Arama

Tarım ürünlerinin en fazla yetiştiği bölge hangisidir?

Güncelleme: 10 Mart 2012 Gösterim: 3.048 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tarım ürünlerinin en faza yetiştiği bölge hangisi lütfen yardım edin!!!
Sponsorlu Bağlantılar
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
10 Mart 2012       Mesaj #2
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Marmara bölgesi olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Marmara bölgesidir.Çünkü tarıma elverişli topraklara sahip bir bölgedir.
Not: ( Marmara Bölgesi'nde tarım,sanayi,ticaret yapılır çünkü bu bölgede her şey vardır )

Umarım yardımcı olabilmişimdir.Olduysam ne mutlu Msn Happy
_kelebek_ - avatarı
_kelebek_
Ziyaretçi
10 Mart 2012       Mesaj #4
_kelebek_ - avatarı
Ziyaretçi
Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.



Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.



Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.



İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.



Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.



Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.



Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.



Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.



Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.



İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.



Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.



Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir.



Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir.



Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.


KAYNAK: www.forumdas.net
Bu bilgilere bakarak en fazla ürünün Ege Bölgesi'nde yetiştirildiğini söyleyebiliriz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar tarım ürünlerinin en fazla yetiştirildiği bölge neresidir ?
lütfen acil yardım lazım marmara'mı yoksa Ege mi ?

Benzer Konular

12 Mart 2012 / oguzhan03030303 Soru-Cevap
28 Şubat 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
28 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap