Arama

Atkuyruğu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 11 Mart 2012 Gösterim: 4.789 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
10 Nisan 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Atkuyruğu

Sponsorlu Bağlantılar
(Equisetum arvense), kırkilitotu, zemberekotu, çamotu, kırkboğum, tilkikuyrığu ve katırkuyruğu olarak da tanınır. İlkbahar başlangıcında, derinlere kök salmış olan köksaptan, önce spor taşıyıcı kahverengi başak sapları çıkar. Düzgün yapılı küçük çam ağaçlarını andıran 40-50cm boyundaki yeşil yaz kuyruğu ise daha sonra çıkar. Çok yıllık, otsu ve çiçeksiz bitkilerdir. Gövdesi silindir biçiminde, dallı veya dalsız, yeşil veya esmer-yeşil renkli, sert ve içi boştur. Yaprakları çok küçük, pul biçiminde ve sivri uçludur. Spor ile çoğalırlar.Spor keseleri verimli gövdelerinin uçlarında başak şeklinde toplanmışlardır. Türkiye'de 7 kadar türü yetişmektedir. Saponin, %60-70 silisilik asit, potasyum tuzları, tanen ve az miktarda alkaloitler (palustrin, nikotin ve diğerleri) içerirler. Atkuyruğu, tarlalarda, dere kıyılarında ve eğimli arazilerde yetişir. Balçıklı toprakta yetişenleri en şifalı olanlarıdır. Yetiştiği yere göre %60-70 silisik asit içerir ve bu oran onun şifalı etkinliğini arttırır. Doğal olarak, yapay gübre kullanılan tarlalardan toplanılmaması gerekir. Dalları en ince olan atkuyruğu cinsi genellikle ormanlarda ve orman kıyılarında yetişir. Bu cins de şifalıdır. Bataklık, karasuluk yerlerde ve dağlık meralarda (Equisetum hiemale) ise yalnızca dıştan, banyo katkısı (oturma banyosu) olarak kullanılmalıdır! Genç sürgünleri yiyen hayvanlarda, kan işemesi ile belirlenen zehirlenmeler görülür. Özellikle sığır ve atlar bu bitkiye karşı duyarlıdır. Kurutma ile zehirlilik etkisi azalmaz. İnsanlarda da aynı şekilde zehirlenme belirtileri görülmektedir. Bu nedenle dikkatle kullanılması ve belirtilen miktarların üzerinde kullanılmaması gereken bir drogdur. Çayı yapılacak bitkilerin, tarlalardan, orman kıyılarından ve dere Çay için toplanacak bitkiler (Equisetum arvense), 25-60 cm yükseklikte ve sapı 3-6 mm civarında olan türlerdir. Mayıs-Haziran döneminde, henüz canlı yeşil rengini korurken, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. İğne yapraklar gövdeden kolayca ayrıldığında kuruma tamamlanmış olur. Yapraklar ovuşturularak saptan ayrılır vebir örgüye serilerek 1-2 gün boyunca tam olarak kurumaya bırakılır. Sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır

Bu bitki, özellikle mesane ve böbrek hastalıklarında sağladığı başarılar sayesinde eski çağlardan beri tanınmaktaydı. Atkuyruğu, mesane ve böbrek rahatsızlıklarında, taş ve kum rahatsızlıklarında, benzeri bulunamaz ve yeri doldurulamaz bir şifalı bitkidir. Böbrek kumu, böbrek ve mesane taşlarında, sıcak atkuyruğu tam banyoları alınır ve aynı zamanda da atkuyruğu çayı içilir ve basınçlı bir biçimde boşaltabilmek için, idrar elden geldiğince tutulur. Taş, bu durumda genellikle düşürülür. Atkuyruğu oturma banyoları, dıştan yaptığı etki ile böbreklerin kan dolaşımını yoğunlaştırarak, onların gözler üstündeki basınçların azalmasını ve böylece görme bozukluklarının giderek düzelmesini sağlar. Kaşıntılı egzamalarda, kabuklu, iltihaplı, kılları dökülmüş olsa bile, atkuyruğu kaynama suyu ile yapılan banyolar veya kompresler büyük yardım sağlar. Kaynama suyu ile yapılan yıkamalar ve banyolar, dolamalara, bacaktaki açık yaralara, işleyen eski yaralara, çıbanlara, fistüllere, kıl dibi iltihaplarına karşı başarılıdır. Dinmeyen burun kanamalarında, bitki kaynama suyu soğutulduktan sonra, kompres biçiminde buruna uygulanır. Atkuyruğu çıban otu ile eşit karıştırılarak kullanıldığında, kan temizleyici özelliği sayesinde, atardamar sertliğine ve unutkanlığa karşı başarılı olacaktır. Kepekli saçlar, atkuyruğu kaynama suyu ile her gün yıkanır ve saç diplerine zeytinyağı ile friksiyon (ovarak sürme) yapılır. Kepekler kısa sürede yok olacaktır. Binbirdelikotu ile eşit oranda karıştırılarak demlenen atkuyruğu çayı günde 1-2 bardak içilip, akşamları da kuru yemek yendiğinde, yatağa işeme olayı önlenebilir.Bu çay aynı zamanda, bademcik iltihabı, ağız boşluğu ve dişeti kanamalarında ve iltihaplarında, fistüllerde ve polüplerde gargara biçiminde kullanılır. Kadınların beyaz akıntılarında, atkuyruğu oturma banyoları alınmalıdır.

Kullanım Biçimleri
Çay Hazırlamak
Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki (ince saplı olan 3-6 mm, 25-60 cm yükseklik), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 15-20 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilir.
Oturma banyoları
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, en iyisi, bataklık ve karasuluk yerlerde yetişen kalın saplı ve uzun boylu bitkinin (1-2 m) kullanılmasıdır. Bir banyo için, beş litrelik bir kova dolusu bitki gerekmektedir . Oturma banyolarında, böbrekler suyun içinde kalmalıdır. Banyo süresi 20 dakikadır. Banyodan sonra kurulanılmaz ve bir bornoza sarınarak bir saat kadar yatakta terlendikten sonra kurulanılarak, kuru iç çamaşırı giyilir. Oturma banyosu suyu, sonradan ısıtılarak, iki kere daha kullanılabilir. 4-5 litrelik bir kova dolusu taze bitki veya 100g kurutulmuş bitki, akşamdan 3-4 litre suya yatırılır. Ertesi gün kaynama derecisine kadar ısıtılır ve süzüldükten sonra küvet içindeki banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 20 dakikadır! Banyo suyu böbreklerin üstüne çıkmalıdır. Banyodan sonra kurulanılmamalı ve bir bornoza sarınarak yatakta dinlenilmelidir.
Bitki Buğu Kompresi
ki avuç dolusu ince kıyılmış bitki bir süzgece koyularak, içinde su kaynamakta olan bir kabın üstüne yerleştirilir ve üstü kapatılır. Kompresin soğumamasına özen göstermek gerekir! Birkaç saat veya gece boyunca etkilememeye bırakılır.
Lapa kompresi
aze bitki iyice yıkanır ve bir tahta tablanın üstünde lapa haline gelene kadar ezilir.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atkuyruğu tarlalarda, yol kenarlarında, demiryollarında yetişir. Kil açısından zengin topraklarda yetişenleri şifalı özelliği en fazla olanlardır. Yetiştiği yere göre %3 ila % 16 arasında değişen, kendisini değerli kılan silisik asit içerir.
Kimyasal gübrelerle beslenmiş topraklarda yetişenler kullanılmamalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Orman atkuyruğu denilen (Equisetum sylvaticum), orman kenarlarında yetişen cinsi de şifalı özelliklere sahiptir.
Şifalı bitkilerle tedavide oldukça tanınan atkuyruğu, kan akışını düzenleyici etkisi, böbreklerdeki ve mesane sorunlarındaki başarısı ile tanınır. Fakat zamanla değeri unutulmuştur. Meşhur herbalist Abbe Kneipp tarafından tekrar itibarını kazanmıştır. Bitkinin kanamalarda, mesane ve böbrek rahatsızlıklarında, kum ve taşlarda benzersiz ve yeri doldurulamaz olduğunu söyler.
Kapanmayan yaralar, kanser benzeri tümörler ve bacak ülserinde paha biçilemezdir. Kötü olan herşeyi temizler ve def eder.
Sık sık nemli, sıcak bitki, nemli bezlerin arasına konularak hasta bölgeye uygulanır.
Abbe
Kneipp der ki: "Belli bir yaştan sonra her insan yıl boyunca her gün bir bardak atkuyruğu çayı içmeli böylece romatizma kaynaklı ağrılar, gut ve sinirsel rahatsızlıklar kaybolur ve sağlıklı bir yaşlılık geçirilir."

Faydaları
  • Atkuyruğu çay olarak içilirse en güçlü kanama ve kan kusmalarını kısa zamanda neredeyse hemen durdurur. Ağrılı mesane nezlesinde ve kramp gibi ağrılarda eğer hasta bornoz giyip atkuruğu buhar banyosunda 10 dakika durup buharın mesaneye gitmesini sağlarsa atkuyruğu kaynama suyu gibi bir ilaç yoktur. Bir kaç kere tekrarlayın kısa sürede rahatlarsınız.
  • Aniden ağrılı idrar sorunu yaşayan yaşlı insanlar eğer atkuyruğu buhar banyosu alırlarsa bir doktorun sonda kullanmasından daha fazla fayda göreceklerdir.
  • Böbrek ve mesanedeki kum ve taşlar için sıcak atkuyruğu oturma banyoları alınır ve aynı zamanda ılık atkuyruğu çayı yudumlanır, idrar biraz tutulur ve daha sonra kolayca boşaltılır. Bu şekilde taşlar düşecektir. Bu tedaviyle böbrek taşları ağrısız olarak düşer.
  • Diğer diüretik tedaviler başarızılığa uğrarken atkuyruğu işe yarar mesela; kalp zarında su toplanması (perikardiyal effüzyon), akciğer zarında su toplanması (plorezi) veya böbrek sorunlarında.
  • Böbrekler ve mesane için dahili ve harici olarak harika bir ilaçtır. Böbrek içi iltihabında (piyelit) sadece banyosu çok işe yarar.
  • Zor bir doğumdan sonra genç anneler bazen görme bozuklukları yaşarlar sebep genelde böbreklerden kaynaklanır.
  • Oturma banyoları böbrekleri çalıştırır ve gözlerdeki tansiyonu alır ve böylece gözlerdeki sorun yavaş yavaş kaybolur.
  • Alman doktor Bohn bu bitkiyi çok över: "Atkuyruğunun bir tarafında kanama için bir ilaç diğer tarafında böbrek için bir ilaç vardır. Çayını içtikten sonra büyük miktarda koyu idrar kolayca atılır. İdrar kaçırma için hızlı ve etkili bir ilaçtır."
  • Diğer diüretikler çalışmazsa, bütün bitki çaylarından kaçınılır ve 5-6 bardak atkuyruğu 4-5 gün boyunca yudumlanarak içilir.
  • Kaşıntılar için iltihaplanmış veya kabuk bağlamış olsalar bile at kuyruğu kaynama suyuyla yapılan kompresler ve yıkamalar faydalıdır.
  • At kuyruğu yıkamaları ve banyoları tırnak yatağı iltihaplanması, ayaklardaki çatlaklar, iltihaplı yaralar, tümörler, kemik çıkıntıları, fistüller ve uçuklarda da faydalıdır. Haşlanmış bitki ılık iken bir beze sarılıp kompresler de yapılabilir.
  • Ağrılı basur ve basur memeleri için atkuyruğu lapası kullanılır.
  • Burun kanamalarında at kuyruğu kaynama suyuyla kompres yapılır.
  • At kuyruğu akciğer, rahim, mide ve hemoroid kanamalarında faydalıdır. Kaynama suyu hazılanırken kullanılan bitki bu durumlarda daha fazla olmalıdır. Normalde bir bardak su için 1 çay kaşığı bitki kullanılırken kanamalar için 2-3 kaşık kullanılmalıdır.
  • Atkuyruğu ve çıbanotu karışımı damar sertleşmesinde ve unutkanlıkta kan temizleyici etkisi sayesinde güzel bir koruyucudur.
  • En iyi kanserden koruyucu olarak tanımlanabilir.
  • Atkuyruğu tentürü terleyen ayaklar için mükemmel bir ilaçtır. Bu tentür güzelce yıkanıp kurulanmış ayağa sürülür ve kahvaltıdan yarım saat önce aç karna bir bardak atkuyruğu çayı içilir.
  • Ayak banyoları da ayak terlemeleri için faydalıdır.
  • Kepeğe karşı, saç atkuyruğu kaynama suyuyla yıkanır ve başa iyi kalite bir zeytinyağıyla beraber masaj yapılır, kepek kısa zamanda kaybolur.
  • Günde iki bardak at kuyruğu ve sarı kantaron çayı akşam sıvı almadan yatmak şartıyla yatak ıslatmaya son verir.
  • Bu çay bademcik iltihabı ağız boşluğu iltihabı, ağız mukozası iltihabı diş eti kanama ve iltihapları, damak ve boğaz fistüller için gargara olarak kullanılabilir.
  • Kadınlardaki beyaz akıntı için oturma banyoları yapılır.
  • Unutmayın at kuyruğu kronik bronşit ve akciğer tüberkülozu için en iyi ilaçlardan biridir.
  • İçeriğindeki silica sayesinde, çayı düzenli içilirse ciğerlerin iyileşmesini sağlar ve zaafiyeti yok eder.
  • Avusturyalı biyolog Richard Willfort'un son araştırmalarına göre at kuyruğunun uzun süre kullanılması tümörleri durdurur ve yok eder.
  • Karında ve anüsteki poliplerin tedavisinde de yardımcıdır. Her iki durumda da daha çok fayda sağlamak için atkuyruğu buhar banyoları ve oturma banyoları kullanılır.
  • At kuyruğu lapaları mide ağrılarında, karaciğer ve safra kesesi sancılarında, bursitte kullanılır.
  • En kötü disk lezyonları eğer sinir sıkışmasından kaynaklanmıyorsa at kuyruğu oturma banyolarından sonra kaybolur.
  • Eğer röntgende yaş nedeniyle dejenere olmuş omur görünürse ağrıdan çekmeye gerek yok.
  • Böbrek bozukluğunun omurdaki sinire baskı yapması bu ağrıyı netice verir. Ağrıya sebep disk lezyonu değil bozuk böbreğin baskısıdır. Derin ve etkili nüfuzu sayesinde at kuyruğu banyosu baskıyı kaldırır. Bu banyo traktör sürerken meydana gelen disk lezyonlarında da etkilidir. Traktör sürerken olduğu gibi sallantılı hareketler disklere değil böbreklere zarar verirler ve bu yukarı doğru disklere baskı yapar, at kuyruğu oturma banyoları bu sorunu çözer.
  • Böbrek sorunlarından kaynaklanan depresyon, vesvese ve sinir krizleri için at kuyruğu oturma banyoları iyi gelir. Bu durumlarda ayrıca civanperçemi, ısırgan otu çayı ve sabah akşam birer bardak at kuyruğu çayı mutlaka içilmelidir.
  • Ciddi böbrek rahatsızlıklarında taze at kuyruğu banyoları alınmalıdır. Bunun için en iyisi büyük ve dere at kuyruğudur. Banyo esnasında böbrek bölgesi suyun içinde olmalıdır ve banyo 20 dakika sürmelidir. 5 litrelik bir kova dolusu at kuyruğu bir banyo içindir. Banyodan sonra kurulanmayın ıslak bir şekilde bornozunuza sarılın ve 1 saat boyunca yatağınızda kalın. Ancak ondan sonra kurulanıp giyinin. Banyo suyu ısıtılarak günde 2 kere kullanılabilir.
Kullanımı
  • Banyo için dere kenarlarında ve bataklıklarda yetişen parmak kalınlığında sapları olan büyük veye dere atkuyruğu (equisetum maximum) kulanılır.
  • Büyük veya dere atkuyruğu sadece oturma banyolarında kullanılır.
  • Tarla veya orman atkuyruğu çay olarak kullanılır.
Demleme: Çeyrek litre kaynar su ile 1 tepeleme çay kaşığı Atkuyruğu demlenir.
Lapası:1 avuç dolusu Atkuyruğu bir bez kesenin içine konur bu kese kaynayan suyun içine bırakılır. Otlar sıcak ve yumuşamışken bir tülbente sarılıp hasta bölgeye kompres yapılır.
Oturma banyosu: 100 gr atkuyruğu geceden soğuk suya bırakılır ertesi gün kaynayana kadar ısıtılır ve banyo suyuna ilave edilir. Banyo için 20 dakika gerekir. Banyo suyu böbrek bölgesini kaplamalıdır. Banyodan sonra kurulanmayın, bornozu giyip yatakta 1 saat dinlenin.
Tentür:10 0gr taze at kuyruğu 500 gr elma sirkesine konur. 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir. Her gün çalkalanır.
Lapa kompresi: Taze at kuyruğu yıkanır ve sahanda ezilir.

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #3
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
AT KUYRUĞU ( Egisetum Arvense )

atkuyruguk





Yöresel isimleri; Kırkilitotu ve zemberek otudur. Atkuyruğu'nun sadece yaprakları tedavi edici özelliğe sahiptir. Romatizma, kronik öksürük, bacak ödemleri, böbrek ve idrar yolları iltihabı, akciğer hastalıkları, geç iyileşen yaralar, kan dolaşımı bozuklukları, bademcik, diş eti ve ağız içi iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.




Kyanak TARIM REKLAM ARASTIRMA YAYINCILIK FAALIYETLERI - Anber kabugu - Anduz otu - Ardic - A
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Mayıs 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  atkuyrugu.jpg
Gösterim: 221
Boyut:  266.9 KB

At Kuyruğu

Nemli çayırlarda yetişen çiçeksiz bitki.

Çok yıllık otsu bir bitki olan atkuyruğunun toprak altında bir köksapı, bundan çıkan kökleri, yer içerisinde besin depo edilen yumrucukları vardır. Köksapı uçlarındaki spor torbalarından toprağa dökülen kamçılı sporların çimlenmesiyle ürer. Başlıca türleri çayır atkuyruğu (Equisetum pratense) ve bataklık atkuyruğudur (Equisetum palustre). Atkuyruğundan kan dindirici ve idrar söktürücü olarak yararlanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Daisy-BT; 17 Haziran 2011 17:58
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
11 Mart 2012       Mesaj #5
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
diğer bir meşhur ismi de "kırk kilit Otu" dur.

At Kuyruğu Diğer İsimleri
Equiseti, Katır kuyruğu, Tilki kuyruğu, Kırk boğum, Kırk boğumotu, Kırk kilitotu, Zambak otu, Çam otu (Bozdağ-Ödemiş), Çığçığ, Ekliot (Muğla), Zemberek otu.
At Kuyruğu Otu
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
11 Mart 2012       Mesaj #6
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Atkuyruğu tarlalarda,yol kenarlarında,demiryollarında yetişir. Kil açısından zengin topraklarda yetişenleri şifalı özelliği en fazla olanlardır.
Yetiştiği yere göre %3 ila % 16 arasında değişen,kendisini değerli kılan silisik asit içerir.
Kimyasal gübrelerle beslenmiş topraklarda yetişenler kullanılmamalıdır.
Orman atkuyruğu denilen (Equisetum sylvaticum) ,orman kenarlarında yetişen cinsi de şifalı özelliklere sahiptir.
Şifalı bitkilerle tedavide oldukça tanınan atkuyruğu ,kan akışını düzenleyici etkisi,böbreklerdeki ve mesane sorunlarındaki başarısı ile tanınır.
Fakat zamanla değeri unutulmuştur. Meşhur herbalist Abbe Kneipp tarafından tekrar itibarını kazanmıştır.0,bitkinin kanamalarda, mesane ve böbrek rahatsızlıklarında,kum ve taşlarda benzersiz ve yeri doldurulamaz olduğunu söyler.
Kapanmayan yaralar,kanser benzeri tümörler ve bacak ülserinde paha biçilemezdir.
Kötü olan herşeyi temizler ve def eder.
Sık sık nemli ,sıcak bitki, nemli bezlerin arasına konularak hasta bölgeye uygulanır.
Abbe Kuenzle der ki "belli bir yaştan sonra her insan yıl boyunca her gün bir bardak atkuyruğu çayı içmeli böylece romatizma kaynaklı ağrılar,gut ve sinirsel rahatsızlıklar kaybolur ve sağlıklı bir yaşlılık geçirilir".
86 yaşında bir adamın atkuyruğu buhar banyoları sayesinde kendisine büyük acılar çektiren taşlardan kurtulduğunu ve uzun süre yaşadığını söyler.
Ayrıca atkuyruğu çay olarak içilirse en güçlü kanama ve kan kusmalarını kısa zamanda neredeyse hemen durdurur.Ağrılı mesane nezlesinde ve kramp gibi ağrılarda eğer hasta bornoz giyip atkuruğu buhar banyosunda 10 dakika durup buharın mesaneye gitmesini sağlarsa atkuyruğu kaynama suyu gibi bir ilaç yoktur.Bir kaç kere tekrarlayın kısa sürede rahatlarsınız.
Aniden ağrılı idrar sorunu yaşayan yaşlı insanlar eğer atkuyruğu buhar banyosu alırlarsa bir doktorun sonda kullanmasından daha fazla fayda göreceklerdir.
Böbrek ve mesanedeki kum ve taşlar için sıcak atkuyruğu oturma banyoları alınır ve aynı zamanda ılık atkuyruğu çayı yudumlanır,idrar biraz tutulur ve daha sonra kolayca boşaltılır. Bu şekilde taşlar düşecektir.Bunu doğrulayan mektuplar aldım.Bu tedaviyle böbrek taşları ağrısız olarak düşer.
Diğer diüretik tedaviler başarızılığa uğrarken atkuyruğu işe yarar mesela kalp zarında su toplanması(perikardiyal effüzyon),akciğer zarında su toplanması(plorezi) veya böbrek sorunlarında.
Böbrekler ve mesane için dahili ve harici olarak harika bir ilaçtır.Böbrek içi iltihabında(piyelit) sadece banyosu çok işe yarar.
Banyo için dere kenarlarında ve bataklıklarda yetişen parmak kalınlığında sapları olan büyük veye dere atkuyruğu(equisetum maximum)kulanılır.
Bir tanıdığım piyelit hastalığı nedeniyle haftalardır hastanede bulunuyordu.
Umut görünmediği için bana bir mektup yazdı.
Ona atkuyruğu oturma banyosu tavsiye ettim.Bir kaç gün sonra başka bir mektup aldım:"hayatımı kurtardın,hastaneden çıktım,evdeyim.Oturma banyoları bütün sorunları def etti ve bana yepyeni bir sağlık verdi".

Benzer Konular

26 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
27 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
17 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular