Arama

Kriket Nedir? Kriket Oyunu

Güncelleme: 25 Şubat 2010 Gösterim: 25.213 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Kriket Nedir? Kriket Oyunu Hakkında Genel Bilgiler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kriket 11'er kişilik 2 takım arasında oynanan bir oyundur. Anavatanı İngiltere olan kriket, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmıştır. Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Karayipler, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya'da çok meşhur olan bu oyun diğer eski İngiliz sömürgeleri'nde ve Dünya'nın genelinde meşhur değildir.

Genel Bakış

Kriket maçları "wicket" denen iki kalemsi düzenekle oynanır. "Wicket"ler üç tahta sopa benzeri nesne ("stump") ve bunların üst uç kısımlarında bulunan 2 bağlantısız nesneden ("bail") oluşur. "Stump" ve "bail"ler genellikle tahtadan yapılır.
"Wicket"ler dikdörtgen bir alanın ("pitch") iki ucunda bulunur. Aralarında 20 m. 12 cm.'lik mesafe vardır. Bu dikdörtgen alana "wicket" dendiği de olur.
Kriket sahası, sözü edilen dikdörtgen alanı da içine alan oval sahanın tamamıdır.
Oyun sırasında bir anda, sahada vuruş yapan takımın iki oyuncusu, diğer takımın tüm oyuncuları bulunur.
Takımların ilk 11'deki oyuncularının yanı sıra, bunlardan biri sakatlandığında devreye girmesi için yedek olarak bulundurulan bir "12. adam"ları vardır.
Vuruş yapan takımın oyuncuları "wicket"lerin önünde durur. Bu oyuncular ("batsman"/batswoman") birer sopa ("bat") kullanır.
Atış yapan takımın, vuruş yapan rakibinin karşısında duran oyuncusuna "bowler" denir.

Nasıl Oynanır?

"Bowler" topu "batsman"a doğru atar.
Batsman"ın görevi, sopasıyla topa vurarak, "bowler"in attığı topun "wicket"e çarpmasını engellemektir. Top "wicket"e çarpınca, "stump"ların üzerindeki "bail"(ler) düşer. "Batsman" topa vurunca, diğer "wicket"e doğru koşmaya başlar. Vuruş yapmayan "batsman" ("non-striker")da onun "wicket"ine doğru koşar. "Batsman"lar oyun dışında kalmadan yer değiştirebilirse, onların hesabına bir "run" kaydedilir.
Top "wicket"e çarparsa "batsman" oyun dışı kalır. Onun yerini takım arkadaşlarından biri alır. "Batsman"ın oyundan her çıkarılışına da "wicket" ya da "dismissal" denir. "Batsman", "bail"lerin düşmesi dışında hallerde de oyun dışında kalabilir.
"Batsman"ların yer değiştirmesine fırsat kalmadan, atış yapan takımın oyuncuları topla bir "wicket"i vurursa, o "wicket"in "batsman"ı oyun dışında kalır.
"Batsman” topa vurduktan sonra,atışı yapan takımdan bir oyuncu, yere değmeden önce topu yakalarsa da "batsman" oyun dışına çıkar.
"LBW" ("leg before wicket") da bu hallerden biridir. Bu, "wicket"e çarpma yolunda ilerlerleyen topun "batsman"ın bacağına çarpması durumunda hakemin verdiği kararla ilan edilir.
“Batsman” topa vurduktan sonra, top yere değmeden saha dışına giderse “batsman”ın takımı adına 6 “run” kaydedilir. Bu, top yere değdikten sonra olursa 4 “run” kaydedilir.
Oyun 10 "batsman" dışarıda kalıncaya kadar devam eder çünkü oyunun sürmesi için en az iki “batsman”a ihtiyaç vardır.
10 “wicket” bir “innings”dir. Bir günden uzun süren maçlarda vuruş yapan takımın kaptanı taktikle ilgili nedenlerle "innings"in bittiğini açıklarsa da ("decleration") "innings" biter.
Bir takımın 10 “batsman”ı oyun dışı kalınca (buna takımın “all out” olması denir) takımlar rolleri değiştirir; atış yapanlar vuruşa, vuruş yapanlar atışa geçer.
Atış yapan takım, her 6 vurucu değişiminde bir kez, atışı yapan oyuncusunu değiştirebilir. Bu altılı sete “over” denir. Her “over”de atış ve vuruş yapılan taraflar da değiştirilir; diğer “wıcket”e geçilir.

Skor

Bazı karşılaşmalarda her takım bir kez atış, bir kez de vuruş yapan taraf olur. Bazılarında da iki kez rol değiştirilir.
Son vuruş yapan takımın tüm "batsman"ları, bu takım rakiplerinin toplam "run"una ulaşamadan oyun dışı kaldığı takdirde, sonuç ilan edilirken, iki takım arasındaki “run” farkına bakılır. Takım (n) “run” ile yendi/yenildi, denir. Buradaki (n), 2 takımın toplam "run"ları arasındaki farktır.
Son vuruş yapan takım, tüm vurucuları oyun dışı kalmadan önce diğer takımın “run”larını geçerse, bu takım (n) “wicket”le kazandı, denir. Buradaki (n), kaydedilen “wicket”ler 10'dan çıkarılarak bulunur.
İki "innings"li maçlarda, bir takım ikinci “innings”ini tamamladığında rakibinin ilk “innings”indeki “run”larını yakalayamamışsa, diğerinin tekrar vurucu olmasına gerek kalmaz. Bu durumda üstün olan takım bir “innings” ve (n) “run” ile galip geldi, denir. Buradaki (n), iki takımın toplam “run”ları arasındaki farktır.
Beraberlikten bahsetmek için sonradan vuruş yapan takım “innings”lerini tamamladığında eşit sayı kaydedilmiş olması gerekir. [ Bu, kriket tarihi boyunca 2 kez gerçekleşmiştir. Karayipler-Avustralya maçı (1960) ve Avustralya-Hindistan maçında (1986). ]
Bazı karşılaşmalarda ise süre sınırı vardır. Süre tamamlandığında oyun bitmemişse takımlar “draw”da kalmış sayılır. Bu beraberlik anlamına gelmez.
Takımların birer “innings” oynayacağı maçlarda (“limited overs” ya da “one-day” maçlar) genellikle her "innings" için belirli bir sayıda “delivery” (topun atılması girişimi, buna “ball” da denir) önceden kararlaştırılır. Bu halde, “run” farkı skoru belirler, “wicket”lere bakılmaz.
Uzun süreli kötü hava etkisi gibi sıra dışı durumlarda takımların önceden kararlaştırılan “over”leri oynayamaması halinde, bu maçların sonuçsuz (“no-result” ile) tamamlandığı ilan edilir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kriket Nedir, Kriket Oyunu Nasıl Oynanır

Sponsorlu Bağlantılar
On birer kişilik iki takım arasın­da oynanan, küçük ve ağır bir topu özel sopalarla çelerek belli kurallara göre sayı yapma temeline dayanan bir oyun. Oyun, kimi çizgilerle böiümlenmiş, genel­likle çim zeminli, oval biçimli, en az 135 m x 155 m'lik bir alanda oynanır. Yuvarlama çizgileri denen çizgilerin iki ucunda, 71cm yük seklikte, 20 m aralıklarla yere çakılmış, kale görevi yapan üç sopa vardır. Kale­ler yaklaşık 23 cm genişliğindedir.

Bu oyunda kullanılan sopalar 96 cm uzun­luğundadır. Top ise deri kaplıdır. Oyun­da amaç rakibin kalesini devirmektir. Oyunculardan biri topu kaleye yuvarlar. Rakip oyuncu elindeki sopayla vurup, onu olabildiğince uzağa göndermeye çalışır. Topu yuvarlayan, yakalamak üzere topun ardından koşarken, vurucu da iki kale arasında koşmaya başlar. Her gidiş-geliş bir sayıdır. Bir vuruşta birden çok gidiş-geliş yapılabilir. Çok başarılı vuruşla da, alanın sınır çizgi­sinden geçirmekle de koşuya gerek kalmadan 4 veya 6 sayı kazanma şansı vardır. Topu yuvarlayıcı ve alan savun­ma oyuncuları, çeşitli yollarla rakip takımın 10 oyuncusunu oyun dışı bı­rakmaya çalışırlar. Bu gerçekleştiğinde bir devre olur. Takımların tüm oyuncula­rı ikişer kez karşılayıcılık yaptıktan son­ra sayılır, hesaplanır. Bütün kararlarda iki hakem yetkilidir.



Benzer Konular

4 Mayıs 2011 / Kral_Aslan Spor
11 Nisan 2012 / kurtarın bni Soru-Cevap
10 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
29 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
7 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük