Arama

Buğday ekimi ve hasatı nasıl yapılır?

Güncelleme: 1 Haziran 2012 Gösterim: 5.152 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
abi buğday ekimi ve hasatınasılyapılır kısa
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Haziran 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

abi buğday ekimi ve hasatınasılyapılır kısa

1.TANIMI VE ÖNEMİ

Sponsorlu Bağlantılar
Buğday, tek yıllık bir bitki olup, her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek çok sayıda çok sayıda çeşitlere sahip olması nedeniyle, dünyanın hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Buğday gerek dünyada; gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür.

2. İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

2.1 İklim İsteği

Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5r11;10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.10r11;15 ºC'lık sıcaklık, %66 nisbi nem ve az ışık, iyi bir gelişme için uygundur. Buğday yıllık yağışı 350r11;1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 500r11;600 mm olan yerlerde veya toprakta bu nemi sağlayacak sulamalarda alınabilmektedir.

2.2 Toprak İsteği

Buğday derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklar en iyi buğday topraklarıdır. Toprakta organik madde arttıkça, buğdayın verimi de artar. Besin maddesi yönünden fakir topraklarda kaplıca çeşitleri, orta şartlarda ekmeklik çeşitleri, en iyi şartlarda da makarnalık çeşitleri ekmek daha uygundur.

3.YETİŞTİRME TEKNİĞİ

3.1 Ekim Nöbeti

Bölgemizde kuru ve sulu koşullarda buğday çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.

Kuru koşullarda
Buğday-Nadas-Buğday
Buğday-Mercimek-Buğday
Buğday-Mercimek-Arpa

Sulu koşullarda
Buğday-İkinci ürün-Pamuk
Buğday-İkinci ürün-Sebze
Buğday-İkinci ürün-Yem bitkileri
Buğday-İkinci ürün-Pamuk-Arpa-İkinci ürün
Buğday-İkinci ürün-Mercimek-İkinci ürün
(İkinci ürün: Yerfıstığı, Mısır, Susam, Ayçiçeği vs.)

3.2 Çeşit

Buğday türleri genellikle kaplıca gurubu, makarnalık buğdaylar gurubu, ekmeklik buğdaylar gurubu olmak üzere 3 guruba ayrılır. Kaplıca gurubu altında yetiştirilen buğdaylar daha çok hayvan yemi, kısmen de bulgur olarak kullanılır. Araştırma sonuçlarına göre ekimi önerilen çeşitler:

Sulu koşullarda ekmeklik çeşitlerden Marmarar11;86, Shom-IV, Kop, Seri 82, Shom II ve Orso; makarnalık çeşitlerden Shom I, Gedizr11;75, Korifla, Fırat 93, Omrabia, Dicler11;74, Balcalır11;85 ve Diyarbakırr11;81 önerilmektedir.

Kuru koşullarda ekmeklik çeşitlerden Marmarar11;86, Shom-IV, Gönen, Çukurovar11;86, Kop; makarnalık çeşitlerden Diyarbakırr11;81, Gedizr11;75, Dicler11;74, Shom-I, Korifla, Balcalır11;85 önerilmektedir.

3.3 Toprak Hazırlığı
....

Devamı için tıklayınız >> Buğday Yetiştiriciliği


Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

19 Aralık 2009 / bobo Soru-Cevap
6 Kasım 2008 / HerHangiBiri Taslak Konular
7 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap