Arama

Angut (Tadorna Ferruginea)

Güncelleme: 1 Mayıs 2010 Gösterim: 2.054 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Temmuz 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Angut (Tadorna ferruginea), tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen bir dalıcı ördek türü.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu kuş türü iniş yaparken rüzgarı arkasına alarak indiği için sağlıklı bir iniş yapamayarak yuvarlanır. Bu özelliğinden teşbih yapılarak argoda da kullanılır. Suna ile birlikte Tadorna cinsinde yer alır. Bu kuş, eşi ölürse başka bir eş ile bağlantı kurmayıp ölen eşinin arkasından yas tutar.

Kuzeybatı Afrika ve Etiyopya'da türün oluşturduğu küçük yerleşik topluluklar bulunsa da, türün gerçek yerleşim bölgesi güneydoğu Avrupa'dan Orta Asya'da güneydoğu Çin'e kadar olan bölgelerdir. Kuşlar çoğunlukla kışları geçirmek üzere güney Asya'ya göç ederler.

Herkesin zaman zaman kullandığı bir ifadedir "Angut".
Birisi bir salaklık yapınca, biri laftan anlamayınca, böyle boş boş bakınca hemen "Angut musun?" denir. Angut'un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir yığın insan var ülkemizde.
Hele hele Angut'un sevecenliği ve sadakatini pek çok kişi bilmez.
Angut kuşu'nun eşi öldüğü zaman (yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi) gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan baş ucunda öylece bekler..
İşte bu canlının yaptığı en büyük "Angut"luk budur.. Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir.. Çok ürkek bir hayvan olmalarına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elini uzatsanız dahi oradan kaçmaz..
Hani derler ya "Angut gibi bakmasana!"

Erişkin dişi ve erkeklerde bütün vücut ve baş kısım daha açık olmak üzere pas sarısı renktedir. Erkeğin boyun kısmında dişide bulunmayan siyah, ince bir halka vardır. Dişi ve erkek birbirinden, bu halkalar aracılı ile ayırt edilir. Kuyruk, kuyruk üstü ve el uçma tüyleri yeşil parlaklık gösteren siyah renktedir. Kanat üstü ve kanat altı örtü tüyleri beyaz, gaga ve ayaklar siyah, göz koyu kahverengidir.

Yurdumuzda Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında hemen her yerde bulunur. Marmara, Trakya ve Göller bölgesinde kuluçkaya yatan, yuvalarına 8-13 yumurta bırakan bu kuşlar uzun süre aile düzenini korurlar. Genellikle nehir ve göl kenarlarında yaşarlar. Yuvalarını kaya, ağaç diplerindeki ve topraklardaki kovuklara yaparlar. Besinleri bitkisel ve hayvansaldır. Tohum da yerler. Boyları 61 cm. civarındadır. Ülkemizde avı yasaktır.
an1ve5rm5

Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2010 22:16
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

2 Haziran 2016 / _EKSELANS_ Zooloji
21 Haziran 2009 / MaRCeLLCaT X-Sözlük