Arama

Gotlar

Güncelleme: 28 Mayıs 2015 Gösterim: 6.538 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gotlar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Gotlar, Güney İskandinavya'nın Gotland bölgesinde oturan bir Germen kavmi. Gotlar 2.yüzyıldan itibaren Scythia, Dacia ve Pannonia'da yaşamışlar, 3.ve 4.yüzyıllarda Bizans'ı yağma etmişler ve Aryanizmi benimsemişlerdir. 5. ve 6.yüzyıllarda Vizigotlar ve Ostrogotlar şeklinde ikiye bölünmüşler, İberya ve İtalya'da Roma İmparatorluğunu kurmuşlardır.

Tarihçe
Gotlar, miladi 1. yüzyılda İskandinavya'yı bırakıp, Vistula'nın alt kısmında yerleşmişlerdi. İkinci yüzyılda Karadeniz'in kuzey kıyılarına gelmişler, 3. yüzyılda ise birçok kafileler halinde Yunanistan, Trakya ve Küçük Asya'nın sahil şehirlerine yerleşmişlerdir. Akrabaları olan birçok kavimleri çeşitli bölgelerde bıraktıktan sonra etnik bütünlüklerini kaybetmiş ve Ostrogotlar (Doğu Gotları) ile Vizigotlar (Batı Gotları) olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Gotlar, sağlam idari, askeri teşkilatlar kurup, güçlenerek Roma İmparatorluğu elindeki Dacya'yı işgal etmişlerdir. İmparatorluk ile sıkı münasebetleri sonucu Ostrogotlar medenileşmeye başlamışlardır. Hatta bunlardan bir kısmı Roma ordusuna asker olarak katılmışlardır. Roma İmparatorluğu'nun sınırlarına yapılan baskılar, Germenlerin çoğalması ve imparatorluğun zayıflaması sonucu kuvvetlenen Vizigotlar Dacya'yı bütünüyle ele geçirip, Bizans'a, Balkanlar'a ve Kuzey İtalya'ya doğru yayılıp, buraları istila etmişlerdir. Milattan sonra 269-270 yıllarında Roma İmparatorları'ndan İkinci Claudius ve Aurelianus batıya doğru olan Got akınını durdurmuşlardır. Gotlar, Konstantin ile ittifak anlaşması yapmışlar, Piskopos Ulfilas, İncil'i Vizigot diline tercüme ederek, Gotlar'ın, Hıristiyanlığı kabul etmelerini sağlamıştır.
Ostrogotlar krallıkla idare ediliyordu. Dördüncü yüzyıl ortalarında Kral Ermanarich'in iktidarı devrinde, Karadeniz'den Baltık Denizine kadar yayılmışlardı. Fakat 375 tarihinde Hunlar tarafından yok edilmişlerdir. Vizigotlar'da Hunların baskısına uğrayıp, yerlerinden atılmışlarsa da, imparator Valens tarafından 376'da Tuna'nın güney kıyılarına yerleştirilmişlerdir.
378'de ayaklanıp, Edirne'de Romalıları yenmişlerdir. Fakat 382'de İmparator Theodosis tarafından tekrar müttefik imparatorluğa kabul edilmiştir. Gotlar yerlerinde durmayarak 410 yılında Roma'ya 415 yılında da İspanya'ya yerleşerek, bir krallık kurmuşlardır. Uzun yıllar Romalılara asker veren Ostrogotlar, İmparatorluk içinde kendilerini muhafaza ettiklerinden, 476 yılında İtalya'yı istila etmişlerse de, 553'te Justinianus'a yenilerek İtalya'da kurdukları krallıkları yıkılmıştır. Gotlar bundan sonra Roma uygarlığı içinde eriyerek kaybolup gitmişlerdir. Kırım'da kalan Gotlar ise 1475'te Osmanlıların burayı fethetmeleriyle bağımsızlıklarını kaybedip, Ostrogotlar ve Vizigotlar gibi diğer milletlerin içinde eriyip varlıklarını kaybetmişlerdir.


x
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
k osman k gotlarsutunu3

Sponsorlu Bağlantılar
k osman k gotlarsutunu2

k osman k gotlarsutunu1

Topkapı Sarayı dış bahçesinde,Gülhane Parkı Sarayburnu girişinde bulunan Ve Roma Devri'nden günümüze hiç değişikliğe uğramadan gelen en eski abidedir.3.veya 4.yy'da dikilmiş olan sütun yüksek kaide üzerinde 15m.boyunda monalit mermerdir.Sütun başı korint uslubunda kartal arması ile süslüdür.Got'lara karşı kazanılan zaferden bahseden kitabe satırlarından dolayı Gotlar Sütunu adıyla anılır.Etrafını saran Yüksek ağaçlar arasına saklanmış gibi durmaktadır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Eylül 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gotlar

Germanya'da yerleşmiş eski ilkel halklardan biri.

Gotlar, Cermen grubuna bağlı toplulukların temelini oluştururlar. İ.Ö. 1. yüzyılda İskandinavya'dan geldikleri sanılmaktadır. Önce Vistül Nehri'nin alt yatağına yerleşen Gotlar, yaklaşık yüz yıl sonra buradan daha doğuya doğru giderek Karadeniz'in kuzeybatısına yerleştiler. 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu ile çatıştılar; Yunanistan, Trakya ve Anadolu'nun kıyı bölgelerine akınlar düzenlediler. 251 yılında Roma İmparatoru Decius'u öldürdüler. İmparatorluğun bazı şehirlerini yağmaladılarsa da 4. yüzyılda imparatorluğun hizmetine girdiler.

Bu yüzyılda Hristiyanlığı kabul eden Gotlar, Ostrogotlar ve Vizigotlar olarak ikiye bölündüler.

Ostrogot Devleti, Kral Ermanik döneminde Karadeniz'den Baltık Denizi'ne kadar yayıldı. Bir süre Hunların idaresinde kaldılarsa da Atilla'nın ölümünden sonra tekrar bağımsızlıklarına kavuştular. 5. yüzyılda Kral I. Teodorik'in komutasında Bizans ve Roma ile savaşa girdiler ve Balkanlar'ı, İtalya'yı ele geçirdiler.

İmparator Valens tarafından 376'da Tuna'nın güney kıyısına yerleştirilen Vizigotlar, daha sonra ayaklanıp Romalıları Edirne'de yendilerse de kısa bir süre sonra tekrar imparatorluğun idaresine girdiler.

Gotlar yaklaşık 200 yıl Avrupa'ya egemen oldular. Ancak, diğer halklara karışarak tarih sahnesinden silindiler.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
5 Ekim 2012       Mesaj #4
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Vizigot

"Vizi" ve "Got" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Vizi İngilizce kökenli olup "batı" demektir. İngilizcedeki
west keli­mesi de buradan gelmektedir. Got ise Güney İskandinavya'nın "Gotland" bölgesinde oturan bir Germen kavmidir. Bu kavim V. ve VI. yüzyıllarda Vizigotlar ve Ostrogotlar şeklinde ikiye bölünmüşlerdir. Vizigot, Batı Gotları; Ostrogot ise Doğu Gutları anlamına gelmektedir. Vizigotlar daha sonra batıya göç ederek İber Yarımadası ve Fransa'ya hâkim olmuşlardır. Fakat Müslü­manların 711 'de İspanya'yı fethetmeleri ve Tank Bin Ziyad'm Vizigot Kralı Rodrik'i öldürmesiyle zayıflamışlar ve tarih sahne­sinden silinmişlerdir.
lykian - avatarı
lykian
Ziyaretçi
28 Mayıs 2015       Mesaj #5
lykian - avatarı
Ziyaretçi
Altıncı yüzyılda yaşamış Jordanes adlı roma tarihçisine göre: Greuthungi, Vesi, Ostrogothi, Tervingi kabilelerinin Gotların İskandinavya'dan aktığı bilinir. 400 savaşçısı ile birlikte Ostrogotha adlı liderden bahseden Jordanes; liderlerin devamı olan klan anlamında Ostrogot'lar dendiğini söyler. Greuthungiler ile Ostrogotların aynı kavim olduğuna dair şüphe çoktur. Vesi gotları ise sonraları Vizigotlar(Visigoth) olarak adlandırılacaktır. Adlandırma kolaylığının ürünü olan Klan ve/veya kavim ise Greuthungi(Gruthungi)'ler dir. Grjut Huningi, Kaya gotları olarak çıkmıştır. Ostrogotlar anlamı üzerine bir rivayet ise anlamının: üzerine güneş doğan Gotlar olduğudur..