Arama

Kamerun ve Kamerun Tarihi

Güncelleme: 11 Temmuz 2012 Gösterim: 4.033 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kamerun
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kamerun (İngilizce: Cameroon; Fransızca: Cameroun), resmî adı Kamerun Cumhuriyetiİngilizce: Republic of Cameroon; Fransızca: République du Cameroun) Orta Afrika'nın batısında bulunan bir ülke. 1960 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Nüfusu 13.521.000, yüzölçümü 475.442 km2'dir. Güneybatısında Gine Körfezi, kuzeybatısında Nijerya, kuzeydoğusunda ÇadOrta Afrika Cumhuriyeti, güneyinde Kongo, Gabon ve Ekvator GinesiYaunde'dır. En büyük şehri ve limanı Duala'dır. Başkent Duala olması ile karşı karşıyadır. ( Gölü, doğusunda bulunmaktadır. Başkenti
Yaklaşık 325 km'lik dar bir kıyısı vardır. Kamerun tropik bir bölgede bulunmasından dolayı ortalama yıllık sıcaklığı 21-28 C° arasındadır.
Kamerun'da Bantu dillerini konuşan 100'den fazla değişik insan topluluğu yaşar.

Tarihi

15. yy. başlarında bölgeye gelen Portekizli işgalciler burada koloniler kurmaya başladı. Bölge halkını köle ticaretinde kullanmaya başladılar. 1864 yılında Alman sömürgesi olan Kamerun, I. Dünya Savaşı'nı Almanya'nın kaybetmesi ile İngiltere ve Fransa arasında paylaşıldı. İlk bağımsızlık hareketi 1961 yılında federal cumhuriyetin ilanı ile oldu. 1972 yılında bütün ülke bir merkeze bağlandı ve tam bağımsızlık ilan edildi.

Ekonomisi

Başlıca tarım ürünleri, tatlıpatates ve mısır olan Kamerun'da: muz, kauçuk, palmiye yağı, kakao, kahve ve pamuk da üretilir. Boksit en önemli yeraltı zenginliğidir. Ağır sanayisi olmamakla birlikte, endüstrisi kâğıt ve kereste üzerine kuruludur.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
9 Mayıs 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
KAMERUN, Afrika'nın batısında yer alan bir ülkedir. Gine Körfezi'nde yaklaşık 325 kilometrelik dar bir kıyısı vardır. Kuzeybatı sınırı boyunca sarp sıradağlar uzanır. Kuzeyinde Çad Gölü vardır. Sıradağlardaki bir geçitten batıya, Nijerya içlerine doğru akan Benue Irmağı orada Nijer Irmağı ile birleşir. Öbür önemli ırmağı Sanaga ise Atlas Okyanusu'na dökülür. Denize doğru uzanan sıradağların sonunda etkin bir yanardağ olan Kamerun Dağı yükselir; 4.070 metrelik doruğuyla Batı Afrika'nın en yüksek dağıdır. Kamerun Da-ğı'nın batı yamaçları dünyada en çok yağış alan yerlerden biridir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kamerun bütünüyle tropik bölgede yer aldığından çok sıcak bir iklimi vardır. Yıllık ortalama sıcaklık 21°C ile 28°C arasında değişir. Kıyı şeridi dışında ülke bir yayla görünümündedir.

Kamerun'daki yağmur ormanlarında goril, şempanze, mandril ve duiker adı verilen antiloplar yaşar. Zengin bir bitki örtüsüyle kaplı ormanlarda fil ve babunlar vardır. En kuzeyde ise az sayıda zürafa, kara gergedan ve boğa antilopuna rastlanır. Kamerun'da ayrıca zehirli yılanlar ve dev kurbağalar görülür. Ülkenin kuzeyi dışında kalan bölgelerde çeçe sineği sığır yetiştiriciliğini büyük ölçüde engellemektedir.


Kamerun'da Bantu dilleri konuşan 100'den fazla değişik insan grubu yaşar {bak. Afrika DİLLERİ). Güneydeki ormanlarda Pigmeler bulunmaktadır.
Başlıca tarım ürünleri darı, mısır ve tatlıpa-tates olan Kamerun'daki büyük çiftliklerde muz, kauçuk, palmiye yağı, kakao, kahve ve pamuk üretilir. Boksit ülkenin en önemli maden kaynağıdır. Ülke ekonomisinde tarım kadar önemli olmayan sanayi, daha çok petrol, kereste ve kauçuk gibi hammaddelerin işlenmesine dayalıdır. Bundan başka kâğıt, taşıt lastiği ve yapay gübre fabrikaları vardır. Edea yakınlarında hidroelektrik santrallar ve alüminyum işleme tesisleri bulunmaktadır. Kamerun'un başkenti Yaunde'dir, ama ülkenin en kalabalık kenti Kamerun Irmağı üzerindeki başlıca liman olan 852.700 (1985) nüfuslu Duala 15. yüzyıl sonlarında Kamerun'a gelen ilk Avrupalılar Portekizliler'di. Şeker plantasyonları kuran Portekizliler köle ticaretine başladılar. 1884'te Alman sömürgesi olan Kamerun, I. Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere ve Fransa arasında paylaşıldı. 1961'de iki bölgeli bağımsız bir federal cumhuriyet oldu. 1972'de ise federal yönetime son verildi ve ülke merkezi bir yönetim altında birleştirildi.

Resmi Adı: Kamerun Cumuriyeti.
Kuruluşu: 01 Ocak 1960
Yüz Ölçümü: 465.458 km2.
Nüfus: 11.206.000 (1988). (1992): 12.662.000.
Yönetim: Cumhuriyet.
Başkent: Yaoundé
Başlıca Kentler ve Nüfusları: (1989): Duala (810.000), Yuandâ (649.000), Garua (142.000), Marua (123.000), Bafussam (113.000).
Doğal Yapı: Batıda, Batı Afrika'nın en yüksek noktası ve etkin bir yanardağ olan Kamerun Dağı'nı da içine alan sıradağlar, ülkenin kuzey ucunda ise Çad Gölü yer alır.
Dışarıya Satılan Başlıca Ürünler: Kakao, petrol, kahve, alüminyum, kereste, pamuklu dokuma, kauçuk, muz.
Eğitim: Devlet okullarında eğitim parasızdır. Halkın yüzde 51'i hiç eğitim görmemiştir.

Yaygın grevler ve protesto gösterileri karşısında, Başkan Paul Biya çok partili sisteme geçiş konusunda tavır değiştirmek zorunda kaldı. Temmuz 1990'da toplanan ulusal konferans insan haklarını güvence altına alacak yasaların hazırlanması, basın özgürlüğünün sağlanması ve muhalefet partilerinin yasallaşması çağrısında bulundu. Yıl sonuna gelindiğinde siyasal tutukluların çoğu serbest bırakılmıştı. Ama bütün bu gelişmeler şiddet hareketlerinin 1991 'de de sürmesini önleyemedi. Yirmi beş kadar muhalefet partisine yasallık tanınmasına karşın, başkanın yeni bir ulusal konferans toplamaya ve seçimlere gitmeye yanaşmaması, yıl boyunca genel grevlere, toplu tutuklamalara ve pasif direniş eylemlerine yol açtı. Başkan Biya Eylül 1991'de muhalefet partilerinin etkinliklerini durdurdu ve beş gazeteyi kapatarak yöneticilerini tutuklattı. Daha sonra Batılı ülkelerden gelen baskıların da etkisiyle muhalefet partilerinin etkinliklerine yeniden izin verildi.
Ülkede 32 yıldan bu yana ilk çok partili parlamento seçimleri Mart 1992'de yapıldı. Seçimlerde 88 sandalye kazanan Paul Biya' nın önderliğindeki Kamerun Demokratik Halk Hareketi, 6 sandalye kazanan Cumhuriyeti Koruma Hareketi'nin de desteğini alarak iktidarını korudu. Bazı bağımsız gazete ve dergilerin yayımının durdurulması, ülkede basın üzerindeki sansürün sürdüğünü ortaya koydu.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kamerun
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(Fr.: Cameroun, İng.: Cameroon), Batı Afrika'da devlet. Gine Körfezi kıyılarından, kuzeyde, dar bir şerit hâlinde Çad Gölü'ne dek uzanır. Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Gabon ve Ekvator Ginesi ile sınırlanır. Başkenti Yaoundé; öteki önemli kentleri Douala, N'Gaoundéré'dir. Resmî dili olan Fransızca ve İngilizcenin yanı sıra 100 kadar yerli dili ve lehçesi konuşulur. Güney Kamerun (kıyı ve kıyıya yakın bölgeler) sıcak, çok nemli ve yağışlıdır; yoğun ormanla kaplıdır. Burada volkanik Kamerun Dağları (en yüksek yeri 4.070 m.) vardır ve yılda 2-4 m. yağış alır. Ülkenin en gelişmiş bölgesi Güney Kamerun'dur. Orta Kamerun daha az yağışlıdır (yılın yarıya yakın kısmı kuraktır). Adamaoua Dağları'na kadar uzanan Orta Kamerun'da savanlar yayılır. Daha kuzeyde, Çad Gölü'ne komşu bölüm kuraktır. Nüfus karışıktır: Kuzeyde Araplar, Bororolar; ortada Sudanlılar ve güneyde Bantular yaşar. Kamerun, tarım ürünlerinin çeşitliliğiyle ilgiyi çeker. Başlıcaları: Kakao, kahve, muz, yerfıstığı, kauçuk, pamuk tohumu, darı, bitkisel yağlar ve orman ürünleridir. Yeraltı kaynakları içinde kalay ve altın oldukça önemlidir. Güneyde kıyı bölgesinde, özellikle Edéa-Douala arasında bazı endüstri kuruluşları yer alır. Bunlar içinde üçü önemlidir: Alüminyum, kimya ve dokuma (Gine'den getirilen boksiti işleyen fabrika, yılda 40-50 bin ton alüminyum üretir). Az gelişmiş Afrika ülkeleri içinde hidroelektrik üretimi en yüksek düzeyde olanlardan biridir (2.2 milyar kws. kadar 1985). Başlıca ulaşım yolu, 1974'te işletmeye açılan ve Yaoundé'yi kuzeyde N' Gaoundéré'ye bağlayan demiryoludur. Kamerun kıyılarına ilk gelen Avrupalılar, Portekizlilerdir (15. yüzyıl). 17. yüzyıldan itibaren, bazı denizci Avrupa ülkeleri, bu kıyılarda fildişi ve köle ticareti yapmaya başladılar. Kamerun, 1884'ten itibaren Almanya'nın egemenliğine girdi (bu olayda, ünlü Alman kâşifi Nachtigal'in ülkedeki coğrafî keşiflerinin önemli payı vardır). 1911'de Alman yönetimi, Fransa ve İngiltere yararına zayıfladı ve 1919 Versailles Antlaşması'na göre Kamerun, büyük bölümü Fransa'nın olmak üzere Fransa ve İngiltere arasında paylaşıldı. Fransız Kamerunu (432.000 km2), 1958'de iç işlerinde özerklik ve 1960'ta da tam bağımsızlık kazandı. 1961'de yapılan halkoylaması sonunda İngiliz Kamerunu'nun (90.000 km2) kuzeyi Nijerya ile birleşti; güneyi ise eski Fransız Kamerunu'na katıldı. 1972 yılında yapılan referandum sonucunda Kamerun Cumhuriyeti kuruldu. Başkanlık sistemiyle yönetilen tek partili bir cumhuriyettir.
In science we trust.

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap