Arama

Sebastian Vettel

Güncelleme: 17 Şubat 2010 Gösterim: 4.798 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Sebastian Vettel

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Sebastian Vettel (d. 3 Temmuz 1987) Alman Formula 1 pilotu. Şu anda Scuderia Toro Rosso Formula 1 takımında Sébastien Bourdais ile birlikte yarışmatadır. 2006 Türkiye Grand Prix antreman seanslarında BMW Sauber'in test pilotu olarak yer almıştır.

614px Sebastian Vettel 2009 Australia


Vettel 2006 Türkiye Grand Prix'de cuma günü antremanlarına çıkmış ve bir Grand Prix hafta sonunda piste çıkan en genç sürücü olmuştur. (19 yıl 53 günlük iken) Vettel ayrıca bir Grand Prix'de start alan en genç pilottur. İlk yarışı BMW Sauber adına katılıp Robert Kubica'nın yerine yarıştığı ABD GP'sidir. Bu yarışta puan almayı başaran Sebastian Vettel Formula 1 tarihinde bir yarışta puan alan en genç pilot olmuştur.

SebastianVettel

Avrupa GP'si sonrası Scott Speed'in Scuderia Toro Rosso'dan kovulmasıyla 2007 sonuna kadar Sebastian Vettel ile yarışılacağı açıklanmıştır. Ayrıca, Sebastian Vettel'in; 2008 sezonunda Scuderia Toro Rosso'nun yarış pilotu olacağı da resmen açıklanmıştır.


2zyldma

2008 Italya Grand Prix'de sıralama turlarını birinci tamamlamış ve Formula 1 tarihinde pole pozisyonu kazanan en genç isim olmuştur. Bu yarışı kazanmış ve Formula 1'de en genç yarış kazanan isim olmuştur.
Biyografi Konusu: Sebastian Vettel nereli hayatı kimdir.
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
17 Şubat 2010       Mesaj #2
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Sebastian Vettel
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Sebastian Vettel

300px Sebastian Vettel 2009 Australia

Ülke
22px Flag of Germanysvg Almanya
Şimdiki Takım
Red Bull Racing
Otomobil No
15
Sezon
3
Yarış
35
Şampiyonluk
0
Podyum 6
Zafer
3 Pol 4
En Hızlı Tur
1
Kariyer Puanı
80
İlk Yarış 2007 ABD Grand Prix
İlk Zafer
2008 İtalya Grand Prix
Son Kazandığı Yarış
2009 İngiltere Grand Prix
Son Yarış 2009 İngiltere Grand Prix
2009 Sezonu 29 puan, 3.*
*Sezon devam ediyor

Sebastian Vettel (d.3 Temmuz, 1987; Heppenheim, Hesse, Almanya) Alman Formula 1 pilotu. Aktif yarış hayatı Red Bull Racing takımında devam etmektedir. David Coulthard'ın 2008 sezonu sonunda emekli olmasının ardından takıma dahil olan Vettel, aynı zamanda Mark Webber ile takım arkadaşıdır.
2006 Türkiye Grand Prix haftasonunda, Cuma günkü antreman seansında, 19 yaş 53 günlükken, piste BMW Sauber takımının üçüncü pilotu olarak piste çıkan Vettel, Formula 1 tarihinin en genç pilotu ünvanını kazanmıştır. 17 Haziran 2007 tarihinde koşulan ABD Grand Prix'inde, "bir Formula 1 yarışında start alan en genç 6. pilot" ünvanını kazanmakla kalmamış, aynı yarışta "bir Formula 1 yarışında puan alan en genç pilot" rekorunu da kırmıştır. 30 Eylül 2007 tarihindeki Çin Grand Prix'ine bir ara liderlik eden Vettel, bu yarışta da "bir Formula 1 yarışına liderlik eden en genç pilot" rekorunu kırmıştır. 2008 İtalya Grand Prix'inde "bir Formula 1 yarışında pol pozisyonunu kazanan en genç pilot" ve "bir Formula 1 yarışını kazanan en genç pilot" rekorlarını kıran Vettel, "farklı iki takımda yarış kazanan en genç pilot" rekoruna da sahiptir. Bir anlamda rekorların adamı olan Michael Schumacher'in izinden gittiğini göstermiştir.


Kariyeri

Junior Serileri

Yarış kariyerine 1995 yılında 8 yaşında karting ile başlayan Vettel, 2001 yılında 14 yaşındayken Junior Monako Kart Serisini kazanmış, 2003 yılında 16 yaşında iken açık araç serilerine geçiş yapmış ve 2004 yılında 17 yaşında Almanya Formula BMW Şampiyonası'nda 20 yarışın 18'ini kazanarak şampiyon olmuştur. Bu dönemde başta Michael Schumacher olmak üzere Formula 1'in önde gelen isimlerinin dikkatini çekmeyi başarmıştır.
2005 yılında Formula 3 Avrupa Serisi'nde ASL Mucke Motorsport ile yarışan ve şampiyonayı 64 puanla 5. sırada bitiren Vettel, aynı zamanda şampiyonanın en iyi çaylak pilotu olma başarısını göstermiştir. Herhangi bir yarış kazanamamasına rağmen Lewis Hamilton ile birlikte şampiyonanın en dikkat çeken iki pilotu olmuştur. Bu başarısı, kendisine 27 Eylül 2005'de Williams F1 takımı ile bir test sürüşü şansı vermiştir. Daha sonra da BMW Sauber takımı ile test programına katılmıştır.

250px P1000588b

Vettel Formula 3 yarışında, 2006

2006 Formula 3 Avrupa serisini Paul di Resta'nın ardından ikinci sırada bitiren Vettel, aynı zamanda Formula Renault serisinde de yarışmış, Misano'daki yarışı Pastor Maldonado'nun diskalifiye edilmesiyle kazanmıştır. Spa-Francorcamps pistindeki bir sonraki yarışta yaşadığı kazada parmağından sakatlanan Vettel, sonraki birkaç yarış dinlenmesi öngörülürken, Zaandvort'taki bir sonraki yarışa çıkmış ve 6. bitirmeyi başarmıştır. Yarışın en hızlı 3. turuna imza atan Vettel, bu yarışta herkesin beğenisini kazanmıştır.

180px Sebastian Vettel 2006 Brazil

Vettel 2006 Brezilya Grand Prix antremanlarında

Sezon devam ederken Formula 1 2006 Türkiye Grand Prix'inde BMW Sauber takımının, takımdan kovulan Jacques Villeneuve yerine takımın 3. pilotu Robert Kubica'yı yarış koltuğuna oturtmasıyla, takımın 3. pilotu olarak Cuma günkü antreman senasına 19 yaş 53 günlükken çıkan Vettel, "bir Formula 1 yarışına çıkan en genç pilot" rekorunu kırmıştır. Bu antreman seansında en hızlı turu atarak Formula 1 dünyasını etkilemeyi başarmıştır. Bir diğer etkileyici sonucu da 2006 Italya Grand Prix antreman seansında gerçekleştirmiştir. Bu başarılarının ardından BMW Sauber takımı, kendisini 2007 sezonu için test pilotu olarak lanse etmiştir. Ayrıca Formula Renault serisinde Nürburgring pistindeki yarışı da kazanan Vettel, koltuğunu Michael Ammermüeller'e bırakmıştır.

Formula 1

2007: BMW Sauber

180px Sebastian Vettel 2007 USA 2

Vettel Formula 1'deki ilk yarışına çıkıyor 2007 ABD Grand Prix, BMW Sauber.

Sezona BMW Sauber takımının test pilotu olarak başlayan Vettel, Robert Kubica'nın Kanada Grand Prix'inde geçirdiği kazanın ertesinde ABD Grand Prix'inde yarışamayacağının açıklanmasının ardından 19 yaş 349 günlükken çıktığı Formula 1 yarışında, "bir Formula 1 yarışına çıkan en genç 6.pilot" ünvanını kazanmıştır. Son turlarda puan barajında giden Vettel, Nico Rosberg'in yarış dışı kalmasının ardından 8. olarak 1 puan almış ve "bir Formula 1 yarışında puan alan en genç pilot" rekorunu kırmıştır. Bu rekor, 2000 Brezilya Grand Prix'ini 20 yaş 67 günlükken 6. bitirerek 1 puan alan Jenson Button'a aitti.

2007-2008: Scuderia Toro Rosso

2007

31 Temmuz 2007'de BMW Sauber takımından ayrılan Vettel, Scuderia Toro Rosso takımından kovulan Scott Speed'in yerine takımın yarış pilotu olmuş ve Vitantonio Liuzzi ile takım arkadaşı olmuştur. Macaristan Grand Prix'i ile takıma katılan Vettel'in sezon sonuna kadar yaklaşık 165.000 dolar kazandığı tahmin ediliyor. Ayrıca bu yarıştan önce, 2008 sezonu için Scuderia Toro Rosso takımında yarışacağı, takım arkadaşının da ChampCar serisini arka arkaya dört kez kazanan Sebastian Bourdais olacağı açıklanmıştır.
Macaristan Grand Prix, Türkiye Grand Prix, Belçika Grand Prix ve İtalya Grand Prix'lerinde takım arkadaşı Vitantonio Liuzzi'yi sıralama turlarında geride bırakmayı başarmıştır. Yağmur altında koşulan Japonya Grand Prix'inde güvenlik aracı periyodunda 3.sırada giderken, önündeki Mark Webber'le çarpışıp hem kendisinin hem de Mark Webber'in yarış dışı kalmasına neden olması, her ikisinin de olası podyum başarısının yok olmasına sebep oldu. Mark Webber yarıştan sonra bir muhabire "herşeyi doğru yaptık, ancak bu çocuk çıktı ve herşeyi berbat etti" diyerek Vettel'e olan kızgınlığını belli ederken, yarışdışı kalan Vettel'in aracından çıktıktan sonra bariyerlerin arkasında ağlaması dramatik görüntülere sahne oldu. Daha sonra olayın olduğu yerdeki izleyicilerin YouTube'a görüntüleri yüklemesi ile kazanın gerçek sebebinin, güvenlik aracının arkasındaki birinci sırada giden Lewis Hamilton'ın davranışları olduğu ortaya çıktı. Mark Webber, Lewis Hamilton'ın ani yavaşlamasına tepki vermiş, Vettel de yavaşlayamayarak Mark Webber'e çarpmıştır.

180px Sebastian Vettel 2007 Brazil free practice

Vettel, Scuderia Toro Rosso'su ile 2007 Brezilya Grand Prix'sinde

Yaşanan hayal kırıklığına rağmen bir sonraki yarış olan ve yine yağmurda koşulan Çin Grand Prix'inde 4. olmayı başaran Vettel, hem kısa kariyerindeki en başarılı dereceyi elde etmiş, hem de Japonya Grand Prix'inde yaşananları unutturmayı başarmıştır. Red Bull'un sahibi Dietrich Mateschitz, bu yarıştan sonra Vettel için "olağandışı potensiyeli olan hızlı, akıllı ve teknik konularla da oldukça ilgilenen geleceğin Formula 1 yıldızı" şeklinde demeç vermiştir.
Sezonu 6 puanla 14. sırada tamamladı.
2007'nin sonunda McLaren-Mercedes takımının patronu Ron Dennis, Fernando Alonso'nun takımdan ayrılmasının ardından Vettel'i takıma almayı istemiş, ancak Dietrich Mateschitz ile olan görüşmeleri, Mateschitz'in on milyonlarca euro istemesi nedeniyle gerçekleşmemiştir.

2008

Sezona çok şanssız bir başlangıç yapan Vettel, ilk 4 yarışı tamamlayamamış, bu yarışların 3'ünde ilk turu bile bitirememişti. 5. yarış olan Türkiye Grand Prix'ine 14. sıradan başlayıp 17. olarak bir anlamda şeytanın bacağını kıran Vettel, bir sonraki yarış Monako Grand Prix'inde 5. olarak sezonun ilk puanlarını aldı. Kanada Grand Prix'ine pit yolundan başlayıp son turlarda Heikki Kovalainen ile 8.lik savaşına girdi, hemen ardından Fransa Grand Prix'de Lewis Hamilton'ı startta geçerek yarışı da 12. sırada tamamladı. İngiltere Grand Prix haftasonunda David Coulthard'ın emekliye ayrılacağını açıklaması üzerine 2009 sezonu için Red Bull Racing takımında yarışacağı açıklandı. Yarışın ilk turunda ise yarış dışı kaldı. Almanya Grand Prix'ini 8. sırada bitiren Vettel, Macaristan Grand Prix'inde de ilk pitstopunun hemen ardından mekanik arıza nedeniyle yarış dışı kaldı. Avrupa Grand Prix'inin antreman turlarında en hızlı turları atarak etkileyici işler çıkaran Vettel, sıralama turlarının ikinci seansında da en hızlı turu atarak dikkatleri birden üzerine çekti. Yarışı da Jarno Trulli'nin 2 saniye gerisinde 6. sırada tamamladı.
Monza pistinde koşulan İtalya Grand Prix, Vettel'in ve Formula 1 dünyasının unutamayacağı bir haftasonu oldu. Yağmurun hakim olduğu haftasonunda sıralama turlarında üstün performans gösteren Vettel, Kimi Raikkonen ve Lewis Hamilton gibi isimlerin sorun yaşadığı sıralama turlarının ikinci ve üçüncü seansını ilk sırada bitirerek pol pozisyonunu kazandı. Bu, aynı zamanda ona "bir Formula 1 yarışına ilk sırada başlayan en genç pilot" ünvanını da getirdi. Baştan sona üstün götürdüğü yarışı McLaren-Mercedes'ten Heikki Kovalainen'in 12.5 saniye önünde ilk sırada bitirdiği anda, "bir Formula 1 yarışını kazanan en genç pilot" rekorunu da kırmış oldu. 21 yaş 74 günlükken kırdığı bu rekorun eski sahibi, 2003 Macaristan Grand Prix'ini kazanan ve o sırada Vettel'den 317 gün daha büyük olan Fernando Alonso'ydu.

180px Sebastian Vettel 2008 Canada

Vettel, Scuderia Toro Rosso ile 2008 Kanada Grand Prix'inde

Scuderia Toro Rosso takımı patronu Gerhard Berger; "Bugünkü başarısından sonra yarışlar kazanabilir, o geleceğin dünya şampiyonu, süper bir çocuk" diyerek, pilotundan övgüyle bahsetti. Kariyerinin henüz başlarında ve 21 yaşında elde ettiği bu zaferin ardından Alman medyası ona "Bebek Schumi" lakabını taktı. Buna rağmen Vettel mütevazılığını koruyarak "Yedi defa şampiyon olmuş bir efsaneyle karşılaştırılmak düpedüz saçmalık. Kaldı ki, bu başarıyı tekrarlamamız bile bizim için çok zor olacak" demesi, bir çok insanın kalbini kazanmasını sağladı.
Singapur Grand Prix ve Japonya Grand Prix'lerini 4. sırada bitirerek çıkışını sürdüren Vettel, Brezilya Grand Prix'inin son turlarında müthiş bir heyecan fırtınası yaşattı. Son 6 tura girilirken başlayan yağmurla birlikte pit stop yaparak geçiş lastikleri takan ve duruma en iyi adapte olan pilotlardan biri olan Vettel, 5.liğin şampiyon olması için yeterli olacağı Lewis Hamilton'ı son 2 turda müthiş bir atakla geçerek 5.liğe yükseldi ve yarışı da Timo Glock'un yavaşlamasıyla 4. sırada bitirdi.
Sezonu 35 puanla 8. tamamladı.

2009: Red Bull Racing

2009 sezonunun başında, David Coulthard'ın yerini alarak, Mark Webber ile beraber Red Bull Racing takımının pilotu oldu.
Avustralya Grand Prix'ine çok güçlü bir başlangıç yapan Vettel, sıralama turlarında 3. sırayı kazandı. Yarışı 2. sırada görürürken son 3 tur kala kendisini geçmeye çalışan Robert Kubica ile çarpıştı. Güvenlik aracı piste girdi, hasarlı aracıyla 4. sırada devam etti, ancak kendisine gelen uyarı nedeniyle aracını kenara çekmek zorunda kaldı. Buna rağmen yarışın %90'ını bitirdiğinden klasmana 13. sırada dahil oldu. Bu yarışta sarı bayraklar altında önündeki aracı geçtiği tespit edilen Vettel'e bir sonraki yarış Malezya Grand Prix'ine 10 sıra geriden başlama cezası verildi. Malezya Grand Prix'inde de 3. sırayı kazanan Vettel, aldığı ceza sebebiyle yarışa 13. sırada başladı. 8. sırada devam ederken başlayan çok şiddetli yağmur nedeniyle spin atarak yarış dışı kaldı, hemen sonrasında da yarış, hava koşulları nedeniyle durduruldu. Daha sonra da yarışın yarıda kesilmesi kararı verildi. Yarış durdurulduğunda da yarışın %90'ını tamamladığından 15. sırada klasmana girdi.
Yine yağmurlu geçen Çin Grand Prix'inde kariyerinin 2. pol pozisyonunu kazanan Vettel, Red Bull Racing takımının kariyerindeki ilk pol pozisyonunu kazanmasını da sağladı. Yarışı çok rahat kazanan Vettel ve ikinci sırada tamamlayan takım arkadaşı Mark Webber, Red Bull Racing tarihinin ilk zaferi ve ilk dublesini takıma getirdiler.
Bir sonraki yarış Bahreyn Grand Prix'ini Jenson Button'ın ardından 2. sırada tamamlayan Vettel, İspanya Grand Prix'ini de 4. sırada tamamlayarak puanları toplamayı başardı. Monako Grand Prix'ine 4. sırada başlayan Vettel, lastiklerinden yeterli verimi alamadı, rakiplerinin kendisini bir bir geçmesine karşı koyamadı ve ilk pit stoptan sonra oldukça geriye düştü. Daha sonra ilk virajda geçirdiği kaza neticesinde yarış dışı kaldı.
Türkiye Grand Prix'ine pol pozisyonunda başlayan Vettel, birinci sırada gittiği ilk turda, 10. virajın çıkışında pistten hafif dışarı kaydı ve yerini Jenson Button'a kaptırdı. İkinci pit stoplara kadar Jenson Button'ı oldukça zorlayan Vettel için takım 3 pit stop stratejisi belirlemişti. Bu fazladan pit stop, ona avantaj getirmedi ve yarışı takım arkadaşı Mark Webber'in ardından 3. sırada tamamladı.
İngiltere Grand Prix haftasonunun tamamına hakim olan Vettel, antremanlarda en hızlı pilottu, pol pozisyonunu kazandı, yarışı da çok rahat kazandı, en hızlı turu da gerçekleştirdi.
Şampiyonada şu anda 39 puanla 3. sırada.

Şampiyonlar Yarışı (ROC)

Vettel, 2007 Şampiyonlar yarışına katıldı. Alman takımında Michael Schumacher ile yarıştı. Finalde Heikki Kovalainen ve Marcus Grönholm'den oluşan Finlandiya takımını yenerek ülkeler şampiyonluğunu kazandı. Pilotlar klasmanında ise ilk turda Heikki Kovalainen'e geçildi ve elendi.
2008 Şampiyonlar yarışında yine Michael Schumacher ile oluşturduğu Alman takımı ile finalde Mattias Ekström ve Tom Kristensen'den oluşan İskandinavya takımını yenerek bir kez daha ülkeler şampiyonluğunu kazandı. Pilotlar klasmanında ilk turda Troy Bayliss'i yenmesine rağmen çeyrek finalde Sebastien Loeb'e geçildi ve elendi.

Kask Dizaynı

70px Landkreiswappen des Landkreises Kreis BergstraC39Fe


Red Bull sponsorluğunda uzun seneler yarıştığı için ve şu anda da Red Bull Racing takımının pilotu olduğundan kaskında büyük bir Red Bull logosu ve klasik gri lacivert kareler var. Kaskının ön tarafında vizörün hemen altında doğum yeri olan Heppenheim'ın bağlı olduğu Hesse eyaletinin Kreis Bergstraße bölgesinin arması bulunmaktadır.

Yarış Kayıtları

Tüm Kariyer

Ad:  adsız.JPG
Gösterim: 272
Boyut:  41.6 KB

Formula 1


(anahtar) (koyu renk pol pozisyonu gösterir. TP: Test Pilotu, YD: Yarış Dışı, DİS: Diskalifiye)


Ad:  adsız1.jpg
Gösterim: 221
Boyut:  35.2 KB


Ad:  adsız2.JPG
Gösterim: 222
Boyut:  22.7 KB
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....

Benzer Konular

14 Kasım 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
29 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww
18 Aralık 2015 / Just fly Müzik ww
1 Ekim 2015 / Safi Siyaset ww
28 Eylül 2015 / nötrino Sanat ww