Arama

Oksijensiz solunumun önemi nedir?

Güncelleme: 5 Nisan 2012 Gösterim: 21.457 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
oksijensiz solunumun önemi çok acil!!!!!!
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Nisan 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Her canlının yaşamını devam ettirebilmek için enerjiye gereksinimi vardır. Enerji elde etmek için kullanılan yollardan biri fermentasyon yani oksijensiz=anaerobik solunumdur. Kimi mikroorganizma oksijensiz solunumla yaşamak zorundadır. Kimi mikroorganizmalar da yaşam döngülerinin bir kısmında çevresel etkilere bağlı olarak oksijensiz solunum yaparlar. Fakat oksijensiz solunumu kullanan sadece mikroorganizmalar değildir. Örneğin biz insanlar da sıkı bir fiziksel egzersiz sırasında oksijenli solunumun yeterli derecede oksijen sağlayamaması durumunda kaslarımızda oksijensiz solunum yaparız.

Sponsorlu Bağlantılar
Canlılarda enerji elde etmek için izlenen yolun ilk adımında, genellikle 6 karbonlu bir şeker olan glikoz parçalanır. (Kimi bakteriler yağ asitlerini ya da amino asitleri de kullanabilirler.) Glikoz çok çeşitli şekillerde fermente edilmektedir. Fakat bunlar aras*nda en çok rastlanan başlıca iki tip fermentasyon vardır:

Altı karbonlu glikoz molekülünün iki tane üç karbonlu laktik asite yıkılması. (Homolaktik fermentasyon.) Glikozun bu şekilde yıkıma uğraması, mikroorganizmaların çoğunda ve memelileri de içine alan çok sayıda yüksek organizasyonlu hayvan hücresinde görülür. Bu olaya genellikle glikozun erimesi anlamına gelen glikolizis adı verilmektedir.
Bu tepkimeyi formüle şöyle dökebiliriz:

C6H12O6 --> C3H6O3 (laktik asit)+ 2 ATP + 2H2O

Altı karbonlu glikoz molekülünün, iki tane iki karbonlu etanole ve iki karbon dioksit molekülüne yıkımı. Bu tip oksijenli solunuma “alkolik fermentasyon” denmektedir. Alkolik fermentasyon glikolizle aynı enzimatik tepkimelerden oluşmakta fakat üç karbonlu bileşiğin etanol ve karbon dioksite parçalanması için ek olarak iki enzim tepkimesi daha gerekmektedir.
Bu tepkimeyi ise şöyle formüle dökebiliriz:

C6H12O6 --> 2 C2H5OH (etanol) + 2 ATP + 2H2O + 2 CO2

Benzer Konular

9 Aralık 2011 / muhammed_58 Soru-Cevap
11 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
27 Nisan 2011 / Misafir Taslak Konular
2 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
26 Şubat 2014 / Misafir Cevaplanmış