Arama

Beşiktaş İnönü Stadı

Güncelleme: 22 Şubat 2011 Gösterim: 32.390 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Beşiktaş Jimnastik Kulübü İnönü Stadı, İstanbul Boğazı kıyısında, Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında yer alır. İstanbul'un ilk modern stadyumudur, bulunduğu yerden dolayı Dolmabahçe Stadı da denir.

Sponsorlu Bağlantılar
besiktasinonustadium956

Geçmişi

İstanbul'da futbol karşılaşmaları 1910'lu yıllardan başlayarak 1928'e kadar eski Union Club Stadı'nda (bugün Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı), 1929-1947 arasında da Fenerbahçe Stadı ile Taksim Topçu Kışlası avlusunda yapılan Taksim Stadı'nda oynanmaktaydı. İstanbul'daki ilk statlar ahşap ve tek tribünlü Fenerbahçe ile ilkel görünümlü Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki Şeref Stadı'ydı. Taksim Kışlası'yla birlikte buradaki top sahası da kaldırılınca İstanbul'a büyük ve modern bir stat yapımı önem kazandı.

1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan dünyaca ünlü stadyum mimarı Paolo Vietti-Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının (Istabl-i Amire) bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı. Uygulamada mimar Fazıl Aysu da görev aldı. Stadın temeli, 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu arazide atıldı. Ancak kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı'nın getirdiği sıkıntılar inşaatı engelledi. Bu nedenle 19 Mayıs 1943'te yeniden bir temel atma töreni yapıldı ve hafriyat işine girişildi. Harap durumda olan hasahırlar kolayca ortadan kaldırılıp hafriyat yapılabildi. Ancak arkada bulunan Gazhane tesisleri en büyük problemi teşkil ediyordu. Mimar Vietti Violi'nin çizdiği planın Gazhane'ya bakan kısmına el sürülemedi. Stadın diğer yerleri plana uygun olarak yapıldı. Ancak stadın Dolmabahçe Sarayı'na bakan yüzündeki büyük demir kapısının iki yanındaki duvara gömülecek tunç rölyefler yapılamadığı gibi, yine bu tribünün sahaya bakan yüzündeki iki küçük kulenin üzerine konulması gereken disk ve cirit atan sporcu heykelleri de yapılıp yerlerine konulamadı. Stadın Gazhane'ye bakan kısmı da yüksek bir taş duvarla kaplandı. Stada, dönemin Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarından olan İsmet İnönü'nün soyadı verildi. Stadın açılışını, dönemin İstanbul valisi ve belediye başkanı Dr. Lütfi Kırdar yaptı. Stad, o dönemin parasal değeriyle 5,000,000 TL'ye mal oldu.

İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba atmıştır. İlk maç 3-2 Beşiktaşın galibiyeti ile bitmiştir.

1947'de açılışında adı İnönü Stadyumu iken 1952'de siyasi nedenlerle adı Mithatpaşa Stadyumu'na çevrildi, 1973'de tekrar İnönü Stadyumu oldu. Beşiktaş JK, açılışından beri bu stadı kullanmaktadır.

Beşiktaş JK dışında, kendi stadları yapılana kadar Fenerbahçe ile Galatasaray da bu stadta iç saha maçlarını oynadılar. Türkiye Milli Futbol Takımı'nın Türkiye sınırları içinde yaptığı maçların yarısından fazlasına evsahipliği yapmış olan stad, bugüne kadar futbol maçları dışında Dünya Güreş Şampiyonası, 1959 Avrupa Basketbol Şampiyonası, Avrupa Profesyonel Boks şampiyonluğu unvan maçları, uluslararası binicilik yarışmaları gibi çeşitli etkinliklere de sahne oldu. Ayrıca Ulusal Günlerde İstanbul'da yapılan tören ve gösteriler de burada yapılmaktadır. Yine, birçok ünlü yabancı topluluk da burada konserler vermişlerdir.

1998 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK arasında imzalan sözleşme ile 49 yıllığına kiralanmış ve adı Beşiktaş İnönü Stadı olarak değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyle BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir.

Özellikleri

1947'de açıldığında 16,000 kişilk olan stadın kapasitesi daha sonra yapılan eklemelerle 38,000'e çıkarıldı. İnönü Stadı ilk inşa edildiği yıllarda günlük ihtiyaca göre düzenlenmiş, çok sayıda seyirci alacak kapasiteli tribünler yerine yapıda estetik görüntüye daha fazla ağırlık verilmişti. İstanbul'un artan nüfusuyla orantılı olarak futbol seyircisi de bir çığ gibi büyüdükçe stad ihtiyaca cevap veremez oldu. 1950'li yıllarda, ilk olarak numaralı tribünün sol tarafına düşen bölüme 5 bin kişilik eklenti yapıldı. Bir süre sonra gazhanenin kaldırılmasıyla meydana çıkan arsaya 15 bin kişilik kale arkası tribünün yapılmasıyla stad ayakta 40 bin seyirci alacak duruma geldi.

İnönü Stadı uzun süre Türkiye'deki tek karşılıklı iki kapalı tribüne sahip stad özelliğini korudu. Stad, 2004'teki yenilemeden önce 21,500 kişilik koltuk kapasitesindeydi.

Yenileme

2003-2004 sezonunun tamamlanmasının ardından başlayan zemin indirme projesiyle, saha çevresindeki tartan pist kalkmış tribünler sahaya sadece 4 metre uzaklıkta kalmış, toplam koltuk kapasitesi yaklaşık yüzde 50'lik artışla 32,000’e ulaşmıştır. 2009 Yılı mayıs ayı ile birlikte stadın 42,000 kişi olması için çalışmalara başlanması planlanmaktadır, inşaatın tahmini süresi 18 aydır. Maçka Parkı da BJK İnönü Stadyumu'na dahil edilecektir.

Ayrıca Bknz
Beşiktaş Masaüstü Resimleri - BJK Wallpaper
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Ocak 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Beşiktaş ve Stadı
Sponsorlu Bağlantılar

Beşiktaş İnönü Stadı Tarihi


eskistad


150acq

237ldc

Beşiktaş İnönü Stadı İkinci Dünya Savaşının sıkıntılı yıllarından günümüze kadar gelen bir serüvenin sonucu. Başlangıçta 1939 yılında İtalyan Mimar Paolo Vietti İstanbul’a davet edilir. Stadyumun bulunduğu yerde Dolmabahçe Sarayının ahırları vardır. Mimar Fazıl Aysu ve Şinasi Şahingiray ile birlikte arsanın özelliklerini de dikkate alarak bir plan hazırlar. Stada 19 Mayıs 1939 tarihinde başlanır. Ancak devam edilemez. Savaş bitiminden iki yıl sonra ancak tekrar bir temel atılır ve inşaat başlar.
Uygulama aşamasında değişiklikler olur. Planın Gazhane tarafı değişir ancak diğer yerler, Dolmabahçe Sarayına bakan yüzde yer alması planlanan tunç rölyefler ile kule üstlerine konması planlanan cirit ve disk atan atlet heykelleri konulamaz. Gazhane tarafı ise yüksek bir duvarla kaplanır.
İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947′de Beşiktaş ile İsveç’in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba attı, ama Beşiktaş bu maçı 3-2 kaybeder.


332f

1119x


Futbol ve Siyaset

Türk Telekom Arena’da olan ıslıklama olayının çok daha vahimi burada yaşanır. Demokrat parti iktidarı İnönü Stadının ismini değiştirir. 1953 yılında stadın ismini Mithatpaşa Stadyumu yapar. İsim kendisine ancak İnönü’nün ölümünde 1973 yılında geri verilir.
Stadların klüplere kiralandığı 1998 yılında Stad 49 yıllığına Beşiktaş Kulübüne kiralanır. İsmi Beşiktaş İnönü Stadı olur.
Stadın büyütülmesi için çalışmalar başlar. İlk stadyumun projesi yapılırken Dolmabahçe Sarayı ve Vadi ile yarışmamaya özellikle dikkat edilmiş, bu nedenle tribünler alçak tutulmuş dolaysıyla kapasitesi de 16000 kişiyle sınırlı kalmıştır. İlk değişiklik 1950′li yıllarda yapılır ve 5000 kişilik bir eklenti sol tarafına yapılır. Gazhanenin bir bölümünün yıkılmasından sonra ise kale arkasına 15000 kişilik bir eklenti daha yapılır ve kapasite 36000 kişiye çıkar. 2004′e kadar bu durum devam eder. Bu dönemde üstü kapalı alan genişler ve kapalı alan kapasitesi 21500 den 32145′e çıkar. Kapı sayısı arttırılır ve 36 kapı 72 kapıya çıkar. WC’ler eklenir, büfelerin sayısı arttırılır.Tel örgüler kalkar, basın tribünü numaralı tribün kısmına alınır. Bu projeye itirazlar olur. İlk Projenin Türk Mimarları kendilerine danışılmadan projelerine müdehale edilmesinden şikayetçi olurlar. Ayrıca Stadın arka kısmının yeni örtüsüyle yükselmesi ve aldığı yeni görünüm sıkıntılara neden olur.


1216nq


1312yf

1411q

Yeni İnönü Stadyumu Projesi

Mimar: Damon Lavelle

Yeni stadyum Belçikalı Arsenal’in Emirates Stadyumunu yapan İngiliz HOK firmasına hazırlatılır. Bu projeye göre Stadın üstü tamamen kapanır. Isı düzenlemesi için tedbir alınır. Stadın zemininin kaldırılmasıyla Schalke’nin Veltins Auf Arena’daki gibi stadın başka amaçlarla da örneğin fuar için kullanılması mümkün olacaktır.

Kapasite’nin 42000 kişi olması düşünülür. 5000 kişilik bir anfitiyatro projeye eklenir. Kapalı otoparkın yanı sıra bürolar, lokantalar, mağazalar, çeşitli büyüklükte spor salonları eklenir ve stad her zaman kullanılabilecek bir çekim merkezine dönüşür. Toplam 120 milyon dolar ayrılır. 90 milyon Euro’ya tekabül eden bu rakamla stadda koltuk başına maliyet 2143 Euro olur.

Ticari firmalardan bu finansmanı yap işlet devret modeliyle karşılamaya hazır olduğunu bildiren bir firma çıkar. Böylece para harcamadan bu stadı elde etmenin de yolu açılır. Yıllık gelir 30 milyon Euro olarak tahmin edilir.
Stadın tepesine düşünülen şeffaf trübün kaplamasının gece maçlarında Alyans Arena’da olduğu gibi renkli ışıklarla renklendirilmesi sayesinde stad Boğaza ve karşı kıyıya da görüntü verecek ve bir gece fenerine benzeyecek.

santiagobernabeu

veltinsarenanyndegisebi

Yani yapılan tünellerle, İnönü’ye ulaşım çok kolay olacak. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, 42 bin kişilik stat, sadece 12 dakika içerisinde tamamen boşalabilecek şekilde inşa edilecek. Localar da, Real Madrid’in stadı Santiago Bernabeu’nun benzeri şekilde inşa edilecek.

Yukarıda Santiago Bernabeu kapalı locaları.
Günümüz teknolojisinden yararlanılmasıyla kapıda güvenlik görevlileri yerlerini turnikelere bırakacak.





Kaynak: Mimdap
Kaynak: Beşiktaş


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
7 Şubat 2011       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Beşiktaş'ta yeni stadyum için ilk kazmanın vurulması beklenirken, Beşiktaş taraftarları İnönü Stadı'nın tribünlerini Kartal'ın kanatları altında görmek istiyor.. İşte etkileyici proje...

61675F61635F636162625162676B61686B616274987CA3A1

Beşiktaş'ın yakında yapımına başlanacak yeni stadyumu için, M. Mete Fisunoğlu tarafından hazırlanan proje yeniden gündemde.

Projeye göre İnönü Stadı'nın tribünleri, Kartal'ın kanatları altında yer alıyor ve boğaza doğru bakan yırtıcı kartal, rakiplere baskı oluşturan bir atmosfer yaratıyor.

Bu proje ile İnönü Stadı'nın deniz tarafında bakan ve tarihi eser konumu nedeniyle dokunulamayacak olan açık kale kale arkasındaki boşluk da korunmuş olacak.

Fikrini video şovuyla destekleyen proje sahibi, 3 boyutlu animasyon ve fotoğraflarla da projeyi renklendirmiş.


61675F61635F636162625162676B61696B6564977E897698

Taraftarlarını kanatları altında toplayan stadyum!

Müsabakalarda birlik beraberlik ve motivasyonu sağlamak, BJK taraftarlarına daha ayrıcalıklı olduğunu göstermek, kulübüyle, sporcusuyla ve taraftarlarıyla dayanışma içerisinde iyi ve kötü günlerde beraberce aynı kanatlar altında toplamak üzere sıra dışı bir proje...

Bu proje ile İnönü Stadyumu bilinen diğer stadyumlardan özel ve farklı olacaktır. Proje genel olarak İnönü Stadyumunun tarihi eski açık bölümü dışındaki kısmın, kartal kanatları şeklinde kapatılması fikrinden oluşmaktadır. En büyük özelliği konumu olan stadımızın bu şekilde, ne deniz tarafındaki tarihi dokusunda ne de tribün içi güzelliklerinde kayıp olmayacaktır. Stadın arkasında bir otel olup, sahanın içine ve boğaz manzarasına bakan odaları-locaları olacaktır.

Projenin duygusal ürünü ise stadın taraftarlarını kanatları altına alan dev bir kartala benzetilmesidir. Bu özelliği ile 50 değil 150 bin kişilik bir stadyumdan bile daha özel olacaktır. Kartalın haşmeti rakiplerin eski açıkta oturan seyircisini ve sahadaki futbolcusunu baskı altına alacaktır. Tarihi eserleri dışında “landmarkı” olmayan ülkemizin bir anlamda sembolü olacaktır. Ülkemize bir türlü getiremediğimiz organizasyonları getirmemizde ve turizme katkısı olacaktır, kulüp maç olmadığı günlerde dahi ziyaretçileri ile para kazanacaktır. Maçlara daha çok taraftar çekecek, yeni bestelere ilham olacak, rakiplerde bile hayranlık uyandıracaktır. Beşiktaş’ımızın Mabedi Gerçek bir Kartal Yuvası olacaktır.




Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
22 Şubat 2011       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Beşiktaş İnönü Stadı

090801 Besiktas20Stad HM 01hmedium

Kaynak
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Ocak 2013 / Keten Prenses Türkiye Cumhuriyeti
24 Temmuz 2016 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti
15 Haziran 2016 / Jumong Spor
1 Aralık 2009 / Kral_Aslan Taslak Konular
25 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Mimarlık