir ortam haline getirmek.
• Bahçelerimize oyun, eğlence ve spor etkinlikleri yapılacak bir yer kazandırmak.
• Son olarak göz zevkimizi okşayacak bir bahçeye sahip olmak.

ÇİM YETİŞTİRMEDE HEDEFLERİMİZ

Çim ekili alanları oluştururken göz önüne alacağımız hedefler şunlardır:
• Yetiştireceğimiz çim, alanı yoğun ve düzgün bir biçimde örtmelidir.
• Yetiştirdiğimiz çim bitkisi ve yaprakları güçlü olmalıdır. Yani, üzerlerinde gezilmeye ve kış mevsimi koşullarına dayanıklı; hastalık ve zararlılara karşı dirençli olmalıdır.
• Yetiştirdiğimiz çimlerin dikine gelişmesi ağır olmalıdır.
• Yetiştirdiğimiz çim kurak ve sıcak havalarda yeşil kalmalı, rengi değişmemelidir.
• Yetiştireceğimiz çimle kısa süre içinde çim ekili alanlar oluşmalıdır.
• Yetiştirdiğimiz çimlerin biçilmesi rahat ve kolay olmalıdır.
• Yetiştirdiğimiz çim, alanda düzgün dağılımlı ve uzun ömürlü olmalıdır.


ÇİMLERİN CİNS VE TÜRLERİ

Eskiden çim ekili alanlar oluşturmak için yalnızca buğdaygiller familyasının Lolium cinsinden L.perenne türü, başka çim türleriyle karıştırılmaksızm saf olarak ekilirdi. Günümüzde, çim ekili alanın özellikleri ile çimin kullanım amaçlan göz önünde tutularak ve bir de tek türün hastalık ve zararlıları nedeniyle bir anda tüm alanı çimsiz kalma tehlikesinden korumak için çimlerin çeşitli cinslerinin türleri karışık olarak ekilmektedir. Bu nedenle çim ekili alanlarda başta Lolium cinsi olmak üzere Agrostis, Festuca ve Poa cinslerinin çok çeşitli türleri, uzmanlara danışılıp karıştırılarak kullanılmaktadır. Bu dört ana cinse ek olarak Cynodan cinsi Uganda çimi ve Zoysia cinsi Japon çimlerinin kullanıldığını da burada belirtmeliyiz.

ÇİM EKİMİNE UYGUN ALANLAR

Çim ekimi için uygun alanlar kısaca, çim bitkilerinin yetişebildiği iyi havalandırma sağlayabilen ve su tutma kapasitesi yüksek ama aynı zamanda süzek (suyu iyi akıntılı) olan harçlardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Bahçe toprağı, torf (turba yani yerkömürü), kompozit gübre, yabani ot tohumu ile hastalık ve zararlıları içermeyen çiftlik (ahır) gübresi, dere kumu, perlit ve vermikülit. Çimlendirme alanı bu harçlardan biri ya da birkaçı bir araya getirilerek meydana gelir. İyi bir çimlendirme alanı, yabani ot tohumları ve hastalık etkenlerinden arındırılmış yani steril durumda olmalıdır. Ayrıca, alanı oluşturan toprağın pH'ı 5-8 arasında bulunmalıdır.

ÇİM EKİLECEK ALANIN HAZIRLANMASI

Çim tohumlarının ekileceği toprak (yatak) yumuşak ve düzgün olmalıdır. Bunun için toprak, işlenerek (kazılarak) sıkışan kısımları havalandırılır. Toprakta oluşan kesekler kürekle parçalanır. Alana dışardan getirilmiş toprak, varsa yabani otların çıkması için alan bir hafta süreyle sulanır. Daha sonra alandaki tüm otlar ile çalı vb. bitkiler elle ya da yabani ot ilacı kullanılarak temizlenir. Böyle ilaç kullanıldığında, bir hafta süreyle alana çim tohumu ekilmez. Daha sonra çim ekilecek alan tırmıkla iyice düzeltilir. Alana, toprağın yapısı da dikkate alınarak genellikle etiketinde 15-15-15 yazılı gübrelerden, metrekareye 30 gr. hesabıyla ticari kompoze gübre atılır.

ÇİM EKİMİ ZAMANI VE UYGUN SICAKLIKLAR

Ülkemizde çim ekili alanların oluşturulması için en uygun dönemler, bölgenin iklim durumuna ve çim tohumlarının cinsi ile ekilecekleri alanın kullanım amacına göre değişmektedir. Çim tohumları, 8-10 derece sıcaklıklarda çimlenmeye başlar. Ancak, en uygun çimlenme sıcaklıkları 15-22 derecelerdir. 30 dereceyi aşan sıcaklıklarda çim ekilmemesi yerinde olur. Şu halde çim ekimi zamanının belirlenmesinde yukarıdaki sıcaklık dereceleri dikkatle göz önünde tutulmalıdır.

ÇİM TOHUMLARININ EKİMİ

Çim ekilecek alanın toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra, alanın özellikleri ve kullanım amacına göre uzmanlara danışılarak sağlanan çim tohumları karışımı, metrekareye 25-60 gr. hesabıyla ekilir. Elle ekim en yaygın ekim yöntemidir. Tohumlar ekildikten sonra ya üzerleri örtülür ya da tırmık çekilerek gömülürler. Daha sonra üzerlerine silindir çekilir. Çim tohumlarının ekim derinliği 1-2 cm., en iyisi 1,5 cm'dir.

GELİŞEN ÇİMLERİN BİÇİLMESİ

Çimlerin ilk kez biçilişi çok önemlidir, tik biçme işlemi makineyle yapılacaksa silindir bıçaklı makinelerle işlemi yapmak daha iyi olur. Çimin biçim (biçiliş) yüksekliği, çeşidine ve bölgenin iklim durumuna göre değişir. Genel olarak çimler, 3-5 cm. yükseklikte olmak üzere biçilirler. Çim biçme makinelerinin bıçaklarının keskin olmasına dikkat edilmelidir.

ÇİM EKİLİ ALANLARIN SULANMASI

Çim ekili alanlarda tohum ekilip de çimlenme başlayıncaya kadar, toprak nemli tutulacak kadar sulama yapılır. Çimlenme olup da çimler gelişmeye başlayınca, bitkinin gereksinimine uygun olarak sulama yapılmalıdır.Ancak, çimlerin sulanması işlemi, kesenkes güneşli havada yapılmamalıdır. Ayrıca, çimlere salma (yani çimlerin köklerine su akıtma) yöntemiyle su verilmemeli; sulama, yağmurlama yöntemiyle yapılmalıd

Benzer Konular

25 Ekim 2015 / Misafir Soru-Cevap
17 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış