Arama

Çizgili Sırtlan (Hyaena hyaena)

Güncelleme: 17 Ekim 2008 Gösterim: 2.712 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
17 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Çizgili sırtlan

Sponsorlu Bağlantılar

Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Bayağı sırtlan olarak da bilinir, sırtlangiller (Hyaenidae) familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türü. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olarak bu tür Asya'da, hatta Türkiye'de de bulunur.
260px Striped Hyena
Özellikleri

Çizgili sırtlan diğer sırtlanlardan (örneğin: benekli sırtlan) daha zarif bir vücut yapısına sahiptir. 110 cm uzunluğa (+30 cm kuyruk) ve 40-50 kg ağırlığa varır. Sırtından bir sırada büyüyen kıllarını korkutmak için havaya dikebilir; böylece asıl olduğundan daha büyük gözükür. Rengi gridir ve tüm vücudunda belirgin siyah çizgileri vardır.

Dağılımı

Çizgili sırtlan Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadasında ve Hindistan'da bulunur. Yaşam alanı yarı çöl ve kurak bölgelerdir.

Yaşam şekli

Çizgili sırtlanin yaşam şekli benekli sırtlanınkinden çok farklıdır. yalnız yaşamayı tercih eder. Çok nadiren, aile fertlerinden oluşan ufak grublar kurabilir. Diğer sırtlan türleri gülermiş gibi sesler çıkarırken, çizgili sırtlan sessiz bir hırlamadan başka ses çıkaramaz. Kendine ait bölgesine çok önem verir ve bu bölgeyi savunur. Kendi gücü ile büyük hayvanları avlayamaz. Genelde leş ile beslenir. Bunu yanısıra küçük kemiricileri, kuşları, kertenkeleleri, bazen keçi, koyun ya da köpek avlayabilir.


Kaynak:MsXLabs.Org&Temel Britannica


Benzer Konular

7 Nisan 2016 / P.u.S.u Genel Galeri
16 Ekim 2008 / INIFERNO Müzik tr
26 Kasım 2012 / B.L.A.C.K Zooloji
26 Mayıs 2009 / ahmetseydi Zooloji