Arama

Kırılma

Güncelleme: 14 Haziran 2013 Gösterim: 4.194 Cevap: 1
Iron_Maiden - avatarı
Iron_Maiden
Ziyaretçi
20 Eylül 2008       Mesaj #1
Iron_Maiden - avatarı
Ziyaretçi
Sabit bir yol izleyerek ayırıcı bir yüzeye çarpan ışık, ortamların kırıcılık indislerine göre kırılır. Örneğin hava ortamında yol alan ışık ışını, su ortamına gelir ve su ortamına geçerken normalle belli bir açı yapacak şekilde kırılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Kırılma kurallarına göre çok kırıcı ortamdan az kırıcı ortama geçen ışık yüzey normalinden uzaklaşacak şekilde kırılır. Az kırıcı ortamdan çok kırıcı ortama geçen ışık için de normale yaklaşacak şekilde kırılır.

Ortam değiştiren ışığın kaç derece kırılacağını şu formülle hesaplarız.

n1.sin i = n2.sin r

Refracao
Hava ortamından su ortamına geçen ışığın kırılması. Hava az kırıcı ortam, su ise çok kırıcı ortam olduğu için ışık normale yaklaşacak şekilde kırılıyor.

Alıntı

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
14 Haziran 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kırılma
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bulunduğu ortamdan başka bir saydam ortama geçen ışık ışınının doğrultu değiştirmesi. Kırılma, belirli yasalar uyarınca gerçekleşir. Gelen ışın, ışının yüzeye düştüğü noktadaki yüzey normali ve kırılan ışın aynı düzlemde bulunurlar. Gelme açısının sinüsüyle kırılma açısının sinüsünün oranı sabittir ve bu oran, kırıcı ortamınkiyle birinci ortamın kırılma indislerinin oranına eşittir (Snell Yasası). Prizmaların ya da merceklerin ışık ışınları üzerindeki etkileri kırılmayla açıklanır. Miyopluk ya da hipermetropluk gibi göz kusurları gerçekte göz merceğinin kırılma kusurlarından başka bir şey değildir.

Kırılma olayı yalnızca ışık ışınları için değil, ses dalgaları ve elektriksel alanların kuvvet çizgileri için de geçerlidir. Işık ışınları örneğin hava gibi hafif bir ortamdan su gibi yoğun bir ortama geçerken normale (yani o noktada yüzeye dik olan doğruya) yaklaşarak kırılırlar. Yoğun bir ortamdan hafif bir ortama geçen ışık ışınları ise normalden uzaklaşarak kırılırlar. Ancak, bu olayın meydana gelmesi için yoğun ortamdaki gelme açısının sınır açısı adı verilen belli bir açıdan küçük olması gerekir. Bu açıdan büyük açılarla gelen ışık ışınları ortam değiştirmez ve iç yansıma yapar. Birkaç iç yansıma sonunda ışınlar ortamın serbest yüzeyine sınır açısından daha küçük bir açıyla gelip kırılabilirler. Örneğin gökkuşağı bu olay sonucunda gerçekleşir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

31 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
14 Haziran 2013 / buz perisi Fizik
25 Mayıs 2011 / ener Fizik
11 Temmuz 2013 / sena yıldız Taslak Konular