Arama

Peynir neden küflenir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Mart 2015 Gösterim: 17.689 Cevap: 10
arda785 - avatarı
arda785
Ziyaretçi
3 Nisan 2012       Mesaj #1
arda785 - avatarı
Ziyaretçi
Peynir neden küflenir?
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Peynir Neden Küflenir?
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

xVdKle1
Günlük yaşamda oldukça sık karşılaşılan ve de şikayet durumu olan küflenme, en çok yiyeceklerde meydana gelen bir tür mantardır. Küflenme görüntüsü ise, küf mantarının belirli şartlar altında kendine besin araması ve çevredeki maddeleri ayrıştırmasıdır. Bu mantar, yiyeceklerin dışında betonarme yapıların duvar kısımlarında dahi görülebilmektedir.

Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır.Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70.000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1.500.000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır. Mantarlar kendi besinini kendisi üretemez canlılardandır. Bu canlılar besin ihtiyaçlarını ortamdaki maddeleri parçalayarak yani ayrıştırarak sağlamaktadırlar.


Küf mantarları, sporlarla üreme özelliğine sahiptir. Bu sporların insan bedeni üzerinde çeşitli etkileri de olabilmektedir. Bu etkilerden en çok rastlanılan ise, cilt yüzeyinde meydana gelen alerjik reaksiyonlardır. Küf oluşumu, mevsim şartlarına göre değişebilmektedir. Her mevsim ve iklimde yaşamın bir parçası olan küf oluşumları gözlemlenebilse de, küflenme en çok nemin çok fazla olduğu bölgelerde daha çok oluşmaktadır.

Alerjik reaksiyon riski taşıyan küfler, her mevsimde ve her ortamda bulunabilmektedir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilen küf mantarları doğada çok az türde bulunmaktadır. Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde kendisini gösteren küflenme, bu gıda maddelerden en çok peynir ve ekmek gibi gıdalarda görülür. Aynı zamanda son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda küflenmiş besinlerin sağlık için oldukça zararlı olduğu anlaşılmış ve bu tür besinlerin kansere neden olabileceği söylenmiştir.


Küflenmeye sebep olan küf mantarları, doğada bulunan on binlerce mantar arasında yer alır. Öyle ki mantar dendiği zaman akla ilk gelen mantar türü ağaçların diplerinde oldukça sık rastlanan şapkalı mantarlardır. Bu mantarların kendi içerisinde on binlerce türü olmakla beraber bu mantarların bazıları insanları dakikada öldürebilecek kuvvet de zehir taşımaktadır ve bu tür mantarlar çok eski zamanda bile bilinmektedir.

Küflerin oluşabilmesi için, mantar neme ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle küflenme olayı ıslak çamaşırların üzerinde dahi görülebilir. Aynı zamanda yine güneş ışını görmeyen dolaplarda, çekmecelerde ve de poşet içlerindeki ıslak elbiselerde çok kısa bir süre zarfı içerisinde küflenme görüntüsüne rastlanılabilir.

Islandığı zaman yapısı nedeniyle kuruması bir hayli zor olan halılar, küflenme görüntüsünün yaşanabilmesi için en ideal noktalardan birini oluşturur. Küfler, doğada her yerdedir. Öyle ki solunan havada dahi küf olabilir. Özel olarak küflendirilmiş olan peynirler de bulunmaktadır. Bu tür peynirler özel işlemlerden geçer ve bu nedenle de oldukça pahalıdır. Mantar, çevresinde bulunan hemen hemen her şeyi kendisine besin sağlamak için kullanır. Bu nedenle küf mantarları doğanın her yerinde ve hayatın her anında karşılaşılabilecek canlı türleridir

Kaynak:

byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
3 Nisan 2012       Mesaj #2
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
arda785 adlı kullanıcıdan alıntı

Peynir neden küflenir?

Küflü peynir, özel olarak küflendirilmiş bir peynirdir. Rokfor ve Kamambert peynirleri bu şekilde elde edilir. Bir diğer deyiş ile peynir yapılırken özel olarak hazırlanan küfler peynire çeşitli aşamalarda ilave edilir. Bu küfler peynirde gelişerek peynire tat ve aroma kazandırırlar. Penicillium roquefortii ve Penicillium camambertii küfleri sağlığa aykırı metabolitler üretmezler. Bir diğer deyiş ile bu küflerin insan sağlığı açısından bir tehlikesi yoktur. Bununla birlikte P. roquefortii tarafından üretilen roquefeortin adlı metabolitin toksik olduğu saptanmıştır. Ancak rokfor peynirindeki miktarı çok düşüktür ve tehlikeli olması için aşırı miktarda ve sürekli rokfor peyniri tüketimi gereklidir. Bu durumda rokfor peynirinde herhangi bir risk yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar
özellikle kaşar peynirlerinde depolamaya bağlı olarak zaman içinde küflenme görülebilmektedir. Son derece yanlış olarak bazıları kendiliğinden küflenmiş peynirlerin sağlıksız olmadığını, olmayacağını iddia ederek özellikle bu tip peynirleri tüketmektedirler. Ya da yine çok yanlış olarak küflenmiş bölüm ince bir tabaka halinde kesilerek atılmakta, geri kalan kısım tüketilmektedir. Bu uygulamalar son derecede yanlış olup, zehirlenme riski her zaman vardır.

Gıda kaynaklı tüm zehirlenmeler çok hafif bir karın ağrısından başlayıp ölüme kadar giden çok geniş bir dağılım gösterir. Bazı zehirlenmelerde belirgin bir semptom olmayabilir. örneğin aflatoksinli gıdanın tüketiminden hemen sonra ishal, karın ağrısı, baş dönmesi vb. bir semptom görülmez ama sonuç bilindiği gibi kanserdir. Rokfor peyniri ve Kamambert peyniri gibi özel olarak küf kullanılarak elde edilen gıdalar dışında kendiliğinden küflenmiş herhangi bir gıdanın tüketimi son derece tehlikelidir.

Kaynak: Gıdabilimi

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar peynir neden küflenir çok uzun bir yazı gerekiyor en az 70 a4 kağıdı yardım edin yarına kadar
beratsahin - avatarı
beratsahin
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012       Mesaj #4
beratsahin - avatarı
Ziyaretçi
peynir küf mantarları yüzünden küflenir küf mantarları olmasaydı şuan ekmek peynir vb küflenecek şeyler çok olacaktı ve bu bizim yaşamımızı etkiliyecekti
katy_perry - avatarı
katy_perry
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012       Mesaj #5
katy_perry - avatarı
Ziyaretçi
hava alır küflenir




,
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peynir küf mantarları yüzünden küflenir küf mantarları olmasaydı şuan ekmek peynir vb küflenecek şeyler çok olacaktı ve bu bizim yaşamımızı etkiliyecekti
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #7
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
arda785 adlı kullanıcıdan alıntı

Peynir neden küflenir?



b2
Gıdalardaki bozulma, gıdanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabiliyor. Küf ve bozulma besinlerde renk ve kokudeğişikliğine neden olur. Bir gıdanın bozulduğunu veya küflendiğini anlamak için o gıdanın tadına, rengine ve kokusuna bakmak yeterli olur.
Peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delikli yapı, çeşitli renk oluşumları ve küf görüntüsü ürünün bozulmuş olduğunu gösterir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peynirin bazı yoreler bilerkek küflendirir bazende mikroskobik canlılar peynire yayılarak onun küflenmesini sağlarlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2015       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hemen altına cızgılı kagıt koy yap
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
10 Mart 2015       Mesaj #10
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Peynir Neden Küflenir?
MsXLabs.org


xVdKle1
Günlük yaşamda oldukça sık karşılaşılan ve de şikayet durumu olan küflenme, en çok yiyeceklerde meydana gelen bir tür mantardır. Küflenme görüntüsü ise, küf mantarının belirli şartlar altında kendine besin araması ve çevredeki maddeleri ayrıştırmasıdır. Bu mantar, yiyeceklerin dışında betonarme yapıların duvar kısımlarında dahi görülebilmektedir.

Küflenme olayı, halk arasında daha çok küf adıyla bilinse de aslında mantarlar küflenme görüntüsüne neden olmaktadır.Dünya var olduğundan beri hep var olan mantar türlerinden bu zamanda kadar bilim adamlarınca 70.000 adet farklı tür belirlenebilmiştir. Belirlenen bu rakamın dışında dünyada yaklaşık 1.500.000 milyon farklı mantar türü olduğu düşünülmektedir. Bu da mantarların hayatın bir parçası gerçeğini ortaya koyan bir durumdur. Dünyada sayısı bu rakamlarla ifade eden mantarların neden olduğu küflenme görüntüsü, mantar canlılarının ayrıştırma özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Küf mantarı bir türü temsil etmektedir ve bu türün içerisinde çok farklı yüzeyde farklı oluşumlara neden olabilecek türler bulunmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnekler ise, maya ve pas mantarlarıdır. Mantarlar kendi besinini kendisi üretemez canlılardandır. Bu canlılar besin ihtiyaçlarını ortamdaki maddeleri parçalayarak yani ayrıştırarak sağlamaktadırlar.


Küf mantarları, sporlarla üreme özelliğine sahiptir. Bu sporların insan bedeni üzerinde çeşitli etkileri de olabilmektedir. Bu etkilerden en çok rastlanılan ise, cilt yüzeyinde meydana gelen alerjik reaksiyonlardır. Küf oluşumu, mevsim şartlarına göre değişebilmektedir. Her mevsim ve iklimde yaşamın bir parçası olan küf oluşumları gözlemlenebilse de, küflenme en çok nemin çok fazla olduğu bölgelerde daha çok oluşmaktadır.

Alerjik reaksiyon riski taşıyan küfler, her mevsimde ve her ortamda bulunabilmektedir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilen küf mantarları doğada çok az türde bulunmaktadır. Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde kendisini gösteren küflenme, bu gıda maddelerden en çok peynir ve ekmek gibi gıdalarda görülür. Aynı zamanda son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda küflenmiş besinlerin sağlık için oldukça zararlı olduğu anlaşılmış ve bu tür besinlerin kansere neden olabileceği söylenmiştir.


Küflenmeye sebep olan küf mantarları, doğada bulunan on binlerce mantar arasında yer alır. Öyle ki mantar dendiği zaman akla ilk gelen mantar türü ağaçların diplerinde oldukça sık rastlanan şapkalı mantarlardır. Bu mantarların kendi içerisinde on binlerce türü olmakla beraber bu mantarların bazıları insanları dakikada öldürebilecek kuvvet de zehir taşımaktadır ve bu tür mantarlar çok eski zamanda bile bilinmektedir.

Küflerin oluşabilmesi için, mantar neme ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle küflenme olayı ıslak çamaşırların üzerinde dahi görülebilir. Aynı zamanda yine güneş ışını görmeyen dolaplarda, çekmecelerde ve de poşet içlerindeki ıslak elbiselerde çok kısa bir süre zarfı içerisinde küflenme görüntüsüne rastlanılabilir.

Islandığı zaman yapısı nedeniyle kuruması bir hayli zor olan halılar, küflenme görüntüsünün yaşanabilmesi için en ideal noktalardan birini oluşturur. Küfler, doğada her yerdedir. Öyle ki solunan havada dahi küf olabilir. Özel olarak küflendirilmiş olan peynirler de bulunmaktadır. Bu tür peynirler özel işlemlerden geçer ve bu nedenle de oldukça pahalıdır. Mantar, çevresinde bulunan hemen hemen her şeyi kendisine besin sağlamak için kullanır. Bu nedenle küf mantarları doğanın her yerinde ve hayatın her anında karşılaşılabilecek canlı türleridir

Kaynak:

Benzer Konular

1 Kasım 2016 / kompetankedi Ziraat
6 Haziran 2014 / Teamoore Soru-Cevap
16 Şubat 2008 / nünü X-Sözlük