Arama

Çek Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti Tarihi

Güncelleme: 19 Mayıs 2011 Gösterim: 29.562 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
28 Ekim 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Çek Cumhuriyeti (Česká republika)

Sponsorlu Bağlantılar
Resmi dil
: Çek dili
Başkent: Prag
Yüzölçümü: Ülkeler arasında 114'üncü
- Total 78.866 km²
- Su %'si %2
Nüfus: Ülkeler arasında 76'ıncı
- Toplam (2003) 10,25 milyon
- Nüfus yoğunluğu 130/km²
Bağımsızlık: Çekoslovakya olarak yeniden kazanışı 28 Ekim 1918, bölünüşü 1 Ocak 1993
Para birimi: Çek Korunası (CZK)
Saat dilimi: UTC +1
Ulusal marşı: Kde domov můj
İnternet alan adı: .CZ
Uluslararası arama kodu: 420
Bayrak
pngzb1
Arma
pngab1
Çek Cumhuriyeti Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya yer alır. Tarihi Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanısıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir. Ülke, Bohemya ve Moravya bölgelerinden oluşur ve daha büyük Silezya bölgesinin bir parçasıdır. Çek Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'nin üyesi olmuştur.
Prag (
Çekçe Praha) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya birleşikken de başkentti. Orta Bohemia'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de, resmi kayıt olmadan Prag'ta yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir.
Prag'ın takma adları, "altın şehir", "Doksanların Sol Bankası", "şehirlerin anası" ve "Avrupanın kalbi" gibi isimlerdir. 1992'den beri Prag'ın tarihi merkezi,
UNESCO'nun listesinde yer almaktadır.
Prag'ın bir özelliği de 2. Dünya savaşında pek zarar görmemiş olmasıdır. Onun için birçok eski ev ve tarihi yerler vardır. Bu yerler arasında St. Vitus Katedrali de yer alır.


Son düzenleyen ThinkerBeLL; 27 Mayıs 2009 12:24 Sebep: Sayfa düzeni.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
28 Ekim 2006       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Tarihce

Sponsorlu Bağlantılar

Ülke üç tarihsel bölgeye ayrılır: Bohemya, Moravya ve Silesiya bölgeleri. Bu üç bölge tarihsel olarak `Çek Hükümdarlığı Ülkesi@ yada kısaca Çek Ülkesi olarak adlandırılır. Çekler 6. Yüzyılın baÕlarında "Halkların Göcü" olarak bilinen dönemde Bohemya ve Moravya bölgelerine yerleştiler.

Çek toprakları 9.yüzyıldaki bağımsız devlet-kuruluÕları sürecinin merkezlerinden biri haline geldi. Yerli Premyslid hanedanın hükümdarlığı döneminde, Çek devleti aÕamalı olarak güçlendi ve Büyük Roma ¤mparotorluğu=nun resmi bir parçası olmasına rağmen gerçek hükümdarlğını korumayı baÕardı. 1212'de Çek Hükümdarı Roma ¤mparotorluğun dan Çek topraklarının bir krallık olduğunu ilan eden resmi bir ferman aldı.

16. yüzyılın baÕlarında Avusturya Habsburg=ları Çek Krallığı=nın hakimiyetini ele geçirdi. 1621'de Bohemya asaletinin mağlubiyetini takiben Habsburglar Çek topraklarını tamamen kendi imparatorluklarının topraklarına kattılar. Böylece Çek toprakları özgürlüğünü 300 yıl süreyle kaybetti ve 1918'e kadar Habsburg ¤mparatorluğunun bir parcasi olarak kaldı.


Avusturya-Macaristan imparatorluğunun I. Dünya Savaşındaki mağlubiyeti 28 Ekim 1918'de Çekoslovakya= nın kuruluÕunun yolunu açtı. Bu tarihten itibaren 28 Ekim milli günü ilan edildi. 1918-1938 arası dönemde Çekosloavak Cumhuriyeti dünyanın en gelismis on ülkesinden biri oldu. 20 yıllık demokrasi ve başarı dönemi 1938´de Hitler Almanyasının saldırısıyla kesintiye uğradı.

II. Dünya Savaşından sonra iade edilen cumhuriyet Sovyet etkisinin bir parçası haline geldi ve "Sınırlı@ demokrasi dönemi 1948 Ôubatında komünist iÕgalle son buldu. Bütün özel firmalar devletleÕtirildi ve tek partili yönetime geçildi. 60'ların sonlarında komünist rejimi değiÕtirme ve insanileştirme girişimi 1968 Ağustosunda VarÕova Anlaşması Ordusunun saldırısıyla başarısızlığa uğratıldı.

Çekoslovak halkının 80'lerin sonundaki kitlesel protesto ve gösterileri totaliter rejimin 1989 Kasımındaki hızlı çöküÕünü getirdi. Öncü Muhalif Vaclav Havel 1989 Aralık ayında Çekoslovakya Cumhurbaşkanlığına seçildi. Daha sonraki geliÕmeler 1 Ocak 1993'te Çekoslovakya=nın iki bağımsız ülkeye ayrılmasını getirdi. Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti.

Çek dış politikasının ana hedefi olan Avrupa Birliği üyeliğine baÕvurumuz 1996 Ocak ayında AB yetkililerine sunuldu. 1997 Lüksemburg zirvesinde Çek Cumhuriyeti'nin AB üyeliği için resmi adaylığı diğer beÕ ülkeyle birlikte kabul edildi. 1 Mayis 2004´te Cek Cumhuriyeti Avrupa Birligi tam uyeligine kabul edildi

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çek Cumhuriyeti

Orta Avrupa'da devlet. Kuzeyinde Polonya, batısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya'yla sınırlıdır. Fizikî ve beşerî coğrafya: Bir kara ülkesidir; Elbe Havzası'yla Prag bölgesini çevreleyen ağaçlık eski dağ kütleleri dörtgeninden oluşmuştur (Sumava, Madenli Dağlar, Südetler, Moravya Tepeleri). Ortasında, verimli ve kalabalık bir bölge olan Moravya koridoru Tuna ülkelerini Kuzey Avrupa'ya bağlar. Tarih: Önceden Keltlerin yaşadığı bir bölge olan Bohemya, daha sonra Markomanlar tarafından işgal edildi. Romalılar Markomanları II. yy'da püskürttü. Kuzeydoğudan gelenİslâv kabilelerinden oluşan Çekler, bölgeye sızdılar ve bölgeyi Bohemya, XIV. yy'da doruk noktasına vardıktan sonra, Jan Hus*un reformunun kışkırttığı bir iç savaş dönemi yaşadı ve çok güçsüz düşerek 1526'da Avusturya tarafından ilhak edildi. Viyana'nın merkeziyetçi ve Katolikleştirici siyasetiyle ulusal ve dinî duyguları hor görülen Çekler 1618'de isyan etti (Prag'da pencereden atma olayı). Bu isyanın geleceği yoktu, çünkü 1620'de Beyaz Dağ'da uğradıkları yenilgi sonucunda bu kez Habsburgların egemenliği altına girdiler ve 1918'e kadar bağımlı kaldılar. Çekoslovakya'nın kurulması çerçevesinde bağımsızlıklarını elde ettiler. Çekoslovakya'nın ikiye bölünmesinden sonra, 1 ocak 1993'ten beri Çek Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir.

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / PiSiK0PATR Tarih
24 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
26 Temmuz 2012 / kompetankedi Tarih
6 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık