Arama

Notilus (Nautilus)

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 2.153 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ahtapot ve kalamar gibi, yumu­şakçaların kafadanbacaklılar sınıfında yer alır. Ama, bu akrabalarından farklı olarak, notilusların iki yerine dört solungacı ve genel­likle 15-20 cm çapında, sarmal biçimde kıvrıl­mış bir kabuğu vardır. Nautilus cinsi Fiji ve Filipinler'in yakınlarındaki dip sularında ol­dukça az sayıda bulunur.
Yavru notilusun düz ve boynuza benzer biçimdeki kabuğuna her yıl yeni ve daha geniş bir bölme eklenerek, sonunda sarmal biçimde kıvrılmış güzel bir kabuk oluşur. Notilus en son ve en geniş bölmede yaşar. Kısa ve kalın gövdesinde, tüm odacıklar boyunca uzanan bir borucuk bulunur. Notilusun törpüyü andı­ran bir dili ve güçlü çeneleri vardır. Ağzını çevreleyen 90 dolayında dokunaç yardımıyla kabuklu küçük deniz hayvanlarını avlar. Bu dokunaçların en içte yer alan çifti genişleye­rek kabuk deliğini örtebilen bir kapağa dö­nüşmüştür. Yaşayan öbür kafadanbacaklılarınki kadar gelişmemiş olan gözleri mercek-sizdir. Bir sifonla emdiği suyu geri püskürte­rek hareket eder. Notilusun sedefle kaplı kabuğu süs eşyası olarak değerlidir
Sponsorlu Bağlantılar

244pxnautilus4474751je7


Notilus, kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfına dahil familyalardan Nautilidae'nin üyesi olan deniz canlılarının, Türkçe'ye Latince'deki nautilus sözcüğünden geçmiş ortak adıdır. Nautilus ise Yunanca'da "denizci" anlamına gelen nautilos sözcüğünün Latince'ye geçmiş halidir.

Nautilina alt takımının içindeki tek familya olan Nautilidae, toplam 6 türü barındıran 2 cinsten oluşur ve tipik cinsi de Nautilus'tur . Bu familyanın herhangi bir türü için "odacıklı notilus (chambered nautilus)" terimi de kullanılabiliyorsa da bu terim daha çok Nautilus pompilius türüne özeldir.

Notilus, Güney Pasifik'in derin sularında yaşar. Kabuklarına Malayi Adaları sahillerinde bol rastlanır. Helezon şekilli kabukları odacıklıdır. Bölümler ince çeperlerle ayrılmıştır. Hayvan en büyük olan son bölümde yerleşir. Diğer odalar salgıladığı bir gaz ile doludur. Arka kısmından uzanan ince bir şerit bölmelerden geçerek en son odacığa kadar ulaşır. İki çift solungaçları vardır. Ağız etrafında doksan kadar kola sahiptir. Odacıklardaki gaz su basıncını dengeleyerek hayvanın su içinde yüzmesini ve alçalıp yükselmesini ayarlar. Bütün kafadan bacaklılar ayrı eşeylidir. Döllenme, dişinin manto boşluğunda gerçekleşir. Dişi, döllenmiş kapsüllü yumurtalarını tek tek veya mukusla örtülü kümeler halinde sabit cisimlere yapıştırır. Nadir hallerde serbest olarak suya bırakır. Metamorfoz (başkalaşım) yoktur. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Üreme dönemlerinde ahtapot veya mürekkep balıklarında eşler birbirine sarılmış olarak saatlerce suda sürüklenirler. Hepsi solungaç solunumu yapan yırtıcı etçil hayvanlardır.

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
nautilus

Sponsorlu Bağlantılar
Nautilus pompilius