Arama

Cassiopeia (Kraliçe Takımyıldızı)

Güncelleme: 13 Nisan 2009 Gösterim: 2.455 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cassiopeia (Kraliçe Takımyıldızı)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
cas
Sponsorlu Bağlantılar
Cassiopeia (Kraliçe takımyıldızı, Koltuk takımyıldızı ya da basitçe W), modern 88 takımyıldızdan biridir. Ayrıca, Batlamyus'un listelediği 48 takımyıldızdan biriydi.
Kraliçe, tüm gözlemcilerin tanıdığı bir takımyıldızdır. Bunda, Büyük Ayı, Avcı gibi gökyüzünün en belirgin takımyıldızlarından biri olmasının rolü büyüktür. Kraliçe ayrıca gökyüzünün hiç batmayan takımyıldızlarındandır. Yani, bu takımyıldızı her gece, her mevsim görebilirsiniz. Kraliçe'nin hiç batmamasının nedeni, kuzey gökkutbuna yakın konumda yer almasıdır. Bu nedenle bizim bulunduğumuz enlemde hiçbir zaman ufkun altına inmez.
Koordinat: 01s 00d 00sn, +60º 00' 00''
600pxcassiopeiaconstell

Mitoloji

Birçok başka takımyıldızın olduğu gibi, Kraliçe'nin de Yunan mitolojisinde bir öyküsü vardır. Buna göre Kraliçe, Kral Sefe'nin eşi ve Prenses Andromeda'nın annesidir. Ne var ki Kraliçe, biraz kendini beğenmiş bir kadınmış. Hatta iyice ileri giderek, kendinin superileri Nereus'lardan daha güzel olduğunu öne sürmüş. Buna çok sinirlenen deniz tanrısı Poseidon, Kraliçe'nin kızı Andromeda'yı bir kayaya bağlayarak deniz canavarına sunmuş. Bu öykü, Perseus'un Andromeda'yı kurtarmasıyla sona eriyor. Daha sonra Kraliçe, alçakgönüllü olmayı öğrenmesi için gökyüzüne yerleştiriliyor. Burada, Kutupyıldızı'nın çevresinde dolanıp dururken bir ters bir düz döner.


Dikkat Çeken Özellikler
Alpha Centauri'den Güneş'in görünüşü
sunfromalphacentauri

Kraliçe \/\/ veya bir taç gibi görünür.
Kraliçe, çıplak gözle görülebilen iki yıldız içerir: ρ Cas ve V509 Cas. η Cas, takımyıldızın parlak yıldızlarından biridir. 3,4 kadir parlaklıktaki bu yıldızın özelliği ikili yıldız olmasıdır. 19 ışık yılı uzaklıkta yer alan ikili, 30x büyütmeli küçük teleskoplarla ayırdedilebilir. İkili, 3,5 kadir parlaklıkta, sarı-beyaz renkli Güneş benzeri bir yıldız ve ondan belirgin biçimde sönük olan 7,5 kadir parlaklıkta turuncu bir yıldızdan oluşur. Bu yıldızlar, her 480 yılda bir birbirlerinin çevresinde dolanırlar.
Kraliçe'de bir çok açık yıldız kümesi bulunmasına karşın, bunların sadece ikisi Messier Kataloğu'nda yer alıyor. Bu kümeler, Messier 52 (NGC 7654) ve Messier 103 (NGC 581).
Bilinen bir süpernova SN 1572, 1572 yılında Kraliçe'de yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Şubat 2009 / bushra_07 Cevaplanmış
23 Nisan 2013 / Jumong Siyaset ww
30 Eylül 2015 / Jumong Siyaset ww