Arama

Plaj Futbolu Nedir? Plaj Futbolu

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 9.130 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Plaj futbolu nedir?
Plaj futbolu genel kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi


300px FIFA Beach Soccer World Cup 2006 2834498228829
2006 Dünya Plaj Futbolu Şampiyonası'nda oynanan bir maç.

Plaj futbolu, plaj ya da kumlu bir alanda oynanan futbol türü.
Plaj futbolu olarak adlandırılan bu futbol türü uzun yıllar önce oynanmaya başlamışsa da, 1990'lı yıllarda belirli kurallara bağlanarak resmileşmiştir. Plaj futbolunun yıllar önce BrezilyaAvrupa ve ABD'de şirketlerin düzenlediği turnuvalar ile ünlü ve emekli futbolcuların yardımıyla tanınmaya ve yayılmaya başladı. sahillerinde oynanmaya ve tanınmaya başlaması nedeniyle, bu ülke plaj futbolunun anavatanı kabul edilir. 1990'lı yıllarda
Yaklaşık 30-40 cm kalınlıktaki kum zeminde oynanan plaj futbolunda teknikten çok ayakta kalabilmek önemlidir. Bu özelliğinden dolayı oyun daha çok fiziğe dayalıdır, oyuncuların kum zeminde topu kontrolü daha güç olduğundan hava hakimiyetinde daha üstün olmaları gerekir.

Kurallar

Saha
Plaj Futbolu, boyu 35-37, eni 26-28 metre arasında değişen ölçülerde olan, ayak bileği seviyesinde batan hareketli kumdan oluşan sahalarda oynanır. Kaleler 220- 550 cm ebadındadır.

Oyuncular
Takımlar kaleci de dahil sahada toplam 5'er oyuncuyla mücadele eder. Oyuncu değiştirme hakkı sınırsızdır. Oyuncular çıplak ayakla mücadele etmek zorundadır, dizlik takabilirler. Her takım yedekler de dahil toplam 8 oyuncudan oluşur.

Hakemler ve cezalandırma
Bir plaj futbolu maçında üç tane hakem görev yapar, bunlardan ikisi oyunu yönetirken, üçüncü hakem yedek kulübelerinden sorumludur. Aynı futbolda olduğu gibi sarı ve kırmızı kart uygulaması vardır. Sarı kart gören oyuncu 2 dakikalığına oyunu terk eder ve takım bu sürede 4 kişiyle mücadele eder. Kırmızı kart uygulamasında ise, cezalandırılan oyuncu oyunu terk eder, cezalandırılan oyuncunun takımı iki dakika süreyle sahada 4 kişi mücadele eder, iki dakika sonunda cezalandırılmış oyuncunun yerine değişiklik yapılabilir.
Herhangi bir nedenden dolayı takımlardan birinin sahada mücadele eden oyuncu sayısı 4'ün altına inerse rakip takım hükmen kazanır. Ofsayt kuralı yoktur. Kaleci vuruşunu kaleci eliyle kullanır. Taç, korner ve santra vuruşları futbol oyunundaki gibi kullanılır. Kaleciye geri pas serbesttir

Süre
Bir plaj futbolu maçı, 12'şer dakikalık üç devreden toplam 36 dakika sürer. İki taraftan birinin üstünlüğüyle tamamlanmak zorunda olan maç, 36 dakikalık süre sonunda beraberlik ile biterse 3 dakikalık ekstra süre verilir. Uzatma süresi içinde altın gol kuralı geçerlidir. Ekstra sürede de beraberlik bozulmaz ise penaltı atışlarına gidilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2013 12:50 Sebep: sayfa düzeni

Benzer Konular

6 Haziran 2016 / Mystic@L Spor
16 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
19 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
5 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük