Arama

W.A.S.P.

Güncelleme: 28 Ağustos 2008 Gösterim: 2.856 Cevap: 1
fortune - avatarı
fortune
Ziyaretçi
27 Ağustos 2008       Mesaj #1
fortune - avatarı
Ziyaretçi
W.A.S.P.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Wasp2
Blackie Lawless, W.A.S.P. konseri, Stavanger, Norveç. (Fotoğraf: Espen Mills)

W.A.S.P., 1982 yılında Los Angeles - Kaliforniya' da kurulan Amerikalı heavy metal grubu.
Blackie Lawless, Rik Fox, Randy Piper ve Tony Richards W.A.S.P.' ın başlangıç kadrosu oldu. Kurulduktan kısa bir süre sonra canlı performanslara başlayan grup kısa sürede dikkatleri çekti ve ardarada yaptığı albümlerle 80' li yılların en önemli gruplarında biri olmayı başardı.

Grup üyeleri
W.A.S.P. konseri, Stavanger, Norveç. (Fotoğraf: Espen Mills)
W.A.S.P.' ın bügünkü grup üyeleri:
  • Blackie Lawless (1982 - günümüz) - vokaller, gitar (bas, davul ve klavye çaldı çeşitli albümlerde)
  • Doug Blair (1992, 2001, 2006 - günümüz) - gitar, geri vokaller
  • Mike Duda (1997 - günümüz) - bas, geri vokaller
  • Mike Dupke (2006 - günümüz) - davul

Eski grup üyeleri
  • Glenn Soderling (1987) - davul
  • Stet Howland - davul
  • Tony Richards (1982-1983) - davul
  • Johnny Rod (1983-1986) - bas
  • Frankie Banali - davul & perküsyon
  • Chris Holmes (1983-1990, 1996-2001) - gitar
  • Randy Piper (1982-1986) - gitar
  • Steve Riley (1985-1987) - davul
  • Darrell Roberts - gitar
  • Don Costa (1982) - bas
  • Rik Fox (1982) - bas
Diskografi

Stüdyo albümleri
  • Face the Attack (1982, bağımsız demo)
  • W.A.S.P. ( 17 Ağustos 1984)
  • The Last Command ( 9 Kasım 1985)
  • Inside the Electric Circus (8 Kasım 1986)
  • The Headless Children (15 Nisan 1989)
  • The Crimson Idol (8 Haziran 1992)
  • Still Not Black Enough (1995)
  • Kill **** Die (1997)
  • Helldorado (1999)
  • Unholy Terror (2001)
  • Dying for the World (2002)
  • The Neon God: Part 1 - The Rise (2004)
  • The Neon God, Part 2: The Demise (2004)
  • Dominator (2007)
Live albümler
  • Live...In the Raw (27 Kasım 1987)
  • Double Live Assassins (1998)
  • The Sting: Live at the Key Club L.A. (2000)
  • Live...Animal (EP) (27 Kasım 1987)
Derlemeler
  • First Blood Last Cuts (1993)
  • The Best of the Best: 1984-2000, Vol. 1 (2000)
Videolar
  • Live at the Lyceum (1984)
  • The Sting: Live at the Key Club L.A. (2000)
  • In the Raw

fortune - avatarı
fortune
Ziyaretçi
28 Ağustos 2008       Mesaj #2
fortune - avatarı
Ziyaretçi
W.A.S.P.

Sponsorlu Bağlantılar
Kiskirtici ve bir o kadar da duygulu müzikleri, sira disi sahne sovlariyla akillarda yer eden 80’ ler toplulugunun diregi & Heavy Metal’ in asi çocugu Blackie Lawless; 4 Eylül 1956’ da Steven Duren ismiyle dünyaya geldi. İlk kez dokuz yasinda eline gitarini aldi ve on dört yasindayken gönderildigi askeri okulda bir tegmeni dövmesi üzerine okuldan atildi. Daha o yaslarda disipline edilemeyen isyankar Lawless, bu tavrindan hiç vazgeçmeyerek bunu; bizi costuran kirli ve yirtici sesiyle bazen de salya sümük aglatan melodilerle harmanladi. Böylece raflarimiza yillar geçse de asla unutulmayacak olan; adini Heavy Metal tarihine altin harflerle kazimis efsanevi grup WASP’ i kazandirtti!

Blackie Lawless ilk sahne deneyimini on alti yasindayken dogup büyüdügü yer New York’ ta “Black Rabbit” adli grupla gerçeklestirdi. Kisa bir dönem ismi “Orfax Rainbow” adli grupla anildi ve henüz on sekiz yasindayken New York Dolls’da Johnny Thunders’in yerine geçmisti bile. Birkaç ay birlikte çalismanin ardindan gruptan arkadasi basçi Arthur Kane ile Los Angeles’ a tasinma karari aldi. “Killer Kane” isimli yeni bir gurubun kurulmasi ve bir demo kaydedilmesinin ardindan Arthur Kane’ nin New York’ a geri dönmesi gerekti. Blackie yilmadi ve 1977 yilinda Randy Piper ile ilk defa makyaji kullanan heavy metal grubu Sister’ i kurdu; fakat 70’ li yillarda piyasanin bu tarz müzige pek elverisli olmamasindan dolayi bu proje de havada kaldi. Hemen ardindan Tanri Lawless’ e bir göz daha kirpti ve Lawless, London ile Circus Circus gruplariyla müzik hayatina hizini kesmeden devam etti.

Grup üyeleriyle baglarini koparmayan Blackie sonunda 1982’ de tapilasi grup WASP’ i kurdu. Bas vokale kendisi, gitara Chris Holmes ve Randy Piper, davula Tony Richards geçti. Topluluk, ilk kez Orange Country’ de bulunan The Woodstock’ da sahne aldi. Daha sonra ise Santa Monica Civic Hall(Mayis 1983) ve Troubador’ da…

1983 yilinin sonlarinda Iron Maiden’ in menajeri Rod Smallwood, WASP’ i izlemeye gitti ve grubun canli performansindan, yaptigi müzikten oldukça etkilenerek grupla bir görüsme ayarladi. 1984 yilinda ise Capital Records ile ciddi bir kontrat imzalayan efsane, çikis albümleri “W.A.S.P.” in kayitlarina baslamis oldu. Çikardiklari ilk single “Animal” in içerigindeki mustehcen liriklerden dolayi sirketin, parçayi uyari etiketi ile satisa sunmayi düsünmesi ve son anda bu fikirden vazgeçmesi üzerine, grup Music For Nations ile anlasti. Single, 1984’ ün Nisan ayinda orijinal kapak tasarimiyla birlikte piyasaya sürüldü.

Love Machine, On Your Knees gibi parçalarla büyük bir dinleyici kitlesi kazanmaya adim atan albüm “W.A.S.P”, Agustos’ ta raflardaki yerini aldi. Hemen bir sonraki ay “I Wanna Be Somebody” adli single piyasaya sürüldü. Tony Richards, bu albümle birlikte Britanya turuna çikmaya hazirlanan gruptan, ayrilma karari aldi ve yerine Keel grubundan tanidigimiz davulcu Steve Riley alindi. Tur dönüsü “School Daze” adli single çikartildi.

Spensor Proffer direktörlügünde Pahsa Studios’ ta kaydedilen “The Last Command” in ardindan Kiss’ in alt grubu olarak turneye çikan WASP, ikinci albümünü de Eylül’ de piyasaya çikartti. Wild Child, Sex Drive gibi parçalarla grup kendini bir kez daha ispatlamis oldu. Bu arada gitarist Randy Riper gruptan ayrildi ve yerine King Kobra lakapli basçi Johnny Rod geçti. Bu ani degisiklik ise; Blackie Lawless’ in bas-vokalden, ritim gitar/vokale geçmesine zemin hazirladi ve grup bu haliyle çalismalarina devam etti.

1986’ nin Eylül’ ünde yeni albüm kayitlarina baslayan grup "9.5. N.A.S.T.Y." isimle yeni bir single kaydettikten sonra Avrupa turnesine çikti ve bu esnada da üçüncü albümleri olan “Inside The Electric Circus” piyasaya sürüldü.

İngiltere turu baslamadan birkaç gün önce WASP, BBC2 kanalinda yayinlanacak olan “Rock Around The Clock” programina konuk oldu; fakat bazi nedenlerden dolayi program yayinlanmadi. Bu siralarda da grubun her konser verdigi alana bomba ihbarlari yapilmakta, Lawless sürekli ölüm tehditleri almaktaydi.

187 yilinda topluluk, headliner olarak sahnede Bon Jovi’ nin bulundugu “Monsters Of Rock” festivaline davet edildi. “Ghoules 2” isimli bir korku filminin soundtrack’ ine imza atan grup akabinde konser kayitlarindan olusan “Live…..In The Raw” albümünü kaydetti.

Dördüncü stüdyo albümleri “The Headless Children” için stüdyoya kapanan gruptan, kayitlara baslamadan önce Steve Riley ayrildi ve yerini Quiet Riot davulcusu Frankie Banali doldurdu. The Who’ dan cover yapilan “The Real Me” adli sarkinin da içinde bulundugu albümün kayitlari eski Uriah Heep klavyecisi Ken Hensleyi’ in düzenlemeleriyle ve diger albümlere nazaran daha da iyi ses kalitesiyle 1989 Nisan’ inda yerini aldi.

Chris Holmes’ in baska bir projede yer alma amaçli gruptan ayrilmasinin üzerine Lawless, bir rock operasi olacak olan “The Crimson Idol” isimli çalismada Holmes olmadan devam edeceklerini açikladi.

Blackie Lawless’ in Fort Apache stüdyolarinda kaydi yapilan ve miksaj&masteringi Blackie’ ye ait olan “The Crimson Idol” 1992 Haziran’ da piyasaya sürüldü. Kayit esnasinda Franki Banali’ nin de gruptan çikmasi üzerine yerine Stret Howland alindi. The Titanic Overture, The Idol gibi saglam parçalar bu albümle birlikte o yillara damgasini vurmus oldu.

1992 Agustos ayinda grup tekrar “Monsters Of Rock” için Donington’ daydi. Bu sefer de headliner olarak Iron Maiden sahnedeydi.

Ekim 1993’ te “Sunset And Babylon” adli single ve toplama albüm olan “First Blood….Last Cuts” çikti. Aradan çok uzun bir zaman geçmeden Blackie, grubu dagitarak solo kariyerine devam etmek istedigini açikladi. Bunun üzerine 1995 yilinda Castle Records firmasiyla anlasmaya imza atarak “Still Not Black Enough” u tekrar WASP adi altinda piyasaya çikartti.

Eski gitarist Chris Holmes’ in tekrar gruba dönmesinin ardindan karanlik atmosferiyle dikkatleri bir hayli çeken “Kill **** Die” isimli albüm raflara konuldu(Mart 1997). Turlara çikmaya baslayan grup, sahnedeki sovlarini daha uç noktalara tasiyarak –canli bir domuzun dogranmasi,rahibenin tecavüz edilmesi- kitleden tepki topladi.

Capitol Records firmasina açtigi davayi kazanan Blackie, “W.A.S.P.” albümünün tüm kontrolünü eline alarak albümü bastan düzenledi.

1997 yilinda çiktiklari dünya turundan olusan “Double Live Assasins”, 1998’ de İngiltere(subat) ve Amerika’ da(Haziran) piyasaya sürüldü.

1999 senesinin Ocak ayinda Blackie, yeni albümün adinin “Helldorado” oldugunu ve Mayis’ta piyasaya çikacagini açikladi. Haziran ayinda gerçeklestirilen son derece basarili bir Avrupa turunun ardindan çikilmasi planlanan Amerika turu, Blackie’nin dirsegindeki sakatlik nedeniyle ertelendi. subat 2000’ de grup, uzun süredir beklenen Amerika turunu sonunda gerçeklestirdi. Bir sonraki ay ise 1984 yilindan 1999 yilina kadar olan albümlerdeki hit parçalardan ve 2 yeni sarkidan olusan “The Best of The Best” albümü diger albümlerin yanindaki yerini aldi. Ayni yilin Nisan’ inda topluluk, Los Angeles’ ta bulunan Key Club’ ta bir konser verdi ve bu konser internet üzerinden canli olarak yayinlandi. Böylece dünyanin dört bir yanindaki WASP fanlari ayni heyecan ve amaç altinda bulusturulmus oldu. Bu mükemmel olay grup tarihindeki en önemli kilometre taslarindan biri oldu.

WASP, Mayis 2000’ de Megadeath, Great White gibi gruplarin da sahne aldigi T.J. Mashal dernegi için bir yardim sovuna çikti.