Arama

Bebeklerde postüre bağlı bozukluklar düzelir mi?

Güncelleme: 17 Şubat 2016 Gösterim: 2.043 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
16 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Bebeklerde postüre bağlı bozukluklar hakkında bilgi verir misiniz?

Bebeğim 23.08.2008 tarihinde doğdu.doğduğunda rahim duvarına yaslandığı için ve anne karnında pozisyonunu değiştirmediği için alnının sol tarafında büyük bir çukurluk var.alnı normal haline döner mi?
Son düzenleyen ahmetseydi; 17 Şubat 2016 21:54 Sebep: iç başlık eklendi
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
16 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
bebeklerin bıngıldak denen yapıları henüz gelişimlerini tamamlamadığı için ve kafatası kemik yapısı tam oluşmadığı için doğmadan önce ve doğduktan sonraki postür(duruş) bozuklukları geçicidir. diğer tarafa daha çok yatırırsanız ve verdiğiniz pozisyonlarına dikkat ederseniz düzelecektir.
tabiki bunların hepsi sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda. yani sebep gerçekten rahim duvarındaki postür bozukluğuysa.. sağlıklı günler dilerimMsn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
17 Şubat 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Doğumdan itibaren tüm yaşam boyunca omurgamız farklı şekillerde eğrilikler gösterir. Burada önemli olan nokta, bir çocuğun gelişimi sırasında omurgada oluşan eğriliklerin hastalık ya da deformitelerden ayırt edilebilmesidir. Günlük yaşantıda oldukça sık olarak hafif öne eğik yürüyen ya da kambur şekilde oturan çocuklara rastlarız. Bu grup içinde önemli deformiteler olabilir ve erişkin yaşlarında yaşam fonksiyonlarını kısıtlayabilecek ağır bozukluklar gelişebilir.

db1

Bebeklikten Çocukluğa Omurga Gelişimi

İlk sırada değinmemiz gereken konu omurganın (kemik yapının) gelişimi ve normal eğrilikleri olmalıdır. Çünkü çocukluk yaşlarında gövdeye şeklini veren temel yapı omurgadır. Yeni doğmuş bir bebekte omurga düz veya hafif öne eğiktir. Diğer bir deyişle yeni doğan bebeklerde hafif kamburluk normal sayılmalıdır. Bebeğin yatma şeklinde bağlı olarak gövdesinde sağa veya sola doğru eğrilme görülebilir. Önemli olan, bebeğin yatma pozisyonuna bağlı olarak sırtında eğriliklerin kaybolmasıdır. Kucağa alındığında ise bebeğin sırtında genellikle bir kamburluk oluşur. Eğer bir bebekteki vücut şekil bozukluğu, yatış şekli değiştiğinde ya da kucağa alındığında kaybolmuyorsa bir hekime başvurulmalıdır. Normalde belimizde bir çukurluk (lordoz), sırtımızda ise hafif kamburluk (kifoz) olması gerekir. Bu eğrilikler ?fizyolojik eğrilikler? olarak isimlendirilir ve günlük işlerimizi yaparken en az düzeyde enerji tüketmemize yardımcı olurlar. Vücut ergonomisi için çok önemli olan bu fizyolojik eğriliklerin ilk görülme yaşları çocuğun ilk ayağa kalkma yaşlarıdır. Yürüme öncesi bebeklerde daha oluşmamıştır. Çocuk yürümeye başlayınca önce belindeki çukurluk gelişmeye başlar. Gelişime paralel olarak sırtında öne doğru eğrilme oluşur ve vücut dengesi hızla kurulur. Bu nedenle bebekler ilk yürümeye başladıklarında bel bölgelerindeki çukurluk biraz fazla olarak göze çarpar ve bebekler geriye doğru düşebilirler. Zamanla gövde kaslarının gelişmesi ve yer çekimin de etkisi ile omurganın fizyolojik eğrilikleri tamamlanır.

Gelişim sırasında fizyolojik eğrilikler dışında başka omurga eğrilikleri gelişirse bunları patolojik olarak kabul etmekteyiz. Çocuğun büyümesi sırasında gözlemlenen bazı şekil bozuklukları geçici olabilir ve zamanla düzelebilir. Ancak bu konuda kararı deneyimli bir hekim vermelidir. Çocuklarda tedavi edilmeyen ya da gözden kaçan omurga deformiteleri erişkin yaşlarda ağır fonksiyonel kısıtlanmalara neden olabilirler.

Skolyoz Nedir?

Çocukluk yaşlarında görülen şekil bozukluklarının ilk sırasında skolyoz hastalığı vardır. Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesi ve kendi üzerinde dönmesi sonucunda oluşan gövdenin bükülmesidir. Skolyozun tipine bağlı olarak ?S? harfi veya ?C? harfi şeklinde gelişebilir. Nedeni konusunda birçok teori olmakla birlikte genetik alt yapısı olduğu düşünülmektedir. Ergenlik dönemi veya hemen öncesinde fark edilir. Kız çocuklarda erkeklere oranla dokuz kat daha sıktır. Ergenlik dönemindeki kızlar, kadınsı şekilde vücut gelişimi başladığından vücutlarını saklama eğilimindedirler. Bu nedenle omurga eğrilikleri sıklıkla aileler tarafından gözden kaçırılabilmektedir. Skolyozun tanınmasında iki omuz arasında seviye farkı olması ve sırttan bakıldığında kürek kemiklerinin asimetrik olması yardımcıdır. Çocuk öne eğildiğinde ise omurgadaki eğriliği belirgin olarak görebiliriz. Skolyozdan şüphelenildiğinde mutlaka bir hekim başvurulmalıdır.

db2

Kifoz(Kamburluk) Neden Oluşur?

Çocuklarda görülen bir diğer sorun da kamburluktur (kifoz). Kamburluk, kemiklerdeki hastalıklara bağlı olabileceği gibi duruş bozukluklarına ya da bazı kötü alışkanlıklara bağlı da olabilir. Çocuğun gelişimi sırasında oturma eğitimi birçok aile tarafından önemsenmez. Özellikle okul çocuklarında, sırada veya sandalyede oturma sırasında dik oturulması öğütlenmelidir. Okul sıralarında mutlaka bel desteği olmalıdır. Böylece bel çukurluğu uygun şekilde gelişebilir. Yine ağır çantaların tek omuza asılarak taşınması, bilgisayar karşısında uzun süre ve uygunsuz şekilde oturulması, vücut eğriliklerine uygun olmayan yatakların kullanılması da vücut eğriliklerini değiştirebilir. Boyu hızlı uzayan çocuklarda kamburluk görülme sıklığı daha fazladır. Uzun boylu insanların biraz öne eğik ve kamburca durduklarını hatırlayalım. Bu duruş pozisyonu, gelişim döneminde boyun fazlaca uzaması ile günlük işleri yaparken ve diğer insanlarla iletişim kurarken öne eğilme gereksiniminden doğar. Bir süre sonra kişilerde öne eğik bir duruş alışkanlığı gelişir. Bu alışkanlık çocukluk yaşlardaki duruş eğitimleri ve uygun fizyoterapi ile düzelebilir.

Görme problemleri de çocuklarda duruş bozukluklarına neden olabilir. Daha çok boyun bölgesinde eğrilik şeklinde görülür. Çocuk daha rahat görebilmek için vücudunu görmek istediği nesneye göre şekillendirir. Ayrıntılı göz bakısı ihmal edilmemelidir.

Sonuç olarak çocuklardaki duruş sorunları bazı hastalıklara bağlı olabileceği gibi, önlenebilecek bazı kötü alışkanlıklara bağlı da olabilir. Gelişimin hızlı olduğu dönemde oturma dengesinin sağlanması, gövde kaslarının güçlendirilmesi, çalışma sandalyelerinin bel destekli olmasına dikkat edilmesi, iki omuza asılan sırt çantalarının tercih edilmesi gibi bazı basit önlemlerle ileride gelişebilecek önemli sorunlar engellenebilir. Ancak yine de altta yatan bir hastalığın atlanmaması için hekim kontrolü önemlidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

9 Mayıs 2011 / pesimist Psikoloji ve Psikiyatri
20 Eylül 2010 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
27 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
9 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Tıp Bilimleri