Arama

Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında

Güncelleme: 26 Kasım 2012 Gösterim: 14.970 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Mayıs 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur. Bu meyve çoğu kez yoğun asitli meyvelerden üzüm veya elma vb. olmaktadır.
Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür. Sirkeleşme, sirke bakterisi (mycoderma aceti) denen bir mikroorganizmanın yaptığı bir mayalanmadır. Sirke bakterisi alkollü çözeltilerde gelişir ve alkolü yükseltgeyerek asetik asit ve suya dönüştürür.

Üretimi

Sirke üretimi için 3 temel şart vardır:
  • Havanın sirkeleştirilecek sıvı ile teması
  • 20-30 derece arası sabit sıcaklık
  • Ortamda sirke bakterilerinin bulunması
Beyaz veya kırmızı şarap sirkeleştirilir ancak alkol derecelerinin 8-9 derece arasında olması gerekir, bu dereceye ulaşmamış şarap katma yoluyla bu dereceye yükseltilir.
Sirke üretimi fıçılarda yavaş sirkeleşmeyle yahut düşey kazanlarda çabuk oksitlenmeyle yapılır. Orleans metodunda 220-230 litrelik fıçılar kullanılır. Yatayına birbiri üzerine yerleştirilirler. Ön çeperin üst tarafında iki delik bulunur. Çapı 6-7 cm olan, göz denilen bu deliklerden biri şarabı doldurmaya ve sirkeyi boşaltmaya yarar. İkincisi hava deliğidir, tapa denir. Fıçılarda, sirkeleştirme için içinde bolca sirke bakterisi bulunan 8 derecelik 150 litre sirke hazırlanır, buna her 8 günde bir 10 lt şarap katılır, sıvı seviyesi gözün 5 cm altına çıkana kadar devam edilir. 15 gün sonra sirkeleşme tamamlanır, fıçıdan 10 lt sirke çekilir ve 10 lt şarap konur.
Alman veya Schützenbach metodunda düşey meşe tekneler veya jeneratörler kullanılır. Teknelerin içi önceden yıkanmış, silindircik haline getirilmiş, kurutulmuş kayınağacı yongalarıyla doldurulur. Alttan giren hava havalandırmayı sağlar, üst tarafta yongalar arasından geçerken sirkeleşecek olan şarap veya alkollü çözeltinin akıtıldığı bir fıskiye sistemi bulunur. Yongalar önceden sirke bakterileriyle zenginleştirilmiş sirkeyle serpme yoluyla ıslatılır. Yukarıdan gelen şarap alt kısma geçerken sirkeleşir.
Bir başka usulde, güçlü bir havalandırma ortamında, daldırma kültür metoduyla sirke üretilirken tahta veya paslanmaz çelik fıçılar kullanılır. Fıçıların içinde önceki üretimden elde edilen sirkenin bir kısmı bırakılır, üzerine yeterince şarap yahut alkol çözeltisi katılır ve ortama güçlü bir hava akımı gönderilir, sirkeleşme çok çabuk olur.
Elde edilen sirkeler meşe fıçılarda dinlendirilir, kokusu geliştirilir, süzülür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Elma Sirkesi Hazırlanışı

Osmanlı döneminde özellikle akşam yemeklerinin ardından elma sirkesi bal ve su ile hazırlanan karışımın önemli bir yeri varmış. Çünkü yenilen ağır yemeklerin ardından bu karışımın içilmesi yediklerinin daha kolay hazmedilmesine ve yağların vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olduğu içinde vazgeçilmez bir aromatik içecek olarak Osmanlı sofralarında yerini almış.
Sponsorlu Bağlantılar

BU KARIŞIM

*1 su bardak su
*1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi
*1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı

Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Yada akşam yemeklerinden hemen sonra tüketilir.


Ancak mide sorunu olanlar çok dikkatli olmalılar.O nedenle evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz doğal elma sirkesini de deneyebilirsiniz. Hem daha doğal hem de içimi daha rahat ve yapılışı oldukça pratik.

MALZEME

*10 adet orta büyüklükte elma
*10 bardak su
*1 tatlı kaşığı tuz

*1 yemek kaşığı elma sirkesi

HAZIRLANIŞI

Elmalar iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan küçük parçalar halinde doğranıp cam bir kavanozun içine konur.(cam kap olması şart).Ardından 10 su bardağı su , tuz ve sirke ilave edilip ağzı güzelce kapandıktan sonra 10 gün bekletilir. Elde edilen karışım her sabah aç karnına bir fincan içilir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Kasım 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sirke
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Bakterilerin şarap, bira gibi düşük alkollü içkileri ya da şekerli ve nişastalı diğer sıvıları etkilemesiyle etil alkolün yükseltgenmesi sonucu elde edilen ve içinde % 3-6 oranında asetik asit (sirke asidi) taşıyan sıvı. Üzüm suyundan elde edileni, salatalara ve yemeklere ekşilik vermek amacıyla kullanılır. Kimi besinlerin saklanmasında da yararlanılır. Sirke yapımı çok eskilere uzanır. Tarihte hem yemeklere çeşni vermek için hem de içki olarak kullanılmıştır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

27 Eylül 2012 / Misafir Cevaplanmış
19 Eylül 2014 / fenerli kız Cevaplanmış
2 Kasım 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük