Arama

Çocuk ve Trafik

Güncelleme: 8 Kasım 2010 Gösterim: 16.968 Cevap: 1
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
8 Ekim 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
cvt

Sponsorlu Bağlantılar
Çocuk ve Trafik

Çocuğumuz okul öncesi döneme geldiğinde, çevresi ile ilişki kurması artar, arkadaş çevresi genişler. Yuvaya giden bu dönem çocuklar ile ilk okula başlayanlar topluma uyum göstermeyi öğrenir. Bu yaşta evin dışında, parkta, kreşte, okulda da bir yaşam olduğu gerçeği ortaya çıkar. Kuşkusuz bununla birlikte önceki yaşlarda sık gördüğümüz ev kazalarından, trafik kazaları ile karşılaşma olasılığına geçiş olur.
Bu yaşlar diğer toplumsal ilkeler yanı sıra trafik ile ilgili temel kuralların da öğretilmesi için uygun yaşlardır. Özetle trafik eğitimi, okul öncesi eğitim döneminde başlamalı, ilk öğretimde sürdürülmelidir. Çocuğun trafik eğitiminde de en önemli nokta, örnek olmadır. Anne - baba acele işi varken yeşil ışık yanmadığı halde ya da uygun olmayan bir yerden karşıya geçerse, çocukta bir gün kendince acil bir durumda (örneğin topu kaçtığında) ani bir şekilde caddeye fırlaya bilecektir.
Çocuklara öncelikle anne - baba tarafından yeşil, sarı, kırmızı lambaların anlamı anlatılmalı, duran arabanın arkasından fırlanılmaması ve getireceği sonuçlar v.s. gibi durumlar anlatılabileceği örneklerle vurgulanmalıdır.
Yine bazı temel trafik işaretleri değişik basit oyun kurgular ile öğretilmelidir.

Çocuk ve Trafik

Önemli noktalardan biri de araba içinde gebelikte olduğu gibi çocukluk döneminde de güvenliğin sağlanmasıdır. Çocuk kesinlikle ön koltuğa oturtulmamalıdır. Çocuk, annesinin kucağında bile ön koltukta oturmasının sakıncasını öğrenmelidir. Aynı şekilde arkada iken, iki ön koltuk arasında, ayakta durmasının da güvenli olmadığı, bu durumda ani fren yapılacak olursa çocuğun öne fırlayacağı net örneklerle açıklanmalıdır.

Okul öncesi dönemde, çocukla birlikte bir büyüğün arkada oturması gerekir.
Çocuklar arka koltukta otururken yanlışlıkla kapıların açılmaması için mutlaka kapı kilitleri kullanılmalıdır.
Çocuk, alttan uygun bir şekilde yükseltilerek, arka emniyet kemerleri boyna baskı yapmayacak bir konumda bağlanmalıdır.


Çocuk ve Trafik

Uzun yolculuklarda çocuğun sıkılacağı göz önünde tutularak oyun olanağı yaratılmalı, sık aralarla mola verilmelidir. Böylece arabayı kullananın dikkatinin dağılması en aza indirgenmiş olur. Anne - baba, çocuğu indirerek yola devam edecek ise araba tam olarak kaldırıma yanaştırılmalı kaldırım tarafındaki kapıdan ve mutlaka ebeveynleri tarafından inmeye yardım edilmelidir.







Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ÇOCUK VE TRAFİK
TARAFİK İŞARETLERİ NE AMAÇLA KULLANILIR
Sponsorlu Bağlantılar

Trafik ortamında sürekli hareket halinde olan, bu hareketleriyle birbirlerini etkileyen araçlar ve insanlar birbirleri için çok önemlidir. Birbirlerinin nasıl hareket edeceğini, belli bir yerde nasıl davranabileceğini tahmin edebilmek isterler. Acaba bu yolda dönüş yapar mı? Durabilir mi? Sağa mı dönecek? Neden yavaşladı?



Trafik işaretleri bizim için önemli olabilecek bu tür soruları doğru cevaplamamızı sağlarlar. "Kırmızı ışık yandı, şimdi tüm araçlar duracak" "sağa sinyal veren araç birazdan yavaşlayacak ve ilerideki kavşaktan sağa dönecek" gibi.



Bu işaretler sayesinde trafik ortamındaki belirsizlikten büyük ölçüde kurtulur, tehlikeli olabilecek durumlar için önceden önlem alabiliriz. Trafik işaretlerine uymamak diğer sürücü ve yayaların tehlikeli durumlar için önlem almasını güçleştirebilir.



Trafik işaretleri, trafik ortamında bulunan sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir. Bu yüzden trafik işaretlerinden oluşan bu ortak dili doğru ve yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemlidir.

Benzer Konular

12 Haziran 2016 / A.Arda Moda
17 Haziran 2016 / evo Motorlu Araçlar
1 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış
28 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
5 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış