Arama

Yazı tahtası nedir?

Güncelleme: 4 Mayıs 2015 Gösterim: 5.798 Cevap: 3
ceren33 - avatarı
ceren33
Ziyaretçi
31 Ocak 2012       Mesaj #1
ceren33 - avatarı
Ziyaretçi
Yazı Tahtası Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Yazı Tahtası icad edildiğinden bu yana özünden pek fazla şey kaybetmemiştir. Eğitim ve Bilim alanının en önemli materyali olan yazı tahtası dünyanın birçok yerinde üretilmektedir. Ülkemizde ise ilgili kalite belgelerine sahip birkaç üretici firma bulunmaktadır.
Üretilen yazı tahtaları ağırlıklı olarak okullarda, dershanelerde ve üniversitelerde kullanım amaçlıdır. ancak ülkemizdeki eğitim seviyesinin yükselmesine pararlel olarak, yazı tahtası günümüzde evler ve iş yerleride olmak üzere birçok yerde kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sadece laminant yüzey olarak üretilen yazı tahtalarına, çelik-emaye yüzey eklenmiştir. Laminant yüzeye göre çok daha uzun ömürlü olan emaye yüzey teknolojisi günümüzde oldukça yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Üretim hatalarına karşın ortalama 50 yıl garanti verilen emaye yüzey yazı tahtaları fiyat açısından da diğer çeşit yazı tahtalarından farklıdır.

Yazı Tahtası Çeşitleri

Yazı Tahtası çeşitleri üretilen hammaddesine ve kullanım şekline göre değişiklik göstermektedir.

Hammadesine Göre Yazı Tahtası Çeşitleri:

Laminant Yazı Tahtası: En çok alınan yazı tahtası çeşididir. Gerek fiyatının uygun olması, gerekse montajının kolay olması sebebiyle birçok kurum ve ev kullanıcıları laminant yazı tahtalarını tercih etmektedir. Yüzeyi (yazı yazılan kısmı) laminant yüzey olmasından dolayı bu adı taşımaktadır. Yüzeyin arkası ise sunta ile güçlendirilmiş olup ortalama ürün olarak kalınlığı 8 mm civarındadır. Çerçevesi genellikle alüminyum olup, arka yüzeyi mdf ile kaplıdır. Bu ürünün tamamı yerli üretim olup ithal malzeme kullanılmamaktadır. Emaye yazı tahtalarına göre ortalama % 60 daha uygun fiyatlıdır. Yüksekliği 120 cm'yi, eni ise 280 cm'yi geçmez. En çok tercih edilen ebatı 120x240'dır. Üretici firmasına göre garanti süresi değişiklik gösterebilir. Genellikle garanti süresi 2 senedir.

Manyetik Yazı Tahtası: Kalite olarak laminant ve emaye yazı tahtası arasındadır. İthal yüzeyden imal edilir. Metal saç üzerine dökülen özel boyası ile pişirilerek yazı yazılacak yüzey oluşturulur. Emaye yazı tahtalarına göre ortalama %30 civarında daha uygun fiyatlıdır. Sert cisimlerle yüzeye temasa geçilmesi çizilmeye yol açabilir. Mıknatısla harita, not veya görseller rahatlıkla yazı tahtası yüzeyine tutturulabilir. Üretici firmasına göre garanti süresi değişiklik gösterebilir. Genellikle garanti süresi 2 senedir.

Emaye Yazı Tahtası: Çelik Emaye veya Seramik yüzey olarak ta adlandırılır. Hammaddesi ithal olup dünyada bu yüzeyi üreten yanlız iki ülke vardır. En uzun ömürlü yazı tahtası çeşididir. Üreticiler tarafından 50 yıldan az olmamak üzere ömür boyu yüzey garantisi verilir. Çizilme gibi bir sorunu yoktur. Ancak çekiç, balyoz gibi sert bir cisimle vurulması durumda yüzeyde atma yaşanabilir. Ağırlığı laminant tahtaların 2 katından aşağı değildir. 120x200 cm ebatında ki bir yazı tahtasının ortalama ağırlığı 25-30 kilo civarındadır. Daha büyük ebat emaye tahtalar alçıpan duvarlara desteksiz takılması güvenlik açısından sorun yaratabilir. Kirlendiği zaman bir kova su ve fırça ile yıkayabilirsiniz veya cam sil türü bir temizleyici ile de silebilirsiniz.

* Dışardan bakışla bir yazı tahtasının laminant mı yoksa emayemi olduğu anlaşılmayabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu mıknatıs ile deneme yapmaktır.

Kullanım Şekline Göre Yazı Tahtası Çeşitleri:

Beyaz Yazı Tahtası: Günümüzdeki en yaygın yazı tahtası çeşitçidir. Yazı Tahtası kalemi (white board marker) ile yazılır. Laminant, Manyetik ve Emaye olarak üretimi yapılır.

Yeşil Yazı Tahtası: Tebeşirle kullanılan klasik modeller içinde en çok tercih edilenidir. Laminant ve Emaye olarak üretilir. Özellikle laminant yazı tahtalarında çizilmeyi önlemek için yumuşak ve tozsuz tebeşir kullanılması önerilir.

Mavi Yazı Tahtası: Tebeşirle kullanılan bir modeldir. Sadece Emaye olarak üretimi yapılır. Yeşil yazı tahtasıyla aynı özellikleri taşır.

Siyah (Kara) Yazı Tahtası: Günümüzde artık eğitim kurumlarında nadiren kullanılmaktadır. Daha çok özel işletmeler tarafından tercih edilen bu model yeşil yazı tahtalarıyla aynı özelliği taşımakta olup sadece laminant olarak üretilmektedir.

Yazı Tahtası Kullanım Alanları



Eğitim Kurumları: Yazı Tahtasının en çok kullanıldığı alandır. Bunlar; Okullar, Üniversiteler, Dershaneler ve Etüd Merkezlerinden oluşmaktadır. Alım eğilimlerine bakacak olursak;

İlköğretim Okulları ve Liseler genelde 120x240 ölçülerinde, laminant, beyaz yazı tahtalarını tercih etmektedir.
Dershaneler genelde 120x200 ölçülerinde beyaz emaye yazı tahtalarını tercih etmektedir.
Üniversiteler ise daha çok 120x300 ve üzeri ölçülerde yeşil, emaye yazı tahtalarını tercih etmektedir. Giyotin yazı tahtaları da yine üniversiteler tarafından tercih edilen modeldir.

Özel Kurumlar: Yazı Tahtasının en çok kullanıldığı ikinci alandır. Eğitim ve toplantı salonu olan özel şirketler daha çok 120x270 ve üzeri ölçüde beyaz, emaye yazı tahtalarını tercih etmektedirler. Eğitim salonu oluşturamamış şirketler ise daha çok mobil tekerlekli modelleri tercih etmektedirler.
Ev Kullanıcıları: Teleskopik ayaklı yazı tahtaları aynı zamanda ayakları çıkartılıp kullanılmadığı zaman kısıtlı yerlerde bile muhafaza edilebildiğinden olsa gerek, ev kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir. En çok beyaz laminant ve emaye modelleri tercih etmektedir.
Cafe-Bar-Restaurant: Siyah (Kara) yazı tahtalarının en çok talep gördüğü alandır. Nostaljik görünmesinden olsa gerek tercihlerini saiyah laminant yazı tahtalarından yana kullanmaktadırlar.

Yazı Tahtası Fiyatları
Yazı tahtası fiyatları yukarıda özellikler bölümünde yazan sebeplerden dolayı farklılık göstermektedir. Kalitesine, hammaddesine ve satış rakamlarına göre değişen bu fiyatları üreticilerin kalite anlayışı da etkilemektedir. Ülkemizdeki yazı tahtalarının çoğu yerli üretim olup, düşük kaliteli ve kısa ömürlü ithal ürünlerde piyasada satışa sunulmaktadır. Yazı Tahtalarının güncel fiyatlarını sitemizdeki ilgili linklerde bulabilir, yerli üretimin sağladığı garanti ve iade imkanlarından gönül rahatlığıyla yararlanabilirsiniz.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Yazı Tahtası

Sponsorlu Bağlantılar
: okullarda üzerine yazı yazılan, genellikle kara tahta.
In science we trust.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
buz perisi adlı kullanıcıdan alıntı

Yazı Tahtası

: okullarda üzerine yazı yazılan, genellikle kara tahta.

hayır beyaz yada yeşil canım Msn Wink
tugraemrah - avatarı
tugraemrah
Ziyaretçi
4 Mayıs 2015       Mesaj #4
tugraemrah - avatarı
Ziyaretçi
Şuanda çocuğu okullarda akıllı tahtalar var onun rengi ise mat beyazdır.
En ucuz yazı tahtaları ise laminant olanıdır.

Yukarıda arkadaşın verdiği cevap çok harika ve ayrıntılı helal olsun kendisine kim daha iyi anlatabilirdi ?

Benzer Konular

15 Kasım 2006 / Misafir Bilgisayar
14 Ocak 2009 / Ziyaretçi =) Soru-Cevap
25 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
18 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük