Arama

Pulp

Güncelleme: 7 Ekim 2008 Gösterim: 1.948 Cevap: 1
A.Arda - avatarı
A.Arda
VIP VIP Üye
7 Ekim 2008       Mesaj #1
A.Arda - avatarı
VIP VIP Üye
Bir çok grup ulaşmak istediklere yerlere bir anda ulaşır ve aynı hızla kaybolurlar, bazıları ise ulaşmak istedikleri yere yavaş ve emin adımlarla ilerleyip uzun süre adlarından yaptıkları başarılı çalışmalarla bahsettirebilirler. Pulp kurulduktan 12 yıl sonra bile adlarını duyuramamış kimsenin dikkatini çekemeyen albümler ve EP'ler piyasaya sürmekten daha fazlasını yapamamıştı.

Sponsorlu Bağlantılar
80'li yılların sona ermesiyle birlikte yani 90'lı yıllarda Brit-Pop'unda bir patlama yaşamasının da büyük katkılarıyla Pulp; hayran kitlesi kazanmaya başlayıp sesini duyurmaya başladı. Adını duyurmasıyla birlikte grup, neredeyse tüm indie-gruplarının stillerini deneyerek kendi stilleriyle oynamaya başladılar. Pulp'ın müziğinin imzası David Bowie'yle Roxy Music'in karışımı; glam rock, disco, new-wave, acid house, Avrupa Pop'u ve İngiliz indie rock'ının birleşimi oldu diyebiliriz.Grubun ucuz sintisayzırları ve geniş içeriğe sahip olan melodileri solist Jarvis Cocker'ın şarkı sözlerindeki sabit fikirlerini aksettiriyordu.

İkinci el pop'tan farklı olarak Pulp aykırı stilleriyle dikkat çekiyordu. Jarvis Cocker, Pulp'ı 1978 yılında 15 yaşındayken kurdu. İlk olarak Arabicus Pulp olarak kurulan grubun ilk elemanları Jarvis'in okul arkadaşlarıydı. Bir yıl sonra da grubun ismi Pulp olarak değişti. Okulları devam eden grup üyeleri bu sırada başarılı konserler vermeye başladı. 1980-81 yıllarında grup bir de demo doldurdu ve bu kaydı verdikleri konserler esnasında John Peel'a verdiler. Peel kaydı beğendi ve grubu kendisiyle birlikte şovunda yer almaları için davet etti. Ve Pulp ilk Peel Session konserini 1981 yılının Kasım'ında verdi. Peel'da sahne almak aslında genelde albüm kayıt teklifleri ve pop şöhretiyle sonuçlansa da Pulp için bu geçerli olmadı ve grubun eline konser sonrasında hiç bir şey geçemedi. Hayalkırıklığıyla sonuçlanan bu olayın ardından 1982 yılında Jarvis hariç diğer üyeler üniversiteye gitmek için gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Jarvis, 8 kişiden oluşan yeni üyelerle birlikte tekrar grubunu oluşturdu. Bu üyeler arasında daha sonra Mission'a geçecek olan keyboard'da Simon Hinkler de bulunuyordu.

Bu yeni oluşumda, Pulp folk gibi farklı melodileri müziklerine yerleştirmeye başladı ve grup ilk albümleri olan "It"i 1984 yılında piyasaya sürdü. Piyasaya sürdükleri bu ilk albüm "It", grubun beklediği ilgiyi görmedi ve Pulp böylece bir kez daha istediği başarıyı elde edememiş oldu ve tekrar dağıldı. Jarvis Cocker ise pes etmedi ve bir kez daha yeni bir oluşum denemeye karar verdi. Bu oluşumda Jarvis Cocker'ın uzun dönem birlikte çalışacağı keman ve gitarist Russell Senior'da bulunuyordu. Cocker ve Seniour gruba baterist Magnus Doyle ve bas gitarist Pater Mansell'i de ekledi. Bu oluşumda grupta aslında hiç bir şey yapmayan fakat şiir okuyan Tim Allcard'da bulunuyordu. Pulp kısa bir süre sonra "It"le müziklerine getirdiği folk etkilerinden uzaklaştı. 1985 yılında keyboardçu Candida Doyle'yi de aralarına ekleyerek daha karanlık bir müzik stili kendilerine benimsediler.

Doyle'nin gruba girmesiyle birlikte Allcard gruptan ayrıldı. 1985 yılında Pulp; Fire Records'tan bir dizi single çıkardı. Grubun geleceği tam belirginleşmek üzereyken solist Jarvis Cocker ciddi biçimde yaralandı. Bir kızı etkilemeye çalışırken pencereden düşmüş; pelvis'ini, ayağını ve bileğini incitmişti. 2 ay boyunca tekerlekli sandalyeyle hayatına devam etmek zorunda kalmış fakat buna rağmen konserlere de çıkmıştı. Grubun 1986 yılında piyasaya çıkan "Freaks" albümünün koyu ve karanlık bir sound'u vardı. Albümün piyasaya çıkmasının ardından "They Suffocate at Night" adlı parçaya çekilen klip sırasında grup tekrar dağılmıştı. Cocker ve Senior dışındaki tüm üyeler gruptan ayrıldı. Bir yıl boyunca grup sessiz kaldı.

1987 yılında Candida Doyle gruba geri döndü hemen ardından kadroya baterist Nick Banks ve bas gitarist Steven Havenhand'da eklendi. Kısa bir süre Havenhand'ın yerine Anthony Geen geçti. Geen'in yerini de yine kısa bir süre sonra Steve Mackey aldı. 1988 yılında Cocker, Mackey'le birlikte, St. Martin's Kolejinde film yapımcılığı okumak için Londra'ya taşındı. Cocker film yapımcılığında okurken Pulp, ikinci bir albüm kaydetme teklifi aldı. Bu teklifin sonucu ise 1989 yılında kayıtları tamamlanan ve o dönemde Cocker'ın keşfetmiş olduğu; acid-house ve pop etkilerinin bulunduğu "Seperations" oldu.

"Seperations" albümü kaydedildikten nerdeyse 3 yıl sonra piyasaya sürüldü. Albümde 'My Legendary Girlfriend' piyasaya çıktığında Cocker'da kariyerini film yapımcılığı konusunda geliştirme kararları alıyordu. NME dergisi çıkan single'ı 1991 yılının en iyi parçası olarak değerlendirdi böylece Pulp'ın kariyeride bir anda yön değiştirmiş oldu. 1992 yılında Pulp; Fire Records'la olan anlaşmalarını iptal etti ve Gift Records'a geçti. Yeni plak şirketinden grup 'My Legendary Girlfriend' single'ının getirdiği başarıyı pekiştiren single'lar çıkarmaya başladı. 'Babies'le birlikte grup tekrar dikkat çekmeyi başardı. Single grubun anlaştığı ilk major plak şirketi olan Island Records'la da arasında köprü kurdu. Gist'den çıkan single'ların bir toplaması olan "PulpIntro" Island Records'tan çıkan ilk albüm oldu. Bu sırada Pulp, bir major plak şirketinden çıkacak ilk albümleri "His N Hers"ün kayıtlarını tamamladı. 1994 yılının baharında piyasaya çıkan "His N Hers" bir çok olumlu eleştiri ile birlikte hiç beklenmeyen bir başarı kazandı. Albüm İngiliz Müzik Listelerin'de ilk ona girerken Mercury Ödülleri içinde aday gösterildi. 1994 yılının sonu 95'in başında Jarvis Cocker; ingiliz televizyon'larının vazgeçilmez ismi haline gelmişti.

Güleryüzlü ve komik karakteriyle Jarvis, ulusal bir kahraman halini aldı. Jarvis Cocker'ın popülerliği gruba pek etki edemedi, ta ki Pulp; "Common People"ı piyasaya sürene kadar. 1995 yılının Mayıs'ında single piyasaya çıktığında İngiltere Müzik Listeleri'nde bu single iki numaraya kadar yükseldi. Temmuz ayında ise Stone Roses, Glastonbury Festival'ine katılmayı iptal ettiklerinde gruba da yeni bir fırsat doğmuş oldu. Grubun Glastonbury festivalindeki sahnesi büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılandı ve Pulp; İngiltere'de superstar konumuna yerleştirildi. Bu da grubun bir sonraki albümü "Different Class"ında zeminini oluşturdu.

"Different Class"ın kayıtları sırasında, aynı zamanda Pulp'ın fan klübünün de başkanı olan gitarist Mark Webber; grubun tam kadro elemanı oldu. Webber'ın grupla birlikte yaptığı kayıtların ilk örnekleri A-Side single olan "Mis-shapes" ve "Sorted for E's and Wizz" oldu ki single grubun "Different Class" albümünün piyasaya çıkmasından iki ay önce yayınlandı. Sorted'ın şarkı sözleri hakkında başlayan tartışmalara rağmen single; müzik listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi. "Different Class" hakkında İngiliz basınında çıkan farklı yorumlara rağmen albüm Ekim ayında piyasaya çıktı ve listelere bir numaradan giriş yaptı. Birinci haftasında albüm altın, ikinci haftada ise platin albüm ödüllerini aldı. Aynı yılın sonunda albüm bir çok farklı ülkenin müzik listesinin bir numarasına çoktan yerleşmişti.

1996 yılının Şubat'ında "Different Class" bir çok olumlu eleştiriyle birlikte Amerika'da da yayınlandı. 1998 yılına geldiğimizde ise grubun "This Is Hardcore" albümünü piyasaya sürdüğünü görüyoruz. "This Is Hardcore"un kayıtlarında, grubun müziğine bir çok olumlu yön katan ve 1997 yılında gruptan dostça ayrıldığını açıklayan gitarist Senior bulunmadı. "This Is Hardcore" ticari bir albüm olarak kabul edildi. Bununla birlikte verilen konserlerde "Help The Angle" gibi parçalar büyük beğeniyle karşılandı. Bu sırada Jarvis Cocker da karizmasından hiç bir şey kaybetmediğini gösterdi. Grubun son albümü ise 2001 tarihli "We Love Life" adını taşıyor. Albümün adı konusunda grubun kafası çok karışıktı. Albümün ardından aynı karışıklık çıkacak ilk single'da da yaşandı ve sonunda single'ın "The Trees" olmasına karar verildi.

pulpnt7

RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
7 Ekim 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Pulp

Sponsorlu Bağlantılar