Arama

Çocuk Yemekleri

Güncelleme: 7 Ekim 2008 Gösterim: 25.205 Cevap: 0
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
7 Ekim 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Çocuk Yemekleri0-1 yaş çocuklara verilecek yiyeceklerin hazırlanması yetişkinler için hazırlanan yiyeceklerden farklılık gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu farklılıklar :
  • Yeni doğan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladır. Ancak altıncı aydan sonra besinleri ağzından çevirerek kısmen çiğner.
  • Esas çiğneme dişlerin çıkmasından sonra yani, 1 yaşından sonra başlar. Bu nedenlerle ilk bir yaşına kadar besinler, sulu, ezilerek, yumuşak şekilde verilir.
  • 1 yaşından sonrada kemikli, büyük parçalı etler, kızartma, kavurma türü ve acılı besinler verilmez.
  • Sindirim sistemi enzimleri bazı besinlerin sindirimi için yeterli değildir. Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra başlar ve yaşına kadar giderek normale ulaşır. Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmelidir.
  • Yağ sindirimi normal olmakla birlikte fazla yağlı yiyecekler çocukların ishal olmasına sebep olur. İshal yağdan eriyen vitaminlerin kullanılmasını engeller.
  • Fazla şeker ve şekerli besinler de ishale neden olduğu gibi, dişlerin sağlığı için de önemlidir.
Besin Grubu
Günlük Miktar
1 - 2 yaş 3 - 6 yaş
1-Süt ve ürünleri -Kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun en iyi kaynağı 500ml 500ml süt veya yoğurt 25 gr. peynir 100 gr. süt yerine geçer.



2-Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil, fındık vb. - Protein, demir,çinko ve bazı B vitaminlerinden zengin. Kurubaklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var.
60-70 gr 90-100 gr 1 adet yumurta , 1 kaşık kıyma veya küçük parça et, balık eti, tavuk, 3-4 kaşık kurubaklagilli bir yemek.



3-Taze sebze ve meyveler - Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler A vitamininden, portakal, mandalina vb. meyveler ile yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates, kivi C vitamininden zengin olup taze sebze ve meyveler E vitamini, folat ve riboflvinden de zengindir
250 gr 300 gr
4-5 kaşık pişmiş yemek veya salata, büyüklüğüne göre 2-3 adet meyve, (turunçgil, domates, şeftali, elma vb.)




4-Tahıllar - Ekmek, bisküvi vb. - Pirinç, bulgur, makarna, un, Enerji kaynağı, biraz protein ve bazı B vitaminleri sağlar, bulgur en değerli olanıdır.

40 - 50 gr 50 - 100 gr 1-2 dilim ekmek, 4-6 kaşık pilav veya makarna, dolma ve yemek, kek, kurabiye içinde.


Çocuk besinlerini 3 esas 1-2 ara öğünde almalıdır. 3 ana öğünde 4 gruptaki besinlerden biri yer almalıdır. Her gruptan besin bulunursa çocuk iyot ve D vitamini dışındaki vitamin ve mineralleri yeterince alabilir. Çocuk uygun aylarda güneşten yararlandırılmalı kışında D vitamini verilmelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.


1-2 yaş çocukları için yemek listesi örneği Çocuk YemekleriSabah : 1 adet yumurta, yarım dilim ekmek, 1 küçük bardak süt, bir fincan portakal ve domates suyu
Öğle : 1 kepçe kıymalı sebze yemeği, 2-3 kaşık yoğurt, 1 ince dilim ekmek İkindi : 1 küçük bardak süt, bir dilim kek
Akşam : 1 kepçe mercimek-bulgur karışımı koyu çorba veya pilav, 2-3 kaşık yoğurt, 1-2 adet meyve veya meyve suyu, 1 ince dilim ekmek
Yatarken: 1 bardak süt

3-6 yaş okul öncesi yaş grubu çocuklar için yemek listesi örnekleri 1. Gün
Sabah : Süt (bir küçük bardak), 1 adet yumurta, 1 ince dilim ekmek, 1 küçük portakal veya suyu
Öğle : Tepsi köfte, patates, havuç veya bezelye garnitürlü, ayran
İkindi : Meyve
Akşam : Kıymalı sebze yemeği, yoğurt
2. Gün
Sabah : Süt, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 ince dilim ekmek, 1 küçük portakal
Öğle : Yumurtalı sebze yemeği, bulgur pilavı, cacık
İkindi : Ayran
Akşam : Orman kebabı (küçük parça et, patates, havuç veya kabak), meyve
3. Gün
Sabah : Süt, tahin-pekmez, 1 dilim ekmek, 1 küçük portakal
Öğle : Yumurtalı-peynirli makarna, salata veya söğüş sebze
İkindi : Meyve
Akşam : Küçük parça etli sebze yemeği, pilav, cacık
Çocuk Yemekleri4. Gün
Sabah : Süt, 1 adet yumurta, haşlanmış patates
Öğle : Kemiksiz küçük parça tavuk-pilavlı,cacık
İkindi : Meyve
Akşam : Kırmızı mercimek çorbası, yumurtalı patates salatası
5. Gün
Sabah : Süt, tahin-pekmez, 1 dilim ekmek, 1 adet portakal
Öğle : Kıymalı soslu makarna, yoğurt
İkindi : 1 salatalık veya meyve, bir küçük poğaça
Akşam : Küçük parça etli nohut yahnisi, bulgur pilavı, cacık
6. Gün
Sabah : Süt, bir küçük ekmek üzerine peynir, 1 adet portakal
Öğle : Küçük parça etli sebze yemeği, sütlaç
İkindi : Limonata veya ayran, bir küçük dilim börek
Akşam : Yayla çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, meyve
7. Gün
Sabah : Süt, 1 adet yumurtai haşlanmış patates, domates
Öğle : Kıymalı sebze, zeytinyağlı dolma veya sarma, yoğurt
İkindi : Aşure
Akşam : Sulu köfte, börek, salata
8. Gün
Sabah : Süt, tahin-pekmez, 1 dilim ekmek, 1 adet portakal
Öğle : Omlet, zeytinyağlı taze sebze yemeği, meyve
İkindi : Limonata, 1 küçük dilim kek
Akşam :Balık ızgara veya buğulama, patates sote salata

Not:Yemeklerle birlikte 50 gram (ince bir dilim ekmek) ekmek verilir.



Çorbalar Kırmızı Mercimek Çorbası (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Kırmızı Mercimek 2/3 su bardağı Su 6 su bardağı Soğan 1 orta boy Havuç 1 küçük boy Tuz 2 tatlı kaşığı Margarin veya terayağı 4 yemek kaşığı Un 2 yemek kaşığı Salça 1/2 yemek kaşığı Çocuk Yemekleri
Yapılışı:
Mercimeği yıka, su ile tencereye koy, kaynamaya bırak. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Havucu yıka, kazı, rendele. Havuç, soğan ve tuzu kaynayan karışıma ekle, yaklaşık 30 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, tekrar ateşe koy. Bir kapta Unu biraz su ile ez. Salçayı kat, karıştır ve çorbaya , karıştırarak ekle, kaynaya kadar karıştırmaya devam et.Yağı ekle, kaynamayana kadar karıştırmaya devam et. Yağı ekle, 5 dakika pişir.
Sebze Çorbası(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Soğan 1 orta boy Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı Un 2 yemek kaşığı Su (sıcak) 5 su bardağı Kereviz yaprağı 3-4 adet Pazı yaprağı 1 adet Maydanoz 3-4 dal Patates 2 küçük boy Havuç 1 küçük boy Pirinç 1/4 çay bardağı Tuz 2 tatlı kaşığı Karabiber 1/2 tatlı kaşığı Yumurta 1 adet Süt 1 su bardağı
Yapılışı:

Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte arasıra karıştırarak 2-3 dakika öldür, unu ekle birkaç kez karıştır, suyu koy, karıştır, kaynamaya bırak. Diğer sebzeleri yıka, yaprakları olanları ayıkla, ince ince doğra, patatesi ve havucu soyup rendele. Pirinci yıka. Sebzeleri, pirinç ve tuzu kaynayan karışıma kat, iyice yumuşayana değin, 35-40 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır, tekrar ateşe koy. Yumurtayı ayrı bir kapta , sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını tencereye azar azar eklerken , çorbayı sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat.

Sütlü Domates Çorbası (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Un 1/2 su bardağı Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı Su (sıcak) 4, 1/2 su bardağı Domates 3 orta boy Tuz 2 tatlı kaşığı Karabiber 1/4 tatlı kaşığı Yumurta 1 adet Süt 1 su bardağı Ekmek (bayat) 2 ince dilim Çocuk Yemekleri
Yapılışı :
Unu ve yağı bir tencereye koy, birkaç kez karıştır, suyu yavaş yavaş ekle, karıştırarak kaynama derecesine getir. Domatesleri yıka, 1 santimetreküp irilikte doğra, kaynayan karışıma kat, tuz koy, 30-35 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır, tekrar ateşe koy. Yumurtayı, ayrı bir kapta, sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan, birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını, tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, kaynıyınca ocağı kapat. Diğer yanda, ekmeği 1 santimetreküp irilikte doğra ve tepsiye koy, fırında pembe renkte kızart. Çorbayı , üzerine kızarmış ekmek serperek servis yap.
Balık Çorbası (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Uskumru 5 küçük boy Su 5 su bardağı Tuz 2 tatlı kaşığı Soğan 1 büyük boy Margarin 3 yemek kaşığı Havuç 2 küçük boy Patates 2 orta boy Domates 2 orta boy Maydanoz 1/3 demet Limon 1 küçük boy Kekik 1 tatlı kaşığı
Yapılışı:
Balığı temizle, yıka, 3 su bardağı su ve tuz ile tencereye koy, 10 dakika pişir, sudan al , kılçıklarını ayır, 1 santimetre kalınlıkla doğra. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, ayrı bir tencereye koy, yağı ekle, kapağı kapat, kısa ateşte ara sıra karıştırarak, 4-5 dakika öldür, içine balığın pişme suyunu ve kalan suyu ekle kaynamaya bırak. Diğer sebzeleri yıka, havucu kazı, patatesi soy, maydanozu ayıkla. Havuç, patates ve domatesi 1 santimetreküp irilikte doğra, kaynayan karışıma kat, 20 dakika pişir. Maydanozu ince ince kıy, limonun kabuğunu rendele ve suyu sık. Balık, maydanoz, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve kekiği, sebzeli karışıma kat, 3-4 dakika daha pişir.



Diğer Yemekler Terbiyeli Köfte (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Ekmek (bayat) 2 orta dilim Soğan 2 orta boy Maydanoz 1/4 demet Kıyma 2 su bardağı Tuz 1 tatlı kaşığı Karabiber 1/2 tatlı kaşığı Un 3 yemek kaşığı Su 4 su bardağı Yumurta sarısı 1 adet Limon suyu 2 yemek kaşığı
Çocuk YemekleriYapılışı:
Ekmeğin kenarlarını çıkart, içini ıslat ve iyice sık. Soğanı soy, yıka, rendele. Maydanozu yıka, ayıkla, ince ince kıy. Kıyma, ekmek içi, soğan, maydanoz, 1, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 tatlı kaşığı karabiberi iyice karıştır, 4-5 dakika yoğur.Hamurdan eli ıslatarak yarım ceviz büyüklüğünde köfteler yuvarla, un serpilmiş bir tepsiye diz. Tepsiyi sallayarak köfteleri unla. Tencereye su ve kalan tuzu koy, kaynat. Köfteleri kaynayan karışıma ekle, kısık ateşte 45-50 dakika pişir. Yumurtayı ayrı bir kapta limon suyu ile iyice çırp, içine köftelerin suyundan birkaç kaşık ekleyerek ılıt. Yumurta-limon karışımını tencereye azar azar eklerken, yemeği sürekli karıştır, bir kez kaynatıp ocağı kapat.

Kıymalı Ispanak (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Ispanak 1 kilogram Soğan 2 orta boy Kıyma 1 su bardağı Margarin 2 yemek kaşığı Pirinç 1/4 su bardağı Salça 1 yemek kaşığı Tuz 1/2 tatlı kaşığı Su (sıcak) 1 su bardağı
Yapılışı:
Ispanağı ayıkla, yıka. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Tencereye soğan, kıyma ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak, bıraktığı suyu çekene kadar 8-10 dakika pişir. Pirinci yıka, salça, tuz ve su ile birlikte tencereye ekle, karıştır. Ispanağı 1 santimetre kalınlıkta doğra, kaynayan karışıma kat, bir kez karıştır, pirinçler uzayıp, yumuşayıncaya değin 5-10 dakika pişir.
Ispanak Köftesi (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Ispanak Yarım kilogram Peynir (kaşar) 250 gram Yumurta 1 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Karabiber 1/2 tatlı kaşığı Galeta unu 2 yemek kaşığı Un 2 yemek kaşığı Çocuk YemekleriYapılışı:
Ispanağın köklerini kes, yıka, ince kıyi iki avuç içinde sıkarak suyunu çıkar, bir kaba koy. Peyniri rendele 1/4 ünü ayır, kalanını ıspanağa ekle. Galeta, tuz, baharat ve çırpılmış yumurtayı koy, iyice karıştır. Eli una bulayarak yuvarlak ceviz büyüklüğünde köfteler yap. Köfteleri kevgire koy, kaynayan suyun üzerine kevgiri yerleştir, 3-4 dakika buharda pişir. Sıcağa dayanıklı cam servis tabağına köfteleri diz. Üzerlerine kalan peyniri serp, sıcak fırında 10 dakika kızart.
Havuçlu Yoğurtlu Makarna (6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-Miktar Makarna 1 paket (500 gram) Su 3 su bardağı Tuz 2 tatlı kaşığı Havuç 3 orta boy Sıvı yağ 3 yemek kaşığı Yoğurt 1 su bardağı
Yapılışı:
Makarnayı fırın makarnadaki gibi pişir. Havucu yıka, kazı. Başka bir tencereye yağı koy, havucu içine rendele, 1 tatlı kaşığı tuz koy, karıştır, kapağı kapat, kısık ateşte 5 dakika pişir. Ilıklaşınca yoğurt koy karıştır. Pişen makarnayı servis tabağına al, Yoğurtlu sosu üzerine dök.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

12 Haziran 2016 / A.Arda Moda
1 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış