Arama

Sibirya Kaplanı (Panthera tigris altaica)

Güncelleme: 21 Ocak 2013 Gösterim: 32.087 Cevap: 2
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Sibirya Kaplanı
  • Korunma durumu: Kritik
Amur kaplanı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından dünyanın en büyük ve en güçlü kaplanı aynı zamanda kedisi. Sibirya kaplanı Sibirya'nın seyrek ormanlarında yaşar. İri bir erkeğin boyu 90 santimi kuyruk olmak üzere 3 metreye yakındır. Ağırlığı ise 200 kiloyu aşabilir. Dişinin boyu 30 cm kısa, ağırlığı 45 kg azdır. Ten rengi kahverengimsi sarıdan paslı kırmızıya kadar değişir. Bali kaplanı en koyu renge sahip kaplan türüdür. Sibirya ve Mançurya gibi soğuk iklime shaip bölgelerde bulunan kaplanların tüyleri soğuktan korunmaları için daha uzundur.
Sponsorlu Bağlantılar

w kaplan3

Son düzenleyen Mira; 21 Ocak 2013 00:19 Sebep: Düzenlendi.
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2008       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Sibirya Kaplanı (Panthera Tigris Altaica)

Sponsorlu Bağlantılar
siberischertigerdeedit0dd8

Sibirya kaplanı (Panthera tigris altaica), Amur kaplanı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından dünyanın en büyük ve en güçlü kaplanı aynı zamanda kedisi.

Fiziksel Özellikler
İri bir erkeğin boyu 90 santimi kuyruk olmak üzere 3 metreye yakındır. Ağırlığı ise 300 kiloyu aşabilir. Dişinin boyu 30 cm kısa, ağırlığı 45 kg azdır. Şu ana kadar kaydedilmiş en ağır kaplan 484 kg ağırlığındadır.Ten rengi kahverengimsi sarıdan paslı kırmızıya kadar değişir. Bali kaplanı en koyu renge sahip kaplan türüdür. Sibirya ve Mançurya gibi soğuk iklime sahip bölgelerde bulunan kaplanların tüyleri soğuktan korunmaları için daha uzundur.

siberiantiger7c7302qq9

Dağılım
Sibirya kaplanı Sibirya'nın seyrek ormanlarında yaşar. Dev patileri ve uzun tüyleri 1 metreyi geçen karda bile rahatça yol alabilmesini sağlar. Kar ona her açıdan avantaj sağlar. 1900'lü yıllarda sibirya kaplanı Kore'de, Çin'de ve Moğolistan'da da yaygınlık gösteriyordu. Fakat bugün maalesef Yalnızca Rusya'nın güneydoğusunda ve Kuzey Kore'de yaşamını sürdürüyor.

Beslenme
Sibirya kaplanı, yaban domuzu, mus, karaca, benekli geyik gibi hayvanlarla birlikte tavşan gibi kemirgenleri de avlar. Balıkla beslendiği de olur. Hatta bazen siyah ayı ve boz ayıların yavru veya yaşlı olanlarını avlayabilirler. Ayrıca kurtlar ve timsahlar da bu kedilere yem olabilir.

siberiantigerswimming7ero4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mayıs 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaplan, kedigiller familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Süper yırtıcıdır ve vahşi hayatta bulunan en büyük ve en güçlü kedi türüdür. Hint alt-kıtası dünyada yaşayan vahşi kapların %80'ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgedelerde bulunur.
Çoğu kaplan kamuflajlarının ideal uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamlarının daha kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu, gaur, ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar.
Kaplanların tek ciddi avcısı onları sık sık postu için yasadışı bir şekilde öldüren insandır. Aynı zamanda kemikleri ve neredeyse tüm vücut parçaları geleneksel çin tıbbında ağrı kesiciden afrodizyaklara kadar değişen bir alan için kullanılır. Kaçak avlanma ve ortamlarının yok olması kaplanların sayılarını büyük oranda azalttı. Bir yüzyıl önce dünya da 100 000'den fazla kaplan varken bugün bu sayı 2500 üreyebilen bireyi geçmez. Hiç bir kaplan nüfusu 250 üreyebilen üyeden fazlasına sahip değil. Tüm kaplan alt türleri tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadır.
Kaplanlar dünya üzerindeki en büyük ve en ağır kedilerdir[3][4] Genelde farklı alttürlere ait kaplanların farklı boyutlarda olmasına rağmen erişkin bir erkek kaplan ortalama 200 ile 350 kg. dişilerse 120-180 kg. ağırlığındadır. Erkek ortalama 2,6 m. 3,3 m. arası dişiler ise 2,3-2,75 m. boyundadırlar. Yaşayan alt türler arasında Sumatra kaplanı en küçük Sibirya kaplanı (ya da Amur) en büyüğüdür.
Bir çok kaplanın çizgilerinin renkleri kahverengiden saf siyaha kadar değişir, buna rağmen beyaz kaplanlar daha az bariz görünen çizgilere sahiptir. Beyaz kaplanlar ayrı bir alttür değil lüsistik (:en:Leucistic) hint kaplanlarıdır. Çizgilerin şekli ve yoğunluğu alttürden alttüre farklılık gösterir ama çoğu kaplan 100'den fazla çizgiye sahiptir. Şimdi soyu tükenmiş olan java kaplanının bundan çok daha fazla çizgisi vardı. Bu çizgilerin düzeni ve kaşları tıpkı parmak izi gibi eşsizdir[5]. İki kaplan aynı çizgilere sahip değildir. Böylece aynı parmak izi gibi bireylerin tanımlamasında kullanılabilir gibi gözükse de vahşi bir kaplanın çizgilerinin düzenini kaydetmekteki zorluklar yüzünden uygulanabilir bir yönteö değildir. Çizgilerin amacının kamuflaj olduğu sanılmaktadır.
Çok az hayvan insanların gördüğü anlamda renkli görme duyusuna sahip olduğu için, postun rengi pek önemli değildir.[6] Kaplanların çizgilerinin düzeni aynen derilerinde de bulunur, eğer bir kaplanı traş edecek olsaydınız, derisinde de aynı çizgi düzeni ile karşılaşırdınız.
Diğer tüm kediler gibi sivri tırnaklara sahiptirler ve tırnaklarını içeri çekebilirler.
Özellikle mavi ve koyu maviye yakın ve diğer renklerde kaplanlar olduğuna dair birçok belirsiz referans bulunmuştur. (bkz Malta kaplanı veya Mavi Kaplan ve kara kaplan).
Kaplanlar genellikle gece avlanırlar. Gece görüşleri insanınkinden 6 kat daha iyidir. Çok sesiz ve farkettirmeden avlarını takip ederler. Kaplanlar diğer kediler gibi avlarını pusuya yatarak yakalarlar. Bir noktadan vücdunun ağırlğını ve güçlerini kullanarak avlarının üstüne çullanır etkisiz hale getirirler. Av yüzükoyun yerde yatarken kaplan avının boynunun arkasını ısırır. Bu omuriliği kopartarak, nefes borusunu delerek veya toplardamar ya da atardamarları parçalayarak avın ölmesini sağlar. Büyük avlar için boğazdan ısırmayı tercih eder. Kaplan bu süre içinde ayakları ile avına sarılırak hareket etmesini önler ve avı ölünceye boynuna kenetlenir.
Çok iyi yüzücü olan kaplanların avlarını yüzerken öldürdükleri bilinmektedir. Hatta bazı kaplanlar üzerindeki balıkçılar veya yakalanmış balıklar için nehirdeki balıkçı teknelerini pusuya düşürmüşlerdir. Ranthambore Ulusal Parkında ki kaplanlar özellikle de Chengis adında bir tanesinin bataklık timsahları ile güreşerek timsahların ağzından avlarını aldığı biliniyor.
Kaplanların büyük bir çoğunluğu mecbur kalmadıkça insan avlamazlar. Muhtemelen 1000 kaplandan sadece 3-4 tanesini hayatları boyunca av olarak insan öldürmektedir. Tipik insan yiyici hasta ya da yaşlı olup alışıldık avını avlamayan dolayısı ile daha ağır hareket eden ve daha küçük hedeflerle yetinmek zorunda kalan hayvanlardır. Tüm diğer iri avcılar gibi kaplanlar da insanları ideal bir av olrak görmezler. Bengal'deki mangrov bataklıkları diğer yerlere göre daha yüksek bir insan yiyici ortalamasına sahiptir ve buradaki bazı sağlıklı kaplanların da insanları avladıkları bilinmektedir.
Vahşi doğada kaplanlar 5 m. kadar yükseğe ve 9-10 m. kadar uzağa zıplayabilirler. Bu onların en yükseğe zıplayabilen memelilerden biri yapar. (Kugar'ın hemen arkasında)
50 kg. ağırlağındaki bir çiftlik hayvanıyla 2 m. yüksekliğinde bir çitin üzerinden atladıkları belirtilmiştir. Ava sıkıca tutunmaları sağlayan devasa ve son derece kuvvetli ön uzuvları çıkıkları engeller. Özellikle Gaur ve su buffalosu gibi bir tonun üzreindeki avlar, altıda biri ağırlığında kaplanlar tarafından öldürülür. Yetişkin bir insanı veya kurdu tek bir pati darbesi ile öldürebilir veya 150 kg.'lik bir sambar geyiğini ağır yarayabilir.
SİBİRYA KAPLANI: Aynı zamanda Amur kaplanı, Mançurya kaplanı ve Kuzey Çin kaplanı olarakta bilinir. Neredeyse tamamen, şu anda korunmakta olduğu Sibirya ile sınırlanmıştır. Son iki nüfus sayımı (1996-2005) onları bölünmemiş en büyük vahşi kaplan nüfusu yapan, tek ve devamlı mezillerinde 450-500 olarak bulunmuştur. En büyük kaplan alttürü sayılmaktadırlar. Kayıtlardaki vahşi en büyük Sibirya kaplanı 384 kg. ağırlığındaydı. Esaret altında bir tanesi ise 423 kg.. Bazı Bengal kaplanları bu ağırlıklara erişebilseler de Sibirya kaplanlarına nazaran daha küçük yapılıdırlar. Ağırlıklar kaplanın yeni beslenmiş ya da boş mide ile olmasına göre önemli ölçüde değişebilir. Erkek bir Sibirya kaplanın ortalama ağırlığı 227 kg.dir ve 205-364 kg. arasında değişirler. Sibirya kaplanları aynı zamanda daha kalın, hafif altın sarısına çalan postları ve daha az olan çizgileri ile dikkat çekerler. Sibirya kaplanları yaşamakta olan en büyük kedigildir. Altı aylık bir Sibirya kaplanı yavrusu tam erişkin bir panter kadardır.

Benzer Konular

18 Nisan 2010 / P.u.S.u Taslak Konular
18 Nisan 2010 / P.u.S.u Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Zooloji
12 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular