Arama

Türkiye'deki Antik Kentler - Physkos

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 1.982 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'deki Antik Kentler - Physkos

Sponsorlu Bağlantılar
Physkos’un, Muğla, Reşadiye yarımadasında Marmaris’in kuzey-batısındaki tepede olduğu sanılmaktadır. Bu konuda Prof. Bilge Umar’ın verdiği bilgiye göre; “Marmaris’in İlk Çağ’daki atası olan Physkos bugünkü Marmaris’in dışında, yanı başındaki tepeciğin yamacında ve eteğinde idi. Bu günkü Marmaris’in bu isimle ne zaman anılmaya başladığını bilmiyoruz. Geç Bizans dönemi tarihçilerinden Doukas, Mamalas diye bir Karia kentinden bahseder. Bu belki de şimdiki Marmaris dediğimiz yerdir. Mamalas Hellen dilinde olmayan bir sözcüktür. Büyük olasılıkla da “Ana Tanrıça” anlamındadır.

Strabon, Kaunos’dan bahsederken Physkos’un yerini de şöyle anlatır:
“Buradan hemen sonra,bir limanı ve Leto’nun kutsal alanı bulunan.küçük Physkos kentine ve sonra engebeli bir kıyıya...”

“Mylasa’nın eski zamanda sadece bir köy olduğu söylenir. Orası Hekatomnos hanedanından gelen Karialıların anavatanı ve ikametgâhı idi. Kent Physkos’da denize en yakındır ve burası onların limanıdır.”

Marmaris’teki yerleşim aşağı yukarı M.Ö. 4000’lere kadar iner. Deniz ile olan konumundan dolayı Anadolu-Rodos-Mısır ticaret yolunun en önemli limanı idi. Büyük İskender tarafından M.Ö. 334’de istila edilmiştir. Kentin tarihindeki en önemli olay İskender’e direnmeleridir. İskender’in kuvvetleri beklemedikleri bu direniş karşısında Physkos’luları saldırgan saymışlar ve kaleyi kuşatmışlardır. Halk çoluk, çocuk kaleye dolmuş koca bir orduya karşı 600 kişilik bir kuvvetle direnmeyi göze almışlar ama başarılı olamamışlardır. Yarma hareketi yapan bir grup asker dağlara çekilmiş, kale ve evler yakılıp yıkılmıştır. Daha sonraları bu kale 1557’de Türkler tarafından yeniden yapılmıştır.

Marmaris’de ilk çağdan günümüze ulaşmış bir kalıntıya rastlanmamıştır.



Benzer Konular

4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
13 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
22 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm