Arama

Snooker Nedir? Snooker

Güncelleme: 2 Haziran 2016 Gösterim: 6.213 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Mart 2009       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Snooker.jpg
Gösterim: 925
Boyut:  22.9 KB

Snooker Nedir?


İngiliz subayları tarafından bulunmuş bir oyundur. Özellikle 1930'larda Uk sınırları içerisinde yavaş yavaş popüler olmaya başlamış ancak II. Dünya Savaşından'da nasibini almıştır. BBC'nin sporu tv yayınına geçirmesi ve ardından renkli tv'de yayın yapılması snookerı büyük bir ilgi kaynağına çevirmiştir.Özellikle 1975-1995 yılları arasında sporu olan ilgi patlama düzeyine gelmiştir.Günümüzde Çin, Almanya, Brezilya, Abd, Rusya, İsveç gibi Birleşik Krallık sınırları dışındaki ülkelerde de oldukça popülerdir.Uzun formatlı maçların snookera ilgiyi azalttığı yönündeki düşüncelerde bir çok kişi hem fikir olduğundan bu yana snooker bazı yenilik hareketleri içerisindedir.Farklı formatlarda snooker turnuvaları düzenlenmekte ve bunlardan oldukça olumlu sonuçlar şu ana kadar alınmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Oyunun amacı;

rakip oyuncudan daha fazla puan toplayarak, oyunu kazanmaktır. Oyunun en başında toplar, resimde görüldüğü gibi dizilidir. Oyuncular sıraları geldiğinde, vuruşlarını yapmak için masaya gelirler. Oyuncuların ilk amacı, 15 kırmızı toptan birisini pot yapmaktır. Kırmızı renkli topların puan değeri 1’ dir. (Bu vuruştan önce herhangi bir deklarasyon yapılmaz. ) Eğer kırmızı toplardan birisi pot yapıldıysa, oyuncu kendi istediği renkli toplardan birini pot yapma şansı kazanir. Renkli topların puan değerleri sırasıyla, sarı için 2 puan, yeşil için 3 puan, kahverengi için 4 puan, mavi için 5 puan, pembe için 6 puan ve en değerli top olan siyah için 7 puan’ dır. Eğer oyuncu, bu atışında da başarılı ise, yeniden bir kırmızı topu pot yapma hakkı kazanır. Kırmızı toplar düştükleri pakette kalırken, renkli toplar masaya kendi yerlerine geri koyulur. Bu atışlardan birinde başarısız olunduğunda oyun sırası diğer oyuncuya geçer. Oyun tüm kırmızılar pot yapılıp, masada yalnızca 6 renkli kalana dek bu şekilde devam eder. Bu noktadan sonra oyunda amaç, puan sıralaması en düşük olan toptan başlayarak, en yüksekte olan topa kadar tüm renklileri pot yapmaktır. Bu noktadan sonra pakete giden hiçbir renkli masaya geri dönmez. En sonunda siyah top pakete girdiğinde, oyun biter ve en yüksek puana sahip oyuncu oyunu kazanır.

Oyunda puan kazanmanın bir diğer yolu da, rakip oyuncunun faul yapmasıdır. Faulün bir çok nedeni olabilir. En yaygın faullerden birisi, öncelikle kırmızı top yerine renklilerden birine vurmaktir. Minimum 4 ceza puanı bu şekilde rakibe gider. Ceza puani faulün yapıldığı topa göre 5, 6 veya 7 olabilir.

Oyunun açılışından son top olan siyah topun pot yapılmasına kadar geçen tüm süre ve oynanan oyuna frame denir. Turnuva ya da maç öncesinde belirlenen sayıda frame kazanan oyuncu maçın galibi olur. Genel olarak, küçük rakamlar seçilse de 35 frame’ lik oyunlar(18 e ulaşan kazanır) da oynanabilir. Bu tür oyunlar gün içerisinde ya da bir kaç gün içine yayılan seanslar olarak düzenlenir.

Snooker içinde kullanılan bir diğer terim de seri (break) dir. Seri, bir oyuncunun tek seferde sırasını rakibe vermeden topladığı puandır. Oyuncuların amacı 15 kırmızıyı tek seferde kullanarak seri yapmaktır. Her kırmızının ardından siyah topu pot yapmak, mükemmel bir oyundur. Bu yöntemle, masadan tek seferde alınabilecek en fazla puan olan 147 alınır.

Snooker ismi nereden geliyor?

Oyunun kurallarını da koymuş olan Neville Chamberlain’in bir gün oyun sırasında, topu cebe sokamayan rakibine ‘snooker’ dediği ve oyunun isminin de buradan miras kaldığı rivayet ediliyor. Chamberlain’in bu ifadesinden sonra bilardo oyunuyla özdeşleşen ‘snooker’ tecrübesiz oyunculara yönelik kullanılan bir terim olmuş. Benzer bir kullanım askeri jargonda da mevcut. O dönemlerde, yaşı küçük ve meslekte henüz tecrübesi olmayan askerlere argo anlamda ‘snooker’ denirmiş ki snooker’ın temellerinin Hindistan’daki Britanya askerleri tarafından atıldığını düşünecek olursak, bu iki kullanım arasında bağlantı olması kuvvetle muhtemel.

Snooker İngilizce’de aynı zamanda; bir kişiyi istenmeyecek ihtimallere yönlendirmek, zor duruma sokmak, tuzak kurmak, aldatmak, açmaza getirmek gibi anlamlarda günlük dilde de kullanılıyor. ‘Snooker’ yapmak ise oyunun kendisinde bu fillerle benzeşen bir durumu ifade ediyor. Rakibini istenmeyen bir atışa zorlamak, masayı isabetli vuruş yapmanın zor olacağı bir durumda rakibine bırakmak gibi (isteka topu ile oyuncunun vurması gereken topların arasında diğer topların atışı engelleyecek şekilde kalması ve oyuncunun bantları kullanarak atış yapmak durumunda bırakılması)

Bir de son olarak maçlar sırasında sıkça duyduğumuz ‘snooker gerektiren durum’un (snooker required position) ne olduğuna değinelim. Oyuncu, atışını yapmak üzere masaya geldiğinde masada kalan alabileceği maksimum puan eğer rakibine yetişmesi için yeterli gelmiyorsa snooker gerektiren bir durum’a düşmüş demektir. Bu durumda oyuncunun rakibine faul yaptırıp ekstra ceza puanları alabilmesi için rakibini snooker pozisyonuna düşürmesi gerekir.
Ad:  Snooker-2.jpg
Gösterim: 784
Boyut:  21.5 KB

Snooker Kuralları


Snooker oyununun 19. Yüzyılın sonlarına doğru oynanmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Bu zamanlarda bilardo oyunu oldukça popülerdi. Oyuncular bilardo oynarken bazı kurallarda değişiklikler yapıyorlardı. O zamanlar black pool snooker’a en yakın sayılabilecek oyundu. Snooker stratejik bir oyundur ve fazlaca dikkat gerektirir. Oyunu oynarken uyulması gereken kurallar şunlardır:
  • Oyun hepsi kırmızı renk olan on beş topla oynanır. Topların üzerinde numara bulunmaz. Bu topların diğer tarafında ise 6 tane renkli ve 1 tane beyaz top bulunur. Bu beyaz top ana toptur ve white top olarak adlandırılır.
  • Oyunun amacı bütün topları ve ya rakibinden daha çok sayıda topu kurallara uygun olarak ceplere sokmak ve daha yüksek skoru elde etmektir.
  • Oyunda kırmızı top 1, sarı top 2, yeşil top 3, kahverengi top 4, mavi top 5, pembe top 6, siyah top ise 7 puandır.
  • Oyun, oyuna başlayacak oyuncunun ana topu istediği yere yerleştirmesiyle başlar.
  • Oyun sırası gelen oyuncu herhangi bir kırmızı topa vurmak zorundadır.
  • Bir vuruşun geçerli sayıla bilmesi için; beyaz topu deliğe sokmamalı, beyaz top ilk önce kırmızı topa vurmalı ve sadece kırmızı toplar deliğe girmiş olmalıdır.
  • Bu kuralların dışında ne olursa olsun faul olarak sayılır.
  • Eğer renkli top deliğe sokulmuş ise renkli topun puanı kadar oyuncunun puanı yükseltilirken, oyuncunun bir sonraki hedefi kırmızı top olmalıdır. Eğer ki masada hiç kırmızı tgop kalmadıysa oyuncu , puanı en düşük olan topa vurmalıdır.
  • Bir vuruş faul olarak sayılır ise diğer oyuncu penaltı puanı alır. Eğer ki deliğe beyaz top sokulduysa 4 puan, eğer farklı bir top ise o topun değeri , yapılan vuruş birden faza faule sebep olduysa diğer oyuncu en yüksek puanı alır.
  • Eğer masada sadece siyah top kaldıysa ve sonraki vuruşta siyah top deliğe sokulursa ya da sonraki vuruş faul olur ise oyun biter.
Ad:  Snooker-3.jpg
Gösterim: 835
Boyut:  46.8 KB

DÜNYADA BİLARDO


UMB (Dünya Bilardo Birliği) üç toplu deliksiz bilardoyu, WPBA (Dünya Pool Birliği) ise çok toplu delikli (Pool) bilardo disiplinlerini, organize etmeye çalışmaktadır. IBSF (Uluslararası Snooker bilardo Konfederasyonu) ise Snooker bilardonun organizesini yapmaktadır.

Bu üç kurulusun birleşmesi ile kurulan WCSB ise bilardo sporunu olimpiyatlara taşımaya çalışmaktadır. Zira IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) bilardo ile uğrasan konfederasyonların tek bir çatı altında toplanmasını şart koşmuştur.

BWA (Dünya Bilardo Dernekleri Birliği) ise profesyonel bir yaklaşımla ve sadece 3 bant disiplini ile ilgilenmektedir.

Amatör ve profesyonel kuruluşlar arasında yaşanan hakimiyet ve çıkar savası, su anda Dünya bilardosunun en önemli problemi. Bu savaş yeni federe olan ülkemiz bilardosunda yakından ilgilendirmektedir.

3 toplu bilardo da, Dünya bilardosunda önde gelen ülkelerin başında Almanya, Hollanda, Fransa, İsveç, Belçika, İspanya gibi ülkeler gelmektedir. Kulüpler arası deplasmanı bilardo liginin bulunduğu bu ülkelerde, bayanlarda yoğun olarak bilardo oynanmaktadır.

3 topla birçok disiplin olmasına karsın 3 bant disiplini su anda en popüler duruma gelmiştir. 3 topu temel disiplini olan Karambol ise yavaş yavaş ölmekte. Su anda bu disiplinde Avrupa ve Dünya şampiyonası sadece juniorler seviyesinde yapılmaktadır. Televizyonların ve sponsorların ilgisizliği yüzünden rağbet görmeyen Karambol tarihe karışmak üzere.

Çok popüler olduğunu söylediğimiz 3 bant disiplini ise cazibesini henüz tam olarak çözümlenemeyişinden almaktadır. Çok zor ve zevkli olan bu disiplinde, ülkemizde süper sporcusu Semih SAYGINER ile, Dünya’da söz sahibidir. Halen profesyonel sıralamada, Dunya’nin en iyisi olarak kabul edilen İsvec’li Thorbjorn BLOMDAHL`in, şampiyonumuza karşı son bir senede sadece bir galibiyeti, buna karsı ise tam 5 mağlubiyeti bulunmaktadır.

Belcika’li buyuk usta Raymond CEULEMANS’in yasinin bir hayli ilerlemiş olmasına rağmen hala zirveyi zorlaması ise gerçekten takdire sayan.

Fransa, üçbantta Bitalis ile sesini duyururken, Ýtalya, Marko Zanetti, Hollanda Djck JASPERS, Japonya Kobayashi, Comari, Avusturya, Pills, Danimarka CARLSEN ile zirveyi zorlamaktadır.

TÜRKİYE’DE BİLARDO


Ülkemizde bilardo masaları, 19 yüzyıl sonlarına doğru saray ve konaklarda görülmeye başladı. II. Abdülhamit döneminde Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın bir bilardo tutkunu olduğu ve onun talebesi Prens Halim’in ise usta bir oyuncu oluşu, Cumhuriyete kadar geçen sürede sahip olduğumuz tek bilgi. Bu bilgide bizden 2 nesil evvel yaşamış olan ustalarımızın söyledikleri ve kulaktan kulağa aktarılan ifadelerden ibaret.

Türkiye de ise bilardo sporu 19. Yüz yılın sonlarına doğru saray da ve konakta görülmeye başlamıştır. Bu dönemde edinilen bilgiye göre II. Abdülhamit döneminde Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın bir bilardo tutkunu olduğu ve onun talebesi Prens Halim’in ise usta bir oyuncu oluşu, Cumhuriyete kadar geçen sürede sahip olunan bilgilerdendir.

Ulu Önderimiz Atatürk’ün fırsat buldukça bilardo oynamış olması ise bilardo tarihimiz açısından çok önemli. II. Cumhurbaşkanımız İsmet İNÖNÜ’nün usta bir bilardocu oluşu ise ayrı bir kıvanç kaynağımız.

MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Dark_Blue1990 - avatarı
Dark_Blue1990
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #2
Dark_Blue1990 - avatarı
Ziyaretçi
Bilardo Terimleri
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

VURUŞ TOPU İsteka aracılığıyla kurallar dahilinde vurabileceğiniz toptur. Cepli Bilardo disiplinlerinde (pool, snooker) vuruş topu her oyuncu için aynı olmakla beraber, örneğin 3 top disiplininde vuruş topu bir oyuncu için beyaz iken, rakip oyuncu için sarıdır.

İSTEKA (ISTAKA) Bilardoda vuruş topu diye tabir ettiğimiz topa nizami olarak vurabilmemiz için kullandığımız, genelde ahşaptan yapılmış olan sopadır. 3 top ve Amerikan Bilardo (pool) disiplinlerinde farklı versiyonları bulunan isteka çeşitlerini malzemeler bölümünde daha ayrınltılı bir şekilde inceleyeceğiz.

ÇUHA Bilardo masasında mermer yüzeyin üzerinde ve bantlar üzerine gerilerek kaplanan, oyunun ve masanın türüne göre farklılık gösteren özel kumaş kaplamadır.

BANT Bilardo masasında oyun alanının sınırlarını oluşturan, genelde kauçuktan imal edilen bölümlere verilen addır.

SOMAKİ (TEBEŞİR) Vuruş yapılmadan önce vuruş topu ile istekanın ucunun temas süresini arttırarak çıtlama denilen olayı engellemek için sürülen özel bir bileşimden yapılan malzeme.

ÇITLAMA Bilardoda özellikle falsolu atışları yaparken istekanın gerekenden fazla savrulması yada gereken miktarda somaki sürülmemesi sonucu meydana gelen yanlış vuruşlar. Bu vuruşlar sonucunda genelde vuruş topu istenilen doğrultuda ve falsoda gitmez, kontrol dışı bir atış gerçekleşir.

SOTE (SOTA) Bilardoda sıradaki atışla ilgili kullanılan göreceli bir terimdir. Atışı yapacak sıradaki oyuncuya göre kolay olan pozisyonlara verilen addır.

KAROT (DUVAR KAROTU, BOY KAROTU) Karotta sote gibi göreceli bir terim olup; sotenin tam tersine zor pozisyonlara verilen addır.

BRİKOL Vuruş topunun hedef topa ulaşmadan önce banta çarptıılması ile yapılan atışların genel adıdır.

PUSHOUT 9 Top disiplininde açılış atışından sonraki ilk atış sırasında uygulanan bir kuraldır. Bkn. 9 Top.

TEK İSTEKA Bu tabir kendisine sıra geldikten sonra oyuncunun rakip oyuncuya sırayı verene kadar elde ettiği başarılı atışları yada setleri belirtmek için kullanılan bir ifadedir. Örn. Bütün topları ardı ardına sokarak tek istekada seti bitirdi. (Amerikan) Tek istekada 9 sayı çekti. (3 Bant)

AÇ-KAPA Sete yada maça başlayan oyuncunun rakibe sıra vermeden seti ya da maçı bitirmesine aç-kapa yapmak denir.

SAFE (BOŞ ATIŞ) Genel olarak oyunda rakibe kolay atış (sote) bırakmamak amacıyla yapılan atışlara verilen addır. Bunun yanında 8 Topta bu adla anılan özel bir kural atışı da vardır. Bkn. 8 Top.

BANT ATIŞI (ASO ATIŞI) Oyuna başlamadan önce açılışı kimin yapacağını belirleyen atışa verilen addır. Bant atışını kazanan taraf, oyuna kimin başlayacağına karar verir.

TEK ELEME TURNUVA Adından da anlaşılacağı gibi her oyuncunun ilk yenilgisinde elendiği turnuva çeşitleridir.

ÇİFT ELEME TURNUVA Tek elemeli turnuvadan farklı olarak oyuncunun elenmesi için iki kere yenilgi alması gerekmektedir.

MASE İstekayı normal vuruş açısını arttırarak arkasını yukarı kaldırıp vuruş topunun duruma göre sağ veya sol tarafına doğru yapılan etkili vuruşlara denir. Böylece top gideceği noktaya kavis alarak ilerler.

PİKE İstekanın vuruş açısını mase vuruşlardaki açılardan daha dik açılar kullanarak, topun daha fazla kavis almasının, yönünün daha fazla değişmesinin sağlandığı vuruşlardır. Genelde birçok pike vuruşu zorluk derecesi fazla olduğu için artistik vuruş sınıfına girer.

FALSO(TERS-DÜZ) Topun dikey eksenin sağına ya da soluna yapılan vuruşlara falsolu vuruşlar denir. Bu vuruşlarda topun saat yönünde ya da ters yönde dönerek ilerlemesi sağlanır.

JUMP ATIŞI Vuruş topuna 45 derece veya daha dik bir açıyla belirli bir teknikle ve (genelde) özel bir istekayla vurularak engel teşkil eden top veya top gruplarının üzerinden zıplatılarak yapılan vuruştur.

STİCK (UZATMA) Bilardo oynanan masanın boyutları sebebiyle bazı atışlarda uygun pozisyon alamadığımız durumlarda köprü kurduğumuz elimiz yerine kullanılan araçtır.

KLEPS Vuruş topunun yatay ekseninin aşağı noktalarına yapılan ve vuruş topunun hedef topuna çarptıktan sonra geri gelmesini sağlayan vuruşa denir.

SIRT Vuruş topunun yatay ekseninin yukarı noktalarına yapılan ve vuruş topunun hedef topuna çarptıktan sonra ileri gitmesini sağlayan vuruşa denir.

LİMAJ (LIMAGE) Vuruş topuna vurulacak nokta belirlendikten sonra atışa hazırlanırken hedefe odaklanma amaçlı istekanın hareket ettirilerek atışın bir nevi canlandırılması yapılır. Bu canlandırma hareketlerinin bütününe limaj denir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Temmuz 2013 15:24 Sebep: sayfa düzeni
OnlinePowerTime - avatarı
OnlinePowerTime
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #3
OnlinePowerTime - avatarı
Ziyaretçi
Snooker nedir?
MsXLabs.org

1. Oyunun Amacı
Oyun onbeş topla oynanır (üzerlerinde numara yok hepsi kırmızı bunlara reds deniyor), diğer tarafta altı tane renkli top vardır ve onlarda numarasızdır ve bunlar colors olarak çağrılır. Bunun haricinde bir tane ana top vardır ve onu white top olarak çağırırlar.
Amaç bütün topları veya rakibinden daha çok topu kurallar uygun olarak ceplere sokmak ve dah yüksek puan yapmak.
Topların Puanları: kırmızı-1, sarı-2, yeşil-3, kahverengi-4, mavi-5, pembe-6, siyah-7.

2. Ara Açmak
- Oyun ana topun yarı alanda oyuna başlayacak oyuncunun onu istediği yere yerleştirmesi ile başlar.
- Bunun için kural herhangi bir oyuncu vuruş için sıra aldığındada aynıdır.

3. Oyun Kuralları
Oyun sırası gelen oyuncu herhangi bir kırmızı topa vurmak zorundadır.

Bir vuruşun geçerli olabilmesi için:
- Beyaz topu deliğe sokmamış olmanız gerek.
- Beyaz topun ilk önce kırmızı topa vurması gerek.
- Sadece kırmızı toplar deliğe girmiş olması gerek.
Bunun dışında ne olursa olsun faul olur.

Kırmızı toplar üzerinde yapılan vuruşlardaki kurallar:
- Eğer kırmızı toplar deliğe sokulamadı ise rakibinin sırası gelmiş demektir.
- Eğer oyuncu kırmızı topları deliğe soktu ise o kadar puan alır. Bu oyuncunun sonraki hareketi renkli toplara vurmaktır.

Bir vuruş , eğer sonraki geçerli top bir renkli top ise bu şu durumlarda geçerlidir:
- Beyaz topun deliğe sokulmamış olması lazım.
- Eğer hala kırmızı top varsa sonra beyaz top önce renkli topa vurursa.
- Eğer başka kırmızı top kalmadıysa renkli toplardan en düşük puanı olana ilk vurulacaktır.
- Sadece beyaz top tarafından ilk vurulan top deliğe girmişse.
Diğer vuruşların hepsi fauldur.

Renkli toplara vurulduğunda hangi zamanlarda geçerlidir:
- Eğer hiç bir top deliğe sokulmamışsa sonraki oyuncu rakibindir.
- Eğer renkli top deliğe sokulmuş ise, renkli topun puanı kadar oyuncunun puanı yükseltilir. Oyuncunun sonraki hedefi kırmızı toptur. Eğer masada kırmızı top yoksa sonraki top en düşük puanı olan toptur.

4. Fauls
Eğer bir vuruş faul ise, diğer oyunuc penaltı puanı alır:
- Beyaz top deliğe sokulmuş ise 4 puan.
- Eğer beyaz top yanlış topa vurmuşsa o topun değeri kadar.
- Eğer yanlış top ilk deliğe sokulmuş ise o topun değeri kadar.
Eğer bir vuruş birden çok faule yol açarsa diğer oyuncu en yüksek puanı alır.
Penaltı puanı minumum 4 dür.

5. Oyun Bitişi
Eğer masada sadece siyah top ve
- Sonraki legal vuruşla siyah top deliğe sokulmuş ise.
- Sonraki vuruş faul ise.

Son kalan kırmızı topu ince görerek beyaz topu banta çıkartıyoruz ve atış kalmıyor.
Pembe topu a ve b noktalarından dip deliklere atarak kırmızı toplara atış bırakmaya çalışıyoruz

Kırmızı topu attıktan sonra iki seçeneğimiz var
1.Maviye banta çıkarabiliriz
2.Kırmızıları dağıtarak siyaha atış bırakabiliriz
Kırmızı topun sağ tarafından banta çıkartarak sarı topun arkasına saklıyoruz ve atış kalmıyor
Beyaz topun ortasına vuruyoruz kırmızı top dip deliğe girerken siyah topada atış kalıyor
Buradada beyaz topun hafif altına vurarak siyah topa atış bırakıyoruz
Mavi topu ortaya keserek kırmızıya atış bırakıyoruz altarnetif bir bırakma tekniği
Siyah topu attıktan sonra kırmızı topa çarptırıp atış bırakıyoruz veya sol çaprazdaki kırmızı topada çarptırabiliriz
Burada biraz topun üstünden vurarak eğim almasını sağlıyoruz pike dediğimiz atışla kırmızı atıyoruz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Temmuz 2013 15:32
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Haziran 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Snooker nedir?
Snooker oyun kuralları nelerdir?

MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Snooker, 22 topla oynanan İngiltere'de popüler olan bir bilardo türüdür. Oyunun amacı çuha kaplı masadaki topları ıstaka kullanarak masanın her köşesinde dört tane ve uzun kenarın ortasında iki tane olmak üzere 6 tane deliği belli kurallara ve sıralamaya bağlı kalarak sokmaktır. Oyunun açılışında; bir adet "ıstaka topu" olarak anılan beyaz top (İng: cue ball), 15 tane kırmızı top ve bunlara ilaveten birer tane 6 farklı renkte top vardır. Renkli topların hepsi farklı puan değerlerine sahiptir:

Devamı için lütfen tıklayınız.>> https://www.msxlabs.org/forum/spor/504922-snooker-nedir-snooker-vikipedi.html
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.