Arama

1 Nisan

Güncelleme: 1 Nisan 2009 Gösterim: 2.761 Cevap: 3
Asi-BeL - avatarı
Asi-BeL
Ziyaretçi
6 Kasım 2006       Mesaj #1
Asi-BeL - avatarı
Ziyaretçi
1 Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 91. (Artık yıllarda 92.) günüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada olup bitenler
* 1564 - İlk şakalar Fransa'da yapılmaya başlandı. Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan Nisanın 1'i, yerini yeni yılbaşı 1 Ocaka bırakmaktaydı. Nisanın birinde yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler, çeşitli şakalar yapmaya başladılar. Fransızlar, bu şakalara Poisson D'avril (Nisan balığı) adını verdiler.
* 1778 - Oliver Pollock, doların simgesini yarattı.
* 1924 - Münih'teki darbe girişimi dolayısıyla Nazi lideri Adolf Hitler 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* 1939 - İspanya'da milliyetçiler İspanya İç Savaşı'nın resmi olarak bittiğini açıkladılar.
* 1949 - Newfoundland, Kanada'ya katıldı.
* 1950 - BM, Kudüs'ün ikiye bölünmesi planını kabul etti.
* 1957 - Batı Almanya'da bilim adamları nükleer silahlar üzerine çalışmayı reddetti.
* 1958 - Kıbrıs'ta EOKA'cılar İngilizlere savaş ilan etti. EOKA'nın lideri Grivas Türklere de gözdağı verdi.
* 1964 - Başpiskopos Makarios'un Kıbrıs Türk Alayı'nın garnizonuna dönmesi önerisi Türk hükümetince 1 Nisan 1964 günü reddedildi.
* 1976 - Apple Computer 1 Nisan 1976'da kuruldu.
* 1979 - İran'da yapılan referandum sonuçlanmadan Humeyni İslam Cumhuriyeti'ni ilan etti.

Türkiye'de olup bitenler
* 1921 - Metristepe'deki 102uncu Yunan Tümeni'nin geri çekilmesinin ardından taarruza geçen Türk birlikleri, İkinci İnönü Savaşı'nı kazandı.
* 1926 - 30 Ağustos'un, Zafer Bayramı olarak kutlanması hakkındaki kanun kabul edildi.
* 1928 - Ankara Borsası Maliye Bakanı Fuat Ağralı tarafından açıldı.
* 1948 - İstanbul Fındıklı'daki Güzel Sanatlar Akademisi binası yandı.
* 1949 - Türkiye İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine katıldı.
* 1954 - Halka ucuz gıda sağlamak amacı güden Migros şirketi kuruldu.
* 1961 - 27 Mayıs'tan sonra faaliyetleri yasaklanan siyasi partilerin faaliyetleri kısmen serbest bırakıldı.
* 1963 - Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar intihar edeceğini açıkladı.
* 1969 - Münir Nurettin Selçuk'un Amerika'da verdiği konser 525 televizyon tarafından naklen yayınladı.
* 1971 - Robert Kolej olaylar nedeniyle 4 günlüğüne kapatıldı.
* 1979 - Balıkçılar 1 Nisan gününü Balık Bayramı ilan etti. Kumkapı'da 2 saat içinde halka 1,5 ton balık dağıtıldı.
* 1980 - May Yayınları sahibi Mehmet Ali Yalçın yayıncıların kağıt sorunuyla ilgili olarak Ankara'da Sanayi ve Teknoloji bakanıyla görüşürken kalp krizi geçirerek öldü.
* 1981 - Milli Güvenlik Konseyi emniyet mensuplarıyla çarşı ve mahalle bekçilerinin dernek kurmasını yasakladı.
* 1988 - Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinin dağlık kesiminde çıkan çatışmada 20 PKK militanı ile bir binbaşı ve bir er öldü.
* 2005 - 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, sinema sanatçısı Sophia Loren'e verildi.
* 2005 - 10 yıldır süren 61 sanıklı Hizbullah davasında 22 tetikçi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1 Nisan Şakaları'nın Tarihi
1564 yılında Fransa kralı IX Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX. Charles'in bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a bütün aptalların günü adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya yayıldı..
Sponsorlu Bağlantılar

Ve 1 Şaka

1 Nisan’da, genellikle küçük şakalar yapılmakla birlikte, bazen büyük şakalara da tanık olabilirsiniz. 1996 yılında Amerika’da Meksika yemekleri satan Taco Bell adlı lokantalar zinciri, hükümetten ünlü Özgürlük Çanı'nı satın alarak adını da Taco Özgürlük Çanı olarak değiştireceğini duyurdu. Bunun 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan yüzlerce kişi protestoda bulundu ve şirket birkaç saat içinde, sadece şaka yaptığı ilan etti.


Don't Know
nostaj - avatarı
nostaj
Ziyaretçi
27 Eylül 2007       Mesaj #3
nostaj - avatarı
Ziyaretçi
Msn SurprisedMsn SurprisedMsn Surprised1 nisan sakasinin kokeni nedir
1564 yılında Fransa kralı IX Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önce
Avrupada yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX
Charles'in bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine
devam ettiler.1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak
nitelendirdiler.1 Nisan'a bütün aptalların günü adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz
hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar
sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin
parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya yayıldı.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
1 Nisan Şaka Günü

Tarihçesi
Bu konuda değişik rivayetler vardır. Bunlardan biri şöyledir:
İlk olarak eski Romalılar’ın Hilarya, Hintliler’in ise Huli festivallerinde görülen şakaların, daha sonra 1564 yılında Fransa’da yapılan takvim düzenlemesi ile gelenek haline geldiği sanılıyor. Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reform ile yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alınır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir. Bu gelenek, 18. Yüzyıl’da İngiltere ve İskoçya’ya, oradan da Amerika’ya yayılır. Amerikalılar 28 Aralık’ı “Şaka Günü” olarak ilan ederler.

En iyi on şaka
Online şaka müzesinin en iyi on şaka listesi şöyledir (“museumofhoaxes.com”):
  1. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin 1957’deki “Panorama” adlı programında, aşırı ılık geçen kış ve spagettilere saldıran böceklerin ortadan kalkması sayesinde, İsviçreli köylülerin ağaçlarından görülmemiş spagetti rekoltesi elde ettiği bildirildi. Bunun üzerine binlerce İngiliz telefona sarılarak, evlerinde nasıl spagetti yetiştirebileceklerini sordu.
  2. Amerikan Sports Illustrated dergisi, 1985’te, beyzbol topuna saatte 270 km hızla vuran ve New York Mets takımına transfer olacak Sidd Finch adlı hayali oyuncunun haberini yazdı. Makalede, oyuncunun bu yeteneğini bir Tibet manastırında idman yaparak elde ettiği yazıldı.
  3. 1962’de İsveç’in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan’da çıkan bir teknisyen, yeni ve çok basit bir teknoloji sayesinde izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesi verdi. Bu yöntem ekranın önüne bir naylon kadın çorabı germekti ve yüz binlerce kişi bu öneriyi gerçekten denedi.
  4. 1996’da Amerikan fast food zinciri Taco Bell’in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan ve Philadelphia’da bulunan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halka arasında infial yarattı.
  5. 1977’de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu’ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı. Ekte cumhuriyeti oluşturan “Yukarı Kasa” ve “Aşağı Kasa” adalarının kültür ve coğrafyası ayrıntılarıyla anlatıldı.
  6. 1992’de sol eğilimli NPR (ulusal halk) radyosu, Richard Nixon’ın “Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım” sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı. Nixon’ın sesini taklit eden kişi çok başarılı bulundu.
  7. 1998’de “Bilim ve Akıl için Yeni Meksikalılar”, Alabama eyaletinin, Pi sayısını “İncil’den bir anlam katmak” amacıyla 3,0 olarak değiştirdiğini belirten açıklama yayınlamıştı.
  8. Yine 1998’de fast food zinciri Burger King, USA Today gazetesine verdiği tam sayfa ilanla, ünlü “Whopper” hamburgeri yerine solak 32 milyon Amerikalı için “Solaklar için Whopper” ürününü çıkaracağını açıklamış, ardından yeni hamburger için yüz binlerce başvuru aldığını bildirmişti.
  9. 1995’te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika’da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıklamıştı.
  10. 1976’da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47’de Pluton Jüpiter’in arkasında geçerken sıradışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore’un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulanmıştı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

18 Nisan 2012 / danger4254 Arşive Kaldırılan Konular
1 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük