Arama

Namazda işaret parmağını kaldırmak ne anlama gelir?

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 5.424 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Namazda işaret (şehadet) parmağının kaldırılması hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen ahmetseydi; 22 Şubat 2016 21:12 Sebep: iç başlık ve soru düzeni.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı

Namazda Otururken Şahaddet Parmağını Kaldırmak
Şehâdet parmağı ile işâret etmenin câiz olduğunu bildiren hadîs-i şerîfler çokdur. Hanefî mezhebindeki âlimlerin bir kısmı da, böyle söylemişdir. Hanefî mezhebindeki kitâblar, çok dikkatle okunursa, parmak kaldırmanın câiz olduğunu bildiren haberlerin, üsûl bilgileri olmayıp nevadir (az bulunan) haberlerden olduğu görülecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

İşâret etmenin harâm olduğunu söyliyen âlimler vardır. Mekrûh olduğunu bildiren fetvâlar mevcûddur. İşâret edilmez, üsûl haberleri böyledir diyenler çokdur. O hâlde, bizim gibi mukallidlerin, hadîs-i şerîf vardır diyerek, işâret etmeğe kalkışmamız ve böylece, birçok müctehidlerin fetvâları ile harâm veyâ mekrûh ve yasak olduğu bildirilen bir işi yapmamız doğru olmaz.

Hanefî mezhebinin âlimleri, işâret için bildirilen hadîs-i şerîflerin çok ve başka başka olduğunu görünce, namâz hakkındaki kesin ve açık emirlere uygun olmayan, fazla bir hareketin yapılmamasını söylediler. Çünkü namâzda esâs, fazla hareketden sakınmak ve olgun bir şekilde bulunmakdır.
Kaynak:
Mektubat, İmam-ı Rabbani, 312.Mektup


arkadaşlar ben şimdiye kadar sadece " La İlahe İllallah " derken şahaddet parmağımı kaldırdım harammış demek..

alıntı
Quo vadis?
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #3
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
"Hz. Peygamber (s.a.v) (S.A.V.), sol elini sol dizi üzerine yayar, sag elinin bütün parmaklar ini kapatarak, Sahadet parmagi ile kibleye isaret ederdi. Gözü ile de ona bakardi."-Müslim
Hz. Peygamber (s.a.v) (S.A.V.) Sehadet parmagi ile kibleye isaret ettigi zaman basparmag ini orta parmagini n üzerine koyar, bazen de bu iki parmagi ile halka yapardi."Ebu Davud
"Hz. Peygamber (s.a.v), parmagini kaldirdig i zaman hareket ettirek dua ederdi." Ahmed, Bezzar "Ve söyle buyururdu: Bu sehadet parmagi, seytana karsi demirden daha kuvvetlid ir."434
"Hz. Peygamber (s.a.v) in ashabi, Tesehhüdde parmakla isaret konusunda bir birlerini ikaz ederlerdi ." "Hz. Peygamber (s.a.v) (S.A.V.) her iki Tesehhüdde de böyle yapardi."Ibn Mace "Bir adamin iki parmagi ile isaret ederek dua ettigini gören Hz. Peygamber (s.a.v) (S. A.) söyle buyurdu: Tekle, tekle..! ve Sehadet parmagini gösterdi". Nesaî.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Şubat 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Namazın İlk ve son oturuşlarında Tahiyyât suresi okunurken “lâ ilâhe” denince sağ elin şehadet parmağını kaldırıp, “illâllah” derken de indirilmesi sünnettir.

Bunu yaparken de baş parmak ile orta parmak halka edilmeli; diğer iki parmak da içe bükülmelidir. Bir çok kimseler bu sünneti yapamazlar. Bu yüzden terki daha uygun bulunmuştur. Yapmasını bilmeyenlerin yapmaması daha iyidir.

Bunu yapmanın hikmetlerinden biri: tam bunu yaparken dediğimiz kelime “hiç bir ilah yoktur” anlamına gelmektedir. Ondan sonra da “sadece Allah vardır”, diyoruz. İşte hiç bir ilah yoktur derken Bir olan Allah’ın varlığını parmak kaldırarak halimizle göstermiş oluyoruz.


Benzer Konular

12 Ağustos 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Ocak 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Nisan 2009 / kasaplar10 Cevaplanmış