Arama

Eskrim Nedir? Eskrim

Güncelleme: 2 Temmuz 2013 Gösterim: 63.674 Cevap: 6
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Eskrim sporu nedir?
Eskrim sporu genel kuralları nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org
e10127c4e8lm2

Atletler bir dakika içerisinde, diger yarismaciya bir vurus yaparlar.
Eskrimde silah epedir. % 70 basari 1000 pentatlon puanina esittir. Her zaferin degeri yarismacilarin sayisina göre degisir. Normalde her zafer, +/- 28 puan degerindedir.

Her takim digeriyle karsilasir, her takim üyesi diger takimdan bir yarismaciyla eslesir. Faket bireysel yarismalardan farkli olarak her kisi 3 maç yapmis olur. Bu her takim karsilasmasinda toplam 9 eskrim maçi yapilir anlamina gelir. Eger bir takim, maçlarinin %70'ini kazanirsa 1000 puan alir. Her zafer altinda ya da üstünde +/- puan degerindedir.Örnek: 12 takim, (11x9=) 99 kez maç yapar. %70, 69 zafere denk gelir = 1000 puan
72 zafer= 1036 puan.

Eskrim, epe silahiyla bir vurusluk karsilasma serilerinden olusur. 1912'de oldugu gibi, modern pentahlonun eskrim bölümü, her maçi tek bir vurusun belirledigi yuvarlak robin-turnuvasi seklindedir.
Eskrim bir iç mekanda, 18 metre uzunlugunda ve 1.5-2 metre genisliginde özel alüminyum pist üzerinde gerçeklesir.
Yarismaci diger atletlerin her biriyle epeyi kullanarak karsilasir.
Her karsilasma 1 dakika sürer, kazanan hit skoru yakalayan ilk yarismacidir. Her ikisi de hit bir skor elde edemezse ikisi de kaybeder.
Eger atletler birbirlerini saniyenin 0.04'te birinde vurularsa (çift vurus), vuruslarin hiçbirisi geçerli olmaz.
Penalti puanlari çesitli ihlallerde verilir: epeyi rakibin disinda herhangi bir seye vurmak, sinir çizgisini iki ayakla geçmek, yarismacini bir digerine tamamen arkasini dönmesi..
Karsilasmalarin %70'ini kazanan 1000 puanlik skoru elde eder. Her kazanma bir zafer, her kaybetme de bir yenilgi olarak adlandirilir. %70 kazanimin üzerindeki her zafer özel puan degeri tasir. %70'in üzerindeki her zaferin degeri yarismacilarin sayisina bagli olarak degisir.
En sik elde edilen skorlar:
  • 22-23 maç = +/- 40 puan
  • 24-26 maç = +/- 36 puan
  • 27-29 maç = +/- 32 puan
  • 30-33 maç = +/- 28 puan
  • 34-39 maç = +/- 24 puan
Örnek: 32 yarismaci (finale kalanlarin sayisi), her atlet için 31 karsilasma anlamina gelir. 31'inin %70'i 22.20 zafer anlamina gelir, bu da 944 puandir.


Kaynak=http://www.mpf.org.tr

Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 06:58 Sebep: İç başlık eklendi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ESKRİM. Kuralları belirli bir spor dalı olarak eskrimin gelişmesi, erkeklerin düello ve sava­şa hazırlanmak amacıyla, uçları küt ya da sarı­lı silahlarla yaptıkları çalışmalardan doğmuş­tur. Eskrim üç tür silahla yapılır: Flöre, epe ve kılıç. Her üçünün de değişik yönleri olma­sına karşılık, sayı sistemleri aynıdır. Erkekler arası eskrim karşılaşmalarında ilk beş vuruşu, kadınlar arası karşılaşmalarda ise ilk dört vu­ruşu tamamlayan oyuncu maçı kazanır.
Eskrimci, yaralanmamak için tel kafesten bir maske, koruyucu bir yelek, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler giyer. Eskrim karşılaşmaları 2 met­re genişliğinde ve 14 metre uzunluğunda bir pist üzerinde yapılır.
Sponsorlu Bağlantılar

eskrimsx4

Flöre 1,1 metre uzunluğunda, en fazla 500 gram ağırlığında, ucunda küçük bir düğme ve çan biçiminde bir koruyucusu bulunan ince bir silahtır. Eskrim bu silahla öğrenilir. Sayı kazanmak için flörenin ucundaki yaylı nokta­nın gövdeye bastırılması gerekir. Her iki oyuncu da aynı anda vuruş yaparsa hücumda olan sayı kazanır. Kol ve bacaklara ya da başa değen vuruşlar sayılmaz. Eskrimci kısa, hızlı adımlarla öne ve arkaya hareket eder. Saldırı anında kol, gövde ve bacakların hamle denen açılımıyla rakibini dürter. Savunmadaki es­krimci saldırıyı savuşturursa, vuruş hakkı ka­zanır. Doğrudan yapılan hamleler kolay savı­lır; bunun için, hamleyi yapan aldatıcı ha­reketlerle rakibini şaşırtmaya çalışır. Böy­lece rakibin erken savunmaya geçmesini sağ­layarak, gerçek saldırı için vakit kazanmış olur.
Epe, flöreden daha keskin ve ağır bir silah­tır, koruyucusu da daha büyüktür. Epede vu­ruşlar yalnızca silahın ucuyla yapılır. Üçgen kesitli olan epenin ucu üç çatallıdır ve bir vu­ruş kaydedildiği zaman giyside iz bırakır. Kar­şılaşma genel düello kurallarıyla ve özel sınır­lamalar olmaksızın yapılır ve rakibin vücudunda herhangi bir yere dokun­ma vuruş sayılır. Aynı anda yapılan vuruşlar iki tarafa da sayı olarak yazılır.
Kılıç hem dürtme, hem de kesme silahı ola­rak kullanılır. Düz ve yassı olan kılıcın yarı yuvarlak bir koruyucusu vardır. Rakibin bel­den yukarısına uç ya da kenarla yapılan vu­ruşlar sayı olur.
Eskrim sporunun bağlı olduğu ana kuruluş Uluslararası Eskrim Federasyonu'dur. 1896' dan başlayarak Olimpiyat Oyunları'nda da yer alan eskrim bir yarışma sporudur.
Türkiye'de ilk Eskrim Federasyonu 1923'te kuruldu. Türk eskrimciler 1924 Paris Olimpi-yatlan'na, 1931 Balkan Oyunlan'na, 1936 Ber­lin Olimpiyatları'na katıldılar. Daha sonraki yıllarda yer alan çeşitli uluslararası yarışma­larda dereceler elde ettiler. 1983 Balkan Gençler Eskrim Şampiyonasında, epede Mu­rat Dizdaroğlu altın madalya kazandı.
Eskrim insanın hareketli ve esnek olmasını sağlar. Beden ve kafanın aynı anda çalışması­na yardım eder. İnsanın tüm vücudunu ve dikkatini kullanmasını gerektiren bir spor olan eskrimde, oyuncular rakiplerini yenebil­mek için sürekli olarak savunma ve hücum taktiklerini kurarlar. Bu yüzden eskrimde çabuk karar verme ve hareket etme güç göste­risinden daha önemlidir.

Kaynak: MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
isimsizkahraman - avatarı
isimsizkahraman
Ziyaretçi
3 Kasım 2008       Mesaj #3
isimsizkahraman - avatarı
Ziyaretçi
"Eskrimde silah epedir. % 70 basari 1000 pentatlon puanina esittir sözü yanlıştır düzeltelim"
Silah ; epe . flore . kılıç
kılıç bel üstü
flore sadece gövde kollar hariç
epe serbest
yapılması gereken süper bir spor dalı..
Maçlarda 5 er puanlık oynanır çeyrek final sonrası 15 puana çıkar
..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Eskrim
Vikipedi, özgür ansiklopedi

800px0408usaolympicfenc

Bir eskrim karşılaşması.


Eskrim, kılıçla yapılan bir spordur ve temelini kılıçla dövüş sanatı oluşturur. Eskrimin bir spor dalı olarak gelişmesi, ortaçağda kılıçla yapılan düellolarla yakından ilişkilidir.
Eskrim üç tür silahla yapılır: Flöre, epe ve kılıç (sabr). Bu üç eskrim biçiminin sayı sistemleri aynıdır, ama karşılaşmalarda farklı yönleri vardır. Eskrim özel giysiler içinde yapılır. Tel kafesten bir maske, koruyucu bir yelek, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler giyilir. Bu giysiler eskrimciyi yaralanmalardan korur. Eskrim karşılaşmaları, genişliği 1.5 metre ve uzunluğu 14 metre olan bir pistte yapılır.
Flöre olarak adlandırılan silah, 1,1 metre uzunluğunda, ucunda küçük bir düğme ve çan biçiminde bir koruyucusu bulunan ince bir silahtır. En çok 500 gram ağırlığında olabilir. Eskrimi öğrenmede de flöre kullanılabilir. Flöre silahının ucundaki yaylı noktanın rakibin gövdesine bastırılmasıyla sayı kazanılır. Her iki oyuncu da aynı anda bu vuruşu yaparsa, sayıyı atak üstünlüğü olan kazanır. Vuruşlar yalnızca gövdeye yapılır, kol ve bacaklara ya da başa değen vuruşlar kural dışı sayılır. Karşılaşmalarda eskrimci kısa, hızlı adımlarla ileri-geri hareket eder. Hücum durumundaysa kol, gövde ve bacaklarının hamle denen açılımıyla rakibini dürter. Savunmada ise rakibin hücumunu savuşturarak vuruş hakkı kazanmaya çalışır. Doğrudan yapılan hamleler rakibi tarafından kolayca savuşturulacağı için, eskrimcinin aldatıcı hareketlerle rakibini şaşırtacak hareketler yapması gerekir.
Epe, flöreden daha keskin ve ağır bir silahtır. Epede dürtüşler yalnızca silahın ucuyla yapılır ve giyside iz bırakabilir. Karşılaşma genel düello kurallarıyla yapılır ve özel sınırlamalar yoktur. Rakibin herhangi bir yerine yapılan dürtüş puan olarak değer kazanır. Aynı anda yapılan vuruşlar iki tarafa da sayı kazandırır.
Kılıç, hem dürtme, hem de kesme silahı olarak kullanılır. Düz ve yassı olan kılıcın yarı yuvarlak bir koruyucusu vardır. Rakibin belden yukarısına kılıcın ucuyla ya da kenarlarıyla yapılan vuruşlar sayı kazandırır.
Eskrim karşılaşmaları, Uluslararası Eskrim Federasyonu'nun (FIE) yönetiminde yapılır. Eskrim, 1896'dan bu yana Olimpiyat Oyunları'nda da yer alan spor dallarından biridir. Türkiye'de eskrimin gelişmesi 1903'te askeri okullarda ders olarak okutulmasıyla başladı. 1923'te Türkiye Eskrim Federasyonu kuruldu. Türk eskrimciler özellikle Balkan Şampiyonaları'nda dereceler elde ettiler. Murat Dizioğlu 1983'te epe dalında Balkan Gençler Eskrim Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.
Türkiye Eskrim Federasyonu'na, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek-9 uncu maddesi hükmü gereğince Başbakanlık Makamının 28/6/2006 tarihli ve 238 sayılı olurları ile idari ve mali yönden özerklik verilmiştir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Eylül 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Eskrim

Kılıçla yapılan bir spor. Eskrim ve genel olarak kılıç oyunlarının kökü çok eskiye dayanır. Bundan dört bin yıl kadar önce Çinliler, daha sonra Yunanlılar ve Romalılar kılıç oyunlarıyla ilgilendiler. Orta Çağ'da eskrim Avrupa'nın her yanında, özellikle de Fransa'da çok sevildi. 19. yüzyıl başında bir spor hâline geldi. Eskrim, 1896 Atina Olimpiyatları'nda spor olarak kabul edildi. Türkiye'de eskrime 1901 yılında başlandı. Türkiye'de ilk eskrimi oynatan Harbiye Mektebi eskrim öğretmeni Hüsnü Bey'dir. İlk eskrim yarışması İtalyanlar ile padişah huzurunda yapılmış ve yarışmayı Türkler kazanmıştır. Eskrim, "epe", "flöre" ve "kılıç" olmak üzere üç silâh dalında yapılır. Flöre'de yalnızca ön tarafta boyun ile kasık kıvrımları arasına, sırt tarafına ve yanlarda kollar dışında kalça çizgisinde olan yerlere yapılan vuruşlar geçerli sayılır. Bayanlar için ister yüz, ister sırttan olsun gövdeye yapılan vuruşlar geçerlidir. Epe'de bedenin her yanına, kılıç'taysa kalçanın üstünde kalan her yere yapılan vuruşlar geçerli sayılır. Eskrimde erkekler ya da bayanlar arasında yapılmasına göre değişik kurallar uygulanır. Bir flöre karşılaşması erkekler için (5 tuş) 6 dakika, bayanlar için (4 tuş) 5 dakika sürebilir. Karşılaşmalar eleme yöntemiyle ya da lig yöntemiyle (altı sporcu sırayla birbirleriyle karşılaşırlar; bundan sonra, en iyi üçü karşı karşıya gelir) yapılır.
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
15 Kasım 2011       Mesaj #6
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
ESKRİM NEDİR ?

Eskrim kökleri milattan önceye kadar dayanan bir çeşit kiliç sporudur. Fiziksel ve ussal becerileri geliştirici özelliği, yapilmasindaki geniş tekniği ve inceliği bakimindan bir sanat olarak da anilmaktadir. Eskrim, gerek kiyafetleri gerekse oynaniş biçimiyle günümüzde yaygin olan pekçok spordan oldukça farklidir ve bu özelliğiyle her geçen gün daha cok insanın ilgisini çekmektedir. Bügünkü oynaniş biçimiyle, birçok insanın düsündüğünün aksine, en az futbol ya da basketbol kadar tehlikesiz bir spordur çünkü eskrimde kullanılan silahların ucu sivri olmayip, sadece dürtüş yapmaya elverislidir. Ülkemizde eskrim sporunun bircok Avrupa ülkesinde olduğu kadar yaygin olmayisi; oynanacak zemin, kıyafet ve silah gibi temini oldukça güç ve pahalı donanımlara ihtiyaç duymasina bağlanabilir.

ESKRİMİN TARİHÇESİ

Eskrim kelimesinin kökü kuzey Cermen dilinden gelmektedir. Cermenler bunu Skermen veya Scheirmen diye adlandırırlardı. Diğer bir Cermen kolu olan İskandinavlar ise eskrime Skrime demekte idiler. Cermen dilindeki bu kelimelerin anlami korumak, savunmaktır. Cermen dilinden gelen Scheirmen kelimesini sonradan Italyanlar Schermare ve Schermire; Fransızlar Escrimir, Escrimer; İspanyollar da Esgrimir olarak kullanmışlardir. Biz ise eskrimin karşılığı olarak Kılıç Sporunu bir deyim olarak almakla beraber, alışılmış olan eskrim kelimesini kullanmaya devam edecegiz.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Kılıçların Satrancı : Eskrim

Savaşçı ama estetik iki ruhtan çıkan çekişmeli bir mücadele... Geçmişin kahraman şövalyelerinden günümüz kent eskrimcilerine kalmış bir miras, hüznün ve heyecanın, gücün ve onurun sporu, eskrim...

Eskrim Nedir?

Eskrim, epe, flöre ve kılıç olarak isimlendirilen, kesici ya da delici olmayan, birbirinden farklı üç silahla yapılan, belirlenmiş uluslararası kuralları olan, olimpik bir mücadele sporudur.

Eskrim Sporu;


Fiziksel ve zihinsel özellikler önceliklerini en iyi şekilde kullanma imkanı veren,
Geniş tekniği ve inceliği olan,
Sinir sistemi üzerindeki düzenlemeyi sağlayan,
Görme ve elle dokunma hislerinin koordinasyonunu geliştiren,
Vücudun değişik yerlerine en geniş ölçüde uzanma ve gerilme imkânı veren,
Kasların çabuklukla harekete geçmesini, gerektiğinde tekrarlanmasını kolayca sağlamak bakımından çabukluğu geliştiren,
Fiziksel olduğu kadar zihinsel güçlerin ön planda olduğu, önemli ölçüde zekâ gerektiren bir spordur.

Neden Eskrim?

Eskrim, fiziksel ve zihinsel incelikleri en iyi ve en geniş şekilde geliştirmesi yönleri ile herkese tavsiye edilecek bir spor dalı olarak görülmelidir. Eskrim, yapısındaki geniş tekniği, inceliği ve adalelerin yerine göre düzeninin sağlanması bakımından da bir sanat olarak anılmaktadır. Eskrim, vücudun değişik bölgelerine en geniş ölçüde uzanma ve gerilme imkânı vermekte, kasların çok kısa zaman dilimi içinde harekete geçmesi ve gerektiğinde hareketlerin üst üste tekrarlanmasını çabuklukla sağlamaktadır. Ayrıca bayanlarda kas yapmayan bir spor olduğu söylenebilir.

Eskrim sporunda diğer sporlarda olduğu gibi çok iyi bir kondisyona ihtiyaç vardır. Ancak, kondisyonun yanında eskrim sporuna has bazı özellikler gerekmektedir. Eskrim, her şeyden önce yumuşak adalenin oluşabileceği bir vücudu ve bu vücudun dengeli olmasının yanında, çok kısa bir zamanda sürate, patlama süratine ulaşabilme yeteneğini artırır.

Zihinsel açıdan eskrim, strateji geliştirmeye ve taktik uygulamalara yönelik yararlar sağlar. Eskrimcinin, kısa maç süresi içinde rakibini çabucak değerlendirmesi ve stilini ona uyarlaması gerekecektir. Eskrim, zihinsel bir oyunun bütün koşullarını içerir. Çok süratli biçimde, birkaç hamle sonrası için zamanında karar verme gerektirdiğinden, eskrim maçı, çabuk oynanan bir satranç maçına benzetilir. Keskin, analitik bir zekâ gereksinimi yanında eskrim, karar mekanizmasının çabuk çalışmasını ve fırsatın ilk belirdiği anda, saldırıya geçme cesaretini gerektirir. Eskrimci bu anı değerlendirmekte gecikirse fırsat kaçmış olur. Her an hazırlıklı olma, hasmını sürekli kontrol altında tutma sonucunda, başarıyla uygulanan bir saldırı planı, kendine güven duygusunun artmasına yol açar.

Psikolojik yönden eskrim ve eskrimcinin, gergin maç koşullarında, dikkatini toplayarak, müsabakaya yoğunlaşırken, ruhsal dengesi bakımından, kendini sakin tutması gerekir.

Tarihçesi

Kılıç ile yapılan ilk sporlara eski Hintliler “parma”, Yunanlılar “perme” derlerdi. Sözcük, Kuzey Germen dilindeki “skermen” ya da “scheirmen”den gelir. Başka bir Germen kavmi olan iskandinavyalılar, sözcüğe “skerme” derler. Sözcük Latin kökenli dillere de “escremie” biçiminde girmiş, terim Türkler tarafından da kılıç sporları anlamında kullanılmıştır.

Çin'de M.Ö. 2000 yıllarında bu sporun yapıldığı bilinir. Eskrim, daha sonraları Antik Yunan'da hoplomakhos denilen gladyatör öğretmenleri tarafından gymnasium denilen okullarda ders olarak verilirdi. Roma döneminde de eskrim çok tutulan bir spor ve savaş dalı oldu.

Çağdaş eskrimin İspanya'da doğduğu ileri sürülür. Toledo kentinde sağlam ve zarif kılıçlar yapılmaya başlanmış, kesici kılıçların yerini ince, uzun, batıcı kılıçlar almıştı. Buna koşut olarak eskrimde de kaba güçten çok beceri, çeviklik ve bilgi önem kazandı. Spor, 16. yüzyılda her ülkeden eskrim meraklılarının ustalıklarını artırmak amacıyla geldikleri İtalya'da gelişti. Eskrimle ilgili ilk kuralları İtalyanlar koydular. Bu dönemde eskrim, spordan çok düello için başvurulan bir dövüşme aracıydı.

1588-1608 yılları arasında yalnız Paris'te düellodan 8 bin kişinin ölmesi tepkilere yol açtı. İtalyanlar'ın meçinden (epe) vazgeçilerek daha hafif ve kısa, içi çiçek biçiminde bir düğmeyle örtülü bir kılıç kullanılmaya başlandı. Bu yeni kılıca çiçek (fleur) sözcüğünden türetilen flöre adı Besnard tarafından verildi. Taraflar korumasız olduğundan hamleler son derece dikkatli yapılıyordu.

Maske koruma yeleği ve eldiven 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Bu dönemin bir başka önemi de La Boessiere, La Faugere, Gomard gibi büyük ustalar tarafından karşılaşma kurallarının yeniden belirlenmesi oldu. Bazı süvari birliklerinde kullanılan kılıçta önemli bir gelişme görülmezken , epe, düello silahı olarak geçerliliğini korudu.

20. yüzyılın başlarında eskrim sporunun kuralları kesinleşti. Eskrim, 1896'dan başlayarak olimpiyat oyunlarında yer aldı. Bu alanda dünya şampiyonlukları düzenlendi. Rakibin karşısındaki sporcuya yaptığı vuruş ya da dürtüş, önceleri hakemler tarafından saptanırken, 1934'te epe, 1954'te flörede tuşlar elektrikli aygıtlarla saptanmaya başlandı. Kılıç dalında ise bu silahın elektrikli göstergelerle donatılması tüm çabalara rağmen 1980’lere kadar gerçekleştirilemedi.

Eskrim, günümüzde bütün dünyada yapılan bir spor durumuna gelmekle birlikte, bu dalda Avrupalılar’ın üstünlükleri sürmekte, genelde epede İtalyanlar, flörede Fransızlar ve kılıçta ise Macarlar başarı sağlamaktadırlar. 1913'te kurulan 100'e yakın ülkenin üye olduğu uluslararası eskrim federasyonu, çeşitli yaş sınıflarında dünya şampiyonlukları düzenlemektedir.

Türkiye‘de Eskrim

Kılıç kullanma, ata binme ve ok atma Türkler’de küçük yaşlardan itibaren öğrenilen geleneklerdir. Orta Asya’da Türkler’in kullandıkları kılıçların uç kısmı tersine hafif dönük ve eğridir.

Selçuklular ise kendilerine has özellikteki kılıçların yanı sıra batının kullandığı geniş, iki yüzlü keskin kılıçlarla da savaşmışlardır. Osmanlı, daha çok tersine dönük olup, çok büyük değişiklik ve gelişme gösterir.



Kaynak : Popüler Bilim (Ocak 2006,Sayı:143)