Arama

Dekatlon Nedir? Dekatlon

Güncelleme: 2 Haziran 2016 Gösterim: 15.690 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Dekatlon.jpg
Gösterim: 2853
Boyut:  20.1 KB

Dekatlon Nedir, Kuralları Nelerdir?


100 m. koşusu, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama, 400 m. koşusu, 110 m. engelli koşu, disk atma, sırıkla yüksek atlama, cirit atma, 1500 m. koşularını içeren on bölümlü atletizm yarışması. İlk günkü yarışlarda, yarışçıların hızı ve kuvveti ölçülürken, ikinci günde dayanıklılıkları ve teknik becerileri sınava tabi tutuluyor. Final sıralamalarında yer alabilmek için, atletler bütün dallarda yarışmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Dekatlon, erkekler arasında yapılan on yarışma dalından oluşan birleşik yarışlardır. İki gün süren bu yarışmalarda birinci gün; 100 m., uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama ve 400 m. koşulur. İkinci gün; 110 m. engelli, disk atma, sırıkla atlama, cirit atma ve 1500 m. koşulur.

Bir de 5 yarışma dalından oluşan (uzun atlama, cirit atma, 200 m., disk atma ve 1500 m.) ve bir günde yapılan beşli yarışmalar vardır.

Atletizmin programında olduğu gibi, hiçbir atletin bu kadar sıkı, yorucu ve uzun süre antreman uygulaması gereken spor dalı yoktur. İyi bir dekatloncu olmak için en az beş yıl yarışmak gerekir. İyi bir dekatloncunun on yarışma dalında da dengeli bir ortalama tutturması; oyun süresince yetenekli, kararlı ve adele yönünden hazır olmasına bağlıdır.

Dekatloncu iki günde atletizmin 10 dalında mücadele vermelidir. Bunu ancak çok komple, çok dengeli bir atlet başarabilir. Değişik grupların tamamlayıcı etkisiyle dekatloncu, kusursuz bir fizyolojiye sahip olur.

Dekatlon Nedir, Dekatlon Kaç Aşamada Yapılır?


On aşamalı ve bireysel olarak yapılan atletizm yarışmasıdır. Erkekler arasında yapılır. Birinci gün 100 m koşusu, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama, 400 m koşusu, ikinci gün; 110 m engelli koşusu, disk atma, sırıkla atlama, cirit atma, 1500 m koşusundan oluşur. 10 yarışmadan en yüksek toplam puanı alan atlet şampiyon olur. Onlu yarışma (100 m koşusu, uzun atlama, yüksek atlama, gülle atma, 400/110 m engelli, sırıkla yüksek atlama, cirit atma, disk atma, 1500 m koşusu). İki gün içerisinde, on aşamalı ve bireysel olarak yapılan atletizm yarışmasıdır.

Dekatlondaki bazı kurallar şunlardır:

  • Dekatlonda iki yarış arasında en az 30 dakika bulunmalıdır. Bu aralığın değiştirme yetkisi oyun komitesindedir.
  • Oyuncuların disk atma, cirit atma, gülle atma ve uzun atlamada üçer hakkı bulunur.
  • Dekatlona katılacak oyuncuların mutlaka bütün yarışlara katılması gerekir. Oyuncun yarışlardan birine bile katılamaması durumunda dekatlon müsabakasından çıkarılır ve final sıralamasında yer almaz.
  • Atletizm otoriteleri genellikle otomatik zamanlamayı tavsiye eder. Eğer manuel olarak ayarlanmışsa zamanlama kontrolü bağımsız bir kurum tarafından denetlenir.
  • Yarış sonuçları, kümülatif sonuçlar ve sıralamadaki yerleri her yarış bitiminde atletlere açıklanmak durumundadır.
  • Bütün ölçümler metrik üzerinden yapılır. Genelde çelik bantla yapılması önerilir. Son yıllarda disk atma ve gülle atmada santimetrik üzerinden yapılmaya başlanmasıyla bu konu sorun olmaktan çıkmıştır.
  • Atletlerin yerlerinin belirlenmesinde kura yöntemine başvurulur. 1500 metrede liderler aynı seride mücadele etmek durumundadır. Eğer atletler gruplaşmışsa, hakemler atletlerin yerlerini yeniden belirleme yetkisine sahiptir.
Ad:  Dekatlon-2.jpg
Gösterim: 1975
Boyut:  19.9 KB

Dekatlona dahil olan on yarış şunlardır:


1 _ 100 metre; 2 — 400 metre; 3 — 1500 metre; 4 — 110 metre engelli; 5 — Sırıkla atlama; 6 — Yüksek atlama; 7 — Uzun atlama; 8 — Disk atma; 9 — Gülle atma; 10 — Cirit atma.
Sadece iki gün süren, son derece yorucu ve zor olan bu spor kolunda ancak müstesna kabiliyetli atletler başarı elde eder. Son derece kuvvet isteyen dekatlon sporunda başarılı olanlardan bir kısmı Olimpiyatlarda kazanan atletlerin çoğu Hollywood’un yıldız avcıları tarafından sinema alemine alınmışlardır. 1936 Berlin Olimpiyatları galibi Amerikalı Gleen Morris’-e sinemada Tarzan rolü verilmişti. 1948 Londra ve 1952 Helsinki Olimpiyatları galibi gene Amerikalı Bob Mathias, 1956 Melbourne Olimpiyadı ikincisi ve 1960 Roma Olimpiyadı birincisi, dünya rekortmeni Rafer Johnson da filmler de muhtelif roller almışlardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Haziran 2016 22:39
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Dekatlon

Sponsorlu Bağlantılar
İki günlük süre içinde yapılan, on aşamalı atletizm yarışması.

Birinci gün 100 m koşusu, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama ve 400 m koşusu yapılır. İkinci günkü yarışmalar 110 m engelli koşu, disk atma, cirit atma, sırıkla yüksek atlama ve 1.500 m koşusundan oluşur. Yarış sonunda atletler daha önceden belirlenen sayı üzerinden puan alır, en fazla puan alan atlet, dekatlon birincisi olur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Haziran 2016 23:48
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Haziran 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Dekatlon Yarışları
Ad:  Dekatlon-4.jpg
Gösterim: 2281
Boyut:  37.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.