Hint Bülbülü Yavruları İçin Zaman Çizelgesi
Kuluçka süresi:14 gün
Tüylenme: çıktıktan sonra 21. günde
Bağımsız olabilme: 35. ve 42. günler arası
İlk tüy değiştirme: 35 günlükken başlar
Yetişkin tüylerini alma: 60. günde yetişkin boyuna erişme 90.günde
Eşleşecek duruma gelme: dişilerde 6 ay (9 ay süre tercih edilmeli) erkeklerde 3 ay
3-Kuşlarımın yavruları az önce dünyaya geldi, ne yapmam gerekiyor? Yeni doğan yavruların bakımı.
Bu esnada yapacağınız çok fazla şey yoktur,sadece onlara mama hazırlamalı,böylece yavruları bu mamayla beslemelerini sağlamalısınız. Kafesten taze yem ve su eksik olmamalı.
4-Yuvadan bir bebek düşmüş, ne yapacağım, onu elle besleyebilir miyim?
Bir ispinoz yavrusunu elle beslemeyi tavsiye etmiyoruz,bu hem zaman kaybıdır hem de bebeğin ölümüyle sonuçlanmaktadır. İlk günden bir bebeği elle besleyip büyütmeyi şansı çok ama çok azdır. Onu mutlaka yuvaya geri koymalısınız,her aşamada düşen bebeği ta ki iyice tüylenip tüneyene kadar,yuvasına geri koyunuz.
5-Kuşlarımın yavruları oldu ancak anne baba kavga ediyor, ne yapmalıyım?
İlk olarak kuşları iyice seyretmelisiniz,bazen kuşlar ağız dalaşı gibi bir tür gagalaşma hareketi sergilerler ve bu çoğu zaman geçicidir. Ancak gerçekten ciddi bir kavga varsa,daha fazla agresif olan tarafını bir yada yarım günlüğüne kafesten almanız tavsiye edilir. Çoğu zaman kafese kuş geri konulduğundan ortalık sakinleşmiştir,fakat yine kavga ederlerse agresif olan taraf kafesten alınmalı,yavruların kalan ebeveyn bakmalıdır.
7- Hint Bülbülleri ne yerler?
Hint Bülbülleri tam bir yem israfçısıdırlar,onlara vereceğiniz kanarya,muhabbet kuşu yemleri gibi taneleri mütemadiyen seçecekler ve etrafa dökeceklerdir. Şu karışımı deneyin
Kırmızı darı,sarı darı,beyaz darı,kanarya yemi ve nijer tohumu. Dalda satılan darılara ise bayılırlar,mineral karışımı olan grit ve kalamar kemiği ve taze içme suyu her zaman kafeste olmalıdır. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzeler,çeşitli sebzeler,meyveler denenebilir. Ayrıca kapalı kutularda yem karışımları da satılmaktadır.
8- kuşlarım sürekli üreme peşinde buna nasıl engel olabilirim?
Hint Bülbülleri çok yüksek üreme güdülerine sahip kuşlardır,ilk olarak kafesteki yuvayı,yuva malzemelerini ve yuva yapmaya müsait fazladan yem kabı gibi nesneleri kaldırın. Eğer kuşlar hala bu davranışlara devam ediyorlarsa, bir süre birbirlerinden ayırın.
9-Kuşlarım yuva yapıyor ancak birbirlerinden tüy koparıyorlar,ne yapabilirim?
Zebralar yuvalarını tamamlayınca,yumurtaların yumuşak zeminde olması için,yuva zeminine yumuşak nesneler taşımak isterler,bu yüzden kuş tüyü,selpak gibi nesneler bulmak isterler. Özellikle kafese kuşların döktüğü tüylerden yada herhangi bir kuş tüyü koyduğunuzda dişinin onu nasıl özenle yuvasına taşıdığına şaşıracaksınız.
10-Zebra ispinozu beslemek zor mudur?
Zebra ispinozu,dünyada muhabbet kuşu ve kanaryadan sonra 3. popüler kafes kuşudur,ek ilgi istemeyen,zahmetsiz,dayanıklı,sempatik küçük kuşlardır. Bakımları ise oldukça basittir.
11-üreme için gerekli koşullar nelerdir?
Hint Bülbülleri uygun koşullarda sürekli üremektedirler,ancak çok soğuk havalarda dişinin yumurtlama problemlerine yakalanma riski fazla olduğundan,tercihen gün ışığının fazla ve ısının yüksek olduğu yaz aylarında daha az sorunla karşılaşırsınız.Kuşların en çok tercih ettikleri yuvalar sepet yuvalardır. Girişi dar,içi karanlık ve büyük yuvalara yumurta bıraksalarda yatmazlar ve her çift kanarya sepetinde yavru büyütmeyebilir. Yuvaların ağzının geniş olmasına dikkat ediniz.
12-Kafes ne kadar büyüklükte olmalı?
Bir çifti 45 cm yükseklik,38 cm genişlik ve 30 cm derinlikte olan bir kafeste barındırınız.Ufak kafeslere uygun kuşlar değildir,hareket etmek isterler,alan dar ve kalabalık olursa strese girerler,birbirlerini kovalarlar,yolarlar. Hastalık kaçınılmazdır.
13-Yuva malzemesi ne vereyim?
Zebralar mükemmel yuva ustalarıdır.
Yumuşak otlar,ince ot sapları(tabi bu otların temiz olmasına dikkat edin),kendir, hindistancevizi lifi,kurumuş çimenler,selpak,tüy gibi malzemeler verin. ASLA ip,iplik,sentetik lifler,yün ipi gibi malzemeler vermeyin.yumurtalar gelince bütün kalan yuva malzemesini yuvadan alın. Ayrıca ıslak mendil türünden malzeme vermeyin çünkü bu mendillerde kimyasallar vardır.
14- Zebra ispinozumu kanarya ve muhabbet kuşumun yanına koyayım mı?
Kesinlikle muhabbet kuşları ile ispinozları beraber barındırmayın,sonuçları üzücü olur. Çok geniş alanlarda ise kanaryalarla sorunsuz barınabilirler.
15-Kuşlarım sürekli kavga ediyor,ne yapacağım?
Hint Bülbülleri heyecanlı ve sinirli kuşlardır,genel olarak bir kafeste iki erkek,yada yavrular ile ebeveynler arasında kavgalar görülür. Sorun çıkaran kuş bir süre ortamdan alınmalı,sakin bir ortamda tutulmalıdır. Daha sonra kuşu tekrar kafesine koyun ve gözlemleyin. Ayrıca genellikle bu kovalamacalar da tüyler koparılmaktadır,ebeveynler özellikle erkek kuş,yavruları yolar,yavrular tünemeye başlayınca yuvalığı çıkartın,kafese bir tutam yuva malzemesi tutturun,eğer hiç bir şey işe yaramıyorsa erkeği bir süre ayırın.
16-Acaba yumurtalar dolu mu?
Bunu yumurtaya ufak bir fener tutarak anlayabilirsiniz,ancak çok ürkek ve daha önce yavrulamamış kuşlarınız varsa bunu denemeyin. Kuluçkanın 3. gününden sonra plastik bir kaşıkla yumurtaları yuvadan alıp ışıkta kontrol edin. Yumurtaları ellemeden önce ellerinizi yıkayın,ve dikkatlice kaşık kullanarak yerine koyun. Boş olanları atın. Dolu olanlarda damarlar oluşur ve embriyonun atan kalbini görebilirsiniz.
17- Çocuğuma ispinoz almak istiyorum,önerir misiniz?
Hayır,Hint Bülbülleri çocuklar için UYGUN ev hayvanı değildir,bir muhabbet kuşu daha uygun düşer,bu canlılar fazla ilgiden,korkutulmaktan ve ele alınmaktan hoşlanmazlar. Bunu çocuğunuza anlatmalısınız,mutlaka bir büyük gözetiminde barındırılmalıdır,yoksa merak eden çocukların kafesi devirmesi,kuşları elleyeyim derken zarar vermesi gibi durumlar çoğunlukla yaşanmaktadır.
18-Yolunan tüyler tekrar çıkacak mı?
Muhtemelen evet,tüyleri yolunmuş kuşu öncelikle ayırın,diyetinde protein ve kalsiyumu arttırın. Ancak sürekli tüylerin yolunan kuşların o bölgelerinde ki dokuları hasar görürse tekrar tüy çıkmayabilir.
19- Hint Bülbülleri ne yerlerYumurtalar neden sürekli boş çıkıyor?
Kuşunuzun erkek ve dişi olduğundan emin misiniz? Kuş düzenli kuluçkaya yattığından emin misiniz?
Eğer cevabınız evetse yuvayı 2 aylığına alın ve kuşlarınız dinlendirin. Bazen akraba veya hastalık taşıyan kuşların yumurtaları çıkmadan embriyo ölmektedir. Sürekli akraba eşleşmelerini engelleyin ve kuşları tedavi edin.
20- Dişi kuş ne zaman yumurtlayacak?
Bunu kesin olarak bilmek mümkün değildir,ancak sağlıklı beslenen bir dişi,zamanı gelince elbet yumurta bırakır. Dişiler biraz durgunlaşır,tüylerini kabartır,çok fazla kalamar kemiği tüketir,ve bazen yuvayı düzenler malzeme taşır. Buradan anlayabilirsiniz.
21- CİNSİYET AYIRIMI :
Kolaydır.Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır.Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar.Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır.(düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir)Yanaklarda sarı halkalar,göğüs üzerinde siyah lekeler ve zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında kırmızı çizgiler şeklindedir bu tüyler.Dişilerde bu gibi izlere rastlayamazsınız.Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır.Sayfanın başında bir erkek ve dişiyi birlikte görüyorsunuz
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Taeniopygia_guttata.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Zebra_finch_female.JPG ÜREME
1-Hint Bülbülleri yılın hangi zamanı üremektedirler?
Hint Bülbülleri yılın her vakti üreyebilirler,kanaryalar gibi üreme sezonları yoktur,formda olan bir çift uygun bir ortamda yuvalı bir kafese konulunca yuva örmeye başlarlar ve kısa zaman içinde dişi yumurta bırakır. Ancak vahşi doğada sadece yağmurlar bitip,taze otlar çıkmaya başlayınca ürerler,o yüzden kuşlarınızı yılda 2-3 kuluçkadan fazla üretmemek onların sağlığı içindir.
2-Kuşlar kaç yaşında üremeye başlarlar?
Yumurtadan çıktıktan sonra 3. ayda erişkinliğe ulaşırlar ancak mutlaka üretim için 9 ay beklemeniz her zaman tavsiye edilmektedir.
3-Hint Bülbülleri tek esli midirler?
Bir kafes içinde tutulan bir çok çift birbirleri ile esleşebilirler,çiftleri ayırmamızdaki neden,diğer kuşların yuvalara müdahalesinin engellenmesi ve yavruların hangi eşlerden çıktığını kontrol etmek içindir.
4-Kafeste sürekli yuvanın asılı durması gerekli midir?
Yabani hayatta zebralar olumsuz koşullardan korunmak için yuvalarını kullanırlar,uyuma, dinlenme ve üreme amaçlı yuvaları vardır. Ancak kafesteki bir kuş taktığınız yuvada hem uyuyacak hem de üreyecektir. KUŞLARIN SÜREKLİ VE ARDI ARDINA ÜREMELERİNE İZİN VERMEK ONLARIN ZARARINADIR VE ÖMÜRLERİNİ KISALTMAKTADIR:
Bu kuşların soylarını devam ettirmek için ölümüne üredikleri lütfen aklımızdan çıkarmayalım,o yüzden yıldaki maksimum kuluçka sayısı üçtür ve bundan sonra yuva kafesten alınmalıdır.Sürekli üreme peşimde olan çiftleri ayırın yada kuşlarınıza protein seviyesi düşük sade yem verin.
5-Bir çok yavru ürettim,şimdi bu yavrularla ne yapacağım?
Lütfen kuşlarınızı vereceğiniz uygun yerler yoksa onları sürekli üretmeyin,dostlarınıza sevdiklerinize yada GÜVENDİĞİNİZ bir evcil hayvan mağazasına verebilirsiniz,aksi halde kafesteki kalabalık ortamlar kavgalara ve hastalıklara davetiye çıkarır.
6-Neden kuşlarım üremiyor?
Bunun birçok nedeni vardır ancak en fazla rastlanan nedeni kuşların durumunun üremeye müsait olmayışıdır,bunun üstesinden gelebilmek için kuşlara sakin bir ortam,bol kalsiyum,protein ve yeşil bitkiler içeren bir diyet sunmalısınız.
DİĞER BİR HUSUS TA KUŞLARIN AYDINLIK ORTAMDA TUTULMASIDIR.1-Kuşum kaç yumurta bırakacak?
Kuşlar ortalama 3 ila 5 yumurta bırakırlar.En fazla rastlanan sayı 5 tir ve 6 ya ve 7 ye kadar çıkabilir,kuluçka genellikle 3. yumurta bırakıldıktan sonra başlar.
2-Dişi kuşum sürekli istemediğim halde yumurta bırakıyor?
Her gün bırakılan yumurtaları kafesten alın,bazen kuşlar yumurtayı yemektedirler bunda bir sorun yoktur,kuşları genelde yumurta bırakmak değil de yavru büyütmek yıpratmaktadır.
Sağlıklı dişi kuşlar kafeste erkek olmasa bile yumurta bırakırlar.Bir süre sonra yumurtlama durmaktadır.
3-Yumurtalar çok fazla oldu ne yapacağım?
Eğer yuvanın içinde 7- 8 tane ve daha fazla yumurta varsa ki (zebralar bazen 7 yavru bile büyütebilmektedirler) size tavsiyemiz birkaçını almanız yönündedir. Çok fazla sayıda olan yumurtalar düzenli ısıtılamaz. Eğer üreyen başka çiftleriniz varsa onların altına koyun profesyonel üreticiler genelde yumurta ziyanı olmaması için bu yolu uygularlar. ancak bakabileceğiniz kadar yavruya izin verin aksi halde yumurtaları ısınmadan çöpe atın.
4-Yumurtaların dolu olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
1) Dişi kuşun kuluçkasının bitmesini bekleyin. (13-15 gün)
2) Yumurtaları güçlü bir ışık kaynağına tutun.Yumurtanın sarısını görebiliyorsanız yumurta boştur,kan damarları ve koyuluk varsa doludur.Ancak koyuluk varsa ve hala çıkmamışsa yumurta ölüdür. Ancak yumurtaları kontrol etmek tecrübesiz kişiler için iyi bir yol değildir,yumurtaları kırabilirsiniz ve kuşlarınız ürkekse yuvayı terk ederler.Aynı şeklide tecrübeli kişiler dıştan bakınca da yumurtaların dolu olup olmadığını anlayabilirler,dolu yumurtların rengi içinde embriyo büyüdüğü için grimsi bir renk alır.
5-Kuşlarım sürekli yumurtaları yiyor?
Bunu genelde kötü bir huy olarak edinmişlerdir,yada kalsiyuma ihtiyaçları vardır.
Kötü huyu engellemek için bir süreliğine yuvayı alın ve onları birkaç ay üretmeyin.
YUVALIK
6-Kuşların yuvada uyuması normal midir?
Evet kafeste bir yuva varsa normal olarak gece yuvada uyuyacaklardır,ancak yuvanın olmaması onlar için zararlı değildir,tünekte de uyuyabilirler.
7-Kuşlarım neden yuvaya girmiyor?
Eğer yuvayı kafese yeni yerleştirdiyseniz,kuşlarınız kafeslerine konulan bu objeden biraz ürkeceklerdir,ancak birkaç gün içinde alışıp keşfetmeye başlayacaklardır merak etmeyin.
Ancak kuluçkadaki bir kuşu ürküttüyseniz ki genelde kuşlar yuvanın içinden (kapağını açıp elinizi sokarak) yapılan müdahalelere çok az tolerans gösterirler,yuvayı terk edeceklerdir.
Saatler geçtiyse ve hala kuşunuz girmediyse ümidinizi kesmeniz gerekiyor.
Yuva kontrolü yapacaksanız kuşun yuvanın dışarısından korkup kaçacak şekilde yapın. Daha sonra tekrar girecektir.
8-Kuşlarım neden yuvayı örmüyor?
Kuşun yuvaya girmesi ve örmesi için yapılacak en güzel teşvik,yuvayı kafesin en üst ve köşe olan bölümüne asmanızdır. Ayrıca kuşların yuvanın üzerinde oturmasını engelleyecek şeklide asın,bacaklarını yuvanın delikli bölümlerine kıstırıp kırabilirler yada yuvanın üstüne yuva örmeye çalışabilirler. Yuvanın girişine çok yakın bir tünek yada yuvanın ağzına küçük çubuk şeklinde bir tünek yerleştirin. Kuşların yuvanın ağzında vakit geçireceği şeklinde malzemeler asın,yemlik,yeşillik, vs..
Yuvanın içine malzeme koyup,yuvanın ağzından dışarı çıkarın. Zebralar genelde meraklı kuşlardır ve çok azı bu gibi şeylere kayıtsız kalırlar.
YAVRULAR
9-Kuşlarım yuvayı ne zaman terk edecek?
Zebra ispinoz yavruları doğduktan sonra ortalama 3 hafta içinde yuvayı ter kederler,kuşlar yuvadan çıktıktan sonra ebeveynlerinden kafes ortamı içinde yaşamayı öğrenirler. Artık yuvaya gerek kalmaz.
YUVAYI SON YAVRUDA YUVADAN ÇIKINCA KAFESTEN ALIN VE EBEVEYNLERİN TEKRAR KULUÇKAYA YATMASINA YAVRULAR BAĞIMSIZ OLANA KADAR İZİN VERMEYİN
BESLENME - MAMA HAZIRLAMA
Yem olarak besinlerinde ilk sırayı ak darı alır.Bununla birlikte sarı darı, kuşyemi, niger'ide severler. Çetene ve yulaf gibi iri besinleri gagalarının küçük yapısı nedeniyle kırıp yiyemezler. Sularının iki günde bir tazelenmesi ve bu suya vitamin takviyesi veya yedikleri besinlerin hazmını kolaylaştırması açısından 1/5 oranında maden suyu eklenmesinde yarar vardır. Kafeste bunu yanı sıra mürekkep balığı kemiği mutlaka bulunmalıdır.Bildiğiniz gibi kuşların dişleri yoktur ve besinleri yemeden önce çiğneyip küçültemezler. Bu yüzden her pet-shop’tan bulabileceğiniz "kuş kumu"nu ister küçük bir kapta ister kafes zeminine sererek kuşlarınıza sunmalısınız ki bu kum kursaklarında değirmen taşı vazifesi yapsın ve besinleri parçalayarak daha kolay hazmetmelerini ve besinden daha fazla faydalanmalarını sağlasın. Ek besinler olarak yeşillik,meyve ve kendi hazırladığımız değişik mamaları da sunarak yemlerden alamadıkları diğer vitaminleri de almalarını sağlamalıyız.Yeşillik olarak marul,kıvırcık,ıspanak ve iyice kıyılmış maydanoz yaprağını; meyve olarak da elma ve havucu kuşlarınızın hangisini daha çok sevdiğini ve daha çok tükettiğini takip ederek vermelisiniz.
Mamanın Hazırlanışı
Mama olarak haşlanmış yumurta sarısını ve bir adet pötibör bisküviyi iyice karıştırarak lezzetli bir mama oluşturabilirisiniz.Tabi yine kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesine bakarak ek malzemeler katarak daha zengin bir mama hazırlayabilirsiniz.Mesela bu mamaya birkaç damla bal veya buğday yağı damlatabilir,yada yumurtanın kabuğunu toz haline gelene kadar döverek ekleyebilir,beyazınıda ilave edebilirsiniz.Bir çay kaşığı ölçüsünde irmik, pirinç unu, galeta unu, mısır unu malzemelerinden birini veya hepsini kuşlarınızın ilgi gösterip göstermemesini takip ederek ilave edebilirsiniz.Son olarak yeşillik ve meyvenin ıslak verilmemesini,yine bunların ve hazırladığınız mamanın bozulmasına izin verilmeden kafesten alınmasını unutmamalıyız.Normal zamanlarda yumurta maması haftada 1 verilmelidir.
Başka Bir Mama Tarifi
Malzemeler: yarım havuç, 1 adet haşlanmış yumurta, 2-3 adet bebek bisküvisi veya yarım dilim etimek.
* Tuzsuz etimeği toz haline getirin, çok az miktarda bebek bisküvisi de katabilirsiniz.
* Yumurta sarısı ile ezin
* Rendelenmiş havuç ile karıştırın
* İnce ince kıyılmış yumurta beyazı ile karıştırın
* Mamayı kuşlarınıza verdikten 5-10 saat sonra toplayın.
http://www.gotpetsonline.com/pictures-gallery/bird-pictures-breeders-chicks/zebra-finch-pictures-breeders-chicks/pictures/zebra-finch-0009.jpg