Arama

Yaratılışçılık

Güncelleme: 28 Ekim 2009 Gösterim: 1.331 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yaratılışçılık
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yaratılışçılık, insanlığın, yaşamın ve evrenin, varlığı önceden kabul edilmiş doğaüstü bir güç tarafından yoktan meydana getirildiği inancı. Yaratıcı güç tarih boyunca çok çeşitli şekillerde isimlendirilmiştir. Evren'in ve insanın Yehova, Tanrı veya Allah tarafından yaratılışından Tanah'ta, Eski Ahit'te ve Kur'an'da bahsedilir.
Eski Ahit hemen hemen Tanah'la aynı olduğu için Hristiyanlıktaki ve Musevilikteki yaratılış kavramı aynıdır. Tanah ve Eski Ahit'te yaratılıştan "Tekvin" (Yaratılış) kısmında bahsedilir.
Yaratılışçılık terimi "tanrıcı evrim" inancındaki yaratılışçılık kavramı ile karışıklık yaşanmaması için zaman zaman dini yaratılış veya kitabi yaratılış olarak da ifade edilir. Bu madde kapsamında yaratılış kelimesi "belli bir doğaüstü eylem sonucu yaratılış"ı ifade etmek için kullanılacaktır. Yaratılışçılık terimi genelde karşıtları tarafından kullanılmaktadır.

Yaratılış Fikrini Savunan Akımlar
Yaratılış kavramının en sıkı ilişki içerisinde olduğu Hıristiyanlık kolu Köktenci Hıristiyanlıktır. Bu kolda Tekvin'in yaşam türlerinin ortaya çıkışı hakkında mutlak gerçekleri yansıttığı görüşü hakimdir; daha kitap temelli inançlarda ek olarak evrenin ve dünyanın yaşının da yansıtıldığına inanılır. Bu görüş kiliselerde yaygın olan daha mecazî tanrıbilimsel yorumlarla karşıtlık içindedir.
"Yaratılışçılık" çoğu zaman eğitim gibi konularda tanrıcı dünya görüşünün baskın çıkması için yürütülen dinî, siyasi veya toplumsal bir girişimi anarken kullanılır.

Yaratılışçılık ile Çelişen Kuramlar
Dinsel yaratılışçı görüşlere sahip kişiler dinî metinlere getirdikleri yorumlarla uyuşmayan bilimsel kuramları reddeder. Evrim ve ortak ata kuramları bütün İbrani dinlerdeki yaratılışçılık firki ile çelişir. Hıristiyan yaratılışçılar tarafından reddedilen kuramlardan en kaydadeğer olanları ise üzerinde bilimsel görüşbirliği olan , Dünya'nın jeolojik tarihi, güneş sisteminin oluşumu ve evrenin kökeni kuramlarıdır. Ayrıca insanın tarihsel gelişimini inceleyen arkeoloji de yaratılışçılıkla çatışık haldedir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
28 Ekim 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Genç Dünya yaratılışçılığı, cennetin, dünyanın ve dünyadaki yaşamın yaklaşık altıbin ile onbin sene evvel Tanrı tarafından bir anda yaratıldığına inanan dini görüş. Tevrat'daki doğuş (Genesis) ile ilgili anlatımları, dünyanın 24 saatlik 6 günde yaratılması gibi görüşleri ciddiye alarak bu hesaplama yapılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu görüşün sahipleri ayrıca doğal hayattaki bazı kanıtların, kutsal kitaptaki anlatımı doğruladığına inanır. Bu sebeple, Genç Dünya yaratılışını doğrulamayan, Evrim, Jeolojik kanıtlar veya diğer bilimsel teorilerin kusurlu ya da yanlış anlaşılma olduğuna inanırlar. Bu görüşü yaymak için çeşitli organizasyonlar kurulmuş, Yaratılış bilimi adı altında bazı çalışmalar yapılmıştır.

Ancak bilimsel yayınlarda ve bilimsel organizasyonlarda Genç Dünya yaratılışına prim verilmemektedir. Bu sebeple bu görüşün destekçileri bilim dünyasını ayrımcılık yapmak ve sansürlemekle de suçlarlar. Bilim dünyasında ise Genç Dünya yaratılışının bilimsel olmadığı olduğu görüşü hakimdir. Örneğin yapılan araştırmalarda 10.000 yıl gibi bir sürenin Dünya'nın yaşı için çok kısa olduğu, birbirinden bağımsız çeşitli dallarda yapılan sayısız deney sonucu dünyanın tahmin edilen yaşının 4.5 milyar yıl, canlıların gözlemlenmesinin ise 2.5 milyar yıl önceye dayandığı hesaplanmıştır.

Hıristiyan ve Yahudilerin çoğunluğu tarafından yüzyıllarca inanılan bu görüş 19. yüzyıldan itibaren terkedilmeye başlamıştır. Günümüzde bu görüşe inananlar azınlıkta kalmıştır. Hıristiyan ve Yahudiler arasında artık Yaşlı Dünya yaratılışçılığı tercih edilmektedir.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....