Arama

Okul sporunun önemi ve amaçları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 1 Ocak 2014 Gösterim: 20.439 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar,
Beden eğitimi dersinde performans ödevleri dağıtılıyordu. Bana da şu konu düştü:
"Okul Sporunun önemi ve amaçları"
Hiçbir yerde konuyla ilgili bir şey bulamadım.(Onu bırak okul sporu diye arattığımda bile saçma sapan şeyler çıkıyor) Lütfen yardım edin çıldıracağım. Bulandan Allah Razı Olsun.
EN İYİ CEVABI byseus verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar,
Beden eğitimi dersinde performans ödevleri dağıtılıyordu. Bana da şu konu düştü:

Sponsorlu Bağlantılar
"Okul Sporunun önemi ve amaçları"
Hiçbir yerde konuyla ilgili bir şey bulamadım.(Onu bırak okul sporu diye arattığımda bile saçma sapan şeyler çıkıyor) Lütfen yardım edin çıldıracağım. Bulandan Allah Razı Olsun.


Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Amacı / Tarihçesi / Sporun Toplumdaki Yeri ve Önemi / Spor Türleri, Spor Sosyolojisi ve Boş Zaman Eğitimi / Beden Eğitimi ve Sporun İnsan Organizması Üzerindeki Etkileri, Sporcu Sağlığı, Beslenme / İlk Yardım ve Rehabilitasyon / Sağlık ve Antrenman, Antrenman Prensipleri / Uygulamalar.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNİN GENEL AMAÇLARI

1. ATATÜRK’ ün ve düşünürlerin beden eğitimi ve spor konusunda söyledikleri sözleri açıklayabilme.
2. Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme.
3. Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme.
4. iyi duruş alışkanlığı edinebilme.
5. beden eğitimi ve spor ile ilgili temel bilgi , beceri, tavır ve alışkanlıklar edinme.
6. Ritm ve müzik eşliğinde hareketler yapabilme.
7. halk oyunlarımızla ilgili bilgi ve beceriler edinme ve bunları uygulamaya istekli olabilme.
8. milli bayramlar ve kurtuluş günlerinin anlamını ve önemini kavrayabilme, törenlere katılmaya istekli olabilme.
9. beden eğitimi ve sporun sağlığa yararlarını kavrayarak serbest zamanlarını spor faaliyetleriyle değerlendirmeye istekli olabilme.
10. temel sağlık kuralları ve ilk yardım ile ilgili bilgi, beceri, tavır ve alışkanlıklar edinebilme.
11. tabiatı sevme, temiz hava ve güneşten faydalanabilme.
12. işbirliği içinde çalışma ve birlikte davranma alışkanlığı edinebilme.
13. Görev ve sorumluluk alma, lidere uyma ve liderlik yapma.
14. Kendine güven duyma, yerinde ve çabuk karar verebilme.
15. Dostça oynama ve yarışma, kazananı takdir etme, kaybetmeyi kabullenme, hile ve haksızlığın karşısında olabilme.
16. Demokratik hayatın gerektirdiği tavır ve alışkanlıklar kazanma.
17. Kamu kaynaklarını iyi kullanma ve koruyabilme.
18. Spor araç ve tesisleri hakkında bilgi sahibi olma ve bunları gereği gibi kullanabilme.


BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR

İnsan vücudunun belli maksatlar için eğitilmesi düşüncesi, insanlığın evren üzerindeki varlığı kadar eskidir. Canlılığın tek belirtisi olan hareket, vücut eğitiminin de başlıca vasıtasıdır. Bunun için bir bakıma hareketin tarihi demek olan beden eğitimi tarihini, insan hayatıyla sıkı ilişkisinden dolayı, ilk insanlardan başlayarak incelemek gerekir.
İnsanın canlılık görüntüsü olan hareket, ilkel zamanlarda zorunlu yaşama faaliyetleri şeklinde görülür. Eski çağlarda vücut hareketleri insanın yaşama ve geçim kaygısına bağlı olarak doğa ile uğraşması ya da avlanması gibi faaliyetlerle sınırlı kalmıştır.
Eski devirlerde amaçsız gibi görünen hareketler, zamanla bilinçli ve amaca yönelik hareketler halini almıştır. Bu da harekete, vücut eğitici bir değer ve nitelik kazandırmıştır.
İnsanın yer değiştirme biçimi olan yürüme ve koşma ilkel vücut alıştırmaları arasında başta gelir. Yürüme, insanın çeşitli etkenler altında yer yer değiştirme ihtiyacından doğan tabii hareket şeklidir. İnsan, sinir sistemi ile kas ve eklemlerinin kendisine verdiği bu olanağı kullanarak, karnını doyurmanın, kaçıp kurtulmanın, kovalayıp yakalamanın kolaylığını denemiştir.
Koşu, şüphesiz ki, yürümenin çok daha avantajlı türüdür. İnsan, bacaklarına ve nefesine güvendiği sürece, üstün güçler karşısındaki durumunun daha iyi hale geldiğini görmüş, bu kuvvetlere karşı başarılı olmanın bir takım yeteneklerinin gelişmesine bağlı olduğunu anlamıştır.
Bu yetenekler ancak çeşitli alıştırmaları kapsayan sürekli çalışmalarla kazanılabilmektedir. Bir av hayvanına yetişebilmek ya da kendisinden daha güçlü bir hayvandan kaçabilmek için çabuk süren dayanıklılığı, bazen de kısa süre içinde mesafe almayı gerektirmektedir.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR KAVRAMLARI

1-Beden Eğitimi

Beden Eğitimi, bireyin fiziksel aktiviteler aracılığıyla, psikomotor, bilişsel ve toplumsal alanda gelişimine katkıda bulunan bir süreçtir.
İnsanın, toplum kurallarına uygun olarak yaşaması, birbiriyle olan ilişkilerinin iyi örneğini verebilmesi, yardımsever, insan haklarına saygılı, dürüst davranması, zeki, ruhsal ve fiziksel yapı itibariyle sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır.
Beden Eğitimi, insanın sosyalleşebilmesi ve kişiliğini bulup doğru bir çizgi üzerinde yol almasında büyük bir rol oynar. Kısaca beden eğitimi, bireyin beden sağlığını, ruh sağlığını, beden becerilerini geliştirmeye yönelik, gerektiğinde çevresel koşullara ve katılımcıların özelliklerine göre değiştirilebilen esnek kurallı oyuna, jimnastiğe, spora dönül alıştırma ve çalışmaların tümünü kapsayan geniş tabanlı bir etkinliktir.
Beden eğitimi, bireyin, büyüme gelişme davranışlarını sağlayan güçlü bir eğitim alanıdır.
Beden eğitimi, bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi için yapılan hareketlerin bütünüdür.

2-Spor

Spor, resmi kurallara bağlı ve birbirleriyle rekabet halinde olan bireyler tarafından yapılan(oynanan) fiziksel aktiviteler bütünüdür.
Spor, beden eğitimi faaliyetlerini özelleştirerek çeşitli branşlarda somutlaşmış, üst düzeyde yapıldığında fizyolojik, psikolojik, estetik, teknik özellikleri gerekli kılan yarışmaya dayalı ve katı kurallarla çevrili bir etkinliktir.
Görünürdeki en çarpıcı amacı (beden eğitimi ile taşıdığı eş amaçlar dışında) yarışmak ve kazanmaktır.

EĞİTİM ARACI OLARAK SPOR

Bu başlık altında ele alınan spor türü, elit sporu ve kitle sporuyla hem farklılıklar hem de benzerlikler gösteren “okul sporu” dur. Ne var ki, elit sporu daha çok maddi kazanca yöneldiği, kitle sporu eğlenme ve dayanışmayı ön planda tuttuğu halde, okul sporunda eğiticilik prensibi başta gelmektedir. Verhaegen’ in de belirttiği gibi sporun eğitimde yararlı olabilmesi için bir topluluk içerisinde bireysel özgürlüğün egzersizi, kendini ve başkalarını daha iyi tanıma, iletişim ve değişim, duygulanım gücünün gelişmesi, sevinç ve mutluluk kaynağı olması, çeşitli fiziki, ahlaki ve entelektüel değerleri yaşanmış deneyimler haline getirmesi gibi özellikleri taşıması gereklidir.
Bu özelliklerin temini, okul sporunu bazı açılardan elit sporundan uzaklaştırır. Sözgelimi, elit sporunun en önemli ilkelerinden olan “seçicilik” prensibine okul sporunda yer vermemek lazımdır. Çünkü seçicilik, hedef kesimin geniş bir bölümünü pasifleştirerek okul sporunun ruhuna ters bir anlayış sergiler.
Aynı şekilde elit sporunun performans hedefi, belli kurallara dayalı hareketlerin ürekli bir şekilde tekrarlanmasını zorunlu kıldığı halde; okul sporunda amaç “eğitim” olduğundan bu kuralların dayatılmaması, aksine kuralların öğrencilerin özgürce benimseyecekleri ve kısmen de olsa değiştirebilecekleri esnekliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Ayrıca eğitim amaçlı spor programlarının istenen hedeflere ulaşabilmesi elit sporundan ziyade kitle sporunun teşvikini zorunlu kılar. Kitle sporcusu olan ebeveyn ile, spor hakkında olumsuz önyargılar taşıyan ebeveyn, çocuğun gelişiminde spordan yararlanmayı farklı derecelerde etkileyeceklerdir. Yapılan araştırmalar da bu düşünceyi desteklemektedir.

BEDEN EĞİTİMİNİN FİZİKSEL GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ

Bireylerin fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak yalnız beden eğitimine özgü bir amaçtır. Hareket, bireyin doğasında vardır. Hareket sisteminin temelini ise aktif olarak kaslar, pasif olarak da kemikler oluşturur. Hareket bunların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Yani, fiziksel etkinlikler normal kas ve kemik gelişimi için zorunlu olmaktadır. Aynı zamanda beden eğitimi etkinlikleri, kemik özgül ağırlığını ve bağ dokuların esnekliğini arttırarak bunları baskı ve gerginliklere karşı güçlendirir. Beden eğitimi etkinlikleri düzenli olarak yapıldıklarında, organizmanın fiziksel uygunluğunu ve dayanıklılığını buna bağlı olarak iç organların fonksiyonlarını geliştirir. Böylece organizmanın değişen koşullara daha kolay uyum sağlaması ve yorgunluğa karşı koyma gücü artar. En fazla etki, becerilerin gelişmesi, kassal hareketle verimliliğin artması, dolayısıyla kassal güç ve dayanıklılığın artmasında görülür.

Fiziksel Psikomotor Gelişimdeki Rolü

1. Kalp-Dolaşım Sisteminin Dayanıklılığı : Kassal dayanıklılığın bir öğesidir ve kalbin, akciğer dolaşım sisteminin uzun süre devam eden orta ve yüksek şiddetteki etkinlikleri verimli bir şekilde yapabilme yeteneğidir.
2. Kas Kuvveti : Fiziksel olarak kuvvet, kütlenin ve hızın ürünüdür. Biyolojik açıdan ise kuvvet, kas hareketleri ile dirençlere karşı koyma ve onları aşabilme yeteneğidir.
3. Kas Dayanıklılığı : Dayanıklılık, yorgunluğu rağmen etkinliğe devam edebilmektir.
4. Esneklik : Vücudun değişik eklemlerinin tüm hareket alanında eklemler çevresinde hareket etme yeteneğidir.
5. Vücut Kompozisyonu : Vücuttaki yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi vücut kompozisyonunu oluşturur.
6. Koordinasyon : Kompleks hareketlerin gerçekleştirilmesinde kasların mükemmel uyumlu çalışması anlamına gelmektedir.
7. Denge : Statik veya dinamik hareket sırasında, vücudun istenen pozisyonu sağlayabilmesi yeteneğidir.
8. Sürat : Aynı hareketi başarılı ve hızlı bir şekilde yapabilme veya kısa bir mesafeyi mümkün olduğunca kısa bir sürede tamamlayabilme yeteneğidir.
9. Çabukluk : Bir noktadan diğerine hareket ederken, vücudun yönünü mümkün olduğunca hızlı, akıcı, kolay ve kontrollü bir şekilde değiştirebilme yeteneğidir. Kısaca, kişinin pozisyonunu değiştirme hızı ile ilişkilidir.
10. Güç : Kısa zaman içerisinde maksimum efor yeteneğidir.



Zihinsel Gelişimindeki Rolü

Eğitimin yelpazesinin tüm alanlarınca paylaşıldığı gibi beden eğitimi de bilginin birikimi ve iç görü ile anlaşılmasını sağlar. Bilginin edinilmesi, anlaşılması ve iç görü kazanma zihinsel gücün malzemesini oluşturur.
Beden eğitimi aracılığıyla birey, sağlık ilkeleri ve hareketin yaşamdaki önemini kavrar.

Duygusal Ve Toplumsal Gelişimindeki Rolü

Duygusal ve toplumsal gelişim birbiriyle karşılıklı etkileşim halindedir.
Her beden eğitimi etkinliği toplumsal bir deneyimdir ve çoğunlukla duyguları geliştirir. Bu etkinlikler sayesinde birey, duygularını ifade etme olanağı bulur. Saldırganlık, öfke, utangaçlık, kıskançlık vb. duygularında boşalım sağlar, bunları kontrol etmeyi sağlar.
Beden eğitimi etkinlikleri benlik gelişimine de katkıda bulunur.
Beden eğitimi etkinlikleri bireyde ; kurallara uyma, başkalarının haklarına saygı, yardımlaşma, işbirliğine dayalı yaşam biçimi gibi alışkanlıklar kazandırır.

EGZERSİZ VE SPOR

İnsan bedeni, hayvansal ve bitkisel besin maddelerinin içindeki enerji maddelerini (CHO ve yağlar) ve dokusal yapı elemanlarını (proteinler) temelde oksijen aracılığı ile kullanır. Bu tür metabolik aktiviteler aerobik metabolizma olarak tanımlanır. Bu arada, insan bedeninin çeşitli hücreleri, yeterli oksijen olmasa da biyokimyasal enerji oluşturabilirler fakat bu oksijen açığının kısa bir zamanda kapatılması gerekir. Yetersiz oksijen koşullarında, sınırlı boyutlarda da olsa gerçekleşen metabolik aktiviteler ise anaerobik şeklinde tanımlanır. Zorlu egzersiz antrenmanları ve sportif müsabakalarda, organizmanın aerobik kapasitesi aşılarak, anaerobik enerji kaynakları da kullanılır.

TARİHİ AÇIDAN SPOR

Varoluşundan bu yana insanoğlu, bilerek ya da bilmeyerek sporun içinde olmuştur. Sporun ne olduğunu bilmeyen mağara devrinin ilkel insanı, avını yakalamak için koşmuş, sıçramış, vücudunu çevikleştirmek zorunda kalmıştır. Bu zorunlu hareketleri, düzenli ve sürekli olmadığı ve de bilinçle yapılmadığı için spor kapsamına almamız zor. Buna karşın, ilk buluşlardan önce sporun kişi yaşamını etkilemeye başladığını ve günümüze kadar gelişerek anlam kazandığını söyleyebiliriz. Spor olgusunu, tarihin ışık tutulabilen derinliklerine kadar indirebiliriz.
Sporun tarihsel süreç içerisinde doğuşu ve gelişimi, insanın doğayla mücadelesi ile başlar ve bu mücadele içerisinde gelişimini sürdürür. Zorlu doğa koşullarında yaşamı devam ettirebilmek için korunmak, beslenmek, barınmak gibi nedenlerle kendiliğinden ortaya çıkan bir takım eylemler zaman içerisinde bazı kural örüntüleriyle ve amaçsal değişikliklerle günümüzde spor olarak bilinen eylem bütünlüğünün temelini oluşturmuştur.

SOSYAL YÖNÜYLE SPOR

Beden eğitimi ve sporun temel amacı, insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, iradesini güçlü kılmaktır.
Beden eğitimi ve spor iradeyi güçlendirerek, insanın kendi kendine güveninin gelişmesi ve kişiliğinin olgunlaşmasını sağlar. Kişinin gizli yeteneklerini ve yapıcı yönünü harekete geçirerek fiziksel gelişmenin yanı sıra ruhsal ve sosyal gelişmeyi olası kılar. Püberte (yeni gelişme) döneminde fiziksel gelişmenin durmasına karşılık kişiliğin olgunlaşması, ruhsal ve sosyal gelişme devam eder.
Kişiler arasındaki ilişkileri çoğaltmak, grup çalışmasını kolaylaştırmak, karşılıklı dayanışmayı sağlamak, kişiyi topluma kazandırmak ve sosyalleşmesine katkıda bulunmak, sporun amaç ve yararları arasında sayılabilir.
Daha geniş kapsamıyla ele alındığında sporun, suçlu, engelli vb. gibi sorunlu insanların sosyal hayata uyum sağlamalarında önemli rol oynadığını söyleyebiliriz.
Toplumu oluşturan bireylerin, hem genç hem de yaşlı kesimi için önemli bir konu olan serbest zamanların değerlendirilmesinde spor, çok değerli bir ilgi alanıdır.
Sportif etkinliklerin gelişmesinde, yapılmasında rol oynayan sosyal ve ekonomik etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz :

• Kitle iletişim araçları.
• Gelir düzeyinin yüksekliği.
• Boş zamanların varlığı.
• Genel ekonomik durum.
• Nüfusun sosyal gelişmişlik durumu, sosyal ve kültürel düzeyin yüksekliği.
• Sosyal statünün eğitim yoluyla elde edilmiş olması.
• Kişilerin sosyalleşme durumu.
• Toplam nüfus içinde genç yaşlı oranı.
• Spor için uygun bir altyapının olması.
• Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hedeflerinin belirlenmiş ve sosyal bütünleşmenin gerçekleşmiş olması.

Bu faktörlerin bir araya gelmesi ülkenin sosyal gelişmişlik düzeyinin artması sağlar.
Uluslar arası ilişkilerin düzenlenmesinde spor, diplomatik bir araç olarak değerlendirilmektedir.

TURİZM AÇISINDAN SPOR

Jeopolitik konumu ve coğrafi yapısı bakımından turizm ve spor ülkemiz açısından bir önem arz eder. Sportif girişimlerin kolayca yaygınlaştırılabileceği ülkemizde, aynı zamanda geniş bir turizm potansiyeli de mevcuttur. Elverişli iklimin yanı sıra, dağcılık, rafting, su altı sporları ve av sporları için elverişli olan ülkemiz, avantajlarını değerlendirdiğinde spordan döviz sağlayacağı gibi etkili bir tanıtım da yapabilir.

SPOR YÖNETİMİ

Toplumun her kesiminde belirli bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği yapan birkaç kişi bir araya geldiğinde yönetim oluşmaya başlar. Toplumda böyle bir hareketin içinde olmayan insan yoktur. Bu nedenle her vatandaş toplumsal bir teşkilatın içinde yer alır. Yönetimin toplumsal bir olgu olması, toplumun bütün üyelerini kapsaması, üstelik devlet kavramıyla özdeşleşmesi nedeniyle, yönetim pek çok bilimin söz konusu olmuştur. Çünkü toplumsal ihtiyaçların çokluğu ve büyüklüğü, bütün bunların bir yönetim altında karşılanmasını imkansız hale getirmiştir.
Spor yönetimi, kamu yönetiminin özel bir alanıdır. Türkiye’de sportif etkinliklerde bulunan spor kurum ve kuruluşlarının büyük bir kısmı devlet yönetimine bağlıdır. Özel sektör tarafından kurulan ve işletilen spor kurum ve kuruluşlarında bile denetim, devletin denetimi ve gözetimi altında yürütülür.

Spor Yönetiminin Özellikleri

1) Spor yönetimi doğrudan ya da dolaylı olarak insanlarla ilgili hizmetlerde bulunur.
2) Sporun amaçlarından biri de, spor yapanlarda düşünme ve eleştirme yetilerini geliştirmektir.
3) Spor yönetiminin hedefleri eğitim yönetiminin hedefleri gibi uzun süreli olduğundan hedeflerin kısa sürede gerçekleştirilememesi insanlar arasında sabırsızlık yaratabilir.
4) Spor yönetiminde, spor yapanların davranışlarında oluşturulan değişikliklerin veya kazandırılanların ölçülmesi ve amaçlara ulaşma derecesinin tespit edilerek başarının değerlendirilmesi zordur. Çünkü sportif hareketlerde sonuca yönelik değerlendirmeler sadece müsabakada galibiyet ya da mağlubiyet derecesine göre yapılırsa, sporun temel fonksiyonları ( fiziksel, bilişsel, sosyal ) gözardı edilmiş olacaktır. Bu durum sportif hedeflerle bir çatışmaya yol açabilir.
5) Spor yönetimini bazı yönetimlerden ayıran özelliklerden biri de, sosyal bir kurum olan sporun özelliğidir.

İyi bir spor yöneticisinin rollerini şu açılardan vurgulamak mümkündür :

- Oturum başkanlığı rolü
- Teşkilatlandırıcı rolü
- Uygulayıcı rolü
- Politika saptama rolü
- Teknik danışmanlık rolü
- Karar verici rolü
- Liderlik rolü

Bir spor yöneticisinin istendik davranış alanları olarak da şu noktalar ileri sürülebilir.
1- Amaçların tespit edilmesi
2- Katılımcı bir yaklaşımla politikaların belirlenmesi
3- Rollerin belirlenmesi
4- Tüm sportif etkinliklerin düzenlenmesi
5- Spor programının sürekli olarak değerlendirilmesi çabasına liderlik yapma
6- Çevre liderleri ile birlikte çalışarak spor alanında gelişimin sağlanması, çevre kaynakların kullanılması ile spor programının geliştirilmesi
7- Görevi insanlarla paylaşma
8- İletişim kurma, duygu ve düşüncelerin insanlar arasında aynı düzeyde ortak kılınması olmalarına katkı sağlama sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu durum tıp ve sporun, sağlıklı bir toplum oluşturmada benzer sorumluluğu paylaştıklarını göstermektedir.
9- Spor, doğrudan insanı hedef aldığı için, toplumun tüm kesimlerinin ilgi merkezidir.
10- Hem kişisel hem de toplumsal bir girişim ve düzenleme olan sporun, toplumun kurumlarından destek beklemesi, toplumsal kurumların da bu desteği sağlaması çok doğaldır. Dolayısıyla sporun toplumdan destek beklemesi bir hak, toplumun da bu desteği ödünsüz olarak sağlaması en önde gelen bir sorumluluktur.

Spor Yönetiminin Görevleri

1- İnsanlarla etkili biçimde çalışma.
2- Etkili bir işletme yönetimi.
3- Spor için gerekli fiziksel yapıyı hazırlama.
4- Akılcı bir spor programının geliştirilmesi.
5- Mesleğe hizmet.


Spor Yönetiminin Prensipleri

1- Tarafsızlık
2- Eşitlik
3- Yeterlilik
4- Yetiştirme
5- Güvence
6- Güç birliği
7- Denklik
8- Emek

Spor Yöneticilerinde Bulunması Gereken Özellikler

1- Her şeyden önce spor yöneticisi, yeterli bir alan bilgisine sahip olmalıdır.
2- Sadece alan bilgisi ile yetinmemeli, aynı zamanda yeterli kültüre ve bilgi birikimine sahip olmalıdır.
3- Spor yöneticisi, sporun bir amaç değil, spor vasıtasıyla insanların iyi birer vatandaş olarak yetiştirilmelerinde önemli bir araç olduğunu bilmeli ve bu anlayışla kurumun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmalıdır.
4- Spor yöneticisi, sporun amaçlarını gerçekleştirirken sportif hizmetlerin başarılı olmasına ve gelişmesine katkıda bulunacak bütün güçlerin işbirliğini yapmalarını sağlamalıdır.
5- Adaletli olmalı, insanlara eşit muamele yapmalı, fırsat eşitsizliğine neden olacak davranışlardan kaçınmalı ve onları engellemelidir. Çünkü spor yöneticisi iyi bir eğitimci ve eğitim lideri olmalıdır.
6- Kurumu yönetirken yürürlükteki kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri ile yerel düzeyde benimsenmiş geleneklere ve kurallara uymalıdır.
7- Kurumun çalışma şartlarını ve prestijini, parti politikasını, kişisel kazanç veya bencil çıkar amacıyla kullanmak isteyenlere karşı kurumu korumalıdır.
8- Şeffaf bir yönetim anlayışını kabul etmeli, ancak kurumla ilgili gizli kalması gereken konular hakkında da gizliliğe önem vermelidir.
9- Spor yöneticisi personelin yaşamasını gözlemeli, ancak bu başarıyı kendisine mal etmemeli, değerlendirmeyi nesnel olarak yapmalı ve böylece güven sağlamaya çalışmalıdır.
10- Kendisine yapılan her türlü başvuruyu dikkatle incelemeli, kurum veya bireyin yararına olacak işlemleri yerinde ve zamanında yapmalıdır.
11- Seçilmesinde ve alınmasında etkili olduğu her türlü spor saha, malzeme ve gereçleri veya diğer hizmetler için her çeşit takdir, hediye ve lütuf kabulünden kaçınmalıdır. Çünkü iyi bir spor yöneticisinin birinci görevi, işinde duyarlı ve dürüst olmasıdır.
12- Kurumun para ve diğer kaynakları israfa kaçmadan harcanmasına özen göstermeli, hesap ve kayıtları eksiksiz tutmalı, kontrol etmelidir.


SPOR ORGANİZASYONLARI

Spor organizasyonları, spor yarışmaları ile sporun amacına yönelik olarak düzenlenen seminer, toplantı, kurs, panel, kamp ve benzeri her türlü spor etkinliklerinin en iyi şekilde sevk ve idaresi ve sonuçlandırılabilmesi için bir program dahilinde yapılan çalışmalarıdır.
Spor etkinliğinin her türlüsü önceden bilinen belli amaçlara ulaşabilmek için yapılmaktadır. Spor organizasyonlarının temel amaçları genel ve özel amaçlar olarak iki başlık altında sıralanabilir :

Genel Amaçlar
a) Bir kamu hizmeti olarak, sağlıklı bir toplum yetiştirilmesine katkıda bulunabilmek.
b) Spor yoluyla bütün vatandaşlara fırsat eşitliği sağlamak.
c) Spor dallarını tanıtmak ve yaymak.
d) Başarılı sporcu ve spor elemanları yetiştirmek.

Özel Amaçlar
a) Maddi kazanç sağlamak.
b) Politik üstünlük ve prestij sağlamak.
c) Reklam.

Bu amaçlar resmi ve özel organizasyonlar için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Çünkü, spor yarışmaları yıllık programlara uygun olarak düzenlenmekte olup, yukarıda belirtilen genel amaçlar ile bu spor etkinliğinin organizasyonundan elde edilmesi hedeflenen özel amaçlara ulaşabilmek daha sonra düşünülür.
Uluslararası ve ulusal spor organizasyonları farklı ülkelerden insanlar, izleyiciler, teknik adamlar, gazeteciler, idareciler ve diğer katılımcılar ile geniş bir topluluğu kapsamaktadır. Buna bir de değişik spor branşlarının bir arada yapılması gibi organizasyonlar eklenirse planlanması gereken etkinliklerin önemi ortaya çıkmaktadır.
Ulusal veya uluslararası bir spor etkinliğinin organizasyonu için bazı temel unsurların düzenlenmesi gerekir. Bir spor organizasyonu için bazı temel vazgeçilmez unsurlar şunlardır.

a- Spor tesislerinin mevcut durumu.
b- Basın yayın ve haberleşme hizmetleri.
c- Ulaştırma hizmetleri.
d- Güvenlik hizmetleri.
e- Beslenme hizmetleri.
f- Sağlık hizmetleri.
g- Konaklama hizmetleri.
h- Sosyal ve kültürel hizmetler.
i- Mali kaynaklar.
j- Araç, gereç ve malzeme durumu.
k- Yetişmiş insan unsuru.

Düzenlenecek olan bir spor organizasyonunda iletişim listesinde bulundurulması önerilen isimler aşağıda yer almaktadır :
a- Antrenörler,
b- Tesis sorumluları,
c- Büfe hizmetleri sorumlusu,
d- İlgili bürokratlar,
e- Bilet satış ve dağıtım sorumlusu,
f- Basın-TV sorumlusu,
g- Her spor branşı için malzemelerin ve giysilerin acil servis sorumlusu,
h- İtfaiye,
i- Saha sorumlusu,
j- Konaklama koordinatörü,
k- Uluslararası görevliler, delegeler,
l- Basın odası sorumlusu,
m- Tıbbi danışman,
n- Park yerleri sorumlusu,
o- Güvenlik güçleri,
p- Protokol sorumlusu
q- Halkla ilişkiler sorumlusu
r- Temizlik sorumlusu,
s- Genel güvenlik sorumlusu,
t- Ulaşım sorumlusu,
u- Elektrik, su, yakıt vb. ihtiyaçlar sorumlusu,
v- Açık havada gerçekleştirilecek karşılaşmalar söz konusu olduğunda, meteorolojiyle iletişim kurması gereken sorumlu.

REKREASYON

Rekreasyon, yenilenme, yaratılma veya yeniden yapılanma anlamına gelen Latince “recreatio” kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı yaygın bir şekilde serbest zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır. Bu ise, bireylerin ya da toplumsal kümelerin serbest zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinlikler anlamını taşımaktadır.

1- Rekreasyon, boş zamanda yapılan iş değildir. Kâr gayesi taşımaz.
2- Rekreasyonda kişi, gönüllü olarak veya tamamen kendi arzusu ile katıldığı etkinliklerde bulunur.
3- Rekreasyon faaliyetleri katılıma renk veren, mutlu eden ve neşelendiren tarzda olur.
4- Rekreasyon faaliyeti, kişisel ve toplumsal fayda sağlar.
5- Toplumsal değerlere aykırı değildir. Yemek veya uyku gibi hayati öneme sahip değildir.

Rekreasyon’un temel özellikleri şunlardır.

a) Rekreasyon faaliyetlerinin seçimi gönüllü olmalıdır.
b) Özgürlük hissi verir.
c) Faaliyetlere devam ve iştirak etme zorunluluğu bulunmamalıdır.
d) Rekreasyon serbest zamanda yapılır.
e) Her yaştaki ve cinsteki insanların faaliyetlere katılmalarına imkan verir.
f) Rekreasyon faaliyetlerinde inisiyatif kişinin kendisine bırakılmalıdır.
g) Rekreasyonel faaliyetler, her türlü açık ve kapalı alanlar ile her mevsim ve iklim şartlarında uygulanabilmektedir.
h) Rekreasyon bir faaliyeti gerektirir.
i) Rekreasyon çok çeşitli faaliyetler içerir.
j) Rekreasyon neşe ve haz veren bir faaliyettir.
k) Rekreasyonel faaliyetler evrensel olarak uygulanmaktadır.
l) Rekreasyon, kişinin kendini ifade edebilme ve yaratıcı olabilmesine imkan sağlayıcı faaliyetler içermelidir.
m) Rekreasyonun her kişiye göre amacı vardır.
n) Rekreasyonel faaliyetlerin katılımcıya kişisel ve toplumsal fayda sağlaması gerekir.
o) Rekreasyon, toplumun değerlerine uygun olmalıdır.
p) Rekreasyon yapanlar, başka faaliyet alanlarına da ilgi duyarlar.
q) Rekreasyon eylemi, planlı ya da plansız, beceri sahibi kişilerle ya da organize veya organize olmamış mekanlarda da yapılabilir.


REKREASYONUN SINIFLANDIRILMASI

1- Amaçlarına Göre;
a) Dinlenme amacıyla
b) Kültürel amaçlı
c) Toplumsal amaçlı
d) Sportif amaçlı
e) Sanatsal amaçlı

2- Çeşitli kriterlere Göre;
a) Yaş faktörüne göre
b) Faaliyete katılanların sayısına göre
c) Yapıldığı zamana göre
d) Kullanılan mekana göre
e) Sosyolojik içeriğe göre

Rekreasyon ,
a) ticari rekreasyon
b) sosyal rekreasyon
c) uluslar arası rekreasyon
d) estetik rekreasyon
e) fiziksel rekreasyon
f) orman rekreasyonu gibi, özel işlevleri dikkate alınarak belirli eylem ve durgunluk hallerine göre de sınıflandırılabilmektedir.

REKREASYON ETKİNLİK ALANLARI

Rekreasyon etkinlik alanları, çok çeşitli etkinliklerle gruplandırılarak açıklanmaktadır. Bucher’a göre rekreasyon etkinlik alanları şöyledir.

a) Müzik uğraşıları
b) Dans faaliyetleri
c) Spor ve oyun
d) Sahne çalışmaları
e) Açık hava etkinlikleri.

Kaynak:smyo.karabuk.edu.tr

byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
27 Mart 2012       Mesaj #2
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar,
Beden eğitimi dersinde performans ödevleri dağıtılıyordu. Bana da şu konu düştü:

Sponsorlu Bağlantılar
"Okul Sporunun önemi ve amaçları"
Hiçbir yerde konuyla ilgili bir şey bulamadım.(Onu bırak okul sporu diye arattığımda bile saçma sapan şeyler çıkıyor) Lütfen yardım edin çıldıracağım. Bulandan Allah Razı Olsun.


Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Amacı / Tarihçesi / Sporun Toplumdaki Yeri ve Önemi / Spor Türleri, Spor Sosyolojisi ve Boş Zaman Eğitimi / Beden Eğitimi ve Sporun İnsan Organizması Üzerindeki Etkileri, Sporcu Sağlığı, Beslenme / İlk Yardım ve Rehabilitasyon / Sağlık ve Antrenman, Antrenman Prensipleri / Uygulamalar.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNİN GENEL AMAÇLARI

1. ATATÜRK’ ün ve düşünürlerin beden eğitimi ve spor konusunda söyledikleri sözleri açıklayabilme.
2. Bütün organ ve sistemlerini seviyesine uygun olarak güçlendirebilme ve geliştirebilme.
3. Sinir, kas ve eklem koordinasyonunu geliştirebilme.
4. iyi duruş alışkanlığı edinebilme.
5. beden eğitimi ve spor ile ilgili temel bilgi , beceri, tavır ve alışkanlıklar edinme.
6. Ritm ve müzik eşliğinde hareketler yapabilme.
7. halk oyunlarımızla ilgili bilgi ve beceriler edinme ve bunları uygulamaya istekli olabilme.
8. milli bayramlar ve kurtuluş günlerinin anlamını ve önemini kavrayabilme, törenlere katılmaya istekli olabilme.
9. beden eğitimi ve sporun sağlığa yararlarını kavrayarak serbest zamanlarını spor faaliyetleriyle değerlendirmeye istekli olabilme.
10. temel sağlık kuralları ve ilk yardım ile ilgili bilgi, beceri, tavır ve alışkanlıklar edinebilme.
11. tabiatı sevme, temiz hava ve güneşten faydalanabilme.
12. işbirliği içinde çalışma ve birlikte davranma alışkanlığı edinebilme.
13. Görev ve sorumluluk alma, lidere uyma ve liderlik yapma.
14. Kendine güven duyma, yerinde ve çabuk karar verebilme.
15. Dostça oynama ve yarışma, kazananı takdir etme, kaybetmeyi kabullenme, hile ve haksızlığın karşısında olabilme.
16. Demokratik hayatın gerektirdiği tavır ve alışkanlıklar kazanma.
17. Kamu kaynaklarını iyi kullanma ve koruyabilme.
18. Spor araç ve tesisleri hakkında bilgi sahibi olma ve bunları gereği gibi kullanabilme.


BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR

İnsan vücudunun belli maksatlar için eğitilmesi düşüncesi, insanlığın evren üzerindeki varlığı kadar eskidir. Canlılığın tek belirtisi olan hareket, vücut eğitiminin de başlıca vasıtasıdır. Bunun için bir bakıma hareketin tarihi demek olan beden eğitimi tarihini, insan hayatıyla sıkı ilişkisinden dolayı, ilk insanlardan başlayarak incelemek gerekir.
İnsanın canlılık görüntüsü olan hareket, ilkel zamanlarda zorunlu yaşama faaliyetleri şeklinde görülür. Eski çağlarda vücut hareketleri insanın yaşama ve geçim kaygısına bağlı olarak doğa ile uğraşması ya da avlanması gibi faaliyetlerle sınırlı kalmıştır.
Eski devirlerde amaçsız gibi görünen hareketler, zamanla bilinçli ve amaca yönelik hareketler halini almıştır. Bu da harekete, vücut eğitici bir değer ve nitelik kazandırmıştır.
İnsanın yer değiştirme biçimi olan yürüme ve koşma ilkel vücut alıştırmaları arasında başta gelir. Yürüme, insanın çeşitli etkenler altında yer yer değiştirme ihtiyacından doğan tabii hareket şeklidir. İnsan, sinir sistemi ile kas ve eklemlerinin kendisine verdiği bu olanağı kullanarak, karnını doyurmanın, kaçıp kurtulmanın, kovalayıp yakalamanın kolaylığını denemiştir.
Koşu, şüphesiz ki, yürümenin çok daha avantajlı türüdür. İnsan, bacaklarına ve nefesine güvendiği sürece, üstün güçler karşısındaki durumunun daha iyi hale geldiğini görmüş, bu kuvvetlere karşı başarılı olmanın bir takım yeteneklerinin gelişmesine bağlı olduğunu anlamıştır.
Bu yetenekler ancak çeşitli alıştırmaları kapsayan sürekli çalışmalarla kazanılabilmektedir. Bir av hayvanına yetişebilmek ya da kendisinden daha güçlü bir hayvandan kaçabilmek için çabuk süren dayanıklılığı, bazen de kısa süre içinde mesafe almayı gerektirmektedir.

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR KAVRAMLARI

1-Beden Eğitimi

Beden Eğitimi, bireyin fiziksel aktiviteler aracılığıyla, psikomotor, bilişsel ve toplumsal alanda gelişimine katkıda bulunan bir süreçtir.
İnsanın, toplum kurallarına uygun olarak yaşaması, birbiriyle olan ilişkilerinin iyi örneğini verebilmesi, yardımsever, insan haklarına saygılı, dürüst davranması, zeki, ruhsal ve fiziksel yapı itibariyle sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır.
Beden Eğitimi, insanın sosyalleşebilmesi ve kişiliğini bulup doğru bir çizgi üzerinde yol almasında büyük bir rol oynar. Kısaca beden eğitimi, bireyin beden sağlığını, ruh sağlığını, beden becerilerini geliştirmeye yönelik, gerektiğinde çevresel koşullara ve katılımcıların özelliklerine göre değiştirilebilen esnek kurallı oyuna, jimnastiğe, spora dönül alıştırma ve çalışmaların tümünü kapsayan geniş tabanlı bir etkinliktir.
Beden eğitimi, bireyin, büyüme gelişme davranışlarını sağlayan güçlü bir eğitim alanıdır.
Beden eğitimi, bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi için yapılan hareketlerin bütünüdür.

2-Spor

Spor, resmi kurallara bağlı ve birbirleriyle rekabet halinde olan bireyler tarafından yapılan(oynanan) fiziksel aktiviteler bütünüdür.
Spor, beden eğitimi faaliyetlerini özelleştirerek çeşitli branşlarda somutlaşmış, üst düzeyde yapıldığında fizyolojik, psikolojik, estetik, teknik özellikleri gerekli kılan yarışmaya dayalı ve katı kurallarla çevrili bir etkinliktir.
Görünürdeki en çarpıcı amacı (beden eğitimi ile taşıdığı eş amaçlar dışında) yarışmak ve kazanmaktır.

EĞİTİM ARACI OLARAK SPOR

Bu başlık altında ele alınan spor türü, elit sporu ve kitle sporuyla hem farklılıklar hem de benzerlikler gösteren “okul sporu” dur. Ne var ki, elit sporu daha çok maddi kazanca yöneldiği, kitle sporu eğlenme ve dayanışmayı ön planda tuttuğu halde, okul sporunda eğiticilik prensibi başta gelmektedir. Verhaegen’ in de belirttiği gibi sporun eğitimde yararlı olabilmesi için bir topluluk içerisinde bireysel özgürlüğün egzersizi, kendini ve başkalarını daha iyi tanıma, iletişim ve değişim, duygulanım gücünün gelişmesi, sevinç ve mutluluk kaynağı olması, çeşitli fiziki, ahlaki ve entelektüel değerleri yaşanmış deneyimler haline getirmesi gibi özellikleri taşıması gereklidir.
Bu özelliklerin temini, okul sporunu bazı açılardan elit sporundan uzaklaştırır. Sözgelimi, elit sporunun en önemli ilkelerinden olan “seçicilik” prensibine okul sporunda yer vermemek lazımdır. Çünkü seçicilik, hedef kesimin geniş bir bölümünü pasifleştirerek okul sporunun ruhuna ters bir anlayış sergiler.
Aynı şekilde elit sporunun performans hedefi, belli kurallara dayalı hareketlerin ürekli bir şekilde tekrarlanmasını zorunlu kıldığı halde; okul sporunda amaç “eğitim” olduğundan bu kuralların dayatılmaması, aksine kuralların öğrencilerin özgürce benimseyecekleri ve kısmen de olsa değiştirebilecekleri esnekliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Ayrıca eğitim amaçlı spor programlarının istenen hedeflere ulaşabilmesi elit sporundan ziyade kitle sporunun teşvikini zorunlu kılar. Kitle sporcusu olan ebeveyn ile, spor hakkında olumsuz önyargılar taşıyan ebeveyn, çocuğun gelişiminde spordan yararlanmayı farklı derecelerde etkileyeceklerdir. Yapılan araştırmalar da bu düşünceyi desteklemektedir.

BEDEN EĞİTİMİNİN FİZİKSEL GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ

Bireylerin fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak yalnız beden eğitimine özgü bir amaçtır. Hareket, bireyin doğasında vardır. Hareket sisteminin temelini ise aktif olarak kaslar, pasif olarak da kemikler oluşturur. Hareket bunların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Yani, fiziksel etkinlikler normal kas ve kemik gelişimi için zorunlu olmaktadır. Aynı zamanda beden eğitimi etkinlikleri, kemik özgül ağırlığını ve bağ dokuların esnekliğini arttırarak bunları baskı ve gerginliklere karşı güçlendirir. Beden eğitimi etkinlikleri düzenli olarak yapıldıklarında, organizmanın fiziksel uygunluğunu ve dayanıklılığını buna bağlı olarak iç organların fonksiyonlarını geliştirir. Böylece organizmanın değişen koşullara daha kolay uyum sağlaması ve yorgunluğa karşı koyma gücü artar. En fazla etki, becerilerin gelişmesi, kassal hareketle verimliliğin artması, dolayısıyla kassal güç ve dayanıklılığın artmasında görülür.

Fiziksel Psikomotor Gelişimdeki Rolü

1. Kalp-Dolaşım Sisteminin Dayanıklılığı : Kassal dayanıklılığın bir öğesidir ve kalbin, akciğer dolaşım sisteminin uzun süre devam eden orta ve yüksek şiddetteki etkinlikleri verimli bir şekilde yapabilme yeteneğidir.
2. Kas Kuvveti : Fiziksel olarak kuvvet, kütlenin ve hızın ürünüdür. Biyolojik açıdan ise kuvvet, kas hareketleri ile dirençlere karşı koyma ve onları aşabilme yeteneğidir.
3. Kas Dayanıklılığı : Dayanıklılık, yorgunluğu rağmen etkinliğe devam edebilmektir.
4. Esneklik : Vücudun değişik eklemlerinin tüm hareket alanında eklemler çevresinde hareket etme yeteneğidir.
5. Vücut Kompozisyonu : Vücuttaki yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi vücut kompozisyonunu oluşturur.
6. Koordinasyon : Kompleks hareketlerin gerçekleştirilmesinde kasların mükemmel uyumlu çalışması anlamına gelmektedir.
7. Denge : Statik veya dinamik hareket sırasında, vücudun istenen pozisyonu sağlayabilmesi yeteneğidir.
8. Sürat : Aynı hareketi başarılı ve hızlı bir şekilde yapabilme veya kısa bir mesafeyi mümkün olduğunca kısa bir sürede tamamlayabilme yeteneğidir.
9. Çabukluk : Bir noktadan diğerine hareket ederken, vücudun yönünü mümkün olduğunca hızlı, akıcı, kolay ve kontrollü bir şekilde değiştirebilme yeteneğidir. Kısaca, kişinin pozisyonunu değiştirme hızı ile ilişkilidir.
10. Güç : Kısa zaman içerisinde maksimum efor yeteneğidir.



Zihinsel Gelişimindeki Rolü

Eğitimin yelpazesinin tüm alanlarınca paylaşıldığı gibi beden eğitimi de bilginin birikimi ve iç görü ile anlaşılmasını sağlar. Bilginin edinilmesi, anlaşılması ve iç görü kazanma zihinsel gücün malzemesini oluşturur.
Beden eğitimi aracılığıyla birey, sağlık ilkeleri ve hareketin yaşamdaki önemini kavrar.

Duygusal Ve Toplumsal Gelişimindeki Rolü

Duygusal ve toplumsal gelişim birbiriyle karşılıklı etkileşim halindedir.
Her beden eğitimi etkinliği toplumsal bir deneyimdir ve çoğunlukla duyguları geliştirir. Bu etkinlikler sayesinde birey, duygularını ifade etme olanağı bulur. Saldırganlık, öfke, utangaçlık, kıskançlık vb. duygularında boşalım sağlar, bunları kontrol etmeyi sağlar.
Beden eğitimi etkinlikleri benlik gelişimine de katkıda bulunur.
Beden eğitimi etkinlikleri bireyde ; kurallara uyma, başkalarının haklarına saygı, yardımlaşma, işbirliğine dayalı yaşam biçimi gibi alışkanlıklar kazandırır.

EGZERSİZ VE SPOR

İnsan bedeni, hayvansal ve bitkisel besin maddelerinin içindeki enerji maddelerini (CHO ve yağlar) ve dokusal yapı elemanlarını (proteinler) temelde oksijen aracılığı ile kullanır. Bu tür metabolik aktiviteler aerobik metabolizma olarak tanımlanır. Bu arada, insan bedeninin çeşitli hücreleri, yeterli oksijen olmasa da biyokimyasal enerji oluşturabilirler fakat bu oksijen açığının kısa bir zamanda kapatılması gerekir. Yetersiz oksijen koşullarında, sınırlı boyutlarda da olsa gerçekleşen metabolik aktiviteler ise anaerobik şeklinde tanımlanır. Zorlu egzersiz antrenmanları ve sportif müsabakalarda, organizmanın aerobik kapasitesi aşılarak, anaerobik enerji kaynakları da kullanılır.

TARİHİ AÇIDAN SPOR

Varoluşundan bu yana insanoğlu, bilerek ya da bilmeyerek sporun içinde olmuştur. Sporun ne olduğunu bilmeyen mağara devrinin ilkel insanı, avını yakalamak için koşmuş, sıçramış, vücudunu çevikleştirmek zorunda kalmıştır. Bu zorunlu hareketleri, düzenli ve sürekli olmadığı ve de bilinçle yapılmadığı için spor kapsamına almamız zor. Buna karşın, ilk buluşlardan önce sporun kişi yaşamını etkilemeye başladığını ve günümüze kadar gelişerek anlam kazandığını söyleyebiliriz. Spor olgusunu, tarihin ışık tutulabilen derinliklerine kadar indirebiliriz.
Sporun tarihsel süreç içerisinde doğuşu ve gelişimi, insanın doğayla mücadelesi ile başlar ve bu mücadele içerisinde gelişimini sürdürür. Zorlu doğa koşullarında yaşamı devam ettirebilmek için korunmak, beslenmek, barınmak gibi nedenlerle kendiliğinden ortaya çıkan bir takım eylemler zaman içerisinde bazı kural örüntüleriyle ve amaçsal değişikliklerle günümüzde spor olarak bilinen eylem bütünlüğünün temelini oluşturmuştur.

SOSYAL YÖNÜYLE SPOR

Beden eğitimi ve sporun temel amacı, insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, iradesini güçlü kılmaktır.
Beden eğitimi ve spor iradeyi güçlendirerek, insanın kendi kendine güveninin gelişmesi ve kişiliğinin olgunlaşmasını sağlar. Kişinin gizli yeteneklerini ve yapıcı yönünü harekete geçirerek fiziksel gelişmenin yanı sıra ruhsal ve sosyal gelişmeyi olası kılar. Püberte (yeni gelişme) döneminde fiziksel gelişmenin durmasına karşılık kişiliğin olgunlaşması, ruhsal ve sosyal gelişme devam eder.
Kişiler arasındaki ilişkileri çoğaltmak, grup çalışmasını kolaylaştırmak, karşılıklı dayanışmayı sağlamak, kişiyi topluma kazandırmak ve sosyalleşmesine katkıda bulunmak, sporun amaç ve yararları arasında sayılabilir.
Daha geniş kapsamıyla ele alındığında sporun, suçlu, engelli vb. gibi sorunlu insanların sosyal hayata uyum sağlamalarında önemli rol oynadığını söyleyebiliriz.
Toplumu oluşturan bireylerin, hem genç hem de yaşlı kesimi için önemli bir konu olan serbest zamanların değerlendirilmesinde spor, çok değerli bir ilgi alanıdır.
Sportif etkinliklerin gelişmesinde, yapılmasında rol oynayan sosyal ve ekonomik etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz :

• Kitle iletişim araçları.
• Gelir düzeyinin yüksekliği.
• Boş zamanların varlığı.
• Genel ekonomik durum.
• Nüfusun sosyal gelişmişlik durumu, sosyal ve kültürel düzeyin yüksekliği.
• Sosyal statünün eğitim yoluyla elde edilmiş olması.
• Kişilerin sosyalleşme durumu.
• Toplam nüfus içinde genç yaşlı oranı.
• Spor için uygun bir altyapının olması.
• Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hedeflerinin belirlenmiş ve sosyal bütünleşmenin gerçekleşmiş olması.

Bu faktörlerin bir araya gelmesi ülkenin sosyal gelişmişlik düzeyinin artması sağlar.
Uluslar arası ilişkilerin düzenlenmesinde spor, diplomatik bir araç olarak değerlendirilmektedir.

TURİZM AÇISINDAN SPOR

Jeopolitik konumu ve coğrafi yapısı bakımından turizm ve spor ülkemiz açısından bir önem arz eder. Sportif girişimlerin kolayca yaygınlaştırılabileceği ülkemizde, aynı zamanda geniş bir turizm potansiyeli de mevcuttur. Elverişli iklimin yanı sıra, dağcılık, rafting, su altı sporları ve av sporları için elverişli olan ülkemiz, avantajlarını değerlendirdiğinde spordan döviz sağlayacağı gibi etkili bir tanıtım da yapabilir.

SPOR YÖNETİMİ

Toplumun her kesiminde belirli bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği yapan birkaç kişi bir araya geldiğinde yönetim oluşmaya başlar. Toplumda böyle bir hareketin içinde olmayan insan yoktur. Bu nedenle her vatandaş toplumsal bir teşkilatın içinde yer alır. Yönetimin toplumsal bir olgu olması, toplumun bütün üyelerini kapsaması, üstelik devlet kavramıyla özdeşleşmesi nedeniyle, yönetim pek çok bilimin söz konusu olmuştur. Çünkü toplumsal ihtiyaçların çokluğu ve büyüklüğü, bütün bunların bir yönetim altında karşılanmasını imkansız hale getirmiştir.
Spor yönetimi, kamu yönetiminin özel bir alanıdır. Türkiye’de sportif etkinliklerde bulunan spor kurum ve kuruluşlarının büyük bir kısmı devlet yönetimine bağlıdır. Özel sektör tarafından kurulan ve işletilen spor kurum ve kuruluşlarında bile denetim, devletin denetimi ve gözetimi altında yürütülür.

Spor Yönetiminin Özellikleri

1) Spor yönetimi doğrudan ya da dolaylı olarak insanlarla ilgili hizmetlerde bulunur.
2) Sporun amaçlarından biri de, spor yapanlarda düşünme ve eleştirme yetilerini geliştirmektir.
3) Spor yönetiminin hedefleri eğitim yönetiminin hedefleri gibi uzun süreli olduğundan hedeflerin kısa sürede gerçekleştirilememesi insanlar arasında sabırsızlık yaratabilir.
4) Spor yönetiminde, spor yapanların davranışlarında oluşturulan değişikliklerin veya kazandırılanların ölçülmesi ve amaçlara ulaşma derecesinin tespit edilerek başarının değerlendirilmesi zordur. Çünkü sportif hareketlerde sonuca yönelik değerlendirmeler sadece müsabakada galibiyet ya da mağlubiyet derecesine göre yapılırsa, sporun temel fonksiyonları ( fiziksel, bilişsel, sosyal ) gözardı edilmiş olacaktır. Bu durum sportif hedeflerle bir çatışmaya yol açabilir.
5) Spor yönetimini bazı yönetimlerden ayıran özelliklerden biri de, sosyal bir kurum olan sporun özelliğidir.

İyi bir spor yöneticisinin rollerini şu açılardan vurgulamak mümkündür :

- Oturum başkanlığı rolü
- Teşkilatlandırıcı rolü
- Uygulayıcı rolü
- Politika saptama rolü
- Teknik danışmanlık rolü
- Karar verici rolü
- Liderlik rolü

Bir spor yöneticisinin istendik davranış alanları olarak da şu noktalar ileri sürülebilir.
1- Amaçların tespit edilmesi
2- Katılımcı bir yaklaşımla politikaların belirlenmesi
3- Rollerin belirlenmesi
4- Tüm sportif etkinliklerin düzenlenmesi
5- Spor programının sürekli olarak değerlendirilmesi çabasına liderlik yapma
6- Çevre liderleri ile birlikte çalışarak spor alanında gelişimin sağlanması, çevre kaynakların kullanılması ile spor programının geliştirilmesi
7- Görevi insanlarla paylaşma
8- İletişim kurma, duygu ve düşüncelerin insanlar arasında aynı düzeyde ortak kılınması olmalarına katkı sağlama sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu durum tıp ve sporun, sağlıklı bir toplum oluşturmada benzer sorumluluğu paylaştıklarını göstermektedir.
9- Spor, doğrudan insanı hedef aldığı için, toplumun tüm kesimlerinin ilgi merkezidir.
10- Hem kişisel hem de toplumsal bir girişim ve düzenleme olan sporun, toplumun kurumlarından destek beklemesi, toplumsal kurumların da bu desteği sağlaması çok doğaldır. Dolayısıyla sporun toplumdan destek beklemesi bir hak, toplumun da bu desteği ödünsüz olarak sağlaması en önde gelen bir sorumluluktur.

Spor Yönetiminin Görevleri

1- İnsanlarla etkili biçimde çalışma.
2- Etkili bir işletme yönetimi.
3- Spor için gerekli fiziksel yapıyı hazırlama.
4- Akılcı bir spor programının geliştirilmesi.
5- Mesleğe hizmet.


Spor Yönetiminin Prensipleri

1- Tarafsızlık
2- Eşitlik
3- Yeterlilik
4- Yetiştirme
5- Güvence
6- Güç birliği
7- Denklik
8- Emek

Spor Yöneticilerinde Bulunması Gereken Özellikler

1- Her şeyden önce spor yöneticisi, yeterli bir alan bilgisine sahip olmalıdır.
2- Sadece alan bilgisi ile yetinmemeli, aynı zamanda yeterli kültüre ve bilgi birikimine sahip olmalıdır.
3- Spor yöneticisi, sporun bir amaç değil, spor vasıtasıyla insanların iyi birer vatandaş olarak yetiştirilmelerinde önemli bir araç olduğunu bilmeli ve bu anlayışla kurumun amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmalıdır.
4- Spor yöneticisi, sporun amaçlarını gerçekleştirirken sportif hizmetlerin başarılı olmasına ve gelişmesine katkıda bulunacak bütün güçlerin işbirliğini yapmalarını sağlamalıdır.
5- Adaletli olmalı, insanlara eşit muamele yapmalı, fırsat eşitsizliğine neden olacak davranışlardan kaçınmalı ve onları engellemelidir. Çünkü spor yöneticisi iyi bir eğitimci ve eğitim lideri olmalıdır.
6- Kurumu yönetirken yürürlükteki kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri ile yerel düzeyde benimsenmiş geleneklere ve kurallara uymalıdır.
7- Kurumun çalışma şartlarını ve prestijini, parti politikasını, kişisel kazanç veya bencil çıkar amacıyla kullanmak isteyenlere karşı kurumu korumalıdır.
8- Şeffaf bir yönetim anlayışını kabul etmeli, ancak kurumla ilgili gizli kalması gereken konular hakkında da gizliliğe önem vermelidir.
9- Spor yöneticisi personelin yaşamasını gözlemeli, ancak bu başarıyı kendisine mal etmemeli, değerlendirmeyi nesnel olarak yapmalı ve böylece güven sağlamaya çalışmalıdır.
10- Kendisine yapılan her türlü başvuruyu dikkatle incelemeli, kurum veya bireyin yararına olacak işlemleri yerinde ve zamanında yapmalıdır.
11- Seçilmesinde ve alınmasında etkili olduğu her türlü spor saha, malzeme ve gereçleri veya diğer hizmetler için her çeşit takdir, hediye ve lütuf kabulünden kaçınmalıdır. Çünkü iyi bir spor yöneticisinin birinci görevi, işinde duyarlı ve dürüst olmasıdır.
12- Kurumun para ve diğer kaynakları israfa kaçmadan harcanmasına özen göstermeli, hesap ve kayıtları eksiksiz tutmalı, kontrol etmelidir.


SPOR ORGANİZASYONLARI

Spor organizasyonları, spor yarışmaları ile sporun amacına yönelik olarak düzenlenen seminer, toplantı, kurs, panel, kamp ve benzeri her türlü spor etkinliklerinin en iyi şekilde sevk ve idaresi ve sonuçlandırılabilmesi için bir program dahilinde yapılan çalışmalarıdır.
Spor etkinliğinin her türlüsü önceden bilinen belli amaçlara ulaşabilmek için yapılmaktadır. Spor organizasyonlarının temel amaçları genel ve özel amaçlar olarak iki başlık altında sıralanabilir :

Genel Amaçlar
a) Bir kamu hizmeti olarak, sağlıklı bir toplum yetiştirilmesine katkıda bulunabilmek.
b) Spor yoluyla bütün vatandaşlara fırsat eşitliği sağlamak.
c) Spor dallarını tanıtmak ve yaymak.
d) Başarılı sporcu ve spor elemanları yetiştirmek.

Özel Amaçlar
a) Maddi kazanç sağlamak.
b) Politik üstünlük ve prestij sağlamak.
c) Reklam.

Bu amaçlar resmi ve özel organizasyonlar için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Çünkü, spor yarışmaları yıllık programlara uygun olarak düzenlenmekte olup, yukarıda belirtilen genel amaçlar ile bu spor etkinliğinin organizasyonundan elde edilmesi hedeflenen özel amaçlara ulaşabilmek daha sonra düşünülür.
Uluslararası ve ulusal spor organizasyonları farklı ülkelerden insanlar, izleyiciler, teknik adamlar, gazeteciler, idareciler ve diğer katılımcılar ile geniş bir topluluğu kapsamaktadır. Buna bir de değişik spor branşlarının bir arada yapılması gibi organizasyonlar eklenirse planlanması gereken etkinliklerin önemi ortaya çıkmaktadır.
Ulusal veya uluslararası bir spor etkinliğinin organizasyonu için bazı temel unsurların düzenlenmesi gerekir. Bir spor organizasyonu için bazı temel vazgeçilmez unsurlar şunlardır.

a- Spor tesislerinin mevcut durumu.
b- Basın yayın ve haberleşme hizmetleri.
c- Ulaştırma hizmetleri.
d- Güvenlik hizmetleri.
e- Beslenme hizmetleri.
f- Sağlık hizmetleri.
g- Konaklama hizmetleri.
h- Sosyal ve kültürel hizmetler.
i- Mali kaynaklar.
j- Araç, gereç ve malzeme durumu.
k- Yetişmiş insan unsuru.

Düzenlenecek olan bir spor organizasyonunda iletişim listesinde bulundurulması önerilen isimler aşağıda yer almaktadır :
a- Antrenörler,
b- Tesis sorumluları,
c- Büfe hizmetleri sorumlusu,
d- İlgili bürokratlar,
e- Bilet satış ve dağıtım sorumlusu,
f- Basın-TV sorumlusu,
g- Her spor branşı için malzemelerin ve giysilerin acil servis sorumlusu,
h- İtfaiye,
i- Saha sorumlusu,
j- Konaklama koordinatörü,
k- Uluslararası görevliler, delegeler,
l- Basın odası sorumlusu,
m- Tıbbi danışman,
n- Park yerleri sorumlusu,
o- Güvenlik güçleri,
p- Protokol sorumlusu
q- Halkla ilişkiler sorumlusu
r- Temizlik sorumlusu,
s- Genel güvenlik sorumlusu,
t- Ulaşım sorumlusu,
u- Elektrik, su, yakıt vb. ihtiyaçlar sorumlusu,
v- Açık havada gerçekleştirilecek karşılaşmalar söz konusu olduğunda, meteorolojiyle iletişim kurması gereken sorumlu.

REKREASYON

Rekreasyon, yenilenme, yaratılma veya yeniden yapılanma anlamına gelen Latince “recreatio” kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı yaygın bir şekilde serbest zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır. Bu ise, bireylerin ya da toplumsal kümelerin serbest zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinlikler anlamını taşımaktadır.

1- Rekreasyon, boş zamanda yapılan iş değildir. Kâr gayesi taşımaz.
2- Rekreasyonda kişi, gönüllü olarak veya tamamen kendi arzusu ile katıldığı etkinliklerde bulunur.
3- Rekreasyon faaliyetleri katılıma renk veren, mutlu eden ve neşelendiren tarzda olur.
4- Rekreasyon faaliyeti, kişisel ve toplumsal fayda sağlar.
5- Toplumsal değerlere aykırı değildir. Yemek veya uyku gibi hayati öneme sahip değildir.

Rekreasyon’un temel özellikleri şunlardır.

a) Rekreasyon faaliyetlerinin seçimi gönüllü olmalıdır.
b) Özgürlük hissi verir.
c) Faaliyetlere devam ve iştirak etme zorunluluğu bulunmamalıdır.
d) Rekreasyon serbest zamanda yapılır.
e) Her yaştaki ve cinsteki insanların faaliyetlere katılmalarına imkan verir.
f) Rekreasyon faaliyetlerinde inisiyatif kişinin kendisine bırakılmalıdır.
g) Rekreasyonel faaliyetler, her türlü açık ve kapalı alanlar ile her mevsim ve iklim şartlarında uygulanabilmektedir.
h) Rekreasyon bir faaliyeti gerektirir.
i) Rekreasyon çok çeşitli faaliyetler içerir.
j) Rekreasyon neşe ve haz veren bir faaliyettir.
k) Rekreasyonel faaliyetler evrensel olarak uygulanmaktadır.
l) Rekreasyon, kişinin kendini ifade edebilme ve yaratıcı olabilmesine imkan sağlayıcı faaliyetler içermelidir.
m) Rekreasyonun her kişiye göre amacı vardır.
n) Rekreasyonel faaliyetlerin katılımcıya kişisel ve toplumsal fayda sağlaması gerekir.
o) Rekreasyon, toplumun değerlerine uygun olmalıdır.
p) Rekreasyon yapanlar, başka faaliyet alanlarına da ilgi duyarlar.
q) Rekreasyon eylemi, planlı ya da plansız, beceri sahibi kişilerle ya da organize veya organize olmamış mekanlarda da yapılabilir.


REKREASYONUN SINIFLANDIRILMASI

1- Amaçlarına Göre;
a) Dinlenme amacıyla
b) Kültürel amaçlı
c) Toplumsal amaçlı
d) Sportif amaçlı
e) Sanatsal amaçlı

2- Çeşitli kriterlere Göre;
a) Yaş faktörüne göre
b) Faaliyete katılanların sayısına göre
c) Yapıldığı zamana göre
d) Kullanılan mekana göre
e) Sosyolojik içeriğe göre

Rekreasyon ,
a) ticari rekreasyon
b) sosyal rekreasyon
c) uluslar arası rekreasyon
d) estetik rekreasyon
e) fiziksel rekreasyon
f) orman rekreasyonu gibi, özel işlevleri dikkate alınarak belirli eylem ve durgunluk hallerine göre de sınıflandırılabilmektedir.

REKREASYON ETKİNLİK ALANLARI

Rekreasyon etkinlik alanları, çok çeşitli etkinliklerle gruplandırılarak açıklanmaktadır. Bucher’a göre rekreasyon etkinlik alanları şöyledir.

a) Müzik uğraşıları
b) Dans faaliyetleri
c) Spor ve oyun
d) Sahne çalışmaları
e) Açık hava etkinlikleri.

Kaynak:smyo.karabuk.edu.tr

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
okul sporunun önemi ile ilgili birşeyler gönderebilirmisiniz please!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
okul sporunun önemi ile ilgili bir şeyler gönderin lütfen'!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Benzer Konular

16 Şubat 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Kasım 2015 / Ziyaretçi Taslak Konular
19 Kasım 2011 / Misafir Taslak Konular
6 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap