Arama

Tayvan ve Tayvan Tarihi

Güncelleme: 25 Eylül 2012 Gösterim: 9.687 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
5 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Tayvan'a 17. yüzyıl başlarında büyük ölçüde Çinli göçü olmuştur. 1620'li yıllarda ada, Felemenklerin (Hollandalıların) kontrolü altında kalmıştır. 1895'ten 1945 yılına kadar 50 yıllık bir süre Japon idaresi altına girmiştir. İlk olarak Tayvan Devleti kendini Japon baskısı altında, 1 Ocak 1912'de göstermiştir. Mançu Sülalesinin idaresine son verilmiş ve cumhuriyet ilan edilmiştir. Bu aynı zamanda genel mahiyette olmak üzere Çin Devletinin başlangıcı sayılır. Bu devletin asıl kurulma başlangıç hareketiniyse 1911 Wuçang Ayaklanması meydana getirir.

Sponsorlu Bağlantılar
Komünizmin 1949'da Çin'de rejim olarak yerleşmesi üzerine Çankayşek liderliğinde komünizme karşı olanlar birleşip, Milliyetçi Çin olarak devlet kurdular. Önceleri BM'ye üye bir ülke olan Tayvan, Kızıl Çin'in 1972'de BM'ye kabul edilmesi üzerine üyelikten vazgeçti. Bundan sonra iki ülke arasındaki gerginlik sürüp gitti. 1978 yılında ABD, Tayvan Cumhuriyetiyle olan münasebetlerini sertleştirdi.

1979'da iki ülke arasındaki savunma anlaşması iptal edildiyse de 1980'li yıllarda dolaylı ticari ilişkiler kuruldu. Chiong Ching-Kuo'nun yönetimi sırasında ilk defa muhalefet partilerinin kurulmasına izin verildi. 1949'dan beri devam eden sıkıyönetim 1987'de kaldırıldı. 1988'de Chiong Ching-Kuo'nun ölümü üzerine yerine Lee Tenghui geçti. 1989Aralık ayında ilk defa çok partili seçimler yapıldı.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Mart 2007 15:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tayvan

Sponsorlu Bağlantılar
200px Flag of the Republic of Chinasvg

Tayvan (Çince: 臺灣 ya da 台灣, pinyin: táiwān) Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Günümüzde Tayvan adı, Tayvan (Formoza) adasıyla birlikte Pasifik Okyanusu'ndaki Lanyu ve Lüdao adaları, Tayvan Boğazı'ndaki Penghu, Matzu ve Kinmen adaları gibi Çin Cumhuriyeti yönetimi altındaki topraklara işaret etmektedir.
  • Tam Adı: Tayvan (Çin Cumhuriyeti). Kimi uluslararası organizasyonlarda "Chinese Taipei" adıyla da temsil edilir.
  • Yüzölçümü: 35 980 km²
  • Başkenti: Taipei
  • Dili: Standart Çince, Tayvanca
  • Nüfusu: 22 548 009 kişi (2002 tahmini)
  • Ortalama Ömür: 76.74 yıl (2002 tahmini)
  • Okur Yazarlık Oranı: % 94 (1998 tahmini)
  • Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 17 200 $ (2001 tahmini)
  • Para Birimi: Yeni Tayvan Doları (NT$, 新臺幣)
  • Uluslararası telefon kodu: 886
Coğrafya

180px Taiwan NASA Terra MODIS 23791

Tayvan adası Çin'in güneydoğu sahillerinden 200 km uzakta Tayvan Boğazı'nın karşısındadır. Yengeç dönencesi (23°5N) adanın ortasından Jiayi şehrinin yakınlarından geçer. Yüzölçümü 35.801 kilometrekare'dir. Doğu kıyıları oldukça dağlıktır. Kuzey-güney yönünde uzanan dağlar adanın 2/3'lik bölümünü oluşturur. Batı sahili ise düzdür; nüfusun büyük kesimi burada yerleşmiştir. Adanın uzunluğu yaklaşık 400 km; eni ise en geniş yerinde 144 km'yi bulur. Tayvan'ın en yüksek doruğu Yu Shan, 3,952 metredir, Yu shan'dan başka adada 3500 metreyi aşan 5 doruk daha vardır.

Tayvan'da sub-tropikal iklimi görülür. Kış ayları genelde yağışlıdır. Mayıs ayında ise "Erik Yağmurları" görülür. Haziran-Eylül arasında oldukça sıcak ve nemli bir hava hakimdir. Kimi zaman Ağustos - Eylül aylarında şiddetli tayfunlar meydana gelir.

Tarih

Tayvan'da ilk insan yerleşimleri günümüzden 30.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. 4.000 yıl önce ise bugün Tayvan aborijinleri (Çince: 原住民, pinyin: yuánzhùmín) olarak bilinen yerlilerin ataları adaya yerleşmiştir. Çinlilerin Ming Hanedanlığı döneminden başlayarak adaya yerleştikleri bilinmektedir.

1544'te adaya çıkan Portekizli denizciler buraya güzel ada anlamına gelen Ilha Formoza adını vermişler, ancak Tayvan'ı sömürgeleştirmeye kalkmamışlardır. Kısa süreli Hollanda Koloni Döneminin (1624-1662) ardından Tayvan Çin'e bağlanmıştır.

Birinci Çin-Japon Savaşının ardından Qing Hanedanlığı tarafından Japonya'ya terk edilen ada, 1895-1945 yılları arasında Japon kolonisi olarak kalmış, 1945'te İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra, o dönem Çin'e hakim olan Çin Cumhuriyeti'ne (ROC,中華民國) iade edilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin'de Milliyetçi Parti (KMT,國民黨) ile Komünist Parti (ÇKP, 共產黨) arasında devam eden iç savaş 1949'da Komünist Partinin kesin zaferiyle sona ermiştir. Tayvan'a sığınan KMT lideri Chiang Kai-Shek (Çan Kayşek,蔣介石) Olağanüstü Hal ilan ederek, KMT dışında her tür partinin faaliyetlerini yasaklamıştır.

Soğuk Savaş nedeniyle Batıyla tüm ilişkileri kopan Çin'i, 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de Tayvan'daki Çin Cumhuriyeti temsil etmiştir. 1970'lerde ABD'nin Pingpong Diplomasisi sayesinde Çin ile ABD ilişkileri düzelmiş, ve Çin Halk Cumhuriyeti (PRC) tüm Çin'i temsilen BM'ye kabul edilmiştir.

1975'te Chiang Kai-shek'in ölümü üzerine başlayan Tayvan'ın demokratikleşme süreci,1978'de Başkanlığı devralan Chiang Ching-kuo döneminde hızlanmıştır, 1948'de yürürlüğe giren Olağanüstü Hal, 1987 yılında nihayet sona ermiştir. 1996 yılında seçimle işbaşına gelen ilk Tayvan Başkanı Lee Denghui'yi 2000 yılında Tayvan Bağımsızlığı taraftarı Chen Shuibian takip etmiştir.

180px CKS Memorial Hall
(Chiang Kai-Shek Anıtı - Taipei)

Diplomatik Durumu

Tek Çin politikası uyarınca 1971'de Birleşmiş Milletlerin Çin Halk Cumhuriyeti'nin kabulü, ve çoğu devletin Tayvan'ı tanımaktan vazgeçmesi Çin Cumhuriyetini dışilişkiler alanında zor durumda bırakmıştır. Tayvan 1970'lerden bu yana, BM ve WHO, UNESCO gibi çeşitli BM kuruluşlarına yeniden katılabilmek için büyük bir çaba içerisindedir. Tayvan, Olimpiyatlar gibi uluslararası organizasyonlara ise Chinese Taipei ismiyle katılmaktadır.

Günümüzde ise diplomatik olarak Çin Cumhuriyeti'ni tanıyan çoğu Afrika ve Orta Amerika'daki küçük ülkelerin dahil olduğu 25 ülke vardır. Buna karşılık pek çok ülke Tayvan'da yarı resmi temsilciliklerle (Örneğin, ABD Amerikan Kültür Derneği tarafından) temsil edilmektedir.

Türkiye'de Tayvan'ı resmen tanımayan ülkeler arasındadır. Ülkemizi Taipei’deki “Türk Ticaret Ofisi” temsil etmektedir. Buna karşılık Ankara’da Çin Cumhuriyetini temsilen “Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi” faaliyet göstermektedir.

Halk

Tayvan'ın bugün 23 milyonu bulan nüfusunun %98'lik bölümü Çinlilerden (漢族, Han ulusu) oluşmaktadır. Bu etnik grubun %84'ünü günümüzde yerel Tayvanlı (Çince: 本省人; pinyin: Ben sheng ren) olarak bilinen daha erken dönemlerde adaya Kıta Çin'in Fujian bölgesinden gelmiş olan grup oluşturur. Yerel Tayvanlı'lar resmi dil Standart Çince'nin (Mandarin, Peking Çincesi) dışında Fujian'in yerel dillerinden Min-nan'ın bir kolu olan Tayvanca'yı yaygın olarak konuşur. Adaya gene erken dönemlerde göçetmiş olan Hakka'lar (Çince:客家人, pinyin: kejia ren) ise Çin'in Guangdong bölgesinden gelmektedir. Anadili Hakkaca olan bu etnik grup nufusun %15'ini oluşturmaktadır. Çinli nüfusun geri kalan %14'lük bölümünü ise diğer eyaletlerden gelenler (外省人; Wai sheng ren) oluşturmaktadır. Bu terim 1949'ta kaybedilen iç savaşın ardından adaya sığınan Çinlileri anlatmak için kullanılır. Temelini Chiang Kai-shek'in askerleri ve KMT hükümetini destekleyen 1,3 milyon göçmenin oluşturduğu bu grubun bugünkü nüfustaki payı %13'tür. Diğer eyaletlerden gelenler Standart Çince'nin yanında geldikleri yörenin lehçesini konuşmaktadır.

Toplam Tayvan nüfusunun geriye kalan %2'ini ise 444.000'i bulan sayıları ile Tayvan aborjinleri oluşturmaktadır. Bugün hükümetçe tanınan 12 kabile vardır: Amis, Atayal, Paiwan, Bunun, Puyuma, Rukai, Tsou, Saisiyat, Yami, Thao, Kavalan ve Taroko. Adaya 4.000 yıl önce yerleştikleri tahmin edilen Tayvan aborijinleri, genetik olarak Malay-Polinezyalı halklarına akrabadır. 12 kabilenin dilleri Ostronezyen dil ailesi içinde sınıflandırılmıştır.

614pxrepublicofchina28tns2
Son düzenleyen Blue Blood; 31 Mart 2007 15:23
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
01822ng7
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Eylül 2012       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAYVAN (Fr. ve İng.: Taiwan),

Asya'nın güneydoğu kıyıları açığında ada ve bu ada üzerinde kurulmuş devlet.

Devlet, Formoza ya da Milliyetçi Çin olarak da tanınır. Kıtadaki Çin Halk Cumhuriyeti'nden Tayvan ya da Formoza Boğazı ile ayrılır.
  • Boğazın en dar yeri
    • 150 km.dir.
  • Yüzölçümü
    • 35.961 km2, (çevresindeki ufak adalarla birlikte 36.182 km2),
  • Nüfusu
    • 20.543.000 (1998),
  • Başkenti
    • Taipeh,
  • Diğer önemli kentleri,
    • Kaohsiung,
    • Taiçung,
    • Tainan, Kilung ve Şançung'tur.
  • Resmî dili
    • Çince,
  • Dini
    • Konfüçyüsçülük,
    • Budizm ve Taoculuk'tur.
Ayrıca % 4 kadar Hristiyan ve % 0,25 kadar Müslüman vardır. Adanın en eski yerlileri Malaysiya kökenlidir. Bunlar bugün de dağlık yörelerde yaşarlar. Sayıları birkaç yüz bini geçmeyen bu yerlilerin dışında ülke nüfusunun tamamına yakını Çinlidir. Çinlilerin adaya gelmeleri ve yerleşmeleri değişik zamanlarda ve değişik olaylar nedeniyle gerçekleşmiştir. 16. yüzyılda karşı kıyıdaki Fukien eyaletinden gelenler bugün 8.000.000 kadardır. 19. yüzyılda Kanton'dan gelenlerin sayısı 4.000.000'u geçer. 1949 yenilgisinden sonra gelen Çinlilerin sayısıysa 3.000.000 kadardır.

Tayvan, dağlık bir adadır ve bazı doruklarının yüksekliği 4.000 m.ye yaklaşır. Kuzeyden güneye uzanan bu dağlar, adanın doğu kıyılarına yakındır ve bu kıyılara dik bir şekilde inerler. Rölyefin bu asimetrik durumu nüfus, yerleşme ve ekonomi üzerinde etkilidir. Adanın Asya'ya bakan yarısı daha kalabalık, daha canlıdır.

İklim sıcak ve nemlidir; ormanlar geniş yer kaplar (% 60). Ekonomik hayatı bugünkü durumuyla Tayvan sanayide oldukça ileri; maden kaynakları çeşitli ve zengin bir ülke olmakla birlikte, temel gelir kaynağı yine de tarımdır.

Başlıca ürünleri şunlardır: Şekerkamışı, tatlı patates, pirinç, çay, yerfıstığı, soya, mantar, çeşitli meyveler (özellikle muz, ananas ve turunçgiller). Tarımın yardımcı kolu olan hayvancılık ve balıkçılık oldukça gelişmiştir.

Yeraltı kaynaklarının önemlileri şunlardır: Taşkömürü, altın, bakır, pirit, petrol, doğal gaz, gümüş, kükürt, amyant, grafit.

Endüstrinin en önemli kollarıysa, dokumacılık, motorlu taşıt araçları, gemi yapımı ve çeşitli imalat sanayileridir. "Güzel" anlamına gelen Formoza ya da Hermosa adını, adaya İspanyol gemicileri verdi.

Ada, 17. yüzyılda, kısa bir süre Hollanda işgali altında kalması dışında, eskiden beri Çin'e aitti. 1895 Çin-Japon Savaşı'ndan sonra, Japonya'ya geçti ve adada Japon yönetimi 1945 yılına kadar sürdü. Bu tarihte, yeniden Çin'in bir eyaleti olarak örgütlendi, 1945'te başlayan Çin İç Savaşı'nda yenilen Çan Kayşek, 3.000.000 kadar Çinli ile bu adaya geçti; Amerikan Pasifik Filosu'nun desteğiyle güvenliğini sağladı ve bugünkü devleti kurdu.

Milliyetçi Çin de denilen Tayvan, Çan Kayşek başkanlığında baskıcı bir rejimle yönetildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde "veto" hakkına sahip beş devletten biri olan Tayvan, bu hakkını, 1971'de ABD'nin desteğini çekmesiyle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti'ne devretti. Ancak ABD'nin ekonomik desteğiyle tamamen ortadan kalkmadı. 1975'te ölen Çan Kayşek'in yerine Yen Çiakan, Tayvan başkanı oldu, 1978'de ise Çan Kayşek'in oğlu Çan Kungkus cumhurbaşkanlığına getirildi.

Son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkiler düzelmeye başladı, ancak ABD, Tayvan'ın gerçek dayanağı olmayı sürdürdü. Mart 1984'te Çan Kungkus, Ulusal Meclis tarafından yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi. 1986 yılından sonra siyasî yapının liberalleştirilmesi girişimlerine başlandı. Aynı yılın Eylül ayında ilk muhalif örgüt olan Demokratik İlerleme Partisi'nin kurulması gerçekleşti. 1987 yılında 38 yıldan beri yürürlükte olan sıkıyönetim kaldırıldı, birkaç muhalif parti daha kuruldu. Cumhurbaşkanı Çan Kungkus 1988'de ölünce yerine yardımcısı Li Tenghui getirildi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık
28 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular