Arama

Yer ve Gök Dalgaları

Güncelleme: 11 Ekim 2008 Gösterim: 3.145 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
11 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Yer Dalgaları
Yavaş yavaş zayıflayıp tamamen sönünceye kadar yeryüzü eğrisini takip eden dalgalardır. Yeryüzeyine paralel olarak yayılırlar. Yer dalgalarının yayınım mesafesi aşağıdaki faktörlere bağlıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Frekans: Yer dalgalarının frekansı arttıkça ulaşılan menzil düşer.
  • Torağın tipi: Su toprağa göre daha iyi bir iletken olduğu için yer dalgaları, su üzerinde daha uzak mesafelere ulaşabilirler. Toprak ne kadar kuru ve menzil o oranda düşer
  • Güç; Menzil verici gücüyle doğru orantılıdır. Güç arttıkça menzil de artacaktır
Gök Dalgaları
Atmosferin iyonosfer katlarına çarpıp yansıyan dalgalardır. İyonosfer, atmosferin en dış katmanıdır ve yerden yaklaşık 100 ile 500 km. arasındaki yükseklikte bulunur. Bu katmanın yüksekliği sabit değildir ve her gün, her mevsime göre değişmeler gösterir. Gündüzleri ise geceye göre daha alçak seviyededir.
Gaz moleküllerinin iyonlarına ayrılması olayına iyonlaşma denir. Güneşin ultraviyole ışınları bu iyonlaşmayı meydana getirir. Güneşin etkisi yüksek tabakalarda daha fazla olacağından iyonlaşma miktarı da bu tabakalarda daha çok olacaktır. Gece ise güneş etkisi ortadan kalktığından iyonlar tekrar birleşirler. Bu ise alt tabakalarda üst tabakalardakine nazaran daha çabuk olur. Bu nedenle iyonosfer tabakasının kalınlığı azalır ve yerden yüksekliği de artar. Böylece iyonosferin tabakalarından yansıyarak yeryüzüne dönen gök dalgalarının da ulaştığı menzil özellikle geceleri artmış olur.
Gök dalgalarının yayılma mesafesi aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
  • Geliş açısı:Verici anteninden gönderilen dalganın yansıyabilmesi için iyonosfere belli bir açı altında gelmesi gerekir. Büyük açılarda iyonosfer katmanlarına ulaşan gök dalgaları, bu katmanlar tarafından yutulurlar.
  • Yükseklik: Verici anteni ne kadar yükseğe yerleştirilirse menzil o oranda artar.
  • İyonlaşma miktarı: Tabakanın iyonlaşma miktarı ne kadar fazla ise menzil o oranda düşer. (Gece-gündüz menzil farkı gibi)
  • Frekans: Verici frekansı 30 MHz 'in altında olmalıdır. Frekans arttıkça gök dalgalarının menzili düşer. 30 MHz' in üzerinde frekansı bir dalga iyonosferden yansımadığı gibi tüm katmanları geçerek uzaya ulaşır.
Elektrik.gen.tr


Benzer Konular

27 Mayıs 2013 / nünü Parapsikoloji
10 Kasım 2008 / Misafir Deniz Bilimleri
16 Haziran 2008 / BrookLyn Taslak Konular
26 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
27 Şubat 2016 / nötrino Uzay Bilimleri