Arama

SEKA - Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları

Güncelleme: 9 Eylül 2012 Gösterim: 4.208 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
SEKA - Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün kısa adı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak 13 Mayıs 1965 tarihinde çeşitli türde kâğıt ve karton üretmek üzere kurulan SEKA bir iktisadî devlet teşekkülüdür. Bugünkü adını 1984'te aldı. Görevleri, üretim için gereken yarı mamulleri ve kimyasal maddeleri sağlamak; üretim sırasında sağlanan yan ürünleri değerlendirmek; yarı mamulleri sağlamak amacıyla ormanlar, fidanlıklar oluşturmak; ambalaj tesisleri kurmak; faaliyet alanına giren konularda alışveriş işleri yapmak ve görevleriyle ilgili kuruluşlarla ortaklık kurmaktır. Merkezi İzmit'tedir. Ankara, İstanbul ve İzmir'de alım-satım müdürlükleri; alım müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Bolu, Çaycuma, Aksu, Afyon, Dalaman, Balıkesir, Akdeniz ve Kastamonu'da müesseseleri vardır.

SEKA (tam adı: Türkiye Selüloz Ve Kağıt Fabrikaları A.Ş), Türkiye'de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşudur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü. Kuruluş, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı.
SEKA, Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşudur. 1972 yılında Selüloz ve Kağıt Sanayicileri Birliği'nin kurulmasında, 1976 yılında Selüloz ve Kağıt Sanayicileri Derneği'nin rol almış, derneğin 1989 yılında vakfa dönüştürülmesinde ise ana neden olmuştur. SEKA'nın ve Türkiye'de kâğıt sanayinin kuruluşunun öncüsü Mehmet Ali Kâğıtçı'ydı.
Şirketin, Ankara'da Alım Satım Müdürlüğü olmak üzere, Afyon'da , Muğla Dalaman'da , Balıkesir'de , Bolu'da , Zonguldak Çaycuma'da , Kastamonu'da , Aydın Karacasu'da , Ordu Akkuş'ta işletmeleri ve Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu'nda tersane alanı bulunmaktaydı.
Şirket arazisi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından park olarak yapılandırılmıştır. SEKA adının yaşaması için parkın adı Sekapark olarak konulmuştur. Marmara'nın en büyük etkinlik alanlarından biridir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

20 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
8 Nisan 2016 / Mira Sosyoloji
16 Ocak 2013 / _Yağmur_ Sosyoloji
24 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
4 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap