Arama

Sudan ve Sudan Tarihi

Güncelleme: 2 Ekim 2013 Gösterim: 8.162 Cevap: 2
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Sudan Tarihi
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Afrika'nın kuzeydoğusunda, Kızıldeniz'in kıyısında yer alanbağımsız bir cumhuriyettir. Kuzeydoğudaki Kızıldeniz kıyısı dışında ülke Mısır, Libya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Zaire, Uganda, Kenya ve Etiyopya ile çevrelenmiştir. Doğudan batıya en geniş yerinde 1.577 kilometrelik uzunluğuyla, Sudan Afrika kıtasının en büyük yüzölçümlü ülkesidir. Ama büyük bir bölümü insan yaşamayan sıcak ve kurak çöllerle kaplı olduğu için, nüfusu yüzölçümüne göre çok düşüktür.
Sudan'ın en büyük özelliği Nil Irmağı'nın ülke topraklarından geçmesidir. Irmağın iki kolu olan Beyaz Nil ve Mavi Nil Sudan'ın başkenti Hartum'da birleşir (bak. NİLlRMAĞl). Sudan topraklarının Hartum'un kuzeyinde kalanbölümü, Nil vadisi dışında baştan başa çöllerle kaplıdır. Hartum'dan güneye doğru inildikçe yağmur oranı ve toprağın verimliliği artar. Bu bölge fundalıklar, savanlar ve tropik yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Sudan'da fil, asları, pars, suaygırı, zürafa ve arıtılop gibi yabanıl hayvanlar, ayrıca çeşitli kuşlar yaşar.
Sudan'ın adı, İS 9. yüzyılda bölgeyi fetheden Araplar'ın verdiği Biladü's-Sudan (&Siyahlar Ülkesi) adından gelir. Ülkenin güneyinde yaşayanların çoğunluğu Sudanlı'dır. Avcılık, balıkçılık yapan ve sığır besleyen bu halk, sazlarla kaplı kulübelerde yaşar. Güneyliler yerel dinlere ya da Hıristiyanlık'a bağlıdır. Ülkenin kuzeyinde yaşayan Arap ve Nübyeli karışımı halkın büyük bir bölümü Müslüman'dır; çoğunluğu çiftçi ve köylüdür. Ülkede çok sayıda göçebe de bulunur.

SUDAN'A İLİŞKİN BİLGİLER
RESMİ ADI: Sudan Cumhuriyeti.
YÖNETİM BİÇİMİ: Geçici yasama meclisi bulunan askeri yönetim.
YÜZÖLÇÜMÜ: 2.503.890 km2.
NÜFUS (1992): 29.971.000.
BAŞKENT: Hartum.
BAŞLICA KENTLER VE NÜFUSLARI (1983): Omdurman (526.2887), Hartum (476.218), Kuzey Hartum (341.146), Port Sudan (215.000), Vad Medani (1987; 145.000).
DOĞAL YAPI: Güneyde Nil Irmağı'nın akaçladığı verimli ve kısmen ormanlık bir bölge bulunur. Kızıldeniz kıyısında denize paralel uzanan dağ dizisi yer alır. En yüksek nokta Kinyeti Dağı'dır (3.187 metre). Ülkenin kuzeyinin büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır.
BAŞLICA ÜRÜNLER: Pamuk, yerfıstığı, arapzamkı.
EĞİTİM: Zorunlu değildir.

Sudan'ın güney kesiminde büyük yerleşimler yoktur. Kızıldeniz kıyısında yer alaniç ve dış ticaret limanı Port Sudan ile başkent Hartum, ülkenin kuzeyindeki başlıca yerleşim merkezleridir. Hartum'un güneyinde, Nil'in iki ayağı arasında kalangeniş ovaya Cezire denir. Mavi Nil'e bağlı sulama kanalları ile sulu tarım yapılan bu bölgede yetiştirilen yüksek nitelikli pamuk dış ülkelere satılır. Ülkenin ortasında bulunan Kordofan bölgesinde yetişen bazı Afrika akasyalarından arapzamkı elde edilir. Tahıl ve yerfıstığı gibi tarım ürünleri yetiştirilir. Ormanlık bölgelerden maun gibi değerli ağaçlar elde edilir. Kömür ve maden çıkanmmın çok düşük olduğu Sudan'da modern sanayi kuruluşları yok denecek kadar azdır.
Sudan'daki karayollarının büyük bölümü topraktır. Bunlar yağmurda kullanılamaz hale gelir. Port Sudan'da başlayan bir demiryolu kuzeydeki önemli yerleşim birimlerini birbirine bağlar. Nil Irmağı'nın üzerinde işleyen gemilerle Cuba'ya kadar yolcu ve mal taşınır. Hartum Afrika'nın doğusundaki en önemli havayolu ulaşım merkezlerinden birisidir.

Tarih
Sudan'ın erken dönem tarihi, özellikle İÖ 11. yüzyıldan İS 4. yüzyıla kadarki Eski Mısır tarihi ile bağlarıtılıdır. 7. yüzyılda Mısır'ı fetheden Araplar sonradan Sudan'ın kuzeyini de ele geçirdiler. Ülke yüzyıllar boyunca yari Arap, yarı Afrikalı yerel krallar ve kabile şeflerince yönetildi. Kuzeyde yaşayanlar sık sık güneyden köle topladılar. Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa, özellikle ordularına asker toplamak amacıyla 1820-21 yılların: da Sudan'ı fethetti. Böylece Sudan, bütün Nil havzasını bir bayrak altında toplamayı amaçlayan Mısır'ın yönetimine girdi. Mısırlılar Avrupa'nın desteğini sağlamak amacıyla İngiliz görevliler getirdiler. Bunların en ünlüsü olan general Charles George Gordon adaletli bir yönetim kurmaya ve kölelik düzenini kaldırmaya çalıştı. Ne var ki, Sudanlılar'ın büyük bir bölümü çok güç koşullar altında yaşamayı sürdürüyordu. Bu yüzden Mehdi olduğunu iddia ederek ortaya çıkan tarikat önderi Muhammed Ahmed İbnü's-Seyyid Abdullah'ın başlattığı ayaklanmayı desteklediler. Mehdi 1882'de Sudan halkını Mısır yönetimine karşı kışkırtmaya başladı. 1885'te Hartum'u aldı; bu sırada general Gordon ayaklanmacılarca öldürüldü.
Mısır 1882'de İngilizler'in işgaline uğramıştı. 1886'da İngiliz ve Mısır orduları birlikte, Sudan'ı yeniden ele geçirmeye başladılar. 1898'de Abdullah bin Muhammed yönetimindeki Sudan ordusu, Hartum yakınlarındaki Omdurman'da yapılan savaşta general Herbert Kitchener'ın birliklerine yenildi. Ülke 50 yıl boyunca Mısır-İngiliz ortak yönetimi altında yaşadı.
1930'larda ve 1940'larda gelişen Sudan milliyetçiliği, Sudan'ın 1956'da bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlandı. 1969'da kuzeydeki subaylar hükümeti devirdiler ve general Cafer Numeyri komutasında bir Devrim Komuta Konseyi kuruldu. 1970'te dinci çevrelerin, 1971'de de komünistlerin düzenlediği hükümet darbeleri bastırıldı ve yapılan bir halkoylamasıyla devlet başkanı seçilen Numeyri 1972'de konseyi dağıttı. Ülke bir süre barış içinde yaşadı. Daha sonra Numeyri ülkeyi şeriata göre yönetmek isteyerek yasalanbuna göre düzenlemeye başladı. Bu yüzden güneyli putperest ve Hıristiyan Sudanlılar yönetime karşı ayaklarıdılar. 1985'te, Savunma Bakanı General Abdurrahman Sivar ed-Dahab bir darbeyle yönetimi ele geçirerek Numeyri'yi iktidardan düşürdü. Yeni bir anayasa hazırlarıdı ve 1986'da seçimler yapıldı. En güçlü parti olan Ümmet Partisi bir koalisyon hükümeti kurduysa da, kuzeyde güçlenen Ulusal İslami Cephe'nin de koalisyona katılması sorunları artırdı. 1989'da yeni bir hükümet darbesi yapıldı. Ama güneyde şeriat uygulamasının kaldırılmasını isteyen Sudan Halk Kurtuluş Ordusu ile general Ömer el-Beşir başkanlığındaki yeni hükümet arasında bir anlaşmaya varılamadı.
Hükümet kuvvetleri ile Sudan Halk Kurtuluş Ordusu (SHKO) arasındaki çarpışmalar 1990 başlarında daha da şiddetlendi. Öte yandan, iki başarısız darbe girişimi yeni tutuklama ve idamlara yol açtı. Birleşmiş Milletler kaynakları iç savaş ve kıtlık yüzünden ülkede son dört yılda 500 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyordu. Hükümet ülkenin gıda yardımına gerek duyduğunu ancak Şubat 1991'de kabul etti.
Körfez Savaşı nedeniyle 1991'de Kuveyt'te çalışan binlerce Sudanlı'nın ülkeye geri dönmesi ekonomik sıkıntilandaha da artırdı. Sudan'ın Irak'ı desteklemesi dış yardımların büyük ölçüde kesilmesine yol açtı. Hükümet SHKO temsilcileriyle Nijerya'da yürütülen barış görüşmelerinin boşa çıkmasından sonra, Mart 1992'de güneyde yeni bir saldırıya geçti. Çatışmaların sürmesine yol açan başlıca anlaşmazlık noktalanhükümetin şeriat düzeninde, SHKO'nun da güney bölgesinin kendi geleceğini belirlemede diretmesiydi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sudan
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(Fr.: Soudan, İng.: Sudan), Kuzeydoğu Afrika'da devlet. Mısır, Kızıldeniz, Etiyopya, Kenya, Uganda, Zaire, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Libya ile sınırlanır; 2.506.000 km2 yüzölçümüyle Afrika'nın en geniş ülkesidir. Nüfusu 28.527.000 (%58 zenci, %33 Arap), başkenti Hartum; öteki kentleri Kuzey Hartum, Port Sudan, Vadi Medani, El Obeyd, El Faşer, Atbara'dır. Resmî dili Arapça, çoğunluğun dini Müslümandır.

Kuzeyden güneye şu doğal bölgeler sıralanır:

a) Bahrülgazal bölgesi sıcak ve nemlidir. Doğuda Etiyopya ve güneyde Doğu Afrika önünde yayılan alçak, bataklık bir arazidir.

b) Merkezde (Malakal ile Hartum arası), Etiyopya Dağları ile batıda Darfur arasında kalan ovalar ülkenin en zengin ve kalabalık bölgesidir.

c) Kuzeyde Nübye Çölü Kızıldeniz kıyısına kadar iner. Bu bölgede nüfus Nil vadisinde toplanmıştır. Sudan tarım ve hayvancılık ülkesidir; sanayi çok önemsizdir.

Baş ürünü pamuktur ve Afrika'da üretim bakımından Mısır'dan sonra ikinci yeri alır. İhracatın değerce %44 kadarını da pamuk sağlar. Zamk, yerfıstığı, susam, hurma öteki ürünlerdir. İhracatının büyük bölümü Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan limanından yapar. İlk çağlardan beri yerleşilmiş bir ülke olan Sudan, yüzyıllar boyunca yerli krallıklar tarafından yönetilmiştir. 18. yüzyılda Kordofan ve Darfur'da Araplar, güneyde de çeşitli kabileler hâlinde zenciler yaşamaktaydı. Mısır Hıdivi Mehmet Ali Paşa 1821'de Sudan'ın fethine girişti. 1830'da Hartum kuruldu ve bu arada Müslümanlık ülkenin geniş kısmına yayıldı. Daha sonra Hıdiv İsmail Paşa döneminde Sudan'da kanlı bir isyan baş gösterdi (1881). Sudanlı Muhammet Ahmet Abdullah kendini mehdi ilân etti. 1895'te Hartum'u ele geçirerek İngiliz valisini öldürdü, daha sonra kendisi de öldü. 1898'de İsyancılar İngilizlere yenildiler. İngilizler Kitchner komutasında Sudan'ı işgal ederek 1899'da bir İngiliz-Mısır ortak yönetimi kurdular. Sudan ancak 1956'da bağımsızlığını kazanabildi. Ülkenin en önemli iç sorunu güneydeki zenci Sudanlılar ile orta ve kuzeydeki Arap kökenli Sudanlılar arasında zaman zaman kanlı çarpışmalara neden olan anlaşmazlıklardır. 1969'da kansız bir darbeyle parlamenter döneme son verildi. Darbeyi düzenleyenler Sudan Demokratik Cumhuriyeti'ni kurduklarını ilân ettiler. Yeni rejimin kuvvetli adamı Cafer el Numeyri'ydi. Numeyri aynı yılın ekim ayında başbakan oldu. Ülke içinde yürütülen anti-komünist kampanyalara karşın sosyalist ülkeler ve SSCB ile ilişkiler sürdürüldü. 1972 ve 1973'te Numeyri'ye karşı darbe girişimleri yapıldı. 1973'te yürürlüğe konan anayasayla tek parti sistemi getirildi ve muhalefet yasadışı ilân edildi. 1976'daki başarısız bir darbe girişimi daha oldu. 1977'de Numeyri tekrar cumhurbaşkanı seçildi. Ocak 1980'deki seçimlerin ardından Numeyri altı yıllık bir süre için Sudan Sosyalist Partisi'nin başkanlığına yeniden seçildi. Dış borçlardaki büyük artış sonucu Sudan, IMF'nin sıkı denetimini kabul etmek zorunda kaldı. 1983'te ülkenin güneyini üç bölgeye ayırma kararı yeni bir silâhlı ayaklanmaya yol açtı. Numeyri iktidarda kalabilmek için tutucu Müslümanların desteğini aradı. Şeriat yasalarını yürürlüğe koydu (Eylül 1983). Hristiyan ve animistlerin çoğunlukta olduğu G. Sudan'da bu uygulama tepkiyle karşılandı. Albay John Garang komutasında Sudan Halk Kurtuluş Ordusu gerilla savaşı başlattı. Bunun üzerine Nisan 1984'te sıkıyönetim ilân edildi. 1985'te %90 devalüasyona gidildi, ülkede genel grev başladı ve 6 Nisan'da askerî darbe yapıldı. Çeşitli partilerin, sendikaların oluşturduğu ittifak askerî yönetime bir muhtıra vererek en kısa zamanda sivil yönetime dönülmesini, G. Sudan'da özerk yerel hükümet kurulmasını, seçimle gelecek meclisin yeni anayasayı hazırlamasını istedi. Nisan 1986'daki seçimlerden sonra sivil yönetime geçildi. Dr. Sadık el-Mehdi başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. Yeni hükümet İslâmi vergi sistemini kaldırdı. 1985'te baş gösteren kıtlık özellikle güneyde yayılarak 2-3 milyon kişi açlıkla karşı karşıya geldi (Ağustos 1986). Kasım 1988'de SHKO'yla anlaşma yapılarak iç savaşa son verildi. Ancak ülkedeki sorunlar son bulmadı. 30 Haziran 1989'da General Ömer Hasan El Beşir liderliğinde bir askerî darbe daha yapıldı. Hasan El Beşir, anayasanın askıya alındığını, meclis ve bakanlar kurulunun feshedildiğini bildirdi. Darbeden sonra kurulan Ulusal Kurtuluş Devrimi Konseyi'nin de başkanı oldu. General Ömer Hasan el-Beşir'in yönetiminde İslâmî bir yönetim geçti. Şeriat hukukunu temel alan yeni ceza yasası, 1991'de Müslüman çoğunluğun yaşadığı bölgelerde yürürlüğe girdi. 1992'den itibaren ordu, güneydeki Albay John Garang'ın yönettiği ayaklanmayı bastırmayı başaramdı. Güney halkı açlıktan yoğun bir şekilde etkilendi. 1989'dan beri iktidarda olan General Ömer el-Beşir, 1996'daki seçimleri yeniden kazandı.

Sen sadece aynasin...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Ekim 2013       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Sudan tarihi tamamen elden geçmeli çünkü hangisi yazarsa yazsin Sudan'in 9 temmuz 2011 tarihinde Güney Sudan ile bölündügünü ve artik 2503000 veya 2506000 km2 ile Afrika'nin en büyük ülkesi olmadigini ve su anda sadece 1886068 km2 oldugunu bilmeli,yani konu düzeltilmeli üstelik biri yazmis 2012'de digeri yazmis 2013'de. Mustafa

Konu güncel olmadığı için kapatılmıştır.

Güncel konuları için lütfen tıklayınız.
Kuzey Sudan ve Kuzey Sudan Tarihi
Güney Sudan ve Güney Sudan Tarihi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Ekim 2013 / _Yağmur_ Tarih
2 Şubat 2015 / _Yağmur_ Tarih
4 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
23 Eylül 2010 / LaSalle X-Sözlük