Arama

Çakal (Canis sp.)

Güncelleme: 14 Mayıs 2011 Gösterim: 7.134 Cevap: 3
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Çakal (Canis sp.)


Sponsorlu Bağlantılar
e4c6b831 0a33 4980 a0fc 5d0bb85994fc
Altın çakal (Canis aureus)

Köpekgiller (Canidae) familyasına dahil olan Canis cinsi içindeki türlerden dört tanesine, Afrika ve Asya'da bulunan ve küçük-orta boyutlu olan Canis adustus, Canis aureus, Canis mesomelas ve Canis simensis türlerine verilen ortak addır.
Küçük avcı ve leşçil canlılar olan çakalların Kuzey Amerika'daki karşılığı, Türkçe'de "kır kurdu" ya da yine "çakal" olarak adlandırılan Canis latrans (İng., coyote ya da prairie wolf) türü canlıdır.

Özellikleri
Uzunlukları 30-35 cm’lik kuyrukları birlikte 85-95 cm, ağırlıkları 7-11 kg arasında değişir. Altın çakalın (C. aureus) sırtı karaya, karnı beyaza çalar ve öbür bölümleri kirli sarıdır. Kara sırtlı çakalın (C. mesomelas) sırtı kara, postu pas kızılıdır. Boz renkteki çizgili çakalın (C. adustus) iki yanında belirsiz çizgiler vardır, kuyruğunun ucu da beyazdır. Canis cinsinin bütün öbür üyeleri gibi çakallarda akşamları ulurlar. İnsanlar çakalın ulumasını genellikle sırtlanınkinden daha ürkütücü bulurlar. Çakallar, kuyruk dibindeki bir bezin salgısı nedeniyle etraflarına pis bir koku yayar.

Dağılımı ve yaşam alanları

Altın çakal, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’dan Güney Asya’ya kadar olan bölgede, kara sırtlı çakal ile çizgili çakal Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Türkiye’de en çok kıyı bölgelerindeki sık ormanlık ve çalılıklarda ayrıca Güney Doğu Anadolu’nun alçak kesimlerinde yaşar; iç bölgelerde görülmez. Açık arazilerde yaşamakla birlikte, çoğu kez yerleşme yerlerinin çevresine kadar sokulur.

Beslenme ve Yaşam Şekilleri
Çakallar, kırlık yerlerde yaşayan gececi hayvanlardır; gündüzleri genellikle çalılıkların ağaçlıkların arasına gizlenir, alacakaranlıkta avlanmaya çıkarlar. Bazen yalnız, bazen çiftler ya da sürüler halinde yaşar buldukları küçük hayvanlar, bitkiler ya da leşler halinde beslenirler. Sürüler halinde dolaştıklarında antilop ya da büyük hayvanları avladıkları da olur. Yalnızken bazen aslan bazen kaplan gibi yırtıcıların ardından giderek bu hayvanların ardından kalanları yerler.

Üreme
Çakallarda gebelik süresi 57-70 gün arasında değişir; dişi çakal bir oyuk ya da kavuğa sığınarak 2-7 arasında yavru doğurur. Kurtlar ve kır kurtları gibi çakallarda evcil köpeklerle çiftleşebilir.

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çakal (Canis sp.)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Çakal türlerinden Canis aureus (altın çakal)
Sponsorlu Bağlantılar
goldenjackalsa02

Bilimsel Sınıflandırma

  • Âlem: Animalia - Hayvanlar
    • Şube: Chordata - Kordalılar
      • Sınıf: Mammalia - Memeliler
        • Takım: Carnivora - Etçiller
          • Familya: Canidae - Köpekgiller
            • Cins: Canis
              • Türler: Çakal ortak adı ile anılan 4 Canis türü şunlardır:
                • Canis adustus
                • Canis aureus
                • Canis mesomelas
                • Canis simensis
Çakal, köpekgiller familyasından bir etçil memelidir. Kurda çok benzemekle birlikte ondan daha ufak yapılıdır. Boyu, 30-35 cm uzunluğundaki tüylü kuyruğuyla birlikte en fazla 95 cm olan çakalın yüzü kurda göre daha uzun ve daha sivridir. Kulakları da uzun, sivri ve diktir. Tilki gibi çakalın da kuyruğunun dibinde çok güçlü ve pis kokulu salgısı olan bir bez bulunur.
Çakalın üç türü, kurt ve köpek gibi, Canis cinsinde yer alır. En yaygın tür olan bayağı çakal (Canis aureus) Doğu Avrupa, Güney Asya ve Kuzey Afrika arasındaki bütün böl­gelerde bulunur; Türkiye'de de kıyı bölgele­rinde ve Güneydoğu Anadolu'nun alçak ke­simlerinde yaşar. Bayağı çakalın kirli sarı kürkü sırtta daha da koyu bir renk alır; karın bölümünde ise beyaza yakın renktedir. Yan­ları pas kırmızısı tüylerle kaplı olan kara sırtlı çakal (Canis mesomelas) ve boz renkli postu­nun iki yanında belli belirsiz çizgiler bulunan çizgili çakal (Canis adustus) Afrika'nın doğu ve güney bölgelerinde yaşar.
Çakallar gün boyunca inlerinde ya da sık çalılıklar arasında saklanır, geceleri ortaya çıkarlar. Havlamayla uluma arası garip ve ürkütücü bir bağrışları vardır. Çakallar ge­nellikle sürüler halinde yaşar ve avlanırlar. Özellikle kışın yiyecek bulamadıklarında ka­saba ve köylerin dış mahallelerine gelerek yiyecek bulmak için çöpleri karıştırdıkları, hatta kümes hayvanlarına saldırdıkları da olur. Meyve, kuş yumurtaları ve küçük me­meliler çakalların başlıca yiyecekleridir. As­lan gibi yırtıcıların öldürdüğü hayvanların artıklarını da yerler. Sürü halinde dolaşan çakallar koyun ya da antilop gibi büyük hayvanlara saldırıp öldürebilir. Dişi çakal iki ay kadar süren bir gebelikten sonra iki ile yedi arasında yavru doğurur. Kurtlar gibi çakallar da evcil köpeklerle çiftleştirilerek melez yav­rular elde edilebilir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çakallar veya kır kurdları avcıl, leşçil hayvanlardır.

cakal resimleri 120x120

cakal resimleri
alinti
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çakal

Etoburların köpekgiller familyasından bir hayvan (Canis aureus). Geceleri, sürü hâlinde dolaşır, genellikle leş yiyerek beslenir. Uzunluğu yaklaşık 80 cm.dir. Tüyleri kirli sarı, karnı beyazımsıdır. Rengiyle kurda, boyu ve kabarık kıllı kuyruğuyla tilkiye benzer. Özellikle Afrika'da yaşar. Avrupa ve Güney Asya'nın her yerinde bulunur. Kurt, köpek ve tilkiyle akrabadır ve bunlarla çiftleşebilir. Kurnaz bir hayvan olan çakal, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde seyrek olarak görülür.

Benzer Konular

20 Şubat 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Zooloji
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
15 Nisan 2011 / _Yağmur_ Zooloji
6 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri