Arama

Kuveyt (Kuveyt Emirliği) ve Kuveyt Tarihi

Güncelleme: 24 Mart 2007 Gösterim: 6.375 Cevap: 1
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
5 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
On sekizinci yüzyıl başlarında, Arabistan Yarımadasının iç bölgelerindeki Anizah kabilesinden birçok ailenin göçebelikten vazgeçip, Basra Körfezi kıyılarına yerleşmesi Kuveyt şehrinin, buna bağlı olarak da devletin temelini teşkil etmiştir. 1756'da halk, as-Sabah soyundan bir şeyh seçti. Böylece, bağımsız Kuveyt Emirliği kurulmuş oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
On dokuzuncu yüzyılın sonralarından itibaren, Rusya ve zamanın diğer güçlü devletleri Kuveyt'le ilgilenmeye başladı. O tarihlerde Almanya, Berlin-Bağdat demiryolu hattını Kuveyt limanına kadar uzatmanın yollarını arıyordu. İngiltere'nin menfaatlerine ters düştüğü için Almanya'nın emellerine karşı çıkmaktaydı. Osmanlı Devletine karşı olan zamanın Kuveyt Emiri 1899'da dış ilişkilerinin kontrolünü İngiltere'ye devreden bir antlaşmayı imzaladı. İngiltere 1914'te Osmanlı Devletiyle harbe girdikten sonra Kuveyt'i himayesine aldı.

Kuveyt'in Necd'le (yani daha sonraki Suudi Arabistan'la) arasında meydana gelen meseleleri, 1922'de el-Ukayr Antlaşmasıyla çözümlendi. Bu antlaşmayla tarafsız bir bölge kuruldu. Irak'la olan kuzey sınırı, 1923'te belirlendi. 19 Haziran 1961'de İngiltere hükümeti, emirliğin tam bağımsızlığını tanıdığını ilan etti. Altı gün sonra Irak Başbakanı Kuveyt'in Irak'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia etti. İddiaya göre; "Kuveyt, Osmanlı Devletinin bir parçasıydı. Etnik, coğrafi ve sosyal yapı bakımından Kuveyt ve Irak bütün bir ülkeydi, İngilizler tarafından geçici olarak bölünmüştü. İşgal tehlikesiyle karşılaşınca Kuveyt Emiri, askeri yardım almak maksadıyla İngiltere'ye yanaşmıştı."

Haziran başlarında Irak tehlikesine karşı İngilizler Kuveyt'e asker çıkardı. 20 Haziran'da Arap zirvesi Kuveyt Emirliğini üyesi olarak kabul etti. Böylece bağımsızlığını tanımış ve Irak'ın iddialarını reddetmiş oluyordu. Yaklaşık iki sene sonra 14 Mayıs 1963'te Kuveyt, Birleşmiş Milletlere üye oldu. Bu arada Irak'la olan anlaşmazlıkları hallolmaya başladı ve 1963 Ekiminde Irak, Kuveyt'in bağımsızlığını tanıdı.

1990'a kadar bağımsız olarak kalan Kuveyt, Ağustos 1990'da Irak birlikleri tarafından işgal edildi. Bütün Müeyyidelere rağmen Irak Kuveyt'i boşaltmayınca, 15 Ocak 1991'de Müttefik Birlikler, Kuveyt topraklarını kısa süren harekattan sonra işgalden kurtardılar.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Mart 2007 15:29
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
دولة الكويت
Kuveyt Emirliği

Sponsorlu Bağlantılar

pngtk8
  • Tam Adı: Kuveyt Emirliği
  • Yüzölçümü: 17 820 km²
  • Başkenti: Kuveyt
  • Para Birimi: Kuveyt Dinarı
  • Dili: Arapça
  • Nüfusu: 2 111 561 kişi (2002 tahmini)
  • Ortalama Ömür: 76.46 yıl (2002 tahmini)
  • Okur Yazarlık Oranı: % 74.9 (1999 tahmini)
  • Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 15 100 $ (2001 tahmini)
Kuveyt Devleti (Arapça:الكويت‎)Kuveyt,Basra Körfezi kıyısında yer alan petrol zengini,küçük bir anayasal krallıktır.Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur.Ülkenin ismi Arapçadaki su kenarındaki kale anlamına gelmektedir

Tarihi
Kuveyt 16.yüzyılda bu bölgedeki aşiretler tarafından kuruldu.Kurucu [[klan]lar genellikle Arap Yarımadası kökenlidir.Öncelikle 60 yıl kadar Katar'da kalan klanlar daha sonra deniz yoluyla bölgeye gelirler ve küçük bir kale inşa ederler.Böylece Kuveyt'in temelleri atılmış olur.Ülkenin bugünkü idarecileri ise Sabah Ailesi'nden gelmektedir.Bu hükümdar ailesini Arap Bölgesi'ndeki diğer ailelerden ayıran en önemli fark diğerleri gibi güç kullanarak değil toplum tarafından seçilerek idareye gelmi olmalarıdır.17. yüzyılda bölge değişik kabileler tarafından ele geçirildi ve baharat ticaretinde üs olarak kulanıldı.18. yüzyıla gelindiğinde ise yerli halkın çoğu geçimini inci ticaretinden kazanmaktaydı.1899'da ülke İngiliz koruması altına girdi.Petrolun bulunuşuyla birlikte Kuveyt Arap Bölgesinin en zengin devletlerinden birine dönüştü.1953'te ülke Körfez Bölgesi'nin en büyük petrol ihracatçısı oldu.19 Haziran 1961'de Körfez Arap ülkeleri arasında bağımsız olan ilk devlet oldu.Irak bu olaya hep soğuk bakarak Kuveyt'in kendi parçası olduğunu iddia etti.

Irak-İran Savaşı'nda Irak'ı destekleyip savaş döneminde Irak'a borç veren Kuveyt 2 Ağustos 1990'da Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal ve ilhak edildi.Hüseyin monarşiyi kaldırıp yeni bir Kuveyt İdaresi kurdu.BM Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen 34 ülkeli koalisyon kuvvetleri Kuveyt'i kurtarmak için Körfez Savaşı'nı başlattı.6 hafta süren çatışmalardan sonra Irak birlikleri 26 Şubat 1991'de Kuveyt'ten çekilmek zorunda kaldı.Ama Irak birlikleri çekilirken petrol kuyularını ateşe verdi,bu yangın 9 ay kadar sürdü ve 5 milyar dolara mal oldu.Savaştan sonra Kuveyt yeniden Emir'in idaresi altına girdi.29 Ocak 2006'dan beri de ülkeyi Sabah El-Ahmet El-Cebir El-Sabah yönetmektedir.

Siyasi Yapı

Kuveyt Basra Körfezi ülkeleri içinde en eski seçilmiş meclise ev sahipliği yapmaktadır.Devletin başı Emir'dir.Emir başbakanı atar ki başbakan da genellikle kraliyet ailesine mensuptur.Bakanlar Kurulu hükümet islerini yürütür ve bakanların sayısı meclis üyeierinin sayısının 1\3'ünden fazla olamaz.Meclis başbakanı veya kabinedeki bakanları görevden alma yetkisine sahiptir.Anayasaya göre yeni bir veliahtın tahta çıkması için meclis tarafından onaylanması gerekmektedir.Meclis 50 üyelidir ve 4 yılda bir yenilenir.Son reformlarla birlikte kadınlar da oy kullanma hakkına sahip olmuş ve seçmen sayısı 139.000'den 339.000'e çıkmıştır.Yakın bir zamanda Başbakan Şeyh Sabah el-Ahmet el-Sabah kabinede bir kadın bakanın yer alacağını duyurmuştur.



İdari Yapı

Kuveyt 6 idari bölgeye ayrılmıştır.Ana kentler başkent Kuveyt ve Jahrah'dır.



Coğrafi Yapı ve İklim

Kuveyt genellikle çöldür ve dünyada doğal gölü veya su rezervi olmayan tek ülkedir.Dokuz adası vardır. Kuveyt krasal iklimin hakim olduğu bir ülkedir.Yazları aşırı sıcak ve kurudur(51 °C),kışlar ise ılıktır(21 °C).

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Tarih
2 Haziran 2015 / Jumong Tarih