Arama

Zabıtalar

Güncelleme: 2 Ekim 2006 Gösterim: 6.377 Cevap: 0
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
ZABITA

Sponsorlu Bağlantılar
Belediye Zabıta Müdürlüğü,belediye sınırları içinde şehrin düzenini,sağlık,huzurunu ve yetkili organların bu amaçla alacakları kararların yürütülmesini sağlamak ve korumakla;Belediye suçlarının işlenmesini önleyici tedbirleri almakla ve işlenen belediye suçlarını takiple mükellef bir birimdir. Belediye Zabıta Müdürlüğü doğrudan doğruya Belediye Başkanına bağlı bir birimdir.Zabıtanın görevleri çok kapsamlı olup şikayetleriniz için ALO 153 Nolu telefonu arayabilirsiniz.


BELEDİYE ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ’nün GÖREVLERİ :


1- Kanun,tüzük ve yönetmeliklerce verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
2- Belediyenin Zabıta yönetmeliğinde yer alan görev ve hizmetleri yerine getirmek.
3- Belediye Meclisi ve Encümenince alınan ve uygulanması zabıtayı ilgilendiren kararları,emir ve yasakları uygulamak,sonucu izlemek.
4- Belediye Başkanının ilgili emirlerini yerine getirmek.
5- Belediye suçunun işlenmiş olması halinde ilgili mevzuatın öngördüğü müeyyidelerin uygulanması için Zabıt Varakası tanzim etmek.
6- Ulusal tatil,genel tatil ile özellik taşıyan günlerde yapılacak olan törenlerin gerektirdiği hizmetleri görmek.
7- Korunması belediyeye ait Abide ve mabetler ile tarihi ve turistik eserleri muhafaza etmek,her ne şekilde olursa olsun zarara uğratılmalarına meydan vermemek.
8- Yolda hastalanan,kazaya uğrayanlara yardım etmek.
9- Dilenenleri men etmek.
10- Sabah erken ve akşam geç saatlerde aşırı gürültü yaparak etrafı rahatsız edenlere mani olmak.
11- Cadde,sokak ve meydanlarda,parklarda ve kamuya açık alanlarda belediyeden izin almadan satış yapan seyyar satıcılara mani olmak.
12- Belediyece işgaline izin verilmeyen cadde,sokak,arsa ve kaldırımları,kamuya açık alanları işgal edenlere mani olmak.
13- Yol,su kanalizasyon gibi tesislerdeki arızaları görüldüğünde,haber alındığında ilgililere bildirmek.
14- Şehre yabancı olan kimselere yol göstermek,yardımcı olmak.


BELEDİYE ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ’nün YETKİLERİ :

1- Umuma açık yerlere girmeye,burada gerekli kontrolleri yapmaya sahip ve işletenlerinden bilgi almaya,belge istemeye ve haklarında tutanak düzenlemeye.
2- Kapalı olması gerekirken açık olduğu tespit edilen yerlere girmeye,mevzuata aykırı davranan ilgililer hakkında tutanak düzenlemeye.
3- Belediye suçu işleyen kimseler hakkında Belediye Meclisi,Belediye Encümen kararları muvazenesinde işlem yapmaya.
4- Boşaltılması,yıktırılması hususunda yetkili merci ve emirleri bulunan ev,yapı ve müesseselere diğer görevlilerle birlikte girmeye.
5- Savaş ve olağan üstü hallerde yangın,deprem ve su baskını gibi hallerde zaman kaybına tabi olmaksızın ev,dükkan ve müesseselere girmeye.
6- Belediye emir ve yasaklarına aykırı davranışları sebebiyle haklarında yasal işlem yapılmak istenen fakat bu isteğe direnen,kimliğini açıklamak istemeyen kimseleri zorlada olsa polise götürmeye.
7- Belediye zabıtasının yetkilerini kullanmaya mani olmaya çalışanlar hakkında tutanak düzenlemeye.
8- Belediye mallarına (taşınır-taşınmaz) vuku olacak tecavüzleri usulünce önlemeye.
9- Umumi yerlerde belediye nizamlarına aykırı seyyar satışta bulunan kimseleri,başkalarının ticarethane önlerini de kapatacak şekilde kaldırım,tretuvar vb. izinsiz işgal edenleri men etmeye.
10- Motorlu kara taşıtları ile herkesin gelip geçişine engel teşkil edecek şekilde park etmelerini önlemeye.
11- Umumi yerlerde aşırı derecede gürültü yapanları,yerleri ve havayı kirletenleri tembih etmeye,uymayanları da men etmeye yetkilidir.


BELEDİYE ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ’nün SORUMLULUKLARI :


1- Belediye zabıta personeli görevlerine ilişkin kanun,yönetmelik ve emirleri bilmekle ve hizmetlerini bunların hükümleri dairesinde yapmakla,görevlerin yerine getirilmesi sırasında birbirlerine yardım etmekle yükümlüdür.
2- Müstakil görevi olan memur yalnız başına bu hizmetinden sorumlu olduğu gibi, ortaklaşa görev sahibi olanlar görevlerinden dolayı müşterek sorumludur.
3- Belediye zabıta personeli üstünden aldığı emri anayasa,kanun,tüzük veya yönetmelik hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez.Bu aykırılığı üstüne bildirir,ancak üstü emrinde ısrar eder ise ve yazı ile bildirirse emri yerine getirilir.Bu halde emri yerine getiren sorumlu olmaz,emri veren sorumludur.
4- Belediye zabıta personeli,belediye dairelerince gizli tutulması gereken işleri ifşa
Edemezler.
5- Belediye zabıta personeli işten hep birlikte çekilemezler.
6- Belediye zabıta personeli mesai dahilinde kılık,kıyafet talimatnamesine uygun
Giyinmek zorundadır.