Arama

Darier hastalığı nedir?

Güncelleme: 15 Ocak 2016 Gösterim: 2.927 Cevap: 2
sado44 - avatarı
sado44
Ziyaretçi
5 Ocak 2009       Mesaj #1
sado44 - avatarı
Ziyaretçi
Darier nasıl bir hastalıktır, teşhis ve tedavisi nasıldır?
Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Ocak 2016 16:08 Sebep: soru düzenlendi.
tHeBruTaLiTyOfHeLL - avatarı
tHeBruTaLiTyOfHeLL
Ziyaretçi
5 Ocak 2009       Mesaj #2
tHeBruTaLiTyOfHeLL - avatarı
Ziyaretçi
DARİER HASTALIĞI

Sponsorlu Bağlantılar
"Darier-White hastaligi" veya "keratozis follikularis" olarak da bilinen Darier hastaligi penetransi degisken, otozomal dominant gecis gosteren nadir bir keratinizasyon hastaligidir. Sacli deri, boyun ve gogus ust kisminda, seboreik dermatite benzeyen, simetrik dagilimli lezyonlari vardir fakat daha yaygin olabilir ve tirnaklari, sert damak gibi mukoz zarlari da tutabilir. Temel lezyon kirli gri-ten renkli, keratotik yuzeyli, 1-3 mm capli bir papuldur. Bu papuller birbirleriyle kaynasarak plaklari olusturur. Sekonder enfeksiyon ******. Ayirici tanida Darier hastaligi histolojisi olan bir epidermal nevus formu ve gecici akantolitik dermatoz ("Grover hastaligi") bulunur.
PATOLOJI. Histolojik olarak temel lezyon, parakeratozlu genis bir hiperkeratoz zonu, suprabazal akantoliz ve yuvarlaklasmis hucrelerden
(corps ronds) meydana gelir. "Grains" denilen parakeratotik hucrelerin siklikla ovoid, hafifce duzlesmis gorunumleri vardir. Iyi sekillenmis lezyonlarda bazal tabaka akantolitik yarik icinde cikintilar veya "villuslar" olusturur. Dermal inflamatuar infiltrat lenfosit ve makrofajlardan olusur. Eozinofiller gecici akantolitik dermatozda gercek Darier hastaligindan daha cok olur. Bu histolojik ozellikleri gosteren, iyi gelismis bir soliter lezyon warty diskeratoma olarak isimlendirilir.
Hailey-Hailey hastaligi (familyal benign pemfigus)
Hailey-Hailey hastaligi eritemli bir zeminde kucuk vezikuller seklinde ortaya cikar ve otozomal dominant bir gecis gosterir. Vezikuller siklikla birbirleriyle birleserek surtunmeye ve asiri neme marus kalan aksilla, boyun ve intertriginoz bolgeleri tutan duzensiz plaklar olustururlar. Yuzeyel bakteriyel enfeksiyonlar da lezyonlari baslatici veya alevlendirici olabilir ve fissurler ve kabuklar olusturabilir.
PATOLOJI. Lezyonlarda stratum spinozumun alt tabakalarinda siddetli bir kismi akantoliz vardir. Suprabazal bir yarik olusur ve icinde yuzen az sayida tek tek hucreler veya hucre gruplari bulunur. Dermal infiltrasyon minimaldir.
Bu histolojik ozelliklerin bulundugu kucuk, kasintili lezyonlar, Grover hastaligi da denilen gecici akantolitik dermatozda da olur. Immunofloresans negatiftir. Hailey-Hailey hastaligi blisterinin tavanindaki epidermis, pemfigus vulgarisin tavanindakine gore daha cok kismi akantoliz gosterir.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Darier hastalığı bir cilt hastalığıdır. Darier hastalığının tedavisi teşhisin erken olması durumunda kısa sürmektedir. Bu hastalığın geç fark edildiği hallerde ise tedavi sürecinin ciddi anlamda uzun olduğu bilinmektedir. Darier tedavisi hakkında sayfamızdan bilgi almanız mümkün.

Cilt üstünde birbirinden ayrı olmak suretiyle bir hayli ince kabuklu bir şekilde yer edinen kabarmalar darier rahatsızlığını işaret etmekte olduğu için bu şekilde bir yakınmanız vuku bulmuş olduğu vakit kesinlikle darier rahatsızlığının iyileştirilmesi için kısa süre içerisinde profesöre başvurun. Cilt üstündeki bu kabarmalar düzgüsel gözenekleri fena etkileyecek ve hücreler içinde irtibat kopukluğuna neden olacaktır. Ek olarak bunlar cilt üstünde estetik açıdan fena bir manzara ortaya koyar ve fazlaca da fazla pis kokar. Gelin hep beraber bu fena esanslı, fena görünüşlü kritik rahatsızlıktan kurtulma yollarını öğrenelim. Darier rahatsızlığın iyileştirme şekilleri profesörler tarafınca şu şekilde belirtildi.

Ailesel geçiş gösteren yahut spontane meydana gelen darier rahatsızlığı hem hanımefendileri bununla birlikte bayları ortak etkileyen bir mesele olmakta ve bunun ardı sıra çoğu zaman 0-20 yaş civarında şahsını göstermektedir. Darier rahatsızlığı yazları güneş ışıklarının tesirinden ötürü fazla da kötüleşmektedir. Bu nedenlerden dolayı ısıdan, nemden ve sıcaklıktan kaçınılmalıdır. Zira sıcaklık, rutubet ve ısı bakteriyel iltihaplanmaların artmasına neden olur. Kaşıntılı ve sızılı bir rahatsızlık olan darier rahatsızlığının iyileştirilmesi yapılmaz ise mesele gitgide şiddetli hale gelir.

Darier rahatsızlığı şayet fazlaca çok ilerlemiş haldeyse yumuşatıcılar, basit temizlik ve güneş yanığından kaçınma haricinde farklı olarak bir iyileştirme yöntemi uygulanmasına gerek yoktur. Rahatsızlığın ciddi ve kontrol altında tutulamadığı hallerde ise ameliyatsal operasyona gerek vardır. Ameliyatsal eksizyon ve greftleme uygulamaları yapılmakta, yalnızca bu uygulamalarında darier rahatsızlığını kesin iyileştirme etmiş olduğu yönde ilmi bir delil maalesef yoktur. Rahatsızlık bulaşıcı değildir amma velakin erken evrede ayrım edilmesi darier rahatsızlığını denetim altında tutmaya imkan tanır.

Ad:  darier hastalığı.PNG
Gösterim: 1640
Boyut:  415.5 KB


İnsanların dış görünüşünü kötü yönde etkilemesinden dolayı bu hastalığa yakalanmış olan kişiler kesinlikle tedavi olmak istemektedir. Erken teşhislerde tedavi süreci kısa olduğundan dolayı bu hastalığı hissettiğiniz ancak bir doktora giderek tedavi olmaya başlamanızda fayda var.

Benzer Konular

12 Temmuz 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
29 Haziran 2014 / serpilimdamala Soru-Cevap
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri