Arama

Engelliler için Haber ve Bilgi - Sayfa 2

Güncelleme: 1 Ağustos 2013 Gösterim: 14.325 Cevap: 15
antonyzz - avatarı
antonyzz
Ziyaretçi
9 Mayıs 2012       Mesaj #11
antonyzz - avatarı
Ziyaretçi
Yeni mezun oldunuz ya da olmak üzereyseniz şimdiden geleceğinize yön vermek ve hayatınızı sürdürmeniz için bir araç olan para kazanma yollarını şimdiden araştırmalısınız. Aslında ilkokul hatta öncesinden başlayan bir süreci sizler şimdi şekillendirmeye başlıyorsunuz. Okul sıralarında ne olmak istediğine karar verenler istedikleri alandan mezun oldular bile, diğerleri ise yaşamın getirdiği şarlarla şekillenen meslek seçimlerini çoktan yapmış. Ve sıra iş aramaya geldiğinde ne yapmalı, nasıl yapmalı, hangi yöntemleri takip etmeli, zamanı nasıl kullanmalı ve en hızlı iş hayatına nasıl atılmalı bir bakalım.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Engelliler için Haber ve Bilgig
DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
28 Mayıs 2013       Mesaj #12
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
AÖF'ten görme engelliler için fırsat
Engellilersitesi.com
Sponsorlu Bağlantılar

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, görme engelli öğrenciler için binin üzerindeki kitabın seslendirilmesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Açıköğretim Sistemi’ndeki yaklaşık 10 bin 200 engelli öğrenciden bir kısmının görme engelli öğrenci olduğunu belirten Prof. Dr. Davut Aydın, bu öğrencilere ders malzemesini seslendirilmiş olarak sunma gereğinin ortaya çıktığını belirtti. Hazırlanan proje tamamlandığı zaman, ders malzemeleri seslendirildiği için görme engelli öğrencilerin bu malzemeye ulaşacağını anlatan Prof. Dr.Aydın “Aynı zamanda şuanda birçok kitabı da yayın aşamasına getirdik. Zaman alan süreçler bunlar tabi ki. Kitaplar yeni yazıldı, bunların hazırlanması vakit alıyor. 2013 yılının eylül ayından itibaren sesli kitapları da devreye sokacağız. Özellikle görme engelli öğrencilerimiz de bundan sonra artık bir diğer kişinin desteği olmadan kendileri bu malzemeleri sesli kitap dahil kullanacaklar” dedi.

---------- Mesaj tarihi 10:44 ---------- Önceki mesaj tarihi 10:39 ----------

Çalışan engelliler, memur oluyor
Engellilersitesi.com

ÖMSS sınavları ve kuralarının neticesinde Etimesgut’tan engelliler rekor üstüne Rekor kırıyor.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği TEDAY Genel Başkanı İlimdar Boztaş Engelli Memurlar Seçme Sınavı ve kamudaki engelli kadrolarıyla ilgili bazı tespitlerde bulundu.

İlimdar Boztaş yaptığı açıklamada; “ÖMSS sürecini başından buyana adım adım izliyoruz. Sınav öncesi ÖMSS kursları açtık. Sekiz ayrı sınıfta, Etimesgut halk eğitimi, Etimesgut Belediyesi ETİSEM grubu destekli hazırlıklar gördük. Sınavlara bilinçli girdik, ETİSEM eğitmenleri tarafından Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nde tercihler için rehberlik desteği sunuldu. Engelli arkadaşlarımızın hatalara düşmeleri önlendi. Büyük bir hassasiyetle izlediğimiz ÖMSS süreciyle 1. ve 2. tercihler sonucunda bir yılda 120 Etimesgut’lu engelli üyemiz memur olarak atandı. Çalışan kazanıyor, kurslarımızı önemseyenler kesinlikle kamuya atanıyor” dedi.

KAMUDA HALEN 20 BİN’DEN FAZLA BOŞ KADRO VAR

Temmuz ayından itibaren ilgili iş kanununa göre ÖMSS’nin üçüncü, 2013 yılının ise ikinci tercihlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Boztaş, açıklamasını şöyle sürdürdü. “Kamuda halen 20 binden fazla boş kadro var. Hükümetten isteğimiz bu kadrolara atamaların yapılması. Ayrıca kamuda engelli personel istihdam oranı da 2008 yılında yapılan bir düzenleme ile yüzde 3 ten yüzde 4’e yükseltilmiştir. Ancak bugün baktığımızda tüm hesaplar yüzde 3 üzerinden yapılmaktadır. Bakanlarımız dahil birçok platformda da yüzde 3 olarak telaffuz edilmektedir. Bu çelişki ivedilikle giderilmeli, engellilerin göz ardı edilen yüzde 1’lik hakları iade edilmelidir. Çoğu kamu dairesi engelli istihdamında temkinli, ön yargılı davranmaktadır. Bu nedenle de gerekli kadro eksiklikleri devlet personel başkanlığına dağınık veya gecikmeli şekilde bildirilmektedir. Kamudaki tüm bürokratlara sesleniyoruz; meseleye ön yargıyla bakmak sorunu çözmez. Sizler kamu yöneticilerisiniz, açarsınız hizmet içi eğitim seminerlerini yetersiz bulduğunuz engellilerimizi göreve hazırlarsınız. Eğitimin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Şu zamana kadar, kamuya yerleşen zihinsel engellilerimiz de dâhil, tüm arkadaşlarımız ortaya koydukları azim ve üstün gayretleri ile kendilerini ispat etmiş, engellilere karşı ön yargılı bakışların da yanlış olduğunu ortaya çıkarmışlardır.

ENGELLİLERİMİZ MOBESE İZLEME BİRİMLERİNDE PEKÂLÂ ÇALIŞABİLİR

Her insanın kendine göre yapabileceği bir iş istenildiğinde bulunur. Yılın ikinci tercihlerinde bürokratlarımızı göreve davet ediyoruz. Yeterince haksızlığa uğradık, eşitsizlik ve ayrımcılık gördük. Hatanızı telafi fırsatı temmuz ayından itibaren yeniden elinize geçecek, endişeye lüzum yoktur. Sadece bir örnek sunayım; Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 6600 engelli kadrosu boş tutuluyor. Peki Türkiye’de binlerce mobese kamerası, bunların izleme merkezlerinde tığ gibi delikanlıları görevlendirmişler. Oysaki bu merkezlerde tekerlekli sandalye kullanan engellilerimiz büyük performansla o hizmeti sağlayabilirler. Bu imkân neden değerlendirilmiyor?” dedi. Boztaş, 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanan Türkiye Engelliler Haftası’nın da sorunların çözümlenmesi ve farkındalıkların artırılması yönünden oldukça verimli geçtiğini söyledi.

---------- Mesaj tarihi 11:12 ---------- Önceki mesaj tarihi 10:44 ----------

Tebliğe göre engelli alım süreci
engellilersitesi.com

24 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personeli Genel Tebliği (Seri No: 4)"nde engelli memur alım süreci de açıklandı.

İŞTE TEBLİĞİN İLGİLİ BÖLÜMÜ

2. Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları

Engellilerin Devlet memurluğuna alınmasına ilişkin sınavlar her kurum tarafından ayrı yapılmakta iken, 657 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile engellilerin kura veya engelli memur alımına yönelik merkezi sınava (ÖMSS) tabi tutulmaları ve bunların sonuçlarına ve tercihlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara yerleştirilmeleri öngörülmüştür. Bu çerçevede;

A) Kamu kurum ve kuruluşlarının;

a) Engelli memur yerleştirilmesi taleplerini, Nitelik-Kod Kılavuzuna göre ÖMSS veya Kura Sonucuna Göre Yerleştirme Yapılması Talep Edilen Kadrolara İlişkin Bilgi Formundaki bilgi alanlarını eksiksiz bir şekilde doldurarak ilgili yılın Ekim ayı sonuna kadar,

b) Yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasını müteakiben, ataması yapılanlar ile herhangi bir sebeple ataması yapılamayanlara ilişkin bilgileri, Yerleştirme Sonrası Engelli Atamalarına İlişkin Bilgi Formundaki alanların eksiksiz bir şekilde doldurarak atamaya ilişkin işlemlerin sonuçlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde,

c) İstihdam ettikleri ve işten ayrılan engelli personele ilişkin bilgileri, İstihdam Edilen Engelli Personele İlişkin Bilgi Formundaki bilgi alanlarını eksiksiz bir şekilde doldurarak her yılın Mayıs ayının son günü itibariyle, söz konusu bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri de aynı usulle eş zamanlı olarak işlemek suretiyle güncelleştirerek,
Web Kullanıcıları aracılığıyla on-line olarak Devlet Personel Başkanlığı (DPB)’na ait resmi internet sitesindeki DPB e-Uygulama kısmının Engelli Personel İşlemleri bölümü üzerinden yapmaları, ayrıca yerleştirme sonuçlarına ilişkin bilgileri on-line ortamda ÖSYM Başkanlığına, söz konusu bilgilerin girişi yapıldıktan sonra alınacak çıktıları ise ilgisine göre DPB’ye ve ÖSYM Başkanlığına yazı ile göndermeleri gerekmektedir.

B) Engellilerden Devlet memuru olarak istihdam edileceklerin;

a) Engellilere verilecek sağlık kurulu raporlarına ilişkin 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik hükümlerine uygun engelli sağlık kurulu raporu almış olmaları,

b) İlköğretim mezunu olanların ÖSYM tarafından ilan edilecek tarihte kura için başvuruda bulunmaları,

c) Ortaöğretim, önlisans ve lisans mezunu olanların ÖSYM tarafından ilan edilecek tarihte başvuruda bulunmaları ve yapılacak ÖMSS’ye girmeleri,

ç) Yerleştirme işlemlerine ilişkin ÖSYM tarafından yapılacak duyuruları takip etmeleri ve bu duyuru ve kılavuzlarda yer alan şartlara uymaları,
gerekmektedir.

---------- Mesaj tarihi 11:19 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:12 ----------

En büyük endişesi engelli oğlu
engellilersitesi.com

Nezahat Kadıoğlu, 68 yaşında bir anne. Hayattaki tek yakını, 18 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan oğlu. En büyük endişesi “Ben ölürsem, oğlum da açlıktan ölür”dü. Artık, derdini anlattığı belediye başkanıyla birlikte ürettikleri çözüm sayesinde içi rahat

Sarıyerli Nezahat Kadıoğlu, yıllarca turizm sektöründe çalıştıktan sonra emekli oldu, oğlu Alper Tunga Kılıçoğlu’yla birlikte yaşamaya başladı. Oğlu da turizmci olan Kadıoğlu, emekliliğinin tadını çıkaracağını düşünürken 1995’te aldığı kötü haberle bir anda hayatı alt üst oldu. 25 yaşındaki oğlu, önce dengesiz yürümeye başladı. Fark ettiğinde doktora gittiler. Teşhisi duyunca dünya başına yıkıldı: MS.

Öpmeye kıyamadığı gencecik evladının hastalığı her geçen gün ilerliyordu. 2000 yılı geldiğinde düşmeler başladı. 2002’de ise tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı . Ardından, 32 yaşına gelen oğlu malulen emekliye ayrıldı. 68 yaşındaki kadın, hayatını oğluna adadı. Bütün vaktini onun ihtiyaçlarını karşılamaya ayırıyordu. Tedavi süreci psikolojilerini yıprattığı varlıklarını da eritti. Evlerini satıp, kiraya çıkmak zorunda kaldılar.

EN BÜYÜK KORKUSU

Aradan 15 yıl geçti fakat hastalığın ilerleyişi bir türlü durdurulamadı. Alper Tunga Kılıçoğlu, yaklaşık üç yıl önce de konuşma yetisini de tamamen kaybetti. Ardından Nezahat Kadıoğlu’nun endişeleri de ağırlaştı. Daha zor günler başlamıştı artık. “Ben ölürsem Alper kimseye haber veremez. O da açlıktan ölür” düşüncesi aklından bir türlü çıkmıyordu.

TEK İSTEĞİ

Günlerini bu korkuyla geçiren Kadıoğlu, bir gün oğlunu gezdirirken yolu Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’le kesişti. Genç’in yanına yaklaşan Kadıoğlu, hiç duyulmamış bir istekte bulundu. Ne para, ne yardım; tek isteği, sadece her gün kendisine telefon açılması ve sağlığının iyi olup olmadığının sorulmasıydı. Talep karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Başkan Genç, nedenini öğrenince hemen harekete geçti. Talimat vererek bir görevlendirme yaptı.

YAŞIYOR MUSUN?

Yaklaşık 3 aydır her gün, belediye görevlisi Elif Mordeniz 68 yaşındaki anneyi telefonla arıyor ve “Nezahat abla yaşıyor musun?” diye soruyor. Sarıyer Belediye Başkanı Genç, aileye manevi desteğini de sürdürüyor. Genç, fanatik Galatasaray taraftarı olan Alper Tunga Kılıçoğlu’nu takımının şampiyonluk kupasını aldığı maça bile gönderdi.

Bir defa açmadı, çok korktum

Sarıyer Belediyesi Konukevi Müdürü olan Elif Mordeniz ise Kadıoğlu’yla artık ahbap olduklarını anlatıyor: İlk duyduğumda şaşırdım. Her aradığımda teşekkür ediyor ve beni çok tutmamak adına kısa kesiyordu. Sonrasında ahbap olduk. Sorunlarını anlatmaya başladı. Önceden ‘Nezahat Hanım’ diyordum şimdi ‘Nezahat Abla’ demeye başladım. O da bana ‘Elifçim’ diyor. Yaşadığı şeyleri anlatıyor. En büyük derdi temizliğe yetişememesi.

Bir gün aradım. Telefonu açmadı. Tekrar tekrar aradım. Açtığında oğlunu temizlediği için cevap veremediğini söyledi. “Nezahat Abla, alarm verecektim” dedim. “Sahiden yapacak mıydın bunu?” dedi. Bunun için aradığımızı bildiği halde inanamıyor.

BEN DE ANNEYİM

O günden sonra daha da rahatladı. “Kimseden bu kadar iyilik görmedim” diyor. Oysa yaptığım tek şey her gün aramak. Başka da bir şey yapmıyorum. Anne olarak çok etkileniyorum. Bu kadar yaşlı bir kadının böyle bir şey yapması inanılmaz. Kendimi onun yerine koyuyorum. Çok büyük bir şey başarıyor. Ben yapamayabilirdim.

Yeni sayfa açtırdı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, genelde “iş isteğiyle” karşılaştığını, Nezahat Hanım’ın talebini duyunca çok şaşırdığını anlatıyor: Böyle bir şeyi ilk kez duydum. O istek bize, yerel yöneticilerin bu tür konularda yeni sayfa açması gerektiğini gösterdi.

Şimdi tespit çalışması yapıyoruz. Mahallelerde benzer durumda olanları araştırıyoruz. Belediyede benzer durumlar için ayrı bir birim oluşturma durumumuz var. İki kilo mercimekle bitmiyor bu iş. Bu değil, bizim istediğimiz yaşama katmak.

Bir çalışma yaptık. Engelsiz arkadaşları tribünlere oturttuk, engellileri de sahaya aldık. Bu, ‘Engellilerin engelsizleri eğitimi’ projesiydi. Yaşamı birlikte oluşturmayı amaçladık.

Çok çaresizdim

Fedakar anne Nezahat Kadıoğlu, 18 yıldır tek başına baktığı oğlu Alper Tunga Kılıçoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Genç ve her gün telefona sarılıp “yaşıyor musun” diye soran Elif Mordeniz’i AKŞAM bir araya getirdi.

O DA ÖLECEKTİ

Kadıoğlu buluşmada, belediye görevlisiyle kurulan “hayat hattı”nı şöyle anlattı: Önceki belediye başkanına defalarca gittim ama görüşemedim. Aranmayı isteyecektim. Kimse aramadığı için bunalıma giriyordum. Ben ölürsem oğlum evde çeke çeke, açlıktan feci bir şekilde ölecekti. Gönlüm buna razı olmadı. Çeşitli yerlere müracaat ettim. Bir iki aradılar ama sonra kesildi. Sonra bir gün belediye başkanına rastladım. Düşünmüyordum bunu teklif etmeyi. Ama bir anda böyle bir şey geldi aklıma.

GÜVENDE HİSSEDİYORUM

O karşılaşmadan beri Elif beni her gün arıyor. “Elifciğim” diyorum ona: “canım ciğerim.” Bana artık müthiş bir güvence geldi. Kendimi ve oğlumu güvende hissediyorum. Çok kez intiharı düşündüm. Sahile gittiğimizde arabayı iteyim, kendim de atlayayım dedim. Böcek ilacı içmeyi düşündüm; ama ben ölürüm oğlum kalır diye korktum. Allah razı olsun Şükrü Başkan’dan. İlk kez bir belediye başkanı bizi dinledi ve artık geleceğe daha umutla bakıyoruz.

Akşam

---------- Mesaj tarihi 11:25 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:19 ----------

Engellilere sağlanan haklar
engellilersitesi.com

Malatya'nın Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, her engelli birey için bakım yapan yakınına her ay 700 TL, engelliye ise 300 TL ödeme yapıldığını belirtti.

Kaymakam Soğukpınar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ercan Aslan, İlçe Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Dr. Elif Elem Koca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Söylemez ve DOBKAB Derneği Başkanı Bilal Aksoy ile birlikte 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla ilçedeki engelli vatandaşları evlerinde ziyaret etti.

Soğukpınar, burada yaptığı konuşmada, devletin son yıllarda sosyal devlet olmanın gereği olarak engelli insanlarına yönelik ciddi imkanlar sunduğunu söyledi.

Engelli bireylerin sosyal yaşama adapte olmaları, refah içinde yaşamaları için çeşitli destekler verildiğini anlatan Soğukpınar, şunları söyledi:

"- Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan yakınına her ay yaklaşık olarak 700 TL ödeme yapılıyor.
- Yine özürlü aylıkları, ortalama olarak 300 TL civarında.
- İhtiyaç sahibi tüm engelli vatandaşlarımız, taşıma ücreti devletimizce karşılanmak üzere, özel eğitim merkezlerinden ücretsiz faydalanıyor.
- Engelsiz yaşam merkezlerinde engelli kardeşlerimizin uzmanlarca bakımı gerçekleştiriliyor.
- Engelli çocuğu bulunan anneler, 5 yıl erken emekli olabiliyor; engelli çocuğu bulunan ebeveynler, günde - 1 saat bakım izni alabiliyorlar.

Ama tüm bunların yanında belki günlerce bir akrabanın, bir komşunun, bir misafirin yolunu gözlüyorsunuz. Biz, kabul ederseniz dostunuz, misafiriniz olmaya geldik halinizi hatırınızı sormaya geldik, hayır duanızı almaya geldik."

---------- Mesaj tarihi 11:31 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:25 ----------

Vosvoscular, engelliler için gaza bastı
engellilersitesi.com

Eskişehir Vosbağa Derneği üyeleri, otistik öğrencilere araçlarıyla kentteki parkları ve müzeleri gezdirdi

Eskişehir Vosbağa Derneği üyeleri hazırladıkları sosyal proje kapsamında biraraya geldiği otistik öğrencilere kentteki parkları ve müzeleri gezdi.

Özel bir okulda eğitim gören otistik öğrencilere kentin müzeleri ve parklarını gezdirmek için 12 vosvos sahibi Atatürk Bulvarı'ndaki meydanda engelli çocuklarla buluştu.

Eskişehir Vosbağa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledileri etkinliğin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade ederek, vosvoslara olan ilgi ve alakayı engelli öğrenciler için değerlendirmek istediklerini söyledi.

Geziyle engelli gençlerin sosyalleşmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Bülbül, "Eskişehir Vosbağa Derneği'nde 63 vosvos sahibi üyemiz var. Bugün engelli kardeşlerimiz için 12 üyemizle buraya geldik. Onlarla Eskişehir'in müzelerini ve parklarını gezeceğiz ve programımızı bitireceğiz. Umarım faydalı bir gezi olur ve keyif alırlar" diye konuştu.

Konvoyla alandan ayrılan vosvoscuları, engelli öğrencilerin aileleride kendi araçlarıyla takip etti.

---------- Mesaj tarihi 11:35 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:31 ----------

Yerköy’de iki engelli vatandaşa tekerlekli sandalyeleri verildi
engellilersitesi.com

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde faaliyetini sürdüren Orta Anadolu Engelliler Derneği, Çorum Osmancık Sakatlar Derneği tarafından gönderilen 2 adet tekerlekli sandalyeyi ihtiyacı olan iki engelli vatandaşa teslim etti.

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde faaliyetini sürdüren Orta Anadolu Engelliler Derneği, Çorum Osmancık Sakatlar Derneği tarafından gönderilen 2 adet tekerlekli sandalyeyi ihtiyacı olan iki engelli vatandaşa teslim etti.

Orta Anadolu Engelliler Dernek Başkanı Hacı Ahmet Sarıaslan yaptığı açıklamada, Çorum Osmancık Sakatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Kara tarafından iki adet tekerlekli sandalye gönderildiğini belirterek, "Dernek olarak engelli kardeşlerimizin sıkıntılarının giderilmesi ve isteklerinin karşılanmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Osmancık Sakatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Kara tarafından derneğimize iki adet tekerlekli sandalye bağışı yapıldı. Bizde hemen bu sandalyelerimizi daha önce bize müracaatta bulunan iki kardeşimize teslim ettik. İnşallah bu tür çalışmalarımız devam edecek. Bu vesile ile Sayın Kara’ya teşekkür ediyorum." dedi.

---------- Mesaj tarihi 11:39 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:35 ----------

İşitme Engelliler Basketbol Türkiye Şampiyonası
engellilersitesi.com

İşitme Engelliler Basketbol Türkiye Şampiyonası finallerinde ilk gün 4 maçla tamamlandı

İşitme Engelliler Basketbol Türkiye Şampiyonası finallerinde ilk gün 4 maç yapıldı.

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalar Atatürk Spor Salonu'nda yapıldı.

31 Mayıs'a kadar sürecek finallerde, A Grubu'nda yer alan Eskişehir, Çorlu, Adana ve Gaziantep ile B

Grubu'ndaki Adıyaman, İstanbul, Bursa ve Denizli takımları mücadele ediyor.

Gruplarında ilk iki sırayı alan takımların yarı finale yükseleceği şampiyonada ilk gün maç sonuçları şöyle:

Eskişehir İşitme Engelliler: 77 - Gaziantep İşitme Engelliler: 52

Adıyaman İşitme Engelliler: 81 - Denizli İşitme Engelliler: 51

Çorlu İşitme Engelliler: 110 - Adana İşitme Engelliler: 38

İstanbul İşitme Engelliler: 62 - Bursa İşitme Engelliler: 63

Finaller yarın yapılacak 4 karşılaşmayla devam edecek

---------- Mesaj tarihi 12:05 ---------- Önceki mesaj tarihi 11:39 ----------

Engelli kontenjan kullanım oranını yüzde 70'e çıkardık
engelllersitesi.com

Faruk Çelik, "Türkiye: Ekonomik Dalgalanma Boyunca İşgücü Piyasalarının Yönetimi" raporu lansmanında yaptığı konuşmada engelli istihdamına değindi

Prim ödeme imkanı olmayanların primini, kamu devlet kapsamına kayıt ettiklerini bildiren Çelik, "Özel sektör ve kamuda engelli kontenjan kullanım oranını ortalama yüzde 70'lere çıkarttık. Roman vatandaşlarımızın istihdam, eğitim ve barınma gibi temel sorunlarının çözümü için çok önemli adımlar attık. Yaptığımız bu çalışmalar ile başta dezavantajlı grup olmak üzere krizden etkilenen kesimleri, ekonomik bakımdan güçlü kılarak toplam talepte bir düşüş yaşanmamasının önüne geçtik. İş gücü piyasasında arz-talep uyuşmazlığını gidermek amacıyla iş ve meslek danışmanlığı uygulamasını da devreye koyuyoruz. Şu anda 4 bin iş ve meslek danışmanı sahada görev yapmaktadır" diye konuştu.
DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
29 Mayıs 2013       Mesaj #13
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
Engelliye ayrım yapan hapis cezası alacak
engellilersitesi.com

Engelliler için devrim niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı yasa taslağında, BM'nin ayrımcılık tanımları esas alındı. Doğrudan ya da dolaylı ayrımcılık yapana bir yıl hapis geliyor.

Yaklaşık 8.5 milyon engelli vatandaşın kamuya açık alanlarda, işyerlerinde, evde, sokakta uğradığı her türlü ayrımcılık yasaklanıyor. Özürlüler Kanunu'nun yerine geçecek Engelliler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nda ayrımcılık "doğrudan, dolaylı ve engelliğe dayalı" olarak ilk defa bu kadar ayrıntılı ve net tanımlanıyor. Buna göre "engellinin hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanmasını engelleyen, kısıtlayan veya zorlaştıran her türlü farklı muamele ile görünüşte ayrımcı olmayan her türlü eylem, işlem ve uygulamalar sonucunda, engellinin hak ve özgürlüklerden yararlanması bakımından dezavantajlı bir konuma sokulmasına" neden olan her türlü uygulama yasaklanacak. "Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dâhil olmak üzere engelliliğe dayalı her tür ayrımcılık yasaktır" ifadesinin açıkça yer aldığı taslakta, "siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya herhangi bir alanda insan hak ve özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlama" da "ayrımcılık" sayılacak. Hazırlanan yasa taslağında engellilere yönelik doğrudan ve dolaylı her türlü ayrımcılık, TCK'nın "dil, din, ırk, özürlülük, siyasi düşünce, mezhep" gibi sebeplerle ayrımcılığı düzenleyen 122'nci maddesi çerçevesinde değerlendirilecek. Bu çerçevede engelliye ayrımcılık yapanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezaları verilecek. Aile Bakanlığı, engellilerin kamuya açık alanlarda rahatça ulaşımını sağlamayan kuruluşları da 5 bin lira ile 500 bin lira arasında para cezalarına çarptırabilecek. Bakanlık tarafından kesilecek para cezaları, yine engelliler için gerçekleştirilecek projelerde kullanılacak.

DEVLET ENGELLİ SAYMADI

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan'ın idam edildiği 6 Mayıs 1972 gecesi protesto için eylem yapan hukuk fakültesi öğrencisi 23 yaşındaki İbrahim Çenet'in elinde bomba patladı. İki kolu ve bir bacağını kaybeden Çenet, 1968 - 1998 yılları arasında toplamda 7. 5 yıl cezaevinde kaldı. 1990'da alınan kararla, 6 yıl resmi olarak sürgün edildi. İsveç'ten 1998'de dönebildi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirip, Sorbon Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Edebiyatı ile Etimoloji eğitimi alan üç çocuk babası 64 yaşındaki Çenet Sosyal Güvenlik Kurumu'na engellilerin emekli olması için gerekli gün primi ödendiği ve emekli olmak istediğine dair başvurdu. Osmaniye Devlet Hastanesi'nden yüzde 96 engelli raporu olan Çenet'in, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ise çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmediğine dair karar verdi, malulen emekliliğine karşı çıktı. Ankara'daki Yüksek Sağlık Kurulu'na başvuracak olan Çenet, sonuç alamazsa hukuki mücadele başlatacak.

TEKERLEKLİ SANDALYEDE SEMA

Konya'da 20 yıl önce damar tıkanıklığı nedeniyle sağ bacağı kesilen evli ve 4 çocuk babası Mustafa Sami Onay (53) sema dönmekten vazgeçmedi. Engelli Semazenler Grubu'nun kurulmasını sağlayan Onay, öldükten sonra da bacağının bulunduğu yere gömülmek istiyor. "Mevlevilik benim aile kültürümden geliyor" diyen Mustafa Sami Onay, "Ben daha ilkokul sıralarında sema ayinlerine katılmaya başladım. Semazenlik benim için bir tutku ve onun verdiği mutluluğu hiçbir şeye değişmem. Semazenlik bana doğru insan olmayı öğretti. Bacağım kesildiğinde onun sayesinde hayata hiç küsmedim ve engelli olduktan sonra da semazenliğe devam ettim"dedi. 5 yıl önce Engelli Semazenler Grubu'nu kuran Onay, "Engelli olduktan sonra artık engelliler için ne yapabilirim diye düşündüm. Gönülden bağlı olduğum semazenliği devam ettirmek istiyordum. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile dünyada bir ilk olan Engelli Semazenler Grubu'nu kurduk. Gruba kendi içimizde 'Hediyesini peşin alan canlılar grubu' diyoruz. Çünkü Allah bizim bir parçamızı alarak bize bir hediye verdi"dedi. Kesilen bacağını aile kabristanına gömdüklerini söyleyen Onay, "Her Cuma kesik bacağımı ziyaret edip dua ediyorum" dedi.

AYRI DEĞİL 'AYRICALIKLI' HİZMET

Kanun taslağı ile bakım hizmetlerinde de kurumsal temelli yapı değil, engellinin evde ailesinin yanında desteklenip bakılacağı "toplum" temelli yapı getirilecek. Engelli çocuklar için ayrı parklar değil, var olan parklar onlara uygun hale getirilecek. Engellinin toplumdan soyutlanması yerine, toplum içine karışacağı, sosyalleşeceği adımlar atılacak.
DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
31 Mayıs 2013       Mesaj #14
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
İşte Dünyadaki Engelli Çocuklar Gerçeği
engellilersitesi.com

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) , dünyada en çok ayrımcılığa maruz kalan grubun engelli çocuklar olduğunu açıkladı. Ayrıca dünya üzerindeki yaklaşık kaç engelli çocuk olduğu da açıklandı.

UNICEF, bugün Vietnam'da yayımladığı "Dünya Çocuklarının Durumu 2013 - Engelli Çocuklar" adlı raporunda engelli çocukların yaşadıkları toplum tarafından gözardı edildiklerini, hatta hiçe sayıldıklarını belirtti.

Birçok ülkede engelli çocukların aileleri tarafından ihmal edildiği ya da devlet kurumlarına bırakıldığına işaret edilen raporda, engelli çocukların da diğer çocuklarla aynı hak ve olanaklara sahip olması gerektiği vurgulandı.

UNICEF, engelli çocukların diğer çocuklara oranla 3-4 kat daha fazla fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını da belirtti.

Doğuştan engelli çocuklar için doğum belgesi dahi alınmadığı belirtilen raporda, çoğu ülkede kaç engelli çocuğun yaşadığı, bu çocukların sağlık durumları, engellerinin günlük yaşamlarını nasıl etkilediği ve günlük yaşamlarını sürdürebilmek için gereksinim duydukları tıbbi gereçler konusunda net bir bilgi bulunmadığına dikkat çekildi.

93 milyon çocuk engelli

Raporda açıklanan Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 14 yaşından küçük her 20 çocuktan biri engelli. Bu da yaklaşık 93 milyon çocuğun engelli olduğu anlamına geliyor.

Yoksul ülkelerde yaşayan çocukların eğitim, sağlık hizmetleri gibi olanaklardan yeterince yararlanmadığını anımsatan UNICEF, hem yoksul ülkelerde yaşayan hem de engelli çocukların genellikle hiçbir şekilde eğitim görmediğine ve herhangi bir sağlık kuruluşundan yardım almadıklarına işaret etti.

Engelli kız çocuklar, daha şanssız

Engelli çocuklar arasında cinsiyet farkına da değinilen raporda, engelli kız çocuklarının, çok daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığı belirtildi.

Araştırmacıların 51 ülkeden verileri derlediği rapora göre, engelli oğlan çocuklarının yüzde 51'i ilkokula gönderiliyor. Bu oran engelli kız çocuklarında yüzde 42. Söz konusu ülkelerde herhangi bir engeli olmayan erkek çocuklarının yüzde 61'i, kız çocuklarının ise yüzde 53'ü ilkokula gönderiliyor.

Savaş kurbanları

Patlayıcılar ve mayınlar, çocuklarda doğuştan olmayan fiziksel engellerin en büyük nedenlerinden biri. 2010 yılından bu yana savaş ve çatışmalarda ölen sivillerden yüzde 55'ini çocuklar oluşturuyor. Patlayıcıların kullanıldığı saldırılardan yaralı kurtulmayı başaran çocukların üçte biri ise genellikle kol ya da bacaklarını yitiriyor. Sonradan engelli olan bu çocuklar, yeterli fizik tedavi ve psikolojik destek görmediği için toplum dışına itiliyor.

Engelli çocuklara yönelik önyargıların yıkılmasının önemine değinilen raporda, "Sosyal etkileşim, bu açıdan son derece etkili bir araçtır. Engelli çocuklar, herhangi bir engeli olmayan yaşıtları ile bir araya getirilmelidir. Böylece hem engelli çocuklara yaşama katılma ve kendilerini geliştirme olanağı sağlanabilir hem de diğer çocuklara engelli çocukların da tıpkı kendileri gibi olduğu gösterilebilir" ifadesi kullanıldı.

AA
DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
31 Mayıs 2013       Mesaj #15
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
Engelli Vatandaşlar İş Sahibi Oluyor
engellilersitesi.com

Beylikdüzü Belediyesi ve İŞKUR birlikteliği ile ilçede bulunan işverenler ve işadamları, engelli vatandaşlarla bir araya gelerek, onları iş sahibi yaptı.

Beylikdüzü'nde engelli vatandaşları iş sahibi yapmak için sosyal bir proje hayata geçti. Beylikdüzü Belediyesi Kariyer Merkezi (BEYKAM) ve Sosyal Yardım İşleri Engelliler Bürosu'nun organize ettiği program dahilinde İŞKUR'un da katkıları ile ilçedeki engelli vatandaşları iş sahibi yapma imkanı doğdu. Bilgiler doğrultusunda 14 firma, 51 personel açığını bu program sayesinde kapatacak. 140 engelli vatandaşın başvurduğu program ile engelli vatandaşlar yeniden hayat bulacak. Beylikdüzü'nde bulunan kuruluşlar, engelli vatandaşlarla bire bir görüşmeler gerçekleştirerek kendilerine gerekli olan personeli bünyelerine katabilecek, engelli vatandaşlar da bu sayede istihdam yaratabilecekler. İlk görüşmeler sonrasında 33 kişinin mülakatı olumlu sonuçlandı. Bir hafta sonra bu rakam 51'e çıkacak.

Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Efrahim Yeşil, Belediye Başkan Danışmanı Av. Ercan Ay İŞKUR Büyükçekmece Şube Müdürü Hüseyin Fazlı, yapılan çalışmaların işveren ve engelli vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. Beylikdüzü'nde engelli vatandaşlar için dur durak bilmeden çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Yardımcısı Yeşil, bu çalışmaların en önemlilerinden birinin engelli vatandaşları iş sahibi yapmak olduğunu ifade ederek "Bugün burada engelli vatandaşlarımız için çok güzel bir program gerçekleştiriyoruz. Bu sayede onlar artık hayatın her noktasında var olduklarını gösterebilecekler. Hem hayata daha fazla katılacaklar hem de kendilerine gelir kaynağı sağlayacak iş sahibi olacaklar. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"YAPILAN ÇALIŞMALARLA ENGELLİ VATANDAŞLAR FARK EDİLDİ"

Engelliler için yapılan çalışmalar sayesinde Türkiye'nin her yerinde ve Beylikdüzü'nde engelli vatandaşların hayata daha fazla katılabildiklerini ve bu doğrultuda herkesin onları daha fazla fark etme fırsatı yakaladığına değinen Beylikdüzü Belediye Başkan Danışmanı Av. Ercan Ay, Beylikdüzü Belediyesi olarak engelli vatandaşlar için yapılacak etkinlik ve çalışmaların her daim devam edeceğini söyledi

İHLAS HABER AJANSI
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
1 Ağustos 2013       Mesaj #16
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi Erzurum'da Devam Ediyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi" kapsamında Erzurum'da zihinsel engelli kadınlar düzenli olarak spor yaptırılıyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) antrenörlerinden Demet Karslı yönetiminde yapılan çalışmada, Özel Güzide Bakım Merkezi'nde barınan kadınlar, engelli otobüsüyle alınarak atletizm pistine getirildi.

GHSİM İl Müdürü Fatih Çintimar, yaptığı açıklamada, hayata geçirilen projelere destek verebilmek için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

"Sporda Engelleri Kaldırıyoruz Projesi" kapsamında Özel Güzide Bakım Merkezi'nde barınan yaklaşık 30 engelli kadının antrenör nezaretinde spor yapmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Çintimar, kentte spora olan ilginin her geçen gün arttığını kaydetti.